• Посилання скопійовано

Що підготував листопад? Законодавчі зміни і не тільки

15 важливих змін та подій, які очікують українців у листопаді 2018 року

Що підготував листопад? Законодавчі зміни і не тільки

1) Індексація зарплати - нюанси у листопаді

Індексувати зарплату у листопаді 2018 році будемо за новими коефіцієнтами. Про це розповіли фахівці Мінсоцполітики у традиційному щомісячному роз'ясненні.

 

2) З 1 листопада касові операції в банках будуть проводитися за новими правилами

Нацбанк постановою від 25.09.2018 р. №103 оновив вимоги до ведення касових операцій банками в Україні. Це пов’язано з вдосконаленням організації касової роботи та змінами українського законодавства. Що саме змінюється - читайте тут.

 

3) З 1 листопада всі охочі зможуть обміняти паспорт у формі книжечки на ID-картку

Кабмін вніс зміни до постанови КМУ від 25.03.2015 р. №302 «Про затвердження зразка бланка, технічного опису та Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, знищення паспорта громадянина України». За ними, з 1 листопада 2018 року громадяни України матимуть можливість здійснити обмін паспорта у формі книжечки на паспорт у формі картки за бажанням у будь-який час. Всі раніше видані документи будуть чинними до завершення строку їхньої дії. Більше про це тут.

 

4) З 1 листопада податківці будуть застосовувати для надсилання квитанцій нові ЕЦП

З метою забезпечення якісного сервісного обслуговування платників та комфортних умов щодо обміну електронними документами з контролюючими органами ДФС вирішила з 01.11.2018 р. застосовувати окремі ЕЦП. Які саме, читайте в новині.

 

5) Новий порядку виконання митних формальностей на повітряному транспорті - з 4 листопада

Мінфін наказом від 03.08.2018 р. №671  затвердив  Порядок виконання митних формальностей на повітряному транспорті. Розроблено його з метою визначення порядку виконання митних формальностей під час здійснення митного контролю та митного оформлення повітряних суден перевізників і товарів, що переміщуються ними. Набирає чинності він з 4 листопада 2018 року.

 

6) З 5 листопада діятиме нова редакція Положення про Систему BankID НБУ

Постановою НБУ від 03.10.2018 р. №105 розширено можливості використання дистанційної ідентифікації фізосіб через систему BankID НБУ для отримання клієнтами банків адміністративних, банківських, інших послуг. Цей документ затверджує нову редакцію Положення про Систему BankID НБУ. Деталі - за посиланням>>

 

7) З 7 листопада набере чинності Закон про електронні довірчі послуги

Закон від 05.10.2017 р. №2155-VIII  визначає правові та організаційні засади надання електронних довірчих послуг, у тому числі транскордонних, права та обов’язки суб’єктів правових відносин у сфері електронних довірчих послуг, порядок здійснення державного нагляду (контролю) за дотриманням вимог законодавства у сфері електронних довірчих послуг, а також правові та організаційні засади здійснення електронної ідентифікації. Як цей Закон стосується бухгалтерів? Читайте в аналітичних матеріалах тут і тут (для передплатників).

 

8) З 7 листопада АСЦК ІДД ДФС буде видавати виключно нові сертифікати

АЦСК ІДД ДФС з 7 листопада 2018 року почне формувати усім своїм клієнтам виключно кваліфіковані сертифікати. Такі сертифікати, як і раніше, будуть використовуватись користувачами електронних довірчих послуг для подання електронної звітності, організації електронного документообігу, отримання адміністративних послуг в електронному вигляді тощо. Водночас посилені сертифікати відкритих ключів, що були сформовані до 07.11.2018 р., будуть і надалі обслуговуватись АЦСК ІДД ДФС до закінчення їх строку чинності. Про це ми повідомляли тут та тут.

 

9) 7 листопада 10 актів КМУ втрачають чинність, а 8 змінюються

Це пов'язано з приведенням законодавства у відповідність до Закону "Про електронні довірчі послуги". Так, Уряд постановою від 10.05.2018 р. №356 вніс зміни та визнав такими, що втратили чинність деякі акти Кабінету Міністрів. Це забезпечить використання запровадженого нового понятійного апарату, враховуючи умови та вимоги використання електронних довірчих послуг, а також здійснення повноважень головним органом у системі центральних органів виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері електронних довірчих послуг. Що саме зміниться, а що втратить чинність - дивіться тут.

 

10) З 7 листопада діятиме Порядок використання електронних довірчих послуг в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, підприємствах, установах та організаціях державної форми власності.

Цей Порядок затверджений постановою КМУ від 19.09.2018 р. №749. Документ прийнято на виконання Закону “Про електронні довірчі послуги”. Реалізація постанови сприятиме забезпеченню розвитку сфери електронних довірчих послуг та електронного документообігу; встановленню чинності сертифіката відкритого ключа на момент його накладення; посиленню організаційних заходів з підвищення контролю за достовірністю процесу ідентифікації фізичної особи (уповноваженого представника юридичної особи); запобіганню компрометації особистих ключів підписувачів та можливості вчинення шахрайських дій; підвищенню рівня довіри до електронних документів, на які накладено кваліфікований електронний підпис державної установи.

 

11) Довідка про відсутність заборгованості – нова форма та новий порядок її надання з 7 листопада!

Мінфін наказом від 03.09.2018 р. №733 затвердив новий Порядок надання довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи. Також оновлено форму самої довідки та заяви на її отримання. Як отримати таку довідку, яка її вартість та строк дії - про все це читайте у новині.

 

12) Не пропустіть! 9 листопада - граничний термін подання звітності за III квартал 2018 року.

А це декларація з ПДВ, декларація з податку на прибуток, форма №1ДФ, декларація "єдинника" III групи і ще кілька десятків звітів. Перелік усіх необхідних для подання звітів дивіться тут>>

Необхідну інформацію для заповнення квартальної звітності можна знайти у довіднику на ДК-порталі>>

 

13) З 16 листопада змінюються правила звітності для видобувної галузі

З цієї дати набирає чинності новий Закон №2545-VIII, який спрямований на виконання міжнародних зобов'язань України у зв'язку з приєднанням до Ініціативи щодо забезпечення прозорості у видобувних галузях (ІПВГ), а також на імплементацію низки Директив ЄС у частині підвищення прозорості і відкритості діяльності, пов'язаної із управлінням ресурсами надр, та запобігання корупції у видобувних галузях. Зокрема, Закон передбачає запровадження цілої низки звітів, що покликані висвітлити чимало аспектів діяльності видобувних компаній. Один із таких звітів — Звіт про платежі на користь держави. Більше про це у новині.

 

14)  19 листопада - граничний строк сплати податкових зобов'язань за ІII квартал 2018 р. 

Яких саме? Дивіться у податковому календарі тут.

 

15) 24 листопада набере чинності Закон щодо сприяння залученню іноземних інвестицій

Законом від 15.05.2018 р. №2418-VIII, зокрема, встановлено правовий режим обліку прав власності іноземних клієнтів глобальних зберігачів чи інших фінансових посередників на цінні папери у депозитарній системі України. Крім того, внесено до законодавства щодо депозитарної діяльності нові правові категорії «номінальний утримувач», «рахунок у цінних паперах номінального утримувача», а також унормовано пов'язані із цим основні аспекти депозитарної діяльності.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»