• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 21–26 січня

Приклади заповнення нового звіту з ЄСВ для ФОП та нюанси подання іншої звітності; індексація зарплати у січні та лютому; п’ять питань щодо ПН/РК; а ще – законодавчі пропозиції щодо підвищення мінімальної зарплати до 7000 (!!!) грн та змін господарських критеріїв поділу підприємств.

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 21–26 січня

Алгоритм заповнення звіту з ЄСВ для ФОП за 2018 рік
Звіт з ЄСВ не такий вже й новий, адже набрав чинності ще в серпні минулого року. Але підприємці вперше звітуватимуть за новою формою №Д5 за підсумками 2018 року. До граничного терміну подання звіту (11 лютого) залишилось рівно два тижні. Тож ще є час ознайомитися з роз’ясненнями держорганів щодо заповнення нової форми звіту з ЄСВ:

  • Як заповнювати графу 3 таблиці 1 нового звіту з ЄСВ для ФОП залежно від обраної системи оподаткування? Які суми зазначати у графах 3 та 4 таблиці 1 звіту з ЄСВ? Як заповнювати графу «Період перебування»? Читайте у роз’ясненнях Пенсійного фонду та ДФС.
  • Приклади заповнення звіту з ЄСВ для ФОП обох систем дивіться тут (ДФС у Черкаській області) та тут (офіційний лист ДФСУ).

Якщо коротко, то на думку податківців, графа 3 таблиці 1 має бути обов'язково заповнена фізособами-«єдинниками» та не може бути менше 3723 грн. А от фізособи-«загальники» при неотриманні ними доходу у цій графі зазначають 0 грн. Більше про правила складання річного звіту з ЄСВ підприємцями читайте у нашій аналітиці.

Податкова звітність: чотири новини та одна аналітика

  1. З'явилися формати нової декларації з податку на прибуток. Згідно з оновленням «Єдиного вікна» нова форма декларацiї з податку на прибуток для «квартальників» має формат J0100117, а для річних платників-фізосіб – F0100702. Для річних платників-юросіб залишився старий, не оновлений формат J0108104.
  2. Для подання річної декларації ФОП-«єдинникам» І та ІІ групи в електронному вигляді слід обирати форму F0103404, а ФОП-«єдинникам» ІІІ групи – F0103306. На цьому наголосили розробники M.E.Doc. Більше про особливості звітування підприємців на І, ІІ та ІІІ групах ЄП читайте тут.
  3. Врахуйте при звітуванні з транспортного податку на 2019 рік! Мінекономрозвитку оприлюднило на своєму сайті перелік легкових авто, які підлягають оподаткуванню транспортним податком у 2019 році.
  4. Екологічний податок: луганські податківці назвали граничні терміни сплати та подання звітності у 2019 році.
  5. Вивчаємо нову форму декларації з податку на нерухомість. Як змінилася основна частина декларації? Чому до декларації слід додавати два додатки та як їх заповнювати? Про все це читайте у статті.

Складаємо фінансову звітність за 2018 рік
Про загальні правила подання фінансової звітності ми вже розповідали у аналітичній статті (для передплатників). Там же ми наголошували, що цій темі буде присвячено цілий цикл статей. Тож минулого тижня у подробицях та з прикладами ми розповіли про два основні фінансові звіти.

Перший з них, який відображає майнове становище підприємства на певний момент – це Баланс. Він же є «фотознімком» підприємства на кінець останнього дня звітного періоду. Складати його потрібно за формою, передбаченою додатком 1 до НП(С)БО 1. Докладніше читайте у редакційному матеріалі (для передплатників).

Другою формою фінзвітності після Балансу є Звіт про фінансові результати (форма №2). Цей звіт показує результат діяльності підприємства за певний період, його рух від графи 3 до графи 4 балансу. Якщо баланс складається на основі залишків балансових рахунків, то у Звіті про фінрезультати наводяться обороти операційних рахунків. Про все це читайте у статті (для передплатників).

Індексація зарплати у січні та лютому 2019 року
Фахівці Мінсоцполітики надали традиційне роз'яснення щодо нюансів індексації зарплати у січні та лютому 2019 року. Згідно з ним, у лютому 2019 року нараховувати індексацію зарплати будемо на рівні січня.

Як індексувати зарплату у грудні 2018 року та січні 2019-го – читайте тут, як проводити індексацію зарплати за інші періоди – ось тут, а актуальний калькулятор індексації ви знайдете за посиланням.

П’ять проблемних питань, пов’язаних з ПН/РК

  1. Платник ПДВ через технічні роботи або несправність серверу в ДФС не встиг зареєструвати ПН або РК. Яка подальша доля цих документів і чи буде штраф? Читайте у роз’ясненні фахівців редакції.
  2. Як бути, якщо квитанція щодо реєстрації ПН взагалі не надійшла? Як підтвердити час відправки ПН/РК на реєстрацію, аби не платити штраф та не переносити податковий кредит? Про це читайте тут.
  3. Чи будуть штрафи за порушення строків реєстрації розрахунків коригування, які підлягають складанню за результатами річного перерахунку ПДВ? На це питання ДФС відповіла в ІПК від 16.01.2019 р. №175/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.
  4. Як скласти розрахунок коригування до зайво складеної податкової накладної? Про це податківці розповіли в ІПК від 11.01.2019 р. №95/ІПК/26-15-12-01-18, коментар до якої читайте тут.
  5. Зроблено декілька запитів на відомості з ЄРПН. Чому їх не приймають? У M.E.Doc пояснили, що протягом доби дозволяється відправляти лише один Запит за параметром «за дату» з аналогічними відмітками. У разі направлення за добу більше одного Запиту з однаковими відмітками він не буде прийнятий. Натомість запит за параметром «За списком» не має обмежень щодо кількості витягів протягом доби.

Ще три цікаві роз’яснення щодо трудових відносин

  1. На підприємстві виник конфлікт із керівником через відмову головного бухгалтера виконувати накази, які він вважав незаконними. В результаті гендиректором була винесена догана за невиконання розпорядження керівника. Чи мав право керівник застосовувати такий дисциплінарний захід? Крапку в цій історії поставив Верховний суд.
  2. За Класифікатором назва професії – «директор підприємства». А у статутах, зазвичай, пишуть просто «директор» (і ще генеральний, фінансовий, з маркетингу тощо). Так само й на різних договорах, бланках. Чи це правомірно? Чи треба міняти статут і переписувати назву посади згідно з Класифікатором? Про це розповіла наш юрист (для передплатників).
  3. Як нараховувати лікарняні та декретні у 2019 році? В які строки розглядати лікарняні до оплати та оплачувати їх? Як дізнатися про страховий стаж працівника? Та чи впливає він на порядок нарахування лікарняних? Відповіді на ці питання читайте тут (також для передплатників).

Інші новини

  1. Мінімальна зарплата на 2019 рік – 7000 грн??? Нардепи готуються до виборів й пропонують підвищити розмір прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати у 2019 році (законопроект №9498).
  2. Як працюватиме Електронний реєстр листків непрацездатності? Мінсоцполітики оприлюднило проект Порядку організації ведення електронного реєстру листків непрацездатності. За ним Електронний реєстр листків непрацездатності буде вести та формувати Пенсійний фонд.
  3. Господарські критерії поділу підприємств на мікро, мале, середнє або велике зміняться. Мінекономрозвитку оприлюднило проект змін до Господарського кодексу щодо критеріїв віднесення суб’єктів господарювання до мікропідприємництва, малого, середнього або великого підприємництва.

<Безкоштовний вебінар з 1C


 Спонсор випуску 

Не пропустіть! Безкоштовний вебінар «Топ 5 помилок в 1С 8 Бухгалтерія» вже завтра!

На безкоштовному вебінарі з 1С у вівторок 26 січня о 19:00 Ви дізнаєтесь, як не зробити в 1С найрозповсюдженіші помилки. Фахівці зі школи онлайн-бухгалтерії FinLABS розберуть:

  • як правильно та автоматично нараховувати індексацію та курсові різниці;
  • як коригувати розрахунки з контрагентами за допомогою документу «Коригування боргу»;
  • як проводити ремонт та модернізацію основних засобів;
  • як комплектувати товари;
  • та як правильно вводити в 1С калькуляції готової продукції і як ними користуватись.

Буде 100% практики. Ми будемо проводити демонстрацію свого екрану та покажемо, як треба працювати в 1С.

Переходьте за посиланням та обов’язково реєструйтесь.


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»