• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 5-7 березня

Блокування ПН/РК по-новому запрацює вже з 22 березня; податківці розповіли про оподаткування працівників, які придбають товари для потреб юрособи за рахунок власних коштів; з 1 січня перевірки Держпродспоживслужби повинні бути з відеофіксацією;  Мінсоцполітики готує зміни для пенсіонерів з великим стажем роботи, а індекс інфляції за лютий – 100,9%

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 5-7 березня

Блокування ПН/РК знову запрацює вже з 22 березня!
У середу, 7 березня, в «Урядовому кур'єрі» було опубліковано Постанову КМУ від 21.02.2018 р. №117, якою затверджено:

Згідно з текстом постанови, вона набирає чинності через 15 днів з дня її опублікування. Отже, з 22 березня 2018 року блокування ПН/РК знову запрацює.

Ми пишемо про це у новині, а детально про порядки блокування ПН/РК по-новому читайте в аналітичних матеріалах тут і тут (свого часу редакція аналізувала проекти документів, але затверджені Кабміном порядки – це вони і є, тож статті дуже актуальні).

 

Придбав товари за власні кошти – сплати ПДФО та військовий збір
У листі від 23.02.2018 р. №765/6/99-99-12-02-03-15/ІПК ДФСУ наголошує: якщо фізособою (працівником) придбання товарів для потреб юрособи здійснено за рахунок власних коштів (тобто юридичною особою (працедавцем) попередньо не видавалися кошти під звіт), то сума коштів, виплачених такій фізособі за товари, включається до її загального місячного (річного) оподатковуваного доходу як інші доходи та оподатковується на загальних підставах.

У коментарі до листа, окрім думки податківців, ми приводимо позиції НБУ та Мінсоцполітики, Мінфіну і, звісно, редакції.

Якщо коротко, то ми з таким роз’ясненням не згодні і наводимо аргументи – чому саме. Але для бухгалтерів простіше і безпечніше буде:

  • або забезпечувати працівників, які роблять покупки для роботодавців, авансовими підзвітними коштами;
  • або оформлювати на них корпоративні картки з постійним доступом до окремого рахунку роботодавця з коштами, призначеними для таких покупок. 

 

Якщо ПН/РК розблоковані: в якому місяці можна скористатися правом на податковий кредит?
ПДВ за розблокованими ПН, які зареєстровано у ЄРПН 2 січня 2018 року, може бути включено до складу податкового кредиту за грудень 2017 року або за будь-який наступний звітний період протягом 1095 к.дн. з дати їх складення, – позицію ДФС ви знайдете тут

 

Більше консультацій від податківців
Лист ДФС про те, що саме змінилося в частині трансфертного ціноутворення у 2018 році читайте тут, а наш коментар до нього – ось тут.
Консультацію податківців про те, як отримати акт звірки розрахунків за податками, зборами та ЄСВ дивіться тут.
А наш коментар до листа ДФС про те, як нараховувати ЄСВ у місяці встановлення інвалідності працівнику читайте за цим посиланням

 

Як вплине підвищення окладів на розрахунок відпускних?
Якщо підвищення окладів відбулося в періоді, коли працівник перебував у щорічній відпустці, його середній заробіток необхідно прокоригувати і нарахувати належні йому кошти – консультацію Держпраці у Дніпропетровській області читайте тут

 

З 1 січня перевірки Держпродспоживслужби повинні супроводжуватись відеофіксацією
З 1 січня 2018 року на всій території України всі заходи державного контролю (нагляду) повинні супроводжуватися відеофіксацією. Це передбачено наказом Держпродспоживслужби від 20.12.2017 р. №1207. Про нього ми вже згадували наприкінці лютого, а тепер ви маєте можливість ознайомитися із самим документом, який редакція першою отримала безпосередньо від Держпродспоживслужби. 

 

Інші новини

  1. З 1 березня 2018 року зупинено всі перевірки використання коштів Фонду соцстраху, окрім позапланових – вони здійснюються за результатами моніторингу заяв-розрахунків; 
  2. Мінсоцполітики готує зміни для пенсіонерів з великим стажем роботи. Стаж пропонується визначати автоматично, а коефіцієнт – за бажанням пенсіонера; 
  3. З переліку країн, операції з якими є контрольованими, виключено Грузію, Естонію, Латвійську Республіку, Республіку Мальту та Угорщину. Ці зміни передбачені постановою КМУ від 31.01.2018 р. №108, яка набрала чинності 7 березня; 
  4. Індекс інфляції за лютий – 100,9%. За даними Держстату, інфляція на споживчому ринку в лютому 2018 року порівняно з попереднім місяцем становила 0,9%, а з початку року – 2,4%. 

***

Це всі новини за три робочі дні минулого тижня.
Сподіваємось, ви гарно відпочили за ці вихідні. Тож чудового вам настрою і тільки добрих новин!

Все про ПДВ


Великий Квартальний Семінар
 у новому форматі вже 27 березня!

Цього разу на вас чекають великі нововведення: замість одного семінару буде проведено одразу три, та ще й із блоками відповідей на питання.

У першій половині дня кращі лектори проведуть семінар на одній сцені, а після обіду продовжать своі виступи в окремих залах. Ви зможете відвідати чи переглянути в онлайн-трансляції будь-яку з лекцій та отримати відповіді на запитання. Крім цього, у запису семінару буде можливість подивитись виступи усіх лекторів.

Але це не все! При оплаті до 14 березня діє знижка до 55% і подарунок – запис семінару «Все про ПДВ та його оптимізація».

Приєднуйтесь! Такого ви ще не бачили!

 


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»