• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини, 17–25 грудня

Кого перевірять податківці у 2019 році (оприлюднено план-графік перевірок!); що зміниться для бізнесу після зростання «мінімалок» та внесення змін до ПКУ; як правильно провести перерахунок ПДФО та ПДВ, а також індексацію зарплати; і коли очікувати на зміну рахунків для сплати податків.

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини, 17–25 грудня

УВАГА! План-графік планових перевірок ДФС на 2019 рік
22 грудня ДФСУ на своєму веб-сайті оприлюднила план-графік проведення документальних планових перевірок платників податків на 2019 рік. Як і минулого року, він складається з чотирьох розділів:

  • Розділ I. Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб. Завантажити >>
  • Розділ II. Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів. Завантажити >>
  • Розділ ІІІ. Документальні планові перевірки фізичних осіб. Завантажити >>
  • Розділ IV. Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб з питань правильності обчислення, повноти і своєчасності сплати податку на доходи фізичних осіб, військового збору та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Завантажити >>

Згідно з даними плану-графіка, у 2019 році податківці планують перевірити 6944 підприємств та підприємців (4946 юросіб, 1651 фізосіб та 347 юросіб з питань ЄСВ, ПДФО та ВЗ).

А перевірити в один клік, чи не потрапила ваша компанія до плану-графіка перевірок ДФСУ на 2019 рік, плану перевірок Держпраці та ще 30 контролюючих органів можна за допомогою онлайн-сервісу VKURSI.

Розпочати перевірку!

Розпочати перевірку >>


Що зміниться для бізнесу із зростанням мінімумів з 1 січня?
Нагадаємо, що з 1 січня 2019 року розмір мінімальної зарплати становитиме 4173 грн, а прожитковий мінімум для працездатних осіб – 1921 грн. Які це матиме наслідки для бізнесу?

Зміна розміру мінімальної зарплати вплине, звісно, на зарплатні виплати та податки з них. Докладніше про те, що зміниться в оподаткуванні ПДФО різних доходів фізичних осіб, читайте у редакційній статті. Водночас разом зі зростанням зарплати також збільшаться:

  • мінімальна та максимальна сума ЄСВ для самозайнятих осіб та фермерів
  • максимальні ставки єдиного податку, податку на нерухомість та збору за паркування,
  • середньоринкова вартість авто для розрахунку транспортного податку,
  • мінімальний розмір статутного капіталу акціонерного товариства,
  • розміри штрафів за трудові порушення.

Крім того, зміняться деякі правила оподаткування податком на прибуток.

Новий розмір прожиткового мінімуму спричинить зростання різних видів плат, ставок судового збору та мита.

Більше про все це читайте в аналітичній статті від редакції.

Чого очікувати «єдинникам» у 2019 році?
По-перше, як ми вже зазначали вище, збільшиться максимальний розмір ставок ЄП. З 01.01.2019 р. вони становитимуть: для платників І групи – 192,10 грн/міс.; для платників ІІ групи – 834,60 грн/міс.

По-друге, деякі зміни до ПКУ стосовно «єдинників» були внесені Законом №2628. Зокрема, вони стосуються фізосіб, які торгують алкоголем та продають медпрепарати, а також платників четвертої групи. Про всі подробиці цих змін читайте у нашій статті.

Чи зміняться рахунки для сплати податків з нового року?
Традиційно на початку нового бюджетного року в органах Держказначейства відкриваються рахунки за надходженнями до державного та місцевих бюджетів (окрім рахунків для зарахування власних надходжень бюджетних установ). Рахунки за надходженнями відкриваються протягом 45 днів із дня прийняття Закону про Державний бюджет України (п. 2.1 Порядку №758).

Цього року Закон про Держбюджет на 2019 рік був прийнятий ВРУ 23.11.2018 року. Відповідно 45-деннний строк спливає 6 січня 2019 року (неділя). Наступний робочий день буде 8 січня 2019 року (вівторок). Тож Держказначейство до цієї дати має визначитися з рахунками та саме з 8 січня 2019 року мали би почати діяти нові рахунки для сплати податків та зборів.

Як тільки нові (та оновлені старі) реквізити рахунків для сплати податків, зборів та внесків будуть надіслані Держказначейством податківцям і ті їх оприлюднять, ми обов'язково про це повідомимо.

Індексувати зарплату у січні будемо за новими коефіцієнтами
Фахівці Мінсоцполітики надали традиційне роз'яснення щодо нюансів індексації зарплати у грудні 2018 року та січні 2019 року. Нагадаємо, що індекс інфляції за листопад 2018 року становив 101,4%, тобто не перевищив поріг індексації (103%). Але він вплинув на обчислення коефіцієнтів індексації. Тому у січні 2019 року слід буде нараховувати індексацію вже за збільшеними розмірами коефіцієнтів.

Найголовніше про перерахунок ПДФО та ПДВ у 2018 році
Наприкінці календарного року, як завжди, роботодавці мають здійснити перерахунок ПДФО. Який алгоритм його проведення у 2018 році? Для кого його проведення є обов'язковим? Які нюанси документального оформлення, обліку та відображення результатів перерахунку в формі №1ДФ? Читайте в аналітиці від фахівців редакції «Дебет-Кредит».

Крім того, грудень – це період, коли платники ПДВ, що здійснюють неоподатковані операції, мають провести ще й річний перерахунок суми податкового кредиту. Але цей обов’язок стосується не всіх «пільговиків». Хто саме і як проводить цей перерахунок, та яким чином він відображається у декларації з ПДВ – читайте у редакційному матеріалі.

Набрала чинності оновлена редакція декларації з податку на прибуток
Нагадаємо, що Мінфін наказом від 19.10.2018 р. №842 затвердив зміни до форми декларації з податку на прибуток (зокрема, змінено додатки ЗП, ПН та оновлено додаток РІ до декларації). Детально про зміни ми писали тут.

Згідно з текстом наказу, він набирає чинності з дня його офіційного опублікування, яке відбулося 14.12.2018 р. в «Офіційному віснику України» №96.

Відповідно до п. 46.6 ПКУ оновлені форми податкової звітності повинні застосовуватися для звітування за період, наступний за періодом їхнього офіційного опублікування. Тому за правилами ПКУ вперше за оновленою формою декларації з податку на прибуток слід буде звітувати:

  • платникам з квартальним звітним періодом – за І квартал 2019 року;
  • платникам з річним звітним періодом – за 2019 рік.

Хоча роз'яснення ДФСУ щодо цього поки що немає. Тож, цілком можливо, що за новою формою декларації звітуватимемо і за 2018 рік. А значить, уже варто знайомитись із нею.

П’ять свіжих роз’яснень податківців

  1. Чи можна надавати бухгалтерські послуги на єдиному податку? На думку фіскалів, фізособи-підприємці при наданні виключно бухгалтерських послуг мають право бути платниками єдиного податку.
  2. Коли слід складати РК до ПН з кодом причини коригування 302 «Усунення неоднозначностей»? Як його правильно заповнювати? Про це розповіли фахівці ДФСУ в підкатегорії 101.16 ресурсу «ЗІР».
  3. Скільки зберігати документи, пов'язані зі сплатою податків? ДФС у Полтавській області нагадує, що термін для зберігання первинних документів та звітності визначається окремо для кожного виду документа.
  4. Як правильно заповнювати у платіжках поле «Призначення платежу» при сплаті податків? Читайте у роз’ясненні київських податківців.
  5. Коли та як звітувати новоствореним фізособам-підприємцям? Як складати декларацію про доходи за квартал реєстрації ФОП? Як звітувати, якщо ФОП зареєструвався у IV кварталі звітного року? Скільки таких декларацій має бути - одна чи дві (друга за рік)? Та як заповнювати звіт з ЄСВ? Про все це читайте у нашому коментарі до роз’яснення ДФСУ на ресурсі «ЗІР».

Інші новини

  1. Сплатити податки за грудень можна до 13:00 29 грудня. Таку інформацію опублікувала на своєму сайті ДФСУ. Це пов’язано з тим, що у грудні 2018 року останній день сплати нарахованих податкових зобов’язань з податків і зборів припадає на вихідний день 30 грудня, а нормами ПКУ не передбачено перенесення термінів сплати податків і зборів.
  2. Мораторій на перевірки у 2019 році вже не буде діяти. Що буде далі – розповіла в своєму інтерв’ю голова Держрегуляторної служби Ксенія Ляпіна.
  3. З 21 грудня запрацював Електронний кабінет водія. Відтепер кожен може дізнатися інформацію про власні авто та посвідчення водія, перевірити й оплатити адмінштрафи, переглянути історію будь-якого автомобіля за VIN-кодом та записатися в електронну чергу до сервісних центрів МВС.
  4. ДФС розділять на дві служби. 18 грудня Кабмін схвалив постанову про утворення Державної податкової та Державної митної служб. З чого почнеться цей поділ, розповіла Ніна Южаніна.
  5. Строки розрахунків за ЗЕД-операціями будуть збільшені до 365 днів. Нацбанк оприлюднив останній з семи проектів постанов нової системи валютного регулювання. Документ буде застосовуватися з 7 лютого 2019 року.

Насамкінець про приємне – вихідні у січні
Цього року 1 січня, Новий рік, припадає на вівторок. Тож, якщо ваш роботодавець дослухається до рекомендацій Кабміну (розпорядження від 11.01.2018 р. №1-р) та перенесе робочий день з понеділка 31 грудня на суботу 29 грудня, то на новорічні свята буде одразу три вихідні поспіль - з 30 грудня по 1 січня. Крім того, ще три вихідні очікують нас на різдвяні свята: з 5 по 7 січня.

Загалом у січні буде 21 робочий день та 10 вихідних. Докладніше про це у новині.


До зустрічі вже у новому році!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»