• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 20–25 серпня

Нацбанк роз'яснив проблемні питання заповнення касових документів та оприбуткування готівки; ДФС реалізувала можливість автозаповнення додатків 1,5 та 6 декларації з ПДВ; сумські податківці висловились щодо готівкових обмежень на виплату зарплати (і їх позиція протилежна думці ДФСУ); а Мінсоцполітики відкрило доступ до реєстру отримувачів житлових субсидій

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 20–25 серпня

Ведення касових операцій за новим Положенням №148  свіжі роз'яснення НБУ
Вже більше півроку маємо нове Положення про ведення касових операцій (Положення №148), а запитання у бухгалтерів щодо застосування його норм продовжують виникати. Допомогти розібратися з ними цього разу взявся Нацбанк, надавши відповіді на понад десяток актуальних запитань.

Зокрема, регулятор роз'яснив:

  1. Як нумеруються прибуткові та видаткові касові ордери та який порядок заповнення реквізиту «№з/п» форм касових документів та реквізиту «Додатки»? А ще НБУ навів зразки, як заповнювати журнали реєстрації касових ордерів за формами №КО-3 та №КО-3а.
    Усі подробиці – у новині.

  2. Чиє прізвище зазначати у касових ордерах у разі їх підписання уповноваженою особою? На думку Нацбанку, у графі «Керівник», «Головний бухгалтер» ПКО та ВКО, у разі їх підписання уповноваженою особою підприємства, має бути зазначено прізвище та ініціали уповноваженої особи.
    Більше про це тут.

  3. Чи можна використовувати бланки касових документів зі скороченим визначенням терміну «ЄДРПОУ»? У Положенні №148 надано повне розшифрування терміну «Єдиний державний реєстр підприємств та організацій України», який у «старому» Положенні №637 було наведено у скороченому вигляді – «ЄДРПОУ».
    На думку регулятора, це треба застосовувати і в реквізитах касових документів.

  4. Як оприбутковується готівка у відокремлених підрозділах? Нацбанк розповів, хто у розумінні Положення №148 є відокремленим підрозділом; як виконати вимоги Положення щодо оприбуткування готівки, якщо на вашому відокремленому підрозділі немає касової книги і не складаються касові документи; і як визначити, чи повинна така документація вестися на відокремленому підрозділі.
    Про це читайте тут.

 

Автозаповнення декларації з ПДВ – новий сервіс від ДФСУ
Нещодавно ми розповідали про появу в Електронному кабінеті нового сервісу від ДФС – автозаповнення додатка 5 до декларації з ПДВ Тоді ж податківці пообіцяли реалізувати таку можливість і щодо інших додатків декларації.

І зробили (поки що у тестовому режимі). Тепер при звітування з ПДВ через Електронний кабінет автоматично будуть заповнюватись також:

  • додаток 1 «Розрахунок коригування сум податку на додану вартість (Д1)»,
  • додаток 6 «Довідка (Д6) подається платниками, які заповнюють рядок 5 декларації, та підприємствами (організаціями) інвалідів».

Для цього необхідно в приватній частині Е-кабінету при створенні документа звітності проставити відмітку «заповнити на основі даних ДФС». Після цього на підставі відомостей, внесених в ЄРПН, заповнюються дані рядків декларації з ПДВ та відповідних таблиць. Нашу новину на цю тему читайте тут.

Зверніть увагу: зважаючи на те, що сервіс працює в тестовому режимі, з питаннями щодо його роботи можна звертатися до розробників: infozvit@sfs.gov.ua.

 

Готівкові обмеження поширюються на виплату зарплати
Таку позицію в індивідуальній податковій консультації від 14.08.2018 р. №3531/ІПК/18-28-14-06-31 висловила ДФС у Сумській області.

Таким чином, регіональні податківці схиляються на бік НБУ і суперечать попередній консультації ДФСУ, яка вважає, що готівкове обмеження в 50 тис. грн стосується виключно готівкових розрахунків між суб’єктом господарювання та фізособою за товари, роботи, послуги.

Усі подробиці і аргументи – у коментарі від редакції.

 

Підзвіт з наступною компенсацією: що з ПДФО та військовим збором?
З 2018 року позиція ДФСУ щодо оподаткування ПДФО і військовим збором підзвітних сум змінилася на фіскальну. Зокрема, контролери без видимих причин почали вважати, що коли підзвітні витрати компенсуються працівнику після того, як він вчинив конкретну дію (наприклад, купив канцелярське приладдя), то такі суми підлягають оподаткуванню ПДФО та військовим збором на загальних підставах. 

Чи правомірна ця думка та якою є ситуація щодо цього питання сьогодні? Читайте у статті від наших колег.

 

Три нові консультації ДФС щодо заповнення звітності:

  1. Як платникам податку на прибуток подати уточнену фінансову звітність?
    ДФСУ в ІПК від 16.08.2018 р. №3559/6/99-99-15-02-01-15/ІПК наголосила, що помилки у фінзвітності можуть призвести (або не призвести) до змін у декларації з податку на прибуток. Та в будь-якому випадку подавати уточнюючу фінансову звітність податківцям після внесення змін треба обов’язково. Як правильно це зробити – читайте у коментарі від редакції.

  2. Як дані про фізосіб, що працюють за договорами ЦПХ, відображаються у звіті з ЄСВ?
    За роз'ясненням ДФС, при визначенні показника «Кількість осіб, які виконували роботи (надавали послуги) за договорами цивільно-правового характеру» таблиці 1 додатка 4 звіту з ЄСВ, враховуються особи, які уклали договори ЦПХ, починаючи з місяця укладання договору. При цьому даний показник заповнюється у всіх звітних місяцях, протягом дії договору ЦПХ (незважаючи на те, в якому місяці відбувається виплата винагороди за таким договором).

  3. Як правильно відобразити у формі №1ДФ поворотну фіндопомогу, надану фізособі?
    ДФС у Запорізькій області нагадала, що сума поворотної фінансової допомоги, яка надається суб’єктом господарювання фізичній особі, відображається у податковому розрахунку за формою №1ДФ під ознакою доходу «153»

 

...та ще одне роз'яснення від Держпраці 

Що таке «неповний робочий час», «сумісництво» та «суміщення посад»? Фахівці Держпраці в Кіровоградській області розповіли про особливості укладання трудових договорів:

  • із встановленням неповного робочого часу;
  • у разі роботи за сумісництвом;
  • а також при роботі з суміщенням професії (посади).

А ще вони нагадали про обов'язок працедавця попередити працівника про зміну істотних умов його праці.

 

Нова аналітика від «Дебету-Кредиту»:

  1. Маєте аліментників – звітуватимете щомісяця
    Мін'юст наказом від 02.08.2018 р. №2522/5 вніс зміни до Інструкції з організації примусового виконання рішень. Про це ми вже розповідали минулого тижня тут. Тепер розглядаємо докладніше, що найбільше може непокоїти роботодавців аліментників у зв'язку з цими змінами (cтаття для передплатників).

  2. Як операції з нерезидентами будуть оподатковуватися податком на виведений капітал?
    Готуємося до впровадження податку на виведений капітал та продовжуємо аналізувати законопроект №8557. Цього разу зупинимося  на операціях з нерезидентами (ця стаття теж для передплатників).

  3. Вдале оскарження податкових повідомлень-рішень: аналіз судової практики
    Ще у одній статті розглядаємо свіжі судові рішення на користь платників податків: у справах щодо сплати земельного податку ФОПом на спрощеній системі оподаткування; сплати податків у вихідний день; підтвердження статусу нерезидента як бенефіціарного отримувача доходу та фіктивного контрагента.

 

Інші новини

  • Розмір субсидії тепер можна дізнатися онлайн. Мінсоцполітики відкрило доступ до Єдиного державного реєстру отримувачів житлових субсидій. Дізнатись, чи призначено вам субсидію та який її розмір за опалювальний й неопалювальний сезони, можна на сайті subsidii.ioc.gov.ua.

  • З 24 серпня чинні зміни в порядку обліку платників податків і зборів. Про це нагадує ДФСУ в офіційному повідомленні. Зміни до Порядку обліку платників податків і зборів затверджені наказом Мінфіну від 27.06.2018 р. №589. Докладніше про них читайте тут. Також податківці повідомили, що працюють над технічною реалізацію змін до електронної форми заяви №1-ОПП.

  • Уряд реорганізує органи ПФУ у 15 областях. Кабмін постановою від 22.08.2018 р. №628 передбачив реорганізацію територіальних органів ПФУ в 15 областях шляхом приєднання управлінь ПФУ в районах, містах, районах у містах та об’єднаних управлінь до головних управлінь ПФУ в областях. Перелік реорганізованих ПФУ можна завантажити у новині.


До зустрічі через тиждень.
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»