• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 18–23 червня

Довгоочікуване роз’яснення від Нацбанку про те, як нумерувати касові ордери та вести журнал їх реєстрації; як правильно оформити працівника на роботу; аптечка на підприємстві має бути обов'язково (на думку Держпраці); ВРУ прийняла Закон про валюту, а Фонд соцстраху хоче навчати працівників охороні праці.

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 18–23 червня

Як нумерувати касові ордери та вести журнал їх реєстрації: довгоочікуване роз’яснення від Нацбанку
Як заповнювати реквізит «№з/п» у касових ордерах? Яким чином вести журнал реєстрації касових документів? Що зазначати у реквізиті «Додаток» касових ордерів? Редакція «Дебету-Кредиту» зробила запит до Нацбанку через численні звернення читачів щодо нумерації касових документів та горезвісного реквізиту «№з/п».

Відповідь від ДФС на це питання ми вже почули (і вона нас не потішила), а ексклюзивне роз'яснення НБУ та наш коментар до нього читайте тут.

Оформлення працівника на роботу: як зробити це правильно?
При укладенні трудового договору громадянин зобов'язаний подати паспорт або інший документ, що посвідчує особу, трудову книжку, ідентифікаційний код, а у випадках, передбачених законодавством, – ще й документ про освіту, довідку про стан здоров'я (в т.ч про інвалідність) та інші документи.

Але на цьому алгоритм дій не закінчується. Працівник має написати заяву про прийняття на роботу, а на підприємстві видається наказ про прийняття на роботу.

Звісно, працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору та повідомлення ДФС. Також до початку роботи нового працівника роботодавець зобов’язаний його проінструктувати та забезпечити робоче місце. А ще слід оформити трудову книжку, особову картку форми №П-2 та звести особову справу...

Про все це читайте у аналітиці від редакції: перша та друга частини.

Аптечка на підприємстві має бути обов'язково!
Її відсутність є порушенням законодавства про охорону праці; за це передбачено штраф до 5% середньомісячного ФЗП за попередній рік. Про це зазначає Держпраці, а наш коментар читайте тут.

Що змінилося у веденні касових операцій та як складати нову декларацію з ПДВ?
30 червня – граничний термін для затвердження порядку оприбуткування готівки в касі та порядку розрахунку ліміту каси. Черкаські податківці опублікували свій аналіз змін щодо ведення касових операцій; дивіться його ось тут.

А ще за червень 2008 року платникам ПДВ слід буде звітувати за новою формою (ми писали про це тут). На що звернути увагу при заповненні оновленої декларації? Ще одна презентація від податківців Черкащини – за посиланням.

Ще більше консультацій від ДФС

  1. Направляєте працівника у відрядження? Як це документально оформити, змінити тривалість відрядження та при необхідності скасувати – ось детальний алгоритм від ДФС;
  2. Порушення хронології у нумерації касових ордерів може свідчити про неоприбуткування або про несвоєчасне оприбуткування готівкових коштів – позицію ДФС і наш коментар читайте тут;
  3. Ще податківці погодилися, що касова книга не потрібна відокремленим підрозділам, які проводять готівкові розрахунки із застосуванням РРО та/або КОРО. Але за умови, якщо вони проводять облік готівки у повній сумі її фактичних надходжень на підставі даних розрахункових документів шляхом формування та друку Z-звітів і їх підклеювання до відповідних сторінок КОРО (занесення даних розрахункових квитанцій до КОРО);
  4. Помилилися у задекларованому від'ємному значенні з ПДВ? Чи можна це виправити? Податківці вважають, що ні! За їх роз'ясненням, зміна задекларованої суми від’ємного значення з ПДВ не може розцінюватися як виправлення помилки й тому немає підстав для подання уточнюючого розрахунку;
  5. А ще одне роз'яснення від ДФС, про те, як заповнювати РК до ПН у разі часткового повернення товару чи аванс – за посиланням.

Чи буде збільшена мінімальна зарплата у поточному році?
«Чи буде це реально, буде залежати вже від того, як буде розвиватися ситуація економічно. На сьогоднішній день дійсно можна говорити про стриманий оптимізм, бюджет виконується, і ми сподіваємося, що якщо у нас буде в подальшому виконання, а ще краще, перевиконання по бюджету, ми зможемо підійти, як закладено в бюджеті, до питання підвищення, в тому числі, мінімальної зарплати»повідомляє Оксана Маркарова, в.о. міністра фінансів України.

Нагадуємо! До закінчення робочого тижня – лише три дні!
Перед довгими вихідними не забудьте сплатити податки за травень 2018 року. Це, зокрема, ПДВ, акцизний податок, ПДФО та військовий збір (повний перелік – у новині). Останнім днем їх сплати є середа, 27️ червня. А от ЄСВ, нарахований роботодавцями-гірничними підприємствами за травень 2018 року, можна буде сплатити вже після свят – 2 липня.

ЦОП наприкінці червня працюватимуть за таким графіком:

  • 27 червня – робочий день скорочено на одну годину;
  • 28, 29 червня – вихідні дні;
  • 30 червня – робочий день відповідно до затверджених графіків роботи ЦОП до 13 год. 00 хв.

Зареєструвати ПН та РК в ЄРПН можна буде і у суботу, 30 червня 2018 року. 28 та 29 червня, а також 1 липня 2018 року, ЄРПН не працюватиме. Роз'яснення ДФС щодо роботи ЄРПН у вихідні читайте тут.

А вже 5 липня, після того, як ви гарненько відпочините і вийдете на роботу, відбудеться онлайн-трансляція головної події літа – Великий Бухгалтерський Семінар Online. На вас чекають гарячі теми від найкращих лекторів України: Тетяни Мойсеєнко, Вікторії Величко, Олександра Смирнова та Мар'яни Кавин.

Тільки до 27 червня діє спеціальна ціна. 
Приєднуйтесь вже зараз!

Інші новини

  • ВРУ прийняла Закон про валюту. За новими правилами будемо працювати десь з початку 2019 року; закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування (яке поки що не відбулося), та вводиться в дію через шість місяців з дня набрання ним чинності;
  • КМУ, Мінфін та ДФСУ починають проведення експерименту: замість РРО пропонується використовувати смартфони і планшети. Триватиме експеримент півтора роки (з 01.07.2018 р. по 31.12.2019 р.), а участь у ньому поки що добровільна;
  • Мінфін виклав у новій редакції Інструкцію щодо нарахування і сплати ЄСВ (наказ від 04.05.2018 р. №469). Зокрема, приведено у відповідність до норм Закону про ЄСВ порядок сплати внеску підприємцями, а також введені правила сплати ЄСВ для членів фермерського господарства;
  • Пенсійний фонд запроваджує СМС-інформування про розмір ЄСВ та страховий стаж. За допомогою СМС-ок ПФУ збирається повідомляти пенсіонерів про призначення та перерахунок пенсій, а працівників – про сплату за них ЄСВ та розмір їхнього страхового стажу;
  • Ну а Фонд соцстраху хоче навчати працівників охороні праці. Проект постанови Фонду аналізуємо ось тут.

 Спонсор випуску 

Насамкінець – про приємне!
Британська бізнес школа Management & Marketing Universal Business School надає для усіх наших читачів знижку 75% на онлайн курс «Mini MBA Finance». І ось три причини якнайшвидше скористатись цією пропозицією:

  1. Навчання повністю онлайн, з гнучким графіком і без відриву від роботи. Досить 4-5 годин на тиждень протягом 3-х місяців;
  2. По проходженню курсу учасники нагороджуються британським дипломом «Professional Diploma in Financial Management»;
  3. Вартість курсу зі знижкою – усього 3990 грн (можлива розстрочка);

Відгуки випускників можна почитати на Всеукраїнському освітньому порталі education.ua, а детальніше про курс дізнавайтесь за посиланням. Реєстрація доступна до 28.06.2018 за електронною поштою info@mmu-bs.com.ua!

Поспішайте забронювати місце і скористатись вашою знижкою 75% вже зараз!

онлайн курс «Mini MBA Finance»


До зустрічі одразу після свят!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»