• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 14-19 травня

Оновлену декларацію з ПДВ подаємо за червень (регіональні ДФС це підтверджують!); з 18 травня діють нові вимоги до роботи за комп'ютером; у ДПІ продовжується реорганізація (зокрема, у Києві та Херсонській області); а ще податківці хочуть змінити правила подання звітності та сплати місцевих податків – вже з 1 січня 2019 року.

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 14-19 травня

Податківці підтверджують: вперше з ПДВ за новою формою звітуємо за червень 2018 року!
Це ще не офіційний лист ДФСУ, та вже хоч щось... Львівські податківці повідомили, що оновлені додатки платники ПДВ повинні будуть заповнювати під час подання декларації з ПДВ за червень 2018 року (ІІІ квартал 2018 року).

Як бачимо, вони підтвердили висловлену раніше нашу думку щодо цього питання, а також позицію своїх колег – чернівецьких податківців.

Тож ми ще маєте час, аби ретельно вивчити зміни, які в ній відбулися. А ми вам в цьому допоможемо – у аналітичній статті.

З 18 травня – нові вимоги до роботи за комп'ютером!
Мінсоцполітики наказом від 14.02.2018 р. №207 затвердило Вимоги щодо безпеки та захисту здоров'я працівників під час роботи з екранними пристроями.

Ці вимоги поширюються на всіх суб'єктів господарювання незалежно від форм власності, організаційно-правової форми і видів діяльності та встановлюють мінімальні вимоги безпеки та захисту здоров'я під час здійснення роботи, пов'язаної з використанням екранних пристроїв, незалежно від типу та моделі.

За ними, роботодавець зобов'язаний:

  1. забезпечити відповідність робочого місця працівника затвердженим Вимогам;
  2. навчати та перевіряти знання працівників з питань охорони праці та безпечного використання екранних пристроїв до початку роботи з ними;
  3. за необхідності проводити лабораторні дослідження умов праці працівників з метою виявлення ризиків, пов'язаних із погіршенням зору, порушенням фізичного стану, стресом та вживати заходів щодо їх усунення.

Наказ №207 є підзаконним актом щодо охорони праці, тож порушення його вимог є порушенням законодавства про охорону праці. Максимальний розмір штрафу за це, відповідно до ст. 43 Закону «Про охорону праці», не може перевищувати 5% середньомісячного фонду заробітної плати за попередній рік.

Реорганізація територіальних ДФС триває
По-перше, Наказом ДФСУ від 10.05.2018 р. №286 розпочато черговий етап реорганізації територіальних органів – ДПІ у районах Києва приєднають до ГУ ДФС у м. Києві. На думку керівника столичних фіскалів Л. Демченко, це «дозволить побудувати ефективну систему адміністрування податків в Києві та забезпечити надання якісних сервісних послуг бізнесу та громадянам».

Тож стежте за змінами щодо реквізитів свого податкового органу!

По-друге, з 10 травня ГУ ДФС у Херсонській області перейменовано в ГУ ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополя. Реквізити для сплати податків не змінилися, але для звітування з податків потрібно використовувати нові дані.

Але плани ДФС ще грандіозніші: зміна правил подання звітності та сплати місцевих податків з 2019 року
Це пов’язано зі запровадженням єдиного рахунку для сплати податків (крім ПДВ та акцизу з реалізації пального), що передбачає подачу єдиної декларації з місцевих податків з автоматичним рознесенням коштів на рахунки територіальних громад.

Концепцію основних змін презентував голова Офісу великих платників податків Євгеній Бамбізов. «Щодо зазначеної концепції – то на сьогодні все прораховано і йде робота щодо створення IT-cофту для того, щоб система запрацювала», – сказав він.

Перевірки-2018: три нові роз'яснення держорганів та наші коментарі до них

  1. Хто з контролюючих органів виконав свій обов’язок та привів у відповідність до чинного законодавства свої критерії, а хто – ще ні? Хто затвердив уніфіковані форми актів, а хто й досі цим займається? ДРСУ розповіла про це у своєму листі від 10.04.2018 р. №3683/0/20-18, а коментар редакції читайте тут.

    Для чого це потрібно? Тому що відповідно до ст. 10 Закону №877 можна не допустити до перевірки органи держнагляду, якими не була затверджена та оприлюднена на власному офіційному веб-сайті уніфікована форма акта з переліком питань залежно від ступеня ризику.

  2. Як ФСС проводить планові перевірки? У яких випадках можливе перенесення строків її проведення планової перевірки? Яка відповідальність за недопуск до перевірки? На ці та інші запитання щодо перевірок відповів Фонд соцстраху у своєму листі від 12.03.2018 р. №6-29-794. А ми коментуємо ось тут.

  3. Мораторій на перевірки у 2018 році не поширюється на проведення органами місцевої влади перевірок додержання вимог законодавства про працю та зайнятість населення. Як призначають такі перевірки, який документ підтверджує їх повноваження та які питання контролюють посадовці місцевих рад щодо трудового законодавства? Про це читайте у листі Мінрегіонрозвитку від 28.02.2018 р. №8/34-16-18 та у нашому коментарі до нього.


Держпраці – про право роботодавця самостійно визначати банк для виплати зарплати

Якщо коротко, то такого права у нього немає. Держпраці у Миколаївській області наголосила, що законодавством забороняється будь-яким способом обмежувати працівника вільно розпоряджатися своєю заробітною платою.
Отже, банківську установу для перерахування заробітної плати має визначати працівник, а не роботодавець.

Звісно, роботодавець має право укласти з банком «зарплатний проект» та перераховувати всім працівникам на відповідні карткові рахунки зарплату. Але на це має бути письмова згода кожного працівника.

Що нового розповіли податківці?
По-перше, вони й надалі наполягають, що відшкодування витрачених коштів працівника на придбання товарів для підприємства оподатковується ПДФО та військовим збором (лист від 10.05.2018 р. №2080/6/99-99-13-02-03-15/ІПК). І це попри нещодавнє скасування адмінсудом аналогічної індивідуальної консультації від 23 лютого №765/6/99-99-12-02-03-15/ІПК.

По-друге, в індивідуальній консультації від 10.05.2018 р. №2072/6/99-95-42-03-15/ІПК фіскали навели порядок складання розрахунку коригування до ПН при поверненні частини авансу. За ним, методика складання РК в такому випадку буде залежати від причини повернення: або зменшення ціни, або зменшення кількості товару, що підлягає постачанню. Але в обох випадках коригування відбувається шляхом заповнення двох рядків РК до одного рядка ПН, що підлягає коригуванню:

  • у першому з них «обнулюється» рядок, ціна або кількість, по якому змінюється;
  • у другому – зазначаються правильні показники.

По-третє, ДФС у Дніпропетровській області зазначила, що у разі надання в оренду об’єкта нерухомого майна, у тому числі його частини, повідомлення за формою №20-ОПП подається до ДФС як власником нерухомого майна – орендодавцем, так і орендарем.

По-четверте, на підставі відомостей за формою №1ДФ нарахування податкового зобов'язання з ПДФО не проводиться. Тому встановлення факту наявності надміру сплачених сум з ПДФО можливо виключно під час проведення документальної перевірки, – така позиція ДФС викладена в індивідуальній консультації від 07.05.2018 р. №2030/6/99-99-13-01-01-15/ІПК, а коментар від редакції читайте тут.

Три аналітики на актуальні теми від «Дебету-Кредиту»

  1. Як ФОП-«єдинники» можуть організувати ведення бухобліку? Хто з них має вести облік витрат? Скільки ФОП має зберігати первинні документи? Так які документи повинні бути у «єдинника»-роботодавця щодо нарахованої працівникам зарплати? Про все це – у статті (для передплатників).

  2. Які форми квартальної фінзвітності подавати великим, середнім та малим підприємствам, починаючи з періодів 2018 року? Про це читайте ось тут (для передплатників).

  3. Через місяць, 17 червня, набере чинності новий Закон про ТОВ та ТДВ. І хоча у підприємств буде рік, щоб безкоштовно внести зміни до своїх статутів, пропонуємо вже зараз на прикладах переглянути ті нововведення, які доведеться вносити до установчих документів.

Інші новини

  1. 17 травня Верховна Рада попередньо підтримала новий режим валютного регулювання (законопроект №8152 «Про валюту»). На думку голови НБУ Я. Смолія, «Україна зможе прийти врешті-решт до свободи валютних операцій. А обмеження будуть запроваджуватися лише у відповідь на кризові явища».
    Що саме зміниться – читайте тут.

  2. Держрегуляторна служба вважає, що критерії ризиковості для блокування ПН/РК були затверджені з порушенням закону. У її листі від 19.04.2018 р. №3890/0/20-18 зазначено що ці критерії затверджено попри її застереження, а листи ДФСУ, якими відбулося це затвердження, й зовсім не мають сили нормативно-правового акту.

  3. А ще у Верховній Раді вже зареєстровано проект Основних напрямків бюджетної політики на 2019-2021 роки. Зокрема, планується встановити прожитковий мінімум з 1 січня 2019 року у розмірі 1921 грн. Докладніше про це – у новині.

Великий семінар із заробітної плати
Вже 23 травня відбудеться онлайн-трансляція Великого Семінару із Заробітної Плати
Всі учасники отримають можливість переглянути більше 5 годин лекцій з Тетяною Мойсеєнко,​ а також почути відповіді на свої запитання ​в онлайн-режимі; отримають відеозапис семінару, роздатковий матеріал​ та сертифікат учасника​.

А ще 21 та 22 травня діє акційна пропозиція: онлайн-трансляція всього 399 грн (замість 599 грн).

Часу обмаль! Встигніть приєднатися!


До зустрічі через тиждень.
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»