• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 2-5 травня

Зміни у декларації з ПДВ вже з 1 червня; цивільно-правові договори хочуть зберігати 75 років, а табелі обліку робочого часу – 3 роки; за недоплату авансу із зарплати штраф 11169 грн; Держпраці – про нюанси стажування студентів на підприємствах; а середня зарплата у березні зросла до 8382 грн (за даними Держстату).

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 2-5 травня

Зміни у декларації з ПДВ наберуть чинності з 1 червня
4 травня в «Офіційному віснику України» №35/2018 було опубліковано наказ Мінфіну від 23.03.2018 р. №381, яким затверджено зміни:

  • до форми декларації з ПДВ. В новій редакції викладено додатки 1, 5 та 9;
  • до Порядку заповнення і подання податкової звітності з ПДВ.

Коротко про нововведення ми вже розповідали минулого тижня, а докладніше розкажемо найближчим часом, в окремому аналітичному матеріалі.

Але коли потрібно буде звітувати за оновленою декларацією з ПДВ? За нормою п. 46.6 ПКУ виходить, що оновлену форму декларації з ПДВ слід застосовувати вже у липні, при звітуванні за червень 2018 року. Але у податківців, як завжди, може бути окрема думка.

 

Цивільно-правові договори хочуть зберігати 75 років, а табелі обліку робочого часу – 3 роки
ДРС отримала на погодження проект наказу Мін'юсту «Про затвердження Змін до Переліку типових документів, що створюються під час діяльності державних органів та органів місцевого самоврядування, інших установ, підприємств та організацій, із зазначенням строків зберігання документів».

Зокрема, пропонується:

  1. Уточнити деякі строки зберігання документів з основної діяльності. Наприклад, строк зберігання 75 років залишити тільки для документів з кадрових питань (особового складу). А для інших змінити його з 75 років на строк «до ліквідації організації»;
  2. Договори цивільно-правового характеру з фізособами віднести до документів з кадрових питань і встановити строк їх зберігання у 75 років;
  3. Збільшити строки зберігання табелів обліку використання робочого часу до 3-х років (за умови завершення перевірки контролюючими органами). На сьогодні це один рік.

 

Недоплатили аванс із зарплати – штраф 11 169 грн
Питання щодо того, як правильно порахувати суму авансу, яка має виплачуватися працівникам, хвилює багатьох бухгалтерів. І не дарма: адже у разі недоплати за таким авансом Мінсоцполітики погрожує штрафом в розмірі трьох мінімальних зарплат, що діятимуть на момент виявлення порушення.

Чи дійсно це так, та що робити, щоб не бути оштрафованим, – читайте у статті.

 

Держпраці – про нюанси стажування студентів на підприємствах
Плануєте взяти студента на стажування? Як це оформити та які особливості організації стажування існують; чи можна проходити стажування у фізичних осіб; які мінімальний та максимальний строк стажування, – консультацію від Держпраці читайте тут.

 

Юрособа-«єдинник» повертає аванс: що з єдиним податком?
Єдинник ІІІ групи отримав аванс в одному кварталі, а повернув його покупцю в іншому. Що робити у такому випадку – розказують податківці:

  1. По-перше, включити такий аванс до складу доходу у періоді його зарахування;
  2. По-друге, здійснити перерахунок доходу у періоді повернення коштів покупцю.

 

Більше консультацій від податківців

1. Тип причини коригування «Зменшення обсягу при нульовій кількості» та «Зменшення кількості при нульовому обсягу» для РК до ПН потрібно застосовувати, якщо:

    • в попередніх РК до ПН коригування обсягу відображалось у графі 8 (замість графи 9 РК) або коригування кількості здійснювалось у графі 10 РК (замість графи 7);
    • в результаті таких коригувань кількість або обсяг дорівнюють нулю.

Про це ДФСУ повідомляє у підкатегорії 101.15 ресурсу «ЗІР».

2. Враховану Таблицю даних податківці можуть скасувати. У разі надходження до ДФС податкової інформації, що свідчить про надання недостовірної інформації у врахованій Таблиці даних, комісії ДФС мають право прийняти рішення про її неврахування, – консультують податківці у підкатегорії 101.17 ресурсу «ЗІР».

Але після цього платник ПДВ має право надіслати нову таблицю з правильними даними.

3. Які витрати відносяться до майбутніх, а які є нематеріальними активами та повинні амортизуватися? Як вести їх облік? Консультацію з «Вісника» читайте тут.

4. А ось тут податківці в черговий раз розглянули питання помилкових податкових накладних. На цей раз у роз’ясненні йдеться про застосування штрафних санкцій за порушення строків реєстрації помилкової (навіть зайвої) ПН.

Дві консультації від редакції (на основі рішень Верховного Суду)

  1. Помилково не сплатили всю суму нарахованого ПДФО, але доплатили його в той самий день вже після виплати зарплати. Чи є це порушенням? Судову практику ви знайдете ось тут. (Так, це порушення. Але не ст. 127 ПКУ, як вважають податківці, а ст. 126. Тож у такому разі штрафів не буде).

  2. Платник податків придбав шини для встановлення на автомобілі. Виникає питання: коли вартість таких шин можна віднести до витрат? Податківці наполягають на даті досягнення шинами певного пробігу. А що скаже Верховний Суд?
    А от суд вирішив, що витрати на придбання таких матеріалів правомірно віднесені платником до складу витрат.

 

Інші новини

  1. За І квартал 2018 року звітуємо з податку на прибуток до 10 травня включно та за «старою» формою, – роз'яснення від ДФС;
  2. У Мінсоцполітики розповіли, кому з громадян потрібно буде звернутися до органів соцзахисту за переоформленням субсидії (це приблизно 15% їх отримувачів);
  3. Середня заробітна плата у березні 2018 року зросла до 8382 грн (за даними Держстату). Найвищі зарплати зафіксовано у Києві (13 388 грн), найнижчі – у Тернопільській області (6394 грн);
  4. А ще посеред цього тижня будемо мати додатковий вихідний день: на середу припадає День перемоги. Тож центри обслуговування платників у цей день не працюватимуть.

Великий семінар із заробітної плати

«Великий семінар із заробітної плати» – вже через два тижні!
Як завжди, у травні ми проводимо традиційний весняний «Великий Семінар із Заробітної Плати» з Тетяною Мойсеєнко. Тож приєднуйтесь вже 23 травня до учасників семінару у залі або його онлайн-трансляції.
Ви дізнаєтесь про:

  1. Зміни у персоніфікації-2018;
  2. ЄСВ-нарахування;
  3. ПДФО, ВЗ: оподаткування додаткового блага. 1-ДФ;
  4. Нове у страхових виплатах від ФСС;
  5. Страховий стаж для бухгалтера.

Більше інформації та реєстрація – за посиланням.


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»