• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 6–11 серпня

Чергові зміни до плану-графіка перевірок ДФСУ, чотири нові узагальнюючі податкові консультації від Мінфіну, оновлений порядок обліку платників податків та нові коди для їх сплати (в проекті); новий сервіс та 5 цікавих консультацій від податківців, а також одне важливе роз'яснення від Держпраці та три актуальні аналітики від редакції «Дебету-Кредиту»

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 6–11 серпня

Чотири нові УПК від Мінфіну щодо оподаткування ПДВ
Міністерство фінансів наказом від 03.08.2018 р. №673 затвердив чотири узагальнюючі податкові консультації (УПК) щодо:

  • особливостей оподаткування ПДВ від’ємної різниці між ціною придбання (звичайною ціною) товару та ціною реалізації такого товару на експорт;
  • документального підтвердження знищення або зруйнування основних виробничих або невиробничих засобів;
  • оподаткування ПДВ операцій з отримання постійним представництвом нерезидента фінансування від головної компанії – нерезидента;
  • оподаткування ПДВ операцій банків та інших фінансових установ з передачі у фінансовий лізинг майна, набутого ними у власність внаслідок звернення стягнення на таке майно.

Про що йдеться у кожній з цих консультацій – читайте у новині.

Також нагадаємо, що окрім цих чотирьох, протягом 2018 року Мінфін видав ще дев'ять УПК: дві – щодо оподаткування банківського сектору, три – з питань плати за землю та чотири – з податку на прибуток та ПДФО.

 

Свіжі серпневі зміни у плані-графіку перевірок ДФСУ
Податківці очікувано (хоча цього разу й швидше, ніж у попередніх місяцях) відкоригували план-графік планових перевірок на 2018 рік (станом на 10.08.2018 р.).
Традиційно змін зазнали:

  • Розділ І «Документальні планові перевірки платників податків – юридичних осіб»;
  • Розділ ІІ «Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів».

Розділ ІІІ (щодо ФОП) та ІV (щодо перевірок юросіб з питань сплати ПДФО, ВЗ та ЄСВ) поки що залишилися без змін.

Згідно з даними оновленого плану-графіку: 118 юросіб додано до плану, 85 виключено з нього, а для 50-ти компаній дата перевірки перенесена. Загалом же у 2018 році податківці планують провести 8553 податкові перевірки (це на 35 перевірок більше, ніж було у плані-графіку за липень). 

 

Зміни в Порядку обліку платників податків і зборів
Зміни внесені наказом Мінфіну від 27.06.2018 р. №589, який набере чинності через 10 днів з дня його офіційного опублікування (поки що цього не відбулося).

  • По-перше, змінилися форми заяв на реєстрацію (внесення змін) суб'єктів господарювання (форми №1-ОПП, №5-ОПП та №1-РПП доповнені новими позначками, а форма №11-ОПП взагалі викладена у новій редакції);

  • По-друге, уточнено, що підтвердженням припинення незалежної професійної діяльності є відомості (витяг) відповідного реєстру, до якого вноситься інформація про держреєстрацію такої діяльності, щодо припинення або зупинення, або зміни організаційної форми відповідної діяльності з незалежної (індивідуальної) на іншу.

Новину про це читайте тут.

 

Незабаром – нові коди для сплати податків
Мінфін планує внести зміни у додаток до Порядку заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів. Відповідний проект наказу оприлюднений на сайті Мінфіну.

За ним сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток та грошові зобов'язання за результатами перевірок будемо за окремими кодами. А переглянути їх можна тут.

 

Автозаповнення додатка 5 до декларації з ПДВ – новий сервіс від ДФСУ
Додаток 5 до декларації з ПДВ «Розшифровки податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів» тепер буде заповнюватися автоматично (на підставі даних ЄРПН в Електронному кабінеті). Для цього необхідно при створенні документа звітності в приватній частині Електронного кабінету у верхній панелі навігації обрати пункт «додатково/заповнити на основі даних ДФС». Після цього заповнюються дані відповідних таблиць Розділів І та ІІ.

Наразі цей сервіс працює в тестовому режимі.

 

П'ять нових консультацій від податківців

  1. Як подавати фінзвітність, якщо підприємство втратило статус малого?
    На це питання відповіла ДФС в Одеській області в індивідуальній консультації від 01.08.2018 р. №3343/ІПК/15-32-12-01-04. Так, якщо підприємство протягом року втратило ознаки відповідності критеріям малого, то за звітний період, у якому це відбулось, і за подальші періоди звітного року фінансовий звіт має складатися відповідно до НП(С)БО 1.

  2. Чим загрожує неоновлення електронного цифрового підпису при зміні директора?
    ДФС у Рівненській області заспокоїла, що штрафів за це не передбачено. Та все ж можливі інші негативні наслідки, як от відмова в прийнятті звітності чи реєстрації податкових накладних в ЄРПН.

  3. Які наслідки з податку на прибуток та ПДВ очікують у разі списання «товарної» дебіторської заборгованості за перерахованим авансом?
    Що є безнадійною дебіторською заборгованістю? Як її списання впливає на оподаткування податком на прибуток та ПДВ? Які податкові різниці виникнуть та чи потрібно коригувати податковий кредит? На ці питання ДФС відповіла в індивідуальній консультації від 23.07.2018 р. №3236/6/99-99-15-03-02-15/ІПК. Коментар редакції читайте тут.

  4. Чи є вода, кава, чай, придбані за рахунок коштів роботодавця для працівників, додатковим благом?
    На думку ДФС у Чернівецькій області, вода, кава, чай, придбані для споживання в офісі будь-яким працівником та відвідувачем офісу, не можуть розглядатися як об’єкт оподаткування ПДФО. Адже оподаткування доходів фізичних осіб, у тому числі одержаних у вигляді додаткового блага, розглядається лише у разі їх одержання безпосередньо конкретним платником податку.

  5. Як показувати аліменти у формі №1ДФ?
    ДФС роз'яснила, що аліменти, які виплачуються платнику податку згідно з рішенням суду або за добровільним рішенням сторін, відображаються у формі №1ДФ під ознакою доходу «140».

 

…а також– три аналітичні статті від «Дебету-Кредиту»

  1. Все що потрібно знати про неповний робочий час для працівників
    Неповний робочий час досить часто застосовується на підприємствах та підприємцями – як для працівників-сумісників, так і для основних працівників, коли є потреба зекономити кошти на оплату праці. Поговоримо про це докладніше у редакційній статті (з прикладами).

  2. Обов'язок працевлаштування інвалідів: аналіз судової практики
    Яким чином підприємству забезпечити виконання вимог закону щодо працевлаштування інвалідів: подати звіт до центру зайнятості та чекати, поки така охоча особа знайдеться, чи шукати самому? У цього питання виявилася довга і складна історія, яку ми проаналізували на прикладах зі судової практики

  3. Як звільнити особу із захищеної категорії?
    Захищеною категорією осіб роботодавці часто вважають працівниць-матерів. Та не все так просто. Адже до захищеної категорії осіб у розумінні норм трудового законодавства належать також батьки, які виховують дітей/дитину самостійно, опікуни, піклувальники та прийомні батьки. З’ясовуємо, чи можна звільняти таких осіб і за яких умов (стаття для передплатників).

 

Ще одне (дуже цікаве) роз'яснення від Держпраці
Штраф за порушення порядку виплати зарплати може бути в розмірі однієї (3723 грн) або трьох мінімальних зарплат (11 169 грн). Але аж ніяк не 30 мінімальних зарплат (111 690 грн) за кожного працівника. Таку позицію озвучила Держпраці у листі від 26.07.2018 р. №5892/4/4.3-ДП-18.

Коментар до листа від наших колег читайте тут.

 

Інші новини

  • Індекс інфляції за липень — 99,3%
    За даними Держстату, споживчі ціни в липні 2018 року порівняно з попереднім місяцем знизилися на 0,7%, з початку року зросли на 3,6%. Показник індексу інфляції за липень не змінює розміри коефіцієнтів для проведення індексації. А отже, у вересні 2018 року проведення індексації залишається на рівні липня та серпня 2018 року;

  • Якими будуть мінімальна зарплата та прожитковий мінімум у 2019 році?
    За прогнозами Мінфіну з січня 2019 року мінімальна зарплата буде становити 4173 грн, а прожитковий мінімум для працездатних осіб – 1921 грн. А от Володимир Гройсман взагалі вважає, що середня зарплата навіть за підсумками 2018-го року може сягнути 10 тис. грн. (у червні Держстат нарахував аж 9141 грн);

  • Держстат затвердив нові форми звітів №1-підприємництво (річна) та №2-підприємництво (річна)
    Нові форми вводяться в дію зі звіту за 2018 рік. Подають їх юрособи (підприємства) територіальному органу Держстату не пізніше 28 лютого;

  • Звітувати про наявність вакансії для інвалідів слід одноразово, а не щомісячно
    Верховний Суд вважає, що обов’язок підприємства зі створення робочих місць для інвалідів не супроводжується його обов’язком займатись пошуком інвалідів для працевлаштування (постанова ВС від 26.06.2018 р. у справі №806/1368/17).

Передплату-2019 вже відкрито!

 Спонсор розсилки 

17 серпня наші партнери і друзі Академія інтернет-маркетингу WebPromoExperts проводять регулярну безкоштовну онлайн-конференцію "Content Marketing Day". А це означає, що Ви або ваші колеги зможуть послухати 15 міжнародних експертів з контент-маркетингу і задати їм свої питання, не відходячи від комп'ютера.

Вас чекають кейси від MadCats, TemplateMonster, Serpstat, ПриватБанку, Ощадбанку, Depositphotos, Sendpulse і багато інших.

А ще на конференції ви зможете:

  • дізнатися, як за допомогою контент-стратегії генерувати лояльних клієнтів;
  • зрозуміти, як слід упаковувати свою пропозицію;
  • освоїти сучасні прийоми комунікацій з онлайн-покупцями;
  • побачити, як і за рахунок чого виділитися на тлі конкурентів;
  • отримати свіжі ідеї для своєї контент-стратегії;
  • задати питання спікеру в прямому ефірі.

Захід безкоштовний в онлайні, але для участі слід зареєструватися.


До зустрічі через тиждень.
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»