• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 11–16 лютого

ДФСУ вперше оновила план-графік перевірок на 2019 рік; Нацбанк змінив положення про касові операції; податківці роз’яснили, за якими формами подавати річну звітність з прибутку та нерухомості; а нардепи підготували законопроект зі зменшенням розмірів «трудових» штрафів та скасуванням сплати ЄСВ для ФОПів без доходу

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 11–16 лютого

Увага! Перше оновлення плану-графіка податкових перевірок на 2019 рік
13 лютого ДФСУ оприлюднила оновлений План-графік проведення документальних планових перевірок платників податків на 2019 рік. Поки що зміни торкнулися лише юросіб, фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів (розділи І та ІІ плану-графіка). Завантажити їх можна у нас на сайті або безпосередньо з сайту ДФС.

Згідно з оновленими даними 86 юридичних осіб додано до плану, 25 виключено з плану, а для 117 компаній дата перевірки перенесена.

Загалом у 2019 році податківці планують провести 5008 податкових перевірок. Це на 62 перевірки більше, ніж у початковому варіанті плану-графіка на цей рік.

Початковий план-графік перевірок на 2019 рік від 22 грудня 2018 р. дивіться тут; чому податківці взагалі коригують свій план-графік посеред року ми писали ось тут; а перевірити в один клік, чи не потрапила цього року ваша компанія до плану-графіка перевірок ДФСУ Держпраці, ПФУ та інших контролюючих органів, можна за допомогою онлайн-сервісу VKURSI.

У разі відсутності доходу ФОПи не будуть сплачувати ЄСВ (це проект!)
7 лютого у Верховній Раді зареєстровано проект Закону №10012 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо усунення норм, які порушують права та законні інтереси фізичних осіб-підприємців)».

Законопроектом, серед іншого, пропонується:

  • виключити з платників ЄСВ підприємців, які мають основне місце роботи, де отримують зарплату, яка дорівнює або перевищує мінімальну;
  • скасувати зобов’язання сплати мінімального розміру ЄСВ у разі відсутності діяльності;
  • зменшити ставку ЄСВ для ФОП-єдинників з 22% до 18,84%;

У разі прийняття, цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Нові розміри те механізм застосування трудових штрафів (це ще один проект)
По-перше, вже згаданим законопроектом №10012 нардепи пропонують суттєво зменшити штрафи за порушення трудового законодавства:

  • з 30 до 5 мінімальних зарплат – за допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту) або оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час або виплату заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати ЕСВ та податків;
  • зі 100 до 10 мінімальних зарплат – за недопущення до проведення перевірки з питань оформлення трудових відносин;
  • з 10 до 1 розміру мінімальної зарплати – за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці.

По-друге, Комітет з питань соцполітики рекомендує Раді ухвалити у другому читанні законопроект №6489 щодо запобігання надмірному тиску Держпраці за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення. Його було прийнято за основу ще в липні 2017 року.

Документом, зокрема, пропонувалося, що у разі виявлення у роботодавця порушення вперше, інспектор виноситиме лише попередження про усунення такого порушення без застосування штрафних санкцій.

Річна звітність за новими/старими формами
Податківці рекомендують звітувати за 2019 рік з податку на нерухомість за новою формою. Про це йдеться у їхньому роз’ясненні у підкатегорії 106.07 ресурсу «ЗІР». Водночас вони не проти, якщо платники будуть подавати декларацію за старою формою. Чому податкова позиція є саме такою читайте тут, а аналіз нововведень – ось тут.

Аналогічна ситуація з річною звітністю з податку на прибуток. ДФС також рекомендує подавати декларацію за 2018 рік вже за оновленою формою (J0100117). Проте до 1 квітня 2019 року можна використовувати й декларації за ідентифікатором форми J0108104 та J0100116 (в т.ч. для уточнення показників). Докладно про зміни у новій формі декларації ми писали тут.

Нові (і не зовсім) можливості Електронного кабінету ДФС

  1. Користувачі Електронного кабінету відтепер можуть в режимі «ЄРПН» приватної частини переглянути та завантажити всі квитанції щодо ПН/РК (незалежно від програмного забезпечення, яким вони надсилались на реєстрацію в ЄРПН);
  2. Надано онлайн-доступ до інформації щодо відповідності платника податку критеріям ризиковості, визначених відповідно до п. 10 Порядку №117;
  3. Сервіси для фізосіб об’єднано в окремий Е-кабінет. Зокрема, через нього громадяни матимуть доступ до реєстраційних даних та даних про об’єкти оподаткування, сформованих ППР щодо сум нарахованих податкових зобов’язань, подання декларації про доходи, отримання відомостей про суми виплачених доходів та утриманих податків з Держреєстру тощо;
  4. Поінформувати ДФС про головного бухгалтера також можна через Електронний кабінет. В приватній частині необхідно в режимі «Введення звітності» обрати Заява №1-ОПП (ф. №1-ОПП) (J1312101) та заповнити в ній тільки розділ 10;
  5. Податківці нагадують, що через особистий кабінет можна подати форму №20-ОПП. При цьому реєстраційні дані заповнюються автоматично, а дані щодо об’єктів оподаткування – самостійно платником.

Нацбанк змінив положення про касові операції
15 лютого набрала чинності постанова НБУ від 12.02.2019 р. №37, якою внесено зміни до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні. Зокрема:

  • готівкове обмеження у 50 тис. грн відтепер не поширюється на виплату зарплати. Більше про це тут;
  • надається можливість оприбуткування готівки в касах відокремлених підрозділів, які проводять готівкові розрахунки із застосуванням РРО без ведення касової книги, шляхом забезпечення зберігання щоденних фіскальних звітних чеків (Z-звітів) в електронній формі протягом трьох років і занесення інформації до відповідних книг обліку (КОРО – у разі її використання);
  • уточнено, що відокремлені підрозділи – це філії, представництва, відділення, що наділяються частиною майна господарських організацій, здійснюючи щодо цього майна право оперативного використання чи інше речове право, передбачене законодавством України, та інші структурні підрозділи (стаціонарні або пересувні), де реалізуються товари, надаються послуги та здійснюються розрахункові операції;
  • внесено зміни до порядку встановлення ліміту каси небанківським фінансовим установам, які отримали ліцензію на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунків та які, крім операцій з приймання готівки для подальшого її переказу, здійснюють видачу переказів готівкою.

Працівник не пішов за графіком у відпустку: які наслідки?
У Мінсоцполітики роз’яснили, що у такому разі працівник відмовляється від свого конституційного права на відпочинок (тобто відпустку). Проте роботодавець з метою забезпечення ним дотримання трудового законодавства зобов’язаний її надати. Тому у роботодавця є право в межах, установлених графіком відпусток, без заяви працівника видати наказ про надання йому відпустки.

Водночас, якщо працівник з якихось причин не скористався своїм правом на щорічну відпустку в минулому році або за кілька попередніх років, він має право використати її, а в разі звільнення (незалежно від підстав), йому має бути виплачено компенсацію за всі невикористані дні відпусток (ст. 24 Закону про відпустки).

Терміну давності, після якого втрачається право на щорічну відпустку, не передбачено.

Три нові аналітики від «Дебету-Кредиту»

  1. Хто такі «позаштатники»? Це фрилансери, надомники, волонтери чи ті, хто працюють за договорами ЦПХ? Чи можна таким працівникам не платити зарплату? Про правила роботи з «позаштатниками» читайте тут;
  2. Стаття 291 ПКУ встановлює граничну суму доходу, яку протягом календарного року може заробити підприємець - платник ЄП. А що робити, якщо отримано більший дохід? Розглянемо у цій статті (для передплатників);
  3.  Як розраховується земельний податок? Як затверджується нормативна грошова оцінка земельної ділянки? Чи треба у зв’язку з встановленням нового коефіцієнта подавати нову довідку про нормативну оцінку? Про все це у статті юриста (для передплатників).

Вже завтра – граничний строк сплати податків за ІV квартал 2018 року. Не пропустіть!
Нагадуємо, що вівторок, 19 лютого, є останнім днем для сплати за IV квартал 2018 року:

  • ПДВ платниками, у яких базовий податковий (звітний) період дорівнює календарному кварталу;
  • єдиного податку фізичними та юридичними особами, віднесеними до третьої групи;
  • єдиного податку з сум доходів, що оподатковуються за ставкою 15 % та задекларовані фізичними особами — підприємцями;
  • …та ще з півдюжини податків і зборів. Докладно про це тут.

Крім того, до 19 лютого включно слід сплатити ПДФО та військовий збір, визначені у декларації про доходи підприємцями, які застосовують загальну систему оподаткування, за 2018 рік.

Докладно про строки сплати податків та звітування до ДФС ми розповідали в аналітиці.

Інші новини

  1. Уряд змінив правила ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних;
  2. З 15 лютого зарплату у готівці можна виплачувати в будь-якій сумі;
  3. Держстат оприлюднив нове роз'яснення щодо показників форм №4-мтп (річна) та №4-мтп (місячна);
  4. А експерти проаналізували нові правила роботи з ФОП, які планує ввести Мінсоцполітики.

Не пропустіть! 50% знижки на продукцію від Yves Rocher


 Спонсор випуску 

Не пропустіть ваш подарунок: знижку 50% на продукцію від Yves Rocher

Спонсор сьогоднішньої розсилки – офіційний інтернет-магазин французького бренда Yves Rocher в Україні www.yves-rocher.ua.

Yves Rocher, Експерт Рослинної Косметики® з 1959 року, піклується про красу жінок по всьому світі, створюючи ефективні, безпечні і доступні продукти для догляду з повагою до Природи. Формули засобів містять цінні активні інгредієнти рослинного походження, що покликані зберігати молодість і природну красу Жінки.

Спеціально для наших читачів інтернет-магазин надає спеціальну знижку -50% на один будь-який продукт у кошику. Крім того, ви зможете обрати у подарунок 1 з 9 ТОП-продуктів за покупку від 699 грн.

Щоб якнайшвидше скористатися пропозицією і зробити замовлення, перейдіть за посиланням.

*Знижка -50% нараховується на 1 найдорожчий продукт у кошику (окрім товарів зі знижкою, позначених зеленим кружком Best Price і наборів). Пропозиція дійсна до 28.02.


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»