• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 13–18 серпня

ДФС оновила план-графік перевірок з ЄСВ, ПДФО та військового збору (вперше у 2018 році); Мінсоцполітики розрахувало норми тривалості робочого часу на 2019 рік; Держказначейство нагадує про нові реквізити для сплати податків з 11 вересня; а податківці розповіли про заповнення звіту з ЄСВ (а ще – залишок готівки у касі та підписання касових ордерів)

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 13–18 серпня

538 підприємств перевірить ДФСУ з питань ЄСВ, ПДФО та ВЗ 
ДФСУ вперше оновила розділ IV «Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб з питань правильності обчислення, повноти і своєчасності сплати ПДФО, військового збору та ЄСВ» плану-графіка планових перевірок на 2018 рік. 

Згідно з ним, цього року податківці планово перевірять 538 юросіб; це на 23 перевірки більше, ніж за початковим варіантом затвердженого плану-графіка. І всі ці 23 підприємства, які додані до переліку, розташовані у Дніпропетровській області. Тож, якщо ви з іншого регіону – можете не хвилюватись.

А перевірити, чи є ваше підприємство у плані, можна за посиланням.

Норми тривалості робочого часу на 2019 рік — рекомендації від Мінсоцполітики
На 2018 рік ці норми нам доводилось розраховувати самостійно, оскільки Мінсоцполітики не видало традиційного листа. Минулого року у міністерстві вважали, що це виключно клопіт самих роботодавців («норму робочого часу роботодавці повинні розраховувати самостійно виходячи з режиму роботи, запровадженого на підприємстві...»).

Цього року у Міністерстві вирішили не бути такими категоричними та листом від 08.08.2018 р. №78/0/206-18 надали свої рекомендації щодо розрахунку норми тривалості робочого часу на 2019 рік. Традиційно – з прикладом, розрахованим за календарем 5-денного робочого тижня з двома вихідними днями в суботу та неділю. За ним, у 2019 році будемо працювати 250 к.дн, а відпочивати – 115 к.дн.

Ознайомитися з розрахунком норм робочого часу від Мінсоцполітики можна у новині.

З 11 вересня більше не зможемо сплачувати податки за старими реквізитами
Нагадуємо, що з 2 липня функціонують нові рахунки для сплати податків та зборів. Усіх їх (за областями) можна переглянути тут. З метою уникнення втрат бюджетів встановлено перехідний період щодо застосування нових рахунків – до 11 вересня. Про це ми теж вже розповідали ось тут.

Тепер от Держказначейство наголошує, що з 11.09.2018 р. кошти, які сплачуватимуться платниками на старі рахунки, не будуть зараховуватись до бюджетів, а повертатимуться платникам як нез’ясовані надходження.

Тому, аби уникнути виникнення недоїмки та податкового боргу, слід сплачувати податки, збори, платежі до державного та місцевих бюджетів на нові реквізити рахунків, які відкриті на балансі центрального апарату Казначейства (МФО – 899998), в повному обсязі.

Про стягнення аліментів роботодавці тепер будуть звітувати частіше: щомісячно, а не щоквартально
Відповідні зміни Мін'юст вніс наказом від 02.08.2018 р. №2522/5 до Інструкції з організації примусового виконання рішень. Також уточнено, що стягнення аліментів за виконавчими листами за минулий час буде проводитися в межах десятирічного строку (раніше- трирічного), що передував пред'явленню виконавчого листа до виконання.

Більше подробиць – за посиланням у новині.

Три нові роз'яснення ДФСУ щодо РРО та ведення касових операцій

  1. Хто повинен підписувати видаткові касові ордери у разі відсутності директора?
    На думку ДФС у Полтавській області (ІПК від 07.08.2018 р. №3449/ІПК/16-31-14-04-22) право підпису ВКО, замість головного бухгалтера, може бути делеговане іншій особі, уповноваженій керівником. Підписання ВКО іншою особою, ніж керівник, Положенням №148 не передбачено.
    Наш коментар до цього роз'яснення читайте тут.

  2. Оприбутковувати залишок готівки в скриньці РРО чи ні? Як скласти прибутковий касовий ордер на готівку зі скриньки РРО?
    Про нюанси обліку залишку готівки у скриньці РРО податківці розповіли у свіжих листах від 10.08.2018 р. №3512/6/99-99-14-05-01-15/ІПК та від 08.08.2018 р. №3459/ІПК/10-36-14-06-16.
    Коментар від редакції до них читайте тут. Вже традиційно роз'яснення фіскалів є суперечливими, а суб’єктам господарювання радимо обрати обережніший шлях поводження з готівкою.

  3. Налаштувати у РРО функцію округлення можна в будь-який момент
    Податківці в індивідуальній консультації від 09.08.2018 р. №3493/6/99-99-14-05-01-15/ІПК зупинилися на правилах та особливостях округлення у фіскальних чеках. Зокрема, вони підкреслили, що строків налаштування у РРО функції заокруглення Постанова №25 не встановлює.
    Це означає, що під час перевірок ДФС не зможе наполягати на конкретних датах щодо впровадження округлення в РРО. Також у листі наведено рекомендації щодо впровадження функції округлення загальної суми розрахунків у фіскальних чеків.
    Новину до листа читайте тут.

... та ще три новини (теж від ДФС) на інші теми

  1. Як заповнювати у звіті з ЄСВ «Кількість застрахованих осіб у звітному періоді, яким нараховано заробітну плату»?
    ДФСУ надала перше офіційне роз'яснення на це питання (підкатегорія 301.06.01 ресурсу «ЗІР»). За ним, у показнику «Кількість застрахованих осіб у звітному періоді, яким нараховано заробітну плату» таблиці 1 Звіту з ЄСВ слід зазначати працівників та інших осіб, яким нараховувалися зарплата та дохід у поточному місяці.

  2. Де дізнатися банківські реквізити для сплати податків?
    Як розповіли податківці у підкатегорії 140.05 ресурсу «ЗІР»:
    • за такою інформацією можна звернутись до контролюючого органу ДФС за місцем реєстрації або місцем здійснення діяльності;
    • такі дані оприлюднені на офіційному веб-порталі ДФС;
    • банківські реквізити розміщені також в меню «Стан розрахунків з бюджетом» приватної частини Електронного кабінету.

  3. Чи буде ЄСВ у разі компенсації за невикористану відпустку в день звільнення?
    ДФС у Волинській області в індивідуальній консультації від 08.08.2018 р. №3457/03-20-13-08-07/ІПК зазначила, що сума нарахованої грошової компенсації за невикористані дні щорічної відпустки є базою для нарахування єдиного соцвнеску при виплаті роботодавцем таких сум в день звільнення працівника.
    Докладніше – у новині.

Новий Закон про фермерів в дії: що він змінює та для кого?
15 серпня набрав чинності Закон від 10.07.2018 р. № 2497-VIII. Цим документом внесено зміни до Податкового кодексу та інших законів України щодо стимулювання утворення та діяльності сімейних фермерських господарств. Зокрема, фермерів-підприємців включено до платників єдиного податку IV групи.

Які умови перебування для них встановлено та що чекатиме у разі їх порушення? Які пільги з ЄСВ встановлено для фермерів? Відповіді на ці та інші запитання читайте в аналітиці від редакції.

Інші новини

  • Незабаром отримаємо оновлені критерії блокування ПН/РК
    3 липня 2018 року Міністерство фінансів направило на погодження до ДРСУ проект наказу «Про затвердження Критеріїв ризиковості платника податку, Критеріїв ризиковості здійснення операцій та Переліку показників, за якими визначається позитивна податкова історія платника податку». Поки що ДРС не вирішила подальшу його долю (про це повідомимо додатково).

  • Податок на виведений капітал замінить податок на прибуток з 2019 року
    Зі слів Ніни Южаніної, відповідний законопроект буде виставлений на голосування у Верховній Раді в найближчі тижні. «Консенсус в парламенті є, на 90% ПнВК буде введений з 2019 року. Президент наполягає на тому, що бюджет-2019 має бути зверстаний вже з урахуванням ПнВК, тому голосування потрібно провести якомога швидше - думаю, це станеться в найближчі тижні», – зазначила вона.
    Тим часом зі змінами, які готує законопроект про введення податку на виведений капітал, можна ознайомитися тут і тут.

  • Графік роботи Центрів обслуговування платників у святкові та вихідні дні серпня
    Податківці повідомили, що 24, 26 серпня 2018 року Центри обслуговування платників не працюватимуть, а от 25 серпня (субота) – робочий день до 13:00.
    Нагадаємо, що 24 серпня – це День незалежності України, який є святковим та неробочим днем. А оскільки цього року це п’ятниця, то будемо мати три вихідні дні поспіль – з 24 по 26 серпня. Більше про вихідні у серпні читайте тут.

 Спонсор випуску 

ЗЕД для бухгалтера: усе, що потрібно для успішної кар'єри
Законодавство з ЗЕД оновлюється так само, як податкове. Але експертів в сфері ЗЕД цінують вище. Станьте успішним бухгалтером-експертом по ЗЕД - запишіться на онлайн-тренінг «ЗЕД України» від Фінансової академії «Актив» у серпні і отримайте максимальну знижку на навчання.

За 10 годин тренінгу ви дізнаєтеся:

  • про облік і документації по валюті;
  • експорті, імпорті, послуги;
  • як працювати з іноземцями і контролюючими органами;
  • як правильно оформляти документи і договору.

Початок занять: вересень.

Зареєструйтеся і дивіться фрагмент тренінгу безкоштовно!

Онлайн-тренінг «ЗЕД України»


З наступаючим святом!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»