• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 25–30 червня

Минулий короткий робочий тиждень аж ніяк не означає, що новин немає зовсім. Окрім коментаря до довгоочікуваного роз`яснення від ДФС та аналізу рішення Верховного суду, читайте про новий прожитковий мінімум і правила заокруглення загальних сум готівкових розрахунків з 1 липня, нові реквізити для сплати податків – вже з 2-го, та ще з десяток нововведень, які нас очікують у липні

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 25–30 червня

На початку − п`ять важливих речей, які ви не повинні пропустити просто зараз.

 

По-перше, з 1 липня почнуть діяти нові розміри прожиткового мінімуму
ДФС нагадує: з 01.07.2018 р. прожитковий мінімум на одну особу збільшиться і становитиме 1 777 грн (а для працездатних осіб − 1841 грн). А от розмір мінімальної зарплати залишається незмінним − ті ж 3723 грн на місяць.

Докладно про те, на що вплине збільшення прожиткового мінімуму (індексація, аліменти, розмір допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами, виплати одиноким матерям тощо), ви дізнаєтесь у іншому нагадуванні від ДФС.

 

По-друге, вже у липні додатки 1, 5 та 9 декларації з ПДВ подаємо за новими формами
Про це ДФС офіційно заявила наприкінці травня. Нагадаємо, що зміни до форми декларації з ПДВ були внесені Наказом №381; він був оприлюднений у травні 2018 р., набрав чинності з 1 червня, але за нормою п. 46.6 ПКУ звітувати вперше за оновленою формою декларації слід за червень (ІІІ квартал) 2018 року.

Які саме зміни було внесено до декларації та як вони будуть застосовуватися на практиці − читайте в аналітичному матеріалі від редакції.

 

По-третє, з 2 липня запроваджуються нові рахунки для сплати податків (за всіма областями)
На початку червня Держказначейство повідомило, що з 02.07.2018 р. рахунки для зарахування доходів до державного та місцевих бюджетів за новими реквізитами будуть відкриті на балансі Державної казначейської служби України (МФО 899998). І пообіцяло оприлюднити їх у другій декаді червня.
І оприлюднило!

А ще через три дні, у зв'язку з великим навантаженням на сайт Держказначейства та скаргами платників податків, усі рахунки було продубльовано також на сайті ДФСУ. Новину з реквізитами від казначейства читайте тут, а від ДФС – ось тут.

Щоправда, з тими рахунками є одна халепа: із понад 1,4 млн нових реквізитів помилки виявлено у 114 тис. Що це за помилки та чому краще провести додаткову перевірку – читайте наприкінці цього листа.

 

По-четверте, з 1 липня почнуть діяти правила заокруглення загальних сум готівкових розрахунків
Що слід врахувати при проведенні заокруглень – нагадав Нацбанк. Зокрема, у разі наявності монет відповідних номіналів їх можна використовувати у розрахунках та відповідно не заокруглювати суму; при безготівкових розрахунках заокруглення не здійснюється; а у фіскальних чеках слід зазначати загальні суми покупки до заокруглення та після нього. (Для цього слід застосовувати механізм надбавок/знижок).

 

По-п`яте, вже 5 липня відбудеться online-трансляція головної події літа – Великого Бухгалтерського Семінару.
На вас чекають найкращі лектори України з найактуальнішими темами виступів. Якщо ви вже придбали участь, то – до зустрічі, а якщо ще ні – швидше замовляйте свій квиток! Зробивши це 2 та 3 липня, ви отримаєте не тільки знижку, а й елегантний подарунок.

 

Але це не всі новини!
Ще сім липневих змін ви знайдете у традиційній добірці від редакції. Окрім згаданого вище, ми пишемо про зміну акцизних марок на тютюнових виробах, спрощення проведення операцій з обміну валют, нові коефіцієнти нормативної грошової оцінки землі ітд. А також нагадуємо: з цього року 16 липня є професійним святом не тільки бухгалтерів, а ще й аудиторів.

***

 

Як складати РК до ПН в залежності від причин коригування?
Маємо перше офіційне і детальне роз'яснення від ДФС. У листі від 22.06.2018 №18983/7/99-99-15-03-02-17 податківці нарешті надали узагальнене роз’яснення про особливості заповнення табличної частини РК до ПН, що видаються покупцям – платникам ПДВ, в залежності від причин коригування. А наш коментар до листа читайте ось тут.

 

Квитанція №2 отримана після граничного строку — штрафів не буде!
Подали Звіт з ЄСВ в останній день граничного строку, а квитанція №2 прийшла вже після його спливу? Така звітність вважається своєчасно поданою, а винним в цьому є податковий орган, – висновок Верховного суду та наш коментар до нього ви знайдете тут.

 

Що ще почитати (майже) посеред літа?
Ми традиційно підготувати для вас огляд найцікавіших матеріалів редакції за попередній місяць. Набрання чинності законів про ТОВ і ТДВ та про валюту, нюанси нумерації касових ордерів та складання касових документів по-новому, нові правила заокруглення загальних сум готівкових розрахунків, роз'яснення Держпраці щодо наявності аптечки на підприємстві – про те, що вас найбільше цікавило у червні, читайте за посиланням.

 

І не забудьте про індексацію зарплати у червні та липні 2018 року!
За розрахунками Мінсоцполітики коефіцієнти індексації зарплати для липня залишаться незмінними (на рівні червня). Але з 1 липня 2018 року починають діяти нові розміри прожиткового мінімуму, тому розмір індексації у липні буде більшим, ніж у червні. З традиційним роз'ясненням фахівців міністерства можна ознайомитися тут.

 

 Спонсор розсилки 

З 2 липня діють нові рахунки для сплати податків, зборів: у реквізитах більш ніж 100 000 помилок
Напередодні запровадження нових реквізитів сервіс Vkursi порівняв реквізити, вказані в Excel файлах, які були опубліковані на сайті Держказначейства, з іншими офіційними джерелами.

Усього було перевірено 1 436 389 нових рахунків, виявлено 114 911 помилок у реквізитах (здебільшого це помилки у назві населеного пункту, його типі, підпорядкованості тощо). Усе це може призвести до сплати податків не за адресою.

Щоб не потрапити у халепу, радимо перед сплатою провести додаткову перевірку в сервісі Vkursi. Для цього оберіть свою область і населений пункт, тип платника і систему оподаткування - і ви миттєво отримаєте актуальні та вже перевірені реквізити у зручній для копіювання чи пересилання формі.

Розпочати перевірку прямо зараз!

Перевірити просто зараз!


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»