• Посилання скопійовано

Новації квітня: що і для кого зміниться?

10 важливих змін і подій, які очікують українців у квітні 2018 року

Новації квітня: що і для кого зміниться?

1) Індексація зарплати — нюанси у квітні

Індексувати зарплату у квітні 2018 року потрібно буде за коефіцієнтами березня. Традиційне щомісячне роз'яснення від Мінсоцполітики щодо цього читайте тут>>

 

2) 1 квітня запрацюють  штаби Мін’юсту зі стягнення заборгованості із зарплат

В усіх регіонах України почнуть діяти спеціальні штаби та мобільні групи Державної виконавчої служби Мін’юсту, які зараз вже займаються стягненням аліментів з неплатників і з початку квітня додатково сфокусуються на стягненні з підприємств-боржників заборгованостей із заробітної платні на користь громадян. «На сьогодні заборгованість перевищує 2,7 млрд грн. Тільки в органах виконавчої служби на виконанні виконавчих документів і рішень судів на 500 мільйонів гривень. З 1 квітня ці ініціатива запрацює по всій країні», - наголосив Павло Петренко. Більше про це тут>>

 

3) З 1 квітня розпочинається черговий етап медичної реформи. Кожен зможе обрати терапевта, педіатра чи сімейного лікаря

Як обрати лікаря та підписати з ним декларацію? Докладну інструкцію надали в Міністерстві охорони здоров'я. Крім того, відповіді на деякі актуальні запитання можна також прочитати в роз'ясненні від МОЗ.

 

4) З 1 квітня - перерахунок пенсій по-новому

Нагадаємо, що раніше кожні два роки пенсіонери могли звертатися до територіальних управлінь Пенсійного фонду з заявою про перерахунок.  Тепер ПФУ щороку з 1 квітня, без додаткового звернення особи, проводитиме перерахунок пенсії тим, хто на 1 березня року, в якому здійснюється перерахунок, набув право на здійснення перерахунку. Інфографіку від ПФУ щодо цього дивіться тут.

 

5) З 1 квітня зростуть тарифи обленерго

НКРЕКУ збільшить тарифи компаній в сфері постачання та розподілу електроенергії з 1 квітня. Це передбачено постановами комісії від 24.01.2018 р. №61-75, 77-94, 86, 88-90, 92-93. Зокрема, Тариф Київенерго на поставки та розподілу електроенергії буде підвищено на 35-90% залежно від класу споживання. Докладніше>>

 

6) З 4 квітня Держпродспоживслужба буде перевіряти за новими правилами з жорсткими штрафами

Саме цього дня набере чинності Закон від 18.05.2017 р. №2042-VIII . Згідно з ним:

  • підприємства перевірятимуть залежно від ступеню ризику для життя і здоров'я людей;
  • інспектори Держпродспоживслужби здійснюватимуть перевірки згідно з Актом перевірки;
  • за порушення нового закону передбачені жорсткі санкції.

Докладніше читайте тут>>

 

7) З 1 квітня банки зобов'язані подавати до Кредитного реєстру інформацію про здійснені ними кредитні операції

Ця норма передбачена Законом від 06.02. 2018 р. № 2277 «Про внесення змін до деяких законів України щодо створення та ведення Кредитного реєстру Національного банку України та вдосконалення процесів управління кредитними ризиками банків», про який ми писали тут>>

 

8) З 16 квітня діятимуть нові вимоги до методики розрахунку викупної суми

Вимоги до методики розрахунку викупної суми за договором страхування життя затверджені Розпорядженням Нацкомфінпослуг від 14.11.2017 р. №4258. Такі вимоги встановлено окремо для накопичувальних договорів страхування життя та договорів страхування життя, що не є накопичувальними договорами страхування життя.

 

Викупна сума — це сума, яка виплачується страховиком у разі дострокового припинення дії договору страхування життя та розраховується математично на день припинення договору страхування життя залежно від періоду, протягом якого діяв договір страхування життя, згідно з методикою, яка проходить експертизу в Нацкомфінпослуг, здійснена актуарієм і є невід'ємною частиною правил страхування життя.

 

9) З 19 квітня - зміни до Порядку здійснення державного контролю за міжнародними передачами товарів подвійного використання

Зміни внесено постановою КМУ від 11.01.2018 р. № 1. Рішення прийняте з метою впровадження в національне законодавство Єдиного списку товарів подвійного використання, створеного на підставі Єдиного списку товарів подвійного використання Європейського Союзу, та подальшого узгодження процедур і правил державного експортного контролю України з відповідними нормами і стандартами ЄС. Про це тут>>

 

10)  До 20 квітня (включно)  слід подати звіт за формою Ф4-ФСС з ТВП за І квартал 2018 року 

У Фонді соцтраху нагадують, що страхувальники зобов’язані складати та подавати звіт за формою Ф4-ФСС з ТВП не пізніше 20 числа, наступного за звітним періодом місяць. Тобто за І квартал 2018 року слід відзвітувати до 20 квітня 2018 року (включно).

Також цього дня граничний термін подання звіту про путівки (Ф14-ФСС з ТВП) за I квартал 2018 р. та низки податкової звітності. Весь перелік дивіться ось тут.

***

Насамкінець про приємне: у квітні будемо мати додаткові вихідні. Загалом - 11 вихідних днів та 19 робочих. З них невеличкі "канікули"— 3-х денні з 7 по 9 квітня та 4-денні з 28 квітня по 1 травня. Новину про це читайте тут.

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»