• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 7-12 травня

ДФСУ знову оновила план-графік планових перевірок на 2018 рік (тепер і для ФОП); ПФУ буде контролювати оформлення трудових договорів (за приписами Держпраці); скасовано горезвісну податкову консультацію щодо оподаткування ПДФО та ВЗ відшкодованих працівнику витрат; та одразу чотири важливі зміни, ухвалені Кабміном (стосовно перевірок, печаток та Списків №1 та №2).

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 7-12 травня

Травневе оновлення плану-графіку перевірок ДФСУ. Перевірте, чи немає там вас!
Уже традиційно місяць розпочинається змінами у плані-графіку планових перевірок на 2018 рік від ДФСУ. Зміни були внесено до:

  • розділу І «Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб»;
  • розділу ІІ «Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів».

Отже, станом на травень податківці запланували провести 8401 планову перевірку (це на 16 перевірок більше, ніж у плані-графіку за квітень та на 363 перевірки менше, ніж у початковому варіанті). З’ясувати, чи немає там раптом вас, можна ось тут.

А за кілька днів податківці оприлюднили ще й зміни до розділу III плану-графіку «Документальні планові перевірки платників податків - самозайнятих осіб, які є фізичними особами - підприємцями або провадять незалежну професійну діяльність». Він містить 2039 фізосіб-підприємців (що на 30 ФОП більше, ніж було раніше). Завантажити їх можна за посиланням.

Пенсійний фонд буде контролювати оформлення трудових договорів за приписом Держпраці
Держпраці у Кіровоградській області зауважила, що інспектор праці під час першого візиту до роботодавця тільки попереджає про можливі наслідки нелегальної праці. Відповідно він матиме можливість самостійно виправити порушення та оформити трудові відносини з працівниками.

А от чи відповідально він це зробить — буде стежити Пенсійний фонд. І якщо, наприклад, укласти трудовий договір на декілька днів або тільки на місяць, штраф у розмірі 111 690 грн гарантований.

ПДФО та військовий збір з відшкодованих витрат працівнику на придбання товару. Адмінсуд проти!
Ви ж пам’ятаєте горезвісну індивідуальну консультацію податківців від 23.02.2018 р. №765/6/99-99-12-02-03-15/ІПК? Нею вони визнали відшкодування витрачених коштів працівника на придбання товарів для підприємства доходом для оподаткування ПДФО та військовим збором? (Якщо ні, можете прочитати наш коментар до цієї ІПК тут).

Так от… Підприємство, яке зверталося за роз’ясненням, після отримання ІПК вирішило звернутися до адмінсуду для її скасування. І суд повністю задовольнив позов платника та скасував цю індивідуальну податкову консультацію (Рішення Полтавського окружного адмінсуду від 02.05.2018 р. у справі №816/909/18).

Усі подробиці читайте у нашому коментарі.

Чотири важливі новації, ухвалені Кабміном минулого тижня

  1. По-перше, скасовано вимоги щодо використання печаток суб’єктами господарювання під час подання документів до органів державної влади та необхідність дублювання електронних документів на папері (постанова КМУ від 10.05.2018 р. №343);

  2. По-друге, органи держнагляду будуть перевіряти за єдиними критеріями. Кабмін затвердив методики розроблення цих критеріїв та уніфікованих форм актів, що складаються за результатами проведення перевірок (постанова КМУ від 10.05.2018 р. №342);

  3. По-третє, роздрібних торговців алкоголем і нафтопродуктами (а також ремонтників побутової техніки) звільнили від використання печаток (постанова КМУ від 10.05.2018 р. №353);

  4. І по-четверте, внесено зміни до списків робіт, професій, виробництв, посад і показників для пенсій на пільгових умовах (постанова КМУ від 10.05.2018 р. №341).


Що ще може змінитися? (Це поки що проекти)

  1. На зарплату працівників зі шкідливими та важкими умовами праці пропонують нараховувати ЄСВ за збільшеними ставками (на 15% та на 7%);
  2. Порядок подання фінансової звітності буде оновлено. Його приведуть у відповідність до чинного законодавства;
  3. А Порядок ведення обліку осіб, які шукають роботу, реєстрації, перереєстрації та припинення реєстрації безробітних, й зовсім затвердять новий.


Відпустки: два роз’яснення від Мінсоцполітики та одна аналітика від редакції

Коли працівниця після народження другої дитини має право на відпустку на дітей? Мінсоцполітики вважає (лист від 26.03.2018 р. №480/0/101-18/284), що відпустка працівникам, які мають дітей, надається, якщо є хоч один відпрацьований день. Коментар від редакції до цього листа читайте тут.

Як здійснювати оплату праці у разі завчасного виходу з навчальної відпустки? Оплата праці в такому випадку починається з першого дня виходу на роботу і провадиться на загальних підставах, без урахування раніше виплачених сум за невикористані дні відпустки. Про це у листі Мінсоцполітики від 26.03.2018 р. №479/0/101-18/284 та нашому коментарі до нього (для передплатників).

Прийняли на роботу працівника за переведенням. На які види відпусток та коли він має право? Які документи потрібні з попереднього місця роботи? Та чи можна замінити таку відпустку грошовою компенсацією? Все, що потрібно знати, про такий вид відпустки – в аналітичному матеріалі від «Дебету-Кредиту».


А ще цілих п’ять нових роз’яснень податківців

  1. В інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР» (підкатегорія 109.16) податківці роз’яснили процедуру розрахунку ліміту залишку готівки в касі за новим Положенням №148;

  2. ДФС у Черкаській області у новому відеоогляді розповіла про цьогорічні нововведення щодо проведення розрахунковий операцій, про які варто пам’ятати підприємцям;

  3. Київські податківці нагадали правила виправлення помилок у Звіті про податкові пільги (помилки слід виправляти у черговому звіті у межах року, і штрафів за це не буде);

  4. ДФСУ в новій індивідуальній консультації від 02.05.2018 р. №1972/К/99-99-13-02-03-14/ІПК, спираючись на правову позицію ВСУ, розповіла, коли фізособа, яка здійснює продаж майна, повинна зареєструватись підприємцем;

  5. Податковий кодекс містить заборону розподілу отриманих доходів (прибутків) серед членів та засновників неприбуткової організації. А от що саме буде вважатись розподілом такого доходу – розповіли фіскали в новій ІПК від 26.04.2018 р. №1889/6/99-99-15-02-02-15/ІПК.
    Коментар (також для передплатників) – за посиланням.


Інші новини

  • Інфляція на споживчому ринку у квітні 2018 р. порівняно з попереднім місяцем становила 0,8%, з початку року – 4,4% (дані Держстату);
  • В Україні функціонуватиме нова міжнародна платіжна система «Глобус» (для здійснення переказів готівкових та безготівкових коштів від фізичних та юридичних осіб на користь фізосіб);
  • А реформа спрощеної системи оподаткування можлива хіба що після виборів. Про це розповіла Ніна Южаніна в своєму черговому інтерв’ю.


Наостанок – про звітність

Не забудьте, що завтра, 15 травня – останній день подання Звіту про КОРО (РК) за квітень 2018 р., а також Довідки про використані РК за квітень 2018 р.
А у пятницю, 18 травня слід сплатити:

  • ПДВ та податок на прибуток за I квартал 2018 р.;
  • єдиний податок платниками – юридичними та фізособами 3-ї групи за I кв. 2018 р.;
  • також єдиний податок, але вже авансовий внесок з нього за травень платниками 1-ї та 2-ї груп;
  • …та ще з десяток інших податків і зборів.

Усю корисну інформацію щодо звітування ви знайдете у нашому податковому календарі.


До зустрічі через тиждень.
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»