• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 23-28 квітня

Зміни у декларації з ПДВ (поки що невідомо з якого місяця), як індексувати зарплату у травні 2018 року і що взагалі нас чекає у цьому місяці, як правильно заповнювати прибуткові і видаткові касові ордери, а також яким буде розмір мінімальної зарплати у 2019 році

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 23-28 квітня

Що нас чекає у травні: законодавчі зміни та важливі події
Як завжди, на початку місяця пишемо про те, що чекає бухгалтерів і простих українців. 10 важливих змін і подій, які очікують нас у травні 2018 року – в одній добірці від редакції.

Як будемо індексувати зарплату у травні 2018 року?
Фахівці Мінсоцполітики видали традиційне роз'яснення щодо індексації зарплати у квітні та травні 2018 року (як завжди, з прикладом).

А якщо ви раптом не нараховуєте індексацію зарплати, то будьте готові при перевірках Держпраці сплатити штраф у розмірі 37 230 грн за кожного працівника. Про це читайте тут.

Ще дві новини про перевірки і штрафи від Держпраці
Ось тут ми пишемо про найбільш популярні причини для перевірок Держпраці. Це, зокрема, інформація від правоохоронних органів про порушення законів про працю; заява працівника про неоформлення його на роботу або про порушення його трудових прав; інформація від Держстату, ДФС і Пенсійного фонду.

Якщо ж ви раптом недоплатили аванс із зарплати – очікуйте на штраф у у трикратному розмірі мінімальної заробітної плати, тобто 11 169 грн. Що робити, щоб цього уникнути – читайте за посиланням.

Увага! Зміни у декларації з ПДВ: у новій редакції викладено три додатки
Мінфін наказом від 23.03.2018 р. №381 (зареєстрований в Мін'юсті 16.04.2018 р. за №451/31903):

  • Затвердив зміни до форми декларації з ПДВ. У новій редакції викладені додатки 1, 5 та 9 декларації;
  • Вніс зміни до Порядку заповнення і подання податкової звітності з ПДВ;
  • Встановив, що таблиця 1.2 Розрахунку коригування сум ПДВ (Д1) та таблиця 1.2 Розшифровки ПЗ та податкового кредиту в розрізі контрагентів (Д5) заповнюються одноразово за звітний (податковий) період, за який вперше подається декларація з ПДВ, з урахуванням змін, внесених цим наказом.

Докладніше про усе це читайте тут.

За п. 46.6 ПКУ наказ №381 набере чинності з першого числа місяця, що настає за місяцем його офіційного опублікування. У квітні він не був опублікований (принаймні на ранок 2 травня нам про це не відомо), тож за травень і червень слід звітувати по старому. Якщо наказ опублікують у травні – то оновлену форму слід буде застосовувати вже при звітуванні за липень. Звісно, у податківців може бути інша думка, але їх роз'яснень ще немає.

Як правильно заповнюються прибуткові і видаткові касові ордери?
Як складати видатковий касовий ордер у різних ситуаціях за новим Положенням №148 – детальний алгоритм із зразками заповнення від редакції «Дебет-Кредит» ви знайдете тут.

А про нюанси заповнення прибуткового касового ордеру читайте за посиланням.

Вебінар від Олександра Смирнова


Ще одна аналітика від редакції – про заповнення форми №1ДФ у розрізі різних доходів та ситуацій
Форму №1ДФ не змінювали вже давно. Але при її заповненні завжди у бухгалтерів виникають окремі запитання, найпопулярніші з яких ми розглянули у статті. А ще – визначилися, що буде за невідображення в формі №1ДФ доходу фізособи у зв’язку з відсутності в неї номеру платника податків.

Як заповнюються реквізити «Призначення платежу» та «Отримувач» платіжки на сплату ЄСВ?
При заповненні платіжного доручення на його сплату код бюджетної класифікації не вказується, а у полі «Отримувач» зазначаються найменування органу ДФС та його код ЄДРПОУ, – про це ДФС консультує у підкатегорії 301.04 ресурсу «ЗІР».

Яким буде мінімальний розмір зарплати у 2019 році?
20 квітня 2018 року було розпочато колективні переговори щодо визначення розміру мінімальної заробітної плати на 2019 рік за участі профспілок та Мінсоцполітики. Про це повідомляє Федерація професійних спілок України.

За розрахунками Мінфіну у 2019 році мінімальна зарплата має становити 4173 грн, а за розрахунками Мінсоцполітики – 4356 грн. Але який розмір буде включено у Бюджет 2019 року, буде відомо тільки після його прийняття у ВРУ.

Чергові зміни у ЄСВ – тепер від депутатів (це поки що проект)
У Верховній Раді зареєстровано законопроект №8322, яким пропонується підвищити максимальну величину для нарахування ЄСВ та запровадити регресивні ставки ЄСВ.:

  1. По-перше, максимальну величину для нарахування ЄСВ передбачається збільшити та встановити на рівні 25 мінімальних зарплат;
  2. По-друге, запровадити регресивні ставки ЄСВ для зарплат понад 15 мінімальних зарплат з 1 червня по 31 грудня 2018 року, а з 01.01.2019 року передбачено застосування таких ставок вже при перевищенні розміру зарплати 25 мінзарплат.

Інші новини

  1. Сьогодні, 2 травня, завершується кампанія декларування доходів громадян за 2017 рік. Відповідно граничний термін подання декларації теж сьогодні. Якщо ви забули або не встигли відзвітуватись до свят – саме час;

  2. Держпраці буде відбирати роботодавців для планових перевірок за новими критеріями, – оприлюднено проект постанови КМУ;

  3. Пенсійний фонд офіційно уповноважили інформувати ДФС та Держпраці про роботодавців-порушників: 25 квітня Уряд прийняв постанову «Про внесення змін до Положення про Пенсійний фонд України»;

  4. Той же ПФУ затвердив порядок обчислення ЄСВ, недоотриманого від застосування пільгової ставки для працівників-інвалідів;

  5. Наостанок – аналіз судової практики. Що потрібно врахувати при здійсненні діяльності, аби податківці не визнали її фіктивною при перевірках? – читайте тут.

Вже понад 3000 підписників у Telegram!

Ура! У нашого Telegram-каналу вже понад 3000 підписників!
Звісно, ви про це знаєте... але ми все одно нагадаємо... :)

У «Дебету-Кредиту» не тільки найкращі розсилки для бухгалтерів; найвідвідуваніший професійний сайт; найбільші сторінки у Фейсбук і Інстаграм, а ще й найбільший в Україні Телеграм-канал для тих, хто закоханий у бухгалтерію.
Ми ведемо його вже рік і у квітні кількість наших підписників досягла красивої цифри у 3000 (а зараз вже понад 3400)!

Тож якщо ви зареєстровані у Telegram – обов’язково підписуйтесь!


До зустрічі через тиждень.
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»