• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 4–9 лютого

У розпалі квартальна та річна звітність; підвищення граничних доходів для «єдинників» І-ІІІ груп (поки що тільки законопроект); нова ініціатива Мінсоцполітики щодо боротьби з тінізацією заплати; перевірки Держпраці з працевлаштування «квотників» та інвалідів, а також нові сервіси від ДФСУ та Держстату

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 4–9 лютого

Звітуємо за IV квартал та 2018 рік
Сьогодні, 11 лютого, є останнім днем для подання деяких видів звітів та декларацій до ДФСУ. Серед них – декларація з ПДВ, звіти з ЄСВ та декларації для ФОПів, декларація з рентної плати та ще з десяток інших звітів. Весь перелік можна переглянути в ось цій новині або у базі бланків «Дебету-Кредиту».

Та на цьому подання квартальної та річної звітності не завершується. Попереду ще чекає декларація з плати за землю на 2019 рік (20 лютого), річна фінансова звітність до Держстату та ДФСУ, декларація з податку на прибуток (1 березня), тощо. Тож пропонуємо кілька роз’яснень, аби встигнути підготуватися.

  • Кому необхідно подавати декларацію з плати за землю? У які строки це слід зробити, а у які сплачувати земельний податок? Що буде за неподання декларації? Читайте тут.
  • Як правильно заповнити декларацію про доходи за 2018 рік? Дивіться у зразках від ДФСУ ось тут.
  • Які нововведення очікують платників при заповненні нової форми декларації з податку на прибуток? Чи буде штраф, якщо подати декларацію за старою формою? Про це розповіли фахівці редакції в аналітиці  (для передплатників).

Ще більше відповідей на запитання щодо звітності ви можете знайти у тематичному спецвипуску від редакції (також для передплатників).

Граничні доходи для «єдинників» І-ІІІ груп планують суттєво збільшити
4 лютого на сайті ВРУ зареєстровано законопроект №9533 «Про внесення змін до пункту 291.4 статті 291 Податкового кодексу України (щодо розвитку малого бізнесу)». Ним пропонується суттєво змінити розміри граничних обсягів доходів «єдинників» І-ІІІ груп. А саме:

  • для підприємців I групи – з 300 тис грн до 1,5 млн грн;
  • для підприємців II групи – з 1,5 млн грн до 10 млн грн;
  • для підприємців III групи (для фізосіб та юросіб – ред.) – з 5 млн грн до 40 млн грн.

Не факт, що граничні суми будуть збільшені саме до таких цифр (це – предмет для перемовин між читаннями у Раді і подальшого доопрацювання законопроекту); цілком можливо, що зміни зачеплять ще й ліміт для (не)застосування РРО (але про це – також лише після першого читання законопроекту); авторський колектив складається з представників різних фракцій і сподівається на успіх (тим паче перед виборами). Про усе це можна почитати у коментарях одного з авторів законопроекту, Олександра Кірша на його сторінці у Фейсбук.

З тінізацією праці будуть боротися по-новому
Мінсоцполітики оприлюднило проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту прав працівників та протидії застосуванню незадекларованої праці». Ознайомитися з ним можна тут.

Законопроектом, зокрема, пропонується:

  1. визначити на законодавчому рівні поняття трудових відносин та ознаки наявності трудових відносин;
  2. ввести у КЗпП термін «роботодавець»;
  3. удосконалити підстави для укладення строкових трудових договорів та змінити законодавчий підхід до застосування штрафних санкцій за використання найманої праці без укладення трудового договору;
  4. уточнити випадки, коли укладається строковий трудовий договір;
  5. зобов'язати роботодавців протягом тижня з дня повідомлення ДФСУ про прийняття працівника на роботу, інформувати працівника про направлення такого повідомлення;
  6. визначити у КЗпП правонаступництво у трудових відносинах;
  7. зобов’язати осіб, які виконують роботи або надають послуги на підставі деяких видів цивільно-правових договорів, мати статус СПД при виконанні робіт з важкими, шкідливими умовами праці та умовами підвищеного ризику для здоров’я, робіт з підвищеною небезпекою, або там де є потреба у професійному доборі.

У разі прийняття Закон набере чинності з дня, наступного за днем його офіційного опублікування.

Держпраці буде перевіряти працевлаштування «квотників» та осіб з інвалідністю
6 лютого на засіданні КМУ затверджено критерії та періодичність планових перевірок Держпраці з питань охорони праці, зайнятості та працевлаштування осіб з інвалідністю. Текст постанови поки що відсутній. Проте, як розповідають в Уряді, прийняття цього документу дасть можливість:

  • Держпраці та її територіальним органам виконувати повноваження та функції щодо організації та планування заходів державного нагляду (контролю), запровадити ризик-орієнтований підхід до проведення перевірок, а також забезпечити захист державних інтересів у частині належного рівня організації та здійснення державного нагляду (контролю);
  • зменшити кількість і частоту проведення планових заходів державного нагляду (контролю), підвищити рівень системності та збалансованості заходів державного нагляду у сфері безпеки виробництва, створити умови для подальшого розвитку бізнесу.

До речі, 15 квітня 2019 року – дедлайн для сплати штрафних санкцій за непрацевлаштування інвалідів. Чого очікувати підприємствам та фізособам, які використовують найману працю, після цієї дати, а також як захищатись у разі стягнення штрафу Фондом інвалідів? Читайте в аналітиці  від нашого юриста.

Нові сервіси від ДФСУ та Держстату
1 лютого Держстат запустив роботу нового сервісу для електронного звітування – безкоштовне програмне забезпечення «Кабінет респондента». Для реєстрації та роботи в ньому необхідно мати електронний підпис із двома сертифікатами: для підписання та шифрування.

Крім того, минулого тижня податківці повідомили про появу нових функцій в Електронному кабінеті:

  • створено нові можливості при вході до приватної частини (особистого кабінету) з обранням типу особи, якою здійснюється вхід та проводиться електронна ідентифікація;
  • для фізосіб реалізовано автоматичне заповнення основних реквізитів платіжки на підставі облікових даних та відомостей щодо рахунків;
  • надано онлайн-доступ до сформованих податкових повідомлень-рішень щодо сум нарахованих податкових зобов’язань з податку на нерухоме майно, транспортного податку та плати за землю.

Три свіжі роз’яснення від податківців та два від Держпраці

  1. ДФС у Херсонській області звернула увагу, що пільг щодо нарахування ЄСВ на заробітну плату пенсіонерів, які є найманими працівниками, не передбачено.
  2. В ІПК від 25.01.2019 р. №278/6/99-99-15-02-02-15/ІПК податківці роз’яснили, коли втрачається право не застосовувати податкові різниці та чи можна його отримати в наступних роках знову.
  3. У ДФС вкотре наголосили, що мінімальний строк зберігання первинних документів для «єдинників» – це 1095 к.дн. з останнього дня подання декларації.
  4. За роз’ясненням Держпраці, якщо працівник з якихось причин не скористався правом на щорічну відпустку за минулий рік або за кілька попередніх років, він має право використати її у поточному році.
  5. Фахівці кіровоградської Держпраці розповіли, коли та як заповнювати особову картку на працівника.

Аналітика від «Дебету-Кредиту»

  1. Як органи місцевого самоврядування контролюють додержання законодавства про працю? Які документи вони складають при перевірці? Які штрафи можуть накладати та куди (у який бюджет) слід перераховувати ці штрафи? Читайте тут.
  2. Як надавати працівникам спецодяг за новими правилами (тобто з урахуванням Мінімальних вимог, затверджених наказом Мінсоцполітики №1804)? Про це ми розповіли тут.

Інші новини

  1. Фонд соцстраху розробив методрекомендації для складання нового звіту щодо заборгованості зі страхових внесків. Ознайомитися з ними можна тут.
  2. Нацбанк ввів додаткові валютні послаблення. Головними з них є скасування резервування купівлі валюти та введення 30% обов'язкового продажу валюти з березня 2019 року.
  3. ДФСУ оприлюднила проект наказу Мінфіну, яким пропонується викласти в новій редакції форму декларації з туристичного збору.
  4. А індекс інфляції за січень – 101%.

<Безкоштовний вебінар з 1C

Запрошуємо на вебінар!
Вже в цю п'ятницю, 15 лютого, відбудеться вебінар «Оптимізація витрат на персонал: механізми та ризики». Лектор: Тимур Алієв, експерт з трудового права та оплаті праці.

Ви дізнаєтесь:

  • як рік за роком залишатися в одних і тих самих окладах;
  • як відстрочити індексацію зарплати;
  • які є недоліки використання неповного робочого часу;
  • ...та переваги строкового трудового договору;
  • а також як без ризиків використовувати аутсорсинг і аустаффінг.

Реєструйтесь для участі і одразу залишайте свої питання за темою.

Для передплатників пакету «Профі» та друкованого журналу «Дебет-Кредит» – безкоштовно.


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»