• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини, 16-21 липня

8518 планових податкових перевірок ДФС очікується в 2018 році (маємо чергове оновлення плану-графіку); нова звітність з ЄСВ уже з 1 вересня (тепер офіційно від ДФСУ); зміни в порядку подання фінансової звітності; а також нові порядок фінансування лікарняних/декретних та положення про комісію підприємства з соцстрахування

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини, 16-21 липня

Вже сьоме (липневе) оновлення плану-графіка податкових перевірок на 2018 рік
Впевнені, що це вже нікого не здивує – адже дане оновлення є вже сьомим за рахунком з початку року (фактично це така собі щомісячна традиція податківців). Цього разу оновлений план-графік планових податкових перевірок на 2018 рік був оприлюднений на сайті ДФСУ 16 липня – просто як «подарунок» бухгалтерам до професійного свята.

Коригування знову торкнулися платників податків – юросіб та фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів (розділ I та II, завантажити їх можна за посилнням). Розділ ІІІ та ІV залишилися без змін.

Загалом за оновленими даними у 2018 році податківці планують провести 8518 податкових перевірок (це на 62 перевірки більше, ніж було у плані-графіку за червень). Тож перевірте, чи немає там раптом вашого підприємства!

Звіт з ЄСВ за новою формою вперше подаємо у вересні за серпень 2018 року – офіційно від ДФСУ
Всі пам’ятають, що ми вже маємо оновлені форми звітності з ЄСВ? Якщо ні, то ось детально про це ми розповідали в аналітиці.

Минулого ж тижня ДФСУ нарешті офіційно повідомила: звіти за формами Додатка 4 за звітний період:

  • липень 2018 року (які подаються з 1 по 20 серпня) – подаємо за формами, затвердженими наказом №435;
  • починаючи з 1 вересня 2018 року (тобто зі звіту за серпень 2018 року) – звітність подаємо за новими формами, затвердженими наказом №511.

Також податківці роз’яснили, коли оновлена таблиця 5 до звіту з ЄСВ не заповнюється. Про це читайте ось тут.

Змінився Порядок подання фінансової звітності
Зміни внесені постановою Кабміну від 11.07.2018 р. №547. Зокрема:

  • доповнено перелік підприємств, які складають фінансову звітність за МСФЗ;
  • введено порядок подання фінзвітності за МСФЗ на основі таксономії в єдиному електронному форматі;
  • окремі категорії підприємств разом з фінансовою звітністю будуть подавати звіт про управління та звіт про платежі на користь державі;
  • змінено правила оприлюднення фінансової звітності;
  • встановлено правила подання консолідованої фінансової звітності.

Постанова набрала чинності 14 липня 2018 року (крім абзацу восьмого пункту 1 змін, який діятиме з 1 січня 2019 р.). Новину про це читайте тут.

ФСС затвердив новий порядок фінансування лікарняних та декретних
Зокрема, з 1 жовтня цього року вводиться у дію нова форму заяви-розрахунку і впроваджується система оперативного інформування роботодавцями про здійснення виплат застрахованим особам шляхом надання Фонду повідомлення.

Крім цього порядку, також затверджено:

  • Програму робіт Фонду соціального страхування України на 2018 рік;
  • Порядок призначення, перерахування та проведення страхових виплат, які Фонд здійснює потерпілим на виробництві та членам їх сімей;
  • Положення про комісію (уповноваженого) зі страхування у зв’язку з ТВП;
  • Порядки списання Фондом безнадійної дебіторської заборгованості зі сплати страхових коштів та списання кредиторської заборгованості Фонду, строк позовної давності якої минув.

Наразі тексти цих документів не оприлюднені, тож невідомо, з якої дати вони будуть діяти. Про це ми повідомимо додатково.

Готівкові розрахунки та все що з ними пов’язане: три нові роз’яснення

  1. Як правильно проводити готівкові розрахунки? Операції з готівкою здійснює майже кожне підприємство, коли отримує її за продані товари (надані послуги), виплачує зарплату працівникам, видає готівку під звіт або на відрядження. Аби проводити такі розрахунки правильно, Нацбанк надав роз’яснення щодо основних правил готівкових розрахунків у касі підприємства.

  2. На зарплату та фіндопомогу діють готівкові обмеження – позиція НБУ. На думку ДФСУ, готівкове обмеження в 50 тис. грн стосується виключно готівкових розрахунків між госпсуб’єктом та фізособою за товари, роботи, послуги. А от НБУ так не вважає. Про це він розповів у листі від 22.05.2018 р. №50-0007/28247, коментар до якого читайте тут.

  3. Як відображати округлення сум готівкових розрахунків у фіскальному чеку? Маємо перше роз’яснення ДФСУ на цю тему. Так, на її думку, при округленні загальної вартості придбаних товарів у фіскальному чеку слід:

    - після рядка 7 перед рядком 8 додати нові рядки «Загальна вартість придбаних товарів (отриманих послуг) за чеком до округлення» та «заокруглена знижка/заокруглена надбавка»;

    - в рядку 8 «СУМА» зазначати «Загальна вартість придбаних товарів (наданих послуг) за чеком після заокруглення». Саме вказана сума вважається сумою розрахунку за відповідним розрахунковим документом.

    Детальніше про це (а також як складати ПН та видаткові накладні в цьому випадку) читайте ось тут.

Три важливих роз’яснення від податківців

  1. По-перше, декларацію про валютні цінності тепер подаємо окремо до ДФС та Нацбанку
    Податківці повідомили про втрату актуальності та відкликання cпільного листа НБУ, ДПАУ від 17.04.2003 р. №28-311/1929-2823, №3368/5/23-5316. Ним було роз'яснено послідовність подання декларації про валютні цінностіВідтепер таке декларування здійснюється окремо в ДФСУ та в НБУ без певної послідовності, яка була прописана у цьому листі, а за формою та у порядку, визначеному Наказом №524.

    Як після скасування черговості подання декларації про валютні цінності надавати її до Нацбанку, – читайте тут.

  2. По-друге, до дати отримання завіреної довідки МСЕК роботодавець має нараховувати ЄСВ в розмірі 22%
    ДФС наголосила, що роботодавець нараховує ЄСВ працюючій особі з інвалідністю на суму зарплати у розмірі 8,41%, починаючи з дати встановлення групи інвалідності, але не раніше одержання роботодавцем завіреної копії довідки до акта огляду в МСЕК. Про це читайте ось тут.

  3. По-третє, податківці розповіли, чи вплине зареєстрована ПН на показник ∑Перевищ
    В індивідуальній податковій консультації від 10.07.2018 р. №3048/6/99-99-15-03-02-15/ІПК вони зазначили, що суми ПДВ у помилковій ПН та РК до неї при їх реєстрації в ЄРПН враховуються у відповідних обсягах при обчисленні реєстраційної суми. Тому вони впливають на значення показника ∑Перевищ. Детальніше – у новині.

Інші новини

  1. Київські районні ДПІ переведено до складу ГУ ДФС у м. Києві
    ДФС повідомила, що у зв’язку з реорганізацією 10 Державних податкових інспекцій у районах ГУ ДФС у м. Києві втрачають статус окремих юридичних осіб. Щоправда, ДФС не навела конкретної дати ліквідації, тож за відповідною інформацією звертайтеся до своїх ДПІ.

  2. З 10 вересня сплачувати податки можна буде тільки за новими рахунками
    Проте, якщо податок чи збір був випадково перерахований на старий рахунок, його автоматично переадресують на нові рахунки відповідно до визначених призначень. Про це нагадала ДФС у Житомирській області.

  3. З 1 січня 2019 року запрацює Електронний реєстр листків непрацездатності, а лікарняні листки почнуть видаватися в електронній формі
    Мінсоцполітики оприлюднило проект постанови КМУ «Про утворення Електронного реєстру листків непрацездатності». Ним пропонується встановити, що ЕРЛН створюється як підсистема Реєстру застрахованих осіб, а наповнити його планують до 1 січня 2019 року.

Насамкінець – цікава аналітики від «Дебету-Кредиту»

  1. Нові коефіцієнти земель, які не внесено у Держкадастр: чи уточнювати декларацію з земельного податку?
    З 17 липня почали діяти нові коефіцієнти, які характеризують функціональне використання земельної ділянки (Кф). У багатьох платників виникло питання: чи впливають нові коефіцієнти на розмір земельного податку чи орендної плати за землю у 2018 році?

    Оскільки прямої норми в ПКУ немає, ми звернулися до нашого юриста з метою поставити крапку в цьому питанні. Відповідь читайте ось тут.

  2. Трудові книжки: сучасний погляд на рудимент
    У аналітиці (для передплатників) поговоримо про необхідне скасування трудових книжок, а також про те, що саме в порядку їх ведення змінили законодавство і практика. А наприкінці коротко спинимося на питанні нового звіту з ЄСВ і змін у ньому щодо зазначення кодів Класифікатора професій.

  3. Податківці не надали квитанцію про реєстрацію ПН/РК: це не проблема!
    Розглядаємо, які будуть наслідки, якщо контролюючий орган не надішле платникові ПДВ квитанцію про підтвердження реєстрації податкової накладної або про неприйняття такої накладної. Ця новина теж для передплатників.


До зустрічі через тиждень.
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»