• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 02–07 липня

До 11 вересня діють старі рахунки для сплати податків, у вересні будемо звітувати з ЄСВ за новими формами, Президент нарешті вніс до ВРУ законопроект про податок на виведений капітал (як невідкладний), підписано і опубліковано закон про валюту, нові роз'яснення ДФС і Держпраці, а також Гройсман про податкову міліцію

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 02–07 липня

До 11 вересня діють старі рахунки для сплати податків
Важливе повідомлення від Держказначейства з’явилось у п`ятницю на Фейсбук-сторінці служби. Відповідно до нього:

  1. До 11 вересня діють як нові, так і старі рахунки для сплати податків;
  2. Тим, хто помилково заплатив за старими реквізитами після 2 липня, ці кошти будуть зараховані. Вдруге сплачувати податки не потрібно;
  3. Рахунки для ЄСВ не змінилися.

Докладніше про це читайте у новині.

Незабаром будемо звітувати з ЄСВ за новими формами!
Мінфін наказом від 15.05.2018 р. №511 затвердив у новій редакції форми звіту з ЄСВ та порядок їх формування та подання. Про проект наказу цього Мінфіну ми вже писали, і ось нарешті цей він отримав номер і був зареєстрований в Мін'юсті 11 червня 2018 р.

Цей наказ (а отже, і нові форми звітності) набирає чинності з першого числа місяця, що настає за місяцем його офіційного опублікування. Документ було оприлюднено в «Офіційному віснику» від 06.07.2018 р. №51, отже, він набере чинності з 1 серпня, а звітувати за новою формою вперше будемо у вересні 2018 р.

15, 20 і 5% – ставки податку на виведений капітал. Цілком можливо, що вже з січня 2019 р.
4 липня Президент нарешті вніс до ВРУ законопроект про податок на виведений капітал (як невідкладний). А через два дні на сайті Ради з’явився текст цього документу.

За пояснювальною запискою до законопроекту №8557:

  • Податок на прибуток підприємств буде замінено податком на виведений капітал з 1 січня 2019 року;
  • Об'єктом оподаткування будуть операції з виведення капіталу та операції, прирівняні до операцій з виведення капіталу;
  • Ставки податку пропонують встановити у розмірі 5, 15 та 20 відсотків в залежності від операцій;
  • Для платників податку на виведений капітал ДФС має створити окремий Реєстр.

Ми писали про це тут, а усі новини на тему виведеного капіталу читайте за посиланням.

Закон про валюту і валютні операції підписано і опубліковано
Того ж 4 липня Президент підписав Закон про валюту і валютні операції. Закон було опубліковано у «Голосі України» у минулу п`ятницю, 06.07.2018 р. Наступного дня, у суботу, цей Закон набрав чинності. А вводиться в дію він тільки з 07 лютого 2019 р., через 7 місяців з дня набрання ним чинності.

Згідно із прикінцевими та перехідними положеннями Закону №2473-VIII у Нацбанку і КМУ є півроку для приведення у відповідність із ним своїх нормативних документів. З нашим аналізом законопроекту можна ознайомитися тут, а з презентацією від Нацбанку – ось тут.

Первинні документи мають бути складені українською мовою – роз'яснення ДФС
Податківці у підкатегорії 102.21 «ЗІР» нагадали, що відповідно до п. 44.2 ПКУ для обрахунку об’єкта оподаткування платник податку на прибуток використовує дані бухгалтерського обліку та фінансової звітності щодо доходів, витрат та фінансового результату до оподаткування. Згідно з ч. 1 та 2 ст. 9 Закону про бухоблік підставою для бухобліку господарських операцій є первинні документи.

А відповідно до п. 1.3 Положення №88, усі первинні документи, облікові регістри, бухгалтерська та інша звітність повинні складатись українською мовою. Документи, що є підставою для записів у бухгалтерському обліку і складені іноземною мовою, повинні мати впорядкований автентичний переклад на зазначену мову.

Більше консультацій від ДФС і Держпраці

  1. Як правильно вибрати рахунок для сплати ЄСВ? Відповідно до роз'яснення від ДФС, кожна категорія платників ЄСВ має свій символ (201, 202, 203, 204, 205, 206, 207). Тризначний символ відображається у розрахунковому рахунку шостою, сьомою та восьмою цифрою;

  2. Коли таблиця даних платника податку враховується автоматично? Якщо таблиця даних платника податку врахована ДФС з 1 липня 2017 р., то в подальшому реєстрація ПН та РК в ЄРПН з операцій, зазначених у таблиці даних платника податку, не підлягає зупиненню, – позиція ДФС;

  3. У разі розірвання договору з фізособою-«єдинником» та повернення ним авансу підприємству слід зазначити в ф. 1 ДФ від’ємне значення раніше відображеного доходу, – повідомляє ДФС у Дніпропетровській області. Цю інформацію можна навести у ф. №1ДФ за будь-який наступний період після повернення коштів;

  4. Не виплатили компенсацію при звільненні, але виправили це до перевірки. Чи буде штраф за це? Згідно роз'яснення від Держпраці, «цей факт буде врахований уповноваженою особою при прийнятті рішення про розгляд справи про накладення штрафних санкцій», але як саме вплине на розмір штрафу – невідомо.

Інші новини

  1. З 1 серпня Нацбанк буде видавати банкам монети номіналом 10 та 50 копійок за плату (тарифи – 20 і 35 гривень за тисячу монет відповідно). Водночас видача монет номіналами 1,2,5 і 25 копійок залишається безкоштовною;

  2. Оновлено «Єдине вікно»подання електронної звітності. Там з'явився формат для подання нової декларації з ПДВ;

  3. ДФС оновила довідник типів об’єктів оподаткування для складання ф. №20-ОПП. Перелік доповнено двома об’єктами оподаткування: «703» «Трактор колісний» і «704» «Прес гідравлічний монтажно-запресовочний»;

  4. Прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що податкову міліцію в Україні не розформували і вона досі має виконувати свої функції. А ще він не збирається усувати від виконання обовязків очільника ДФС Мирослава Продана.

Каса та РРО: глобальні зміни з липня 2018 року

Каса та РРО: глобальні зміни з липня 2018 року
Вже 23 липня відбудеться семінар та online-трансляція з Тетяною Мойсеєнко та Тимуром Алієвим.
Ви дізнаєтеся про:

  • Правильне та повне заповнення і підписання нових касових документів;
  • Ліміт каси по-новому, своєчасно всім і обов'язково;
  • Новації у застосуванні РРО та КОРО;
  • Штрафи за порушення щодо РРО.

Приєднуйтесь прямо зараз!
Ажде до 11 липня діє спеціальна ціна.

А ось тут – кумедне відеозапрошення на цей семінар. Подивіться обовязково, навіть якщо вам не цікаві ні каса, ні РРО.

 


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»