• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини, 10-14 квітня

Уряд планує збільшити мінімальну зарплату до 4100 грн, у ДФС розповіли як правильно заповнити розрахунок коригування до ПН, з 1 квітня – нові довідники податкових пільг, Нацбанк залишив облікову ставку на рівні 17% річних, а ще у травні будемо мати 21 робочий день і 10 вихідних (з них три святкові).

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини, 10-14 квітня

Уряд планує збільшити мінімальну зарплату до 4100 грн. Але коли це станеться, буде відомо тільки наприкінці квітня; за результатами економічних підсумків 1 кварталу 2018 року. «Президент зазначив, що економічні тенденції України дозволяють говорити про те, що 3 тисячі 723 гривні можуть бути не останнім підвищенням мінімальної заробітної плати у 2018 році, і запропонував розглянути можливість підвищити мінімальну заробітну плату до 4 тисяч 100 гривень. Я абсолютно підтримую цю ідею і переконаний, що ми зобов'язані її реалізувати», – заявив нещодавно в інтерв`ю віце-прем'єр-міністр Павло Розенко.

До речі, за декілька днів перед цим Мінекономрозвитку опублікувало свій консенсус-прогноз на 2018 – 2021 роки. Згідно з документом, мінімальна зарплата становитиме:

  • у 2018 році – 3900 грн (на сьогодні 3723 грн);
  • у 2019 році – 4600 грн;
  • у 2020 році – 5400 грн;
  • у 2021 році – 6200 грн.

 

Як правильно заповнити розрахунок коригування до ПН? ДФС у м. Києві оприлюднила відеороз'яснення про порядок складання розрахунку коригування до податкової накладної з ПДВ. А вже наступного дня податківці оновили відео та приклади заповнення РК.

 

Чи вноситься запис про військову службу до трудової книжки мобілізованого працівника? На думку Держпраці, так: «Коли учасник АТО повертається на роботу, дані про його службу мають бути внесені підприємством на підставі військового квитка або довідки військових комісаріатів, військових частин і установ».

Нас така вимога здивувала, тож фахівці «Дебету-Кредиту» звернулися за офіційним роз’ясненням до Мінсоцполітики.

Позиція міністерства цілком співпала з нашою: відомості у випадку мобілізації працівника чи призову на строкову військову службу під час перебування у трудових відносинах до трудової книжки заносити не потрібно.

 

З 1 квітня – нові довідники податкових пільг. 6 квітня ДФСУ оприлюднила нові Довідники податкових пільг №87/1, що є втратами доходів бюджету, та Довідник інших податкових пільг №87/2 станом на 01.04.2018 р.

Як завжди, у довідниках надано перелік пільг із податку на прибуток, ПДВ, плати за землю, акцизного податку, податку на нерухоме майно, місцевих податків та зборів, держмита тощо, а також початок та кінець дії пільг.

 

Заповнення РК за новими правилами: інфографіка та приклади від ДФС. 5 квітня ДФС у м. Києві провела безкоштовний семінар на тему «Зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних». Про що йшлося на цьому семінарі — ми детально розповідали тут.

У доповнення київські податківці оприлюднили презентаційні матеріали з прикладами заповнення РК до податкових накладних. Презентацію від ДФС у м. Києві дивіться за посиланням.

 

Більше консультацій від ДФС

  1. Відремонтували орендоване майно? Які наслідки чекатимуть з податку на прибуток, – консультацію від ДФС читайте тут.
  2. Роз'яснення від податківців про те, в які строки виплачувати аванс та зарплату, аби не потрапити при перевірці на штраф, – ось тут.
  3. Якщо ви вирішили безоплатно надати товари, то не забудьте нарахувати ПДВ на рівні вартості їх придбання, – ще одне роз’яснення від ДФС за посиланням.
  4. А якщо ви перерахували кошти на бюджетний рахунок замість електронного рахунку з ПДВ, то для вас – ось ця консультація від ДФС.

 

Декларацію з податку на прибуток знову хочуть змінити. 11 квітня, на офіційному web-сайті ДФСУ було розміщено проект наказу Мінфіну «Про затвердження Змін до форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств», зміни до форми декларації з податку на прибуток підприємств, а також додаток РІ до декларації у новій редакції.

Чому виникла необхідність таких змін та що саме пропонується змінити – читайте у нашому коментарі.

 

Інші новини

  1. Нацбанк залишив облікову ставку незмінною, на рівні 17% річних (рішення НБУ від 12.04.2018 р.);
  2. Інфляція на споживчому ринку у березні 2018 р. порівняно з попереднім місяцем становила 1,1%, з початку року – 3,5% (дані Держстату);
  3. Податківці вкотре розповіли про строки виплати авансу і зарплати ( нічого нового: не менше двох разів на місяць; через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів; не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата);
  4. А ще ми у травні будемо мати 21 робочий день і 10 вихідних (з них три святкові).

 

Наостанок – чергова неоднозначна новина від міністра соцполітики: українців хочуть зобов’язати платити аліменти на утримання літніх батьків. За словами Андрія Реви, не тільки батьки зобов’язані утримувати своїх неповнолітніх дітей, а і діти зобов’язані піклуватися про своїх непрацездатних батьків.

«Потрібно законодавчо ввести серйозну відповідальність – вони теж повинні платити аліменти на утримання батьків. У 51-й статті Конституції написано, що батьки зобов’язані утримувати своїх неповнолітніх дітей, повнолітні діти зобов’язані піклуватися про своїх непрацездатних батьків», – заявив міністр.

 

 Все про ПДВ-2018 

Все про ПДВ: нові правила. На ексклюзивному відеокурсі «Все про ПДВ» Вікторія Величко розповість про правила складання, зупинку та блокування, а також відновлення реєстрації ПН і РК. У кожного учасника курсу буде можливість отримати відповідь на свої запитання.

Теми уроків:

  • Урок 1. ПН/РК: правила складання
  • Урок 2. Зупинка та блокування ПН/РК
  • Урок 3. Відновлення реєстрації ПН/РК
  • Урок 4. Відповіді на запитання

А ще тільки сьогодні діє знижка 50%; чотири відеоуроки всього за 777 грн.

Детальніше – за посиланням.

 


До зустрічі через тиждень.
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»