• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 19-24 березня

Блокування ПН/РК по-новому вже працює, Мінфін нарешті висловився про строк реєстрації ПН/РК в ЄРПН – 1095 днів, затверджено Постанову щодо правил заокруглення загальних сум готівкових розрахунків, Мінекономрозвитку внесло зміни до Правил роздрібної торгівлі непродовольчими товарами, Нацбанк скасував 261 лист з питань готівково-грошового обігу, а Генштаб ЗСУ відповів на запитання щодо ведення військового обліку на підприємствах.

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 19-24 березня

Блокування ПН/РК по-новому вже працює!
7 березня в «Урядовому кур'єрі» було опубліковано Постанову КМУ від 21.02.2018 р. №117, якою затверджено:

Згідно з текстом постанови, вона набирає чинності через 15 днів з дня її опублікування. Отже, з 22 березня 2018 року блокування ПН/РК знову мало б запрацювати.

Податківці почали готуватися до цього ще з 20 березня. З 23:00 цього дня і до 10:00 22 березня проводилися технологічні та регламентні роботи в автоматизованих системах ДФС. Відповідно роботу ЄРПН та деяких електронних сервісів для платників ПДВ в ІТС «Електронний кабінет» було тимчасово припинено. (Хоча фактично зареєструвати ПН/РК було неможливо навіть зранку 23 березня).

І ось о 15:00 23 березня ДФСУ повідомила про відновлення роботи ЄРПН та деяких електронних сервісів в ІТС «Електронний кабінет» – вже з урахуванням положень Постанови №117.

У цьому повідомленні ДФСУ також опублікувала:

  • Критерії ризиковості платника податків, ризиковості здійснення операцій (завантажити);
  • Перелік кодів товарів та послуг для моніторингу ризиковості здійснення операцій (завантажити);
  • Перелік показників, за якими визначається позитивна податкова історія платника податків (завантажити).

Усі три документи попередньо були узгоджені з Мінфіном, а ми підготували докладну аналітику від редакції до першого і третього з них.

У першій пишемо про те, кому загрожує блокування ПН/РК та за якими критеріями ризиковості вони будуть блокуватися; у другій – що таке позитивна податкова історія платника ПДВ і як вона визначатиметься.

 

Строк реєстрації ПН/РК в ЄРПН – 1095 днів: позиція Мінфіну
Мінфін у листі від 31.01.2018 р. №11310-09-10/2681 нарешті надав роз'яснення щодо сроку реєстрації ПН та РК з 03.12.2017 року.

У ньому наголошено, що Законом №2198 знято обмеження (365 календарних днів) для можливості реєстрації в ЄРПН податкових накладних, складених починаючи з 1 липня 2015 року. ВІдповідно платник податку має право зареєструвати в ЄРПН податкову накладну/розрахунок коригування, складені починаючи з 1 липня 2015 року, протягом 1095 календарних днів з дати їх складення.

 

Затверджено Постанову щодо правил заокруглення загальних сум готівкових розрахунків
Нацбанк оприлюднив текст постанови від 15.03.2018 р. №25 «Про оптимізацію обігу монет дрібних номіналів», якою затверджено правила заокруглення загальних готівкових розрахунків в чеках.

Згідно з документом:

1. Юрособи (незалежно від організаційно-правової форми та форми власності) і ФОП у разі відсутності монет дрібних номіналів мають проводити заокруглення загальних сум розрахунків готівкою за такими правилами:

  • сума, що закінчується від 1 до 4 копійок, заокруглюється в бік зменшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок;
  • сума, що закінчується від 5 до 9 копійок, заокруглюється в бік збільшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок.

2. Суб’єктам господарювання сфери торгівлі, громадського харчування та послуг, які здійснюють готівкові розрахунки зі споживачами із застосуванням РРО, слід зазначати в чеках, актах про видачу коштів та інших документах, що оформляються під час повернення коштів, загальні суми до заокруглення.

Постанова набирає чинності з 1 липня 2018 року, докладно про це ми пишемо тут.

 

Опубліковано Закон про ТОВ. Більшість норм наберуть чинності з 17 червня 2018 р.
У минулу суботу, 17 березня, в «Голосі України» №50/2018 було опубліковано Закон від 06.02.2018 р. №2275-VIII «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю». Закон набере чинності через три місяці, 17 червня 2018 року, а нові правила для товариств з обмеженою та додатковою відповідальністю почнуть діяти з 18 червня 2018 року.

Нагадаємо, що цей Закон визначає правовий статус товариств з обмеженою відповідальністю та товариств з додатковою відповідальністю, порядок їх створення, діяльності та припинення, права та обов'язки їх учасників. (Докладно про усі зміни читайте у нашій аналітиці).

У ТОВ і ТДВ буде рік, щоб привести свої статути у відповідність до нового закону та провести держреєстрацію відповідних змін (до 18 червня 2019 року включно). Про усе це читайте тут.

 

Повідомлення про прийняття на роботу залишається! В зареєстрованому законопроекті немає норми щодо його скасування
14 березня Кабмін схвалив законопроект Мінекономрозвитку «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання інвестиційного клімату в Україні». У запропонованих змінах, зокрема, містилася норма щодо звільнення роботодавців від обов'язку повідомляти ДФС про прийняття працівника на роботу до початку роботи за укладеним трудовим договором.

Проте, як зазначено у карточці законопроекту №6540, 15 березня цей проект відкликано. Натомість цього ж дня зареєстровано доопрацьований урядовий законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання інвестиційної діяльності в Україні» (реєст. №8124).

В доопрацьованому законопроекті вже відсутнє положення щодо звільнення роботодавців від обов'язку повідомляти ДФС про прийняття працівника на роботу до початку роботи за укладеним трудовим договором. Що ще змінить цей закон у разі його прийняття, – читайте за посиланням.

 

Президент вніс до Верховної Ради як невідкладний законопроект №8152 «Про валюту»
Планується, що закон замінить більш десяти нормативно-правових актів: декрет Кабміну, а також ряд інструкцій, положень, листів і роз'яснень самого Нацбанку.

Проте навіть якщо його ухвалять вже найближчим часом (законопроект 8152 внесено до ВР 19 березня), він почне працювати тільки через шість місяців.

Що ж зміниться, коли Закон набере чинності?

  1. інвестування за кордон в рамках лімітів буде можливим без отримання індивідуальних валютних ліцензій;
  2. граничний термін розрахунків за операціями ЗЕД становитиме більш ніж 180 днів;
  3. скасують санкції у вигляді штрафу в розмірі 100% від суми операцій та припинення ЗЕД при порушенні строків закриття контрактів;
  4. відмінять валютний контроль для операцій ЗЕД нижче порогового рівня (150 тис. грн);
  5. реєстрація кредитів від нерезидентів буде непотрібна;
  6. НБУ і ДФС зможуть проводити перевірки з питань дотримання вимог валютного законодавства.

Докладніше про те, як буде здійснюватися валютне регулювання після ухвалення Закону «Про валюту» (утч і для фізосіб) читайте у аналітиці.

 

Товарний облік у підприємця: правила встановлюються самостійно
Податківці вважають, що кожен підприємець, який торгує за готівку, зобов’язаний вести облік товарних запасів. Але як та за якими правилами, – це наразі законодавчо не врегульовано. Про те, чи потрібно підприємцям, які займаються продажом товарів, вести їхній облік та як обліковувати свої доходи, – читайте у коментарі редакції до листа ДФСУ від 06.03.2018 р. №898/Т/99-99-13-01-02-14/ІПК. (Зовсім коротко: якщо ви не платник єдиного податку, не зареєстрований платником ПДВ, то облік вести треба, але «в довільній формі»).

 

Більше консультацій від ДФС

  1. Податківці у листі від 12.03.2018 р. №955/6/99-99-15-03-02-15/ІПК нагадали, що РК до ПН, реєстрацію якої було зупинено, може бути зареєстрований лише після реєстрації такої податкової накладної в ЄРПН. При цьому вони стверджують, що ПКУ не містить виключень щодо причин порушення строків реєстрації РК. А отже, якщо платник ПДВ винен в такому порушенні, до нього буде застосовано штраф за ст. 120-1 ПКУ.
    Сам лист ви знайдете тут, а наш коментар до нього – за посиланням;

  2. За яких умов фізособі-«єдиннику» слід оподатковувати свої доходи за ставкою 15%? Консультацію податківців з журналу «Вісник. Офіційно про податки» читайте тут;

  3. Про те, які штрафи накладатимуть податківці за втрату Z-звіту або нероздрукування (незберігання) фіскального звітного чеку – ось тут (510 грн фінансового штрафу за ст. 121 ПКУ та від 85 до 170 грн адмінштрафу посадовим особам);

  4. А ось тут ДФСУ роз'яснила, що разі отримання платником податку висновку ТПП України (її регіональних відділень) з питання визначення коду товару згідно з УКТ ЗЕД, такий висновок є обов'язковими для застосування таким платником податку (у тому числі при складанні податкових накладних).

Інші новини

  1. Мінекономрозвитку внесло зміни до Правил роздрібної торгівлі непродовольчими товарами. Вони набрали чинності 16 березня 2018 року;

  2. Нацбанк скасував 261 власний лист з питань готівково-грошового обігу. Це пов'язано зі змінами у законодавстві, зокрема, зі скасуванням «старого» Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого Постановою №637, та відповідно набранням чинності з 5 січня 2018 року нового Положення №148;

  3. Генеральний штаб збройних сил України видав лист з відповідями на запитання щодо ведення військового обліку на підприємствах. Ми розглянули найцікавіші з них;

  4. А ось тут – юридична консультація про те, як оподатковуються операції з криптовалютами в Україні в рамках чинного законодавства. Трохи екзотично, проте актуально; особливо враховуючи той факт, що у нас вже навіть «майнінг» хочуть внести до КВЕД як окремий вид діяльності.

Передплата на місць за 1 грн!


Наостанок – стережіться підозрілих листів!
На електронні скриньки підприємств розсилаються вірусні листи від імені ДФСУ, НАКП та Виконавчої служби. Про це попереджають один одного бухгалтери українських підприємств у тематичних пабліках в соцмережі Facebook.

Листи надсилають зі зворотними адресами в Японії: r.oodaira@nishikawa-kogu.co.jp, product@vousetes.co.jp, mrc@x-make.sky-office.jp тощо. Від псевдо-ДФС, наприклад, листи приходять з темою «Звернення керівнику підприємства» про те, що компанія нібито ухилялася від сплати податків.

Будьте обачні! В жодному разі не відкривайте такі листи – вони містять шкідливі прикріплені файли. В разі отримання відправлень з сумнівних адрес, негайно їх видаляйте!


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»