• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини, 25 лютого – 2 березня

Оновлення плану-графіка податкових перевірок з питань ЄСВ, ПДФО та ВЗ; зміни у класифікаторі професій; перспективи законопроекта щодо роботи з ФОП та нові ідеї для IT-підприємців; зменшення граничних розмірів розрахунків готівкою до 15 тис грн (поки що проект); безкоштовний online-марафон «Чого хочуть бухгалтери?» вже завтра; та ще 15 змін та подій, які чекають нас у березні

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини, 25 лютого – 2 березня

Знайомтеся! Зміни у Класифікаторі професій ДК 003:2010
Мінекономрозвитку наказом від 15.02.2019 р. №259 затвердило зміни до Класифікатора професій ДК 003:2010. Того ж дня, 15 лютого, вони набрали чинності.

Нововведень багато – аж цілих 9 сторінок. Загалом їх можна поділити на такі:

  1. Зміни до позицій, що вже були у Класифікаторі. Кілька сторінок нового наказу присвячені змінам у назвах робіт, які вже раніше існували в різних галузях економіки. Часто вони є суто косметичними, але навіть це може призвести до змін у штатному розписі та у трудовій книжці працівника.
  2. Скасування колишніх назв робіт. Зокрема, в додатку А та Б скасовано ряд професійних назв робіт. Але стосуються вони державних структур, а не приватних. Тож на цьому етапі можемо видихнути з полегшенням.
  3. Нові назви робіт. Їх було внесено у зв’язку зі сьогоденними потребами, розвитком та появою нових робіт. Так, з'явилися назви лікаря-хірурга пластичного, кар’єрного радника, медичного директора, аранжувальника тощо.

Провести зміни потрібно з 15.02.2019 року. На цю дату слід видати наказ про внесення змін до штатного розпису і трудових книжок працівників, у зв’язку зі змінами, що відбулися в Класифікаторі професій.

Докладніше про все це читайте в аналітичному матеріалі від редакції.

Кого перевірять податківці з питань ЄСВ, ПДФО та ВЗ?

25 лютого ДФСУ оприлюднила оновлений розділ IV плану-графіка перевірок «Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб з питань правильності обчислення, повноти і своєчасності сплати податку на доходи фізичних осіб, військового збору та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (станом на 21.02.2019 р.).

Завантажити його можна у нас на порталі або безпосередньо на сайті ДФСУ. Згідно з ним, у 2019 році податківці планують перевірити 348 юросіб (це лише на 1 більше, ніж було у початковому варіанті).

Звертаємо увагу, що раніше податківці оприлюднили оновлені плани-графіки для юросіб та ФОП. З ними можна ознайомитися тут та тут.

Що нас чекає у березні?
Загалом ми нарахували 15 важливих змін і подій, які очікують українців у цьому місяці. Серед них:

  • нові ставки акцизу на виноробну продукцію;
  • початок звітування з рентної плати за оновленою формою;
  • зниження норми обов'язкового продажу валютних надходжень – з 50% до 30%;
  • нюанси індексації зарплати у березні;
  • вже завтра - безкоштовний online-марафон «Чого хочуть бухгалтери?» (про це – нижче);
  • а ще – додатковий вихідний 8 березня (загалом цього місяця 11 вихідних та 20 робочих днів).

З переліком усіх змін та подій можна ознайомитися у новині.

<Безкоштовний online-марафон «Чого хочуть бухгалтери?»

Дізнайтесь більше про спрощену систему оподаткування, реєстраційний ліміт та новий звіт для ФСС
Вже завтра, 5 березня, відбудеться безкоштовний online-марафон «Чого хочуть бухгалтери?».

Улюблені лектори Тетяна Мойсеєнко, Мар’яна Кавин і Вікторія Величко професійно розкажуть про вирішення непростих ситуацій щодо звітності та податків, які задають клопоту бухгалтеру. А зірка театру і телебачення Лілія Ребрик поділиться, як поєднати роботу та щасливу сім’ю.

Ще більше цікавих тем online-марафону ви знайдете за посиланням >>.

І все це БЕЗКОШТОВНО! Реєструйтесь на перегляд вже зараз!

Граничні розміри розрахунків готівкою хочуть суттєво зменшити
Нацбанк планує впровадити низку заходів з метою звуження сфери використання готівки. Зокрема, йдеться про:

  • зниження граничної суми розрахунків готівкою суб’єктів господарювання з фізособами з 50 000 грн до 15 000 грн;
  • обмеження у розмірі до 15 000 грн включно готівкових розрахунків фізосіб – довірених осіб суб’єктів господарювання, які отримали готівку під звіт для виконання окремих цивільно-правових дій від імені та за рахунок такого суб’єкта господарювання;
  • обов’язок суб’єктів господарювання у разі зняття готівкових коштів з поточних рахунків з метою здійснення готівкових розрахунків з фізособами надавати на запит банку підтвердні документи, на підставі яких здійснюються такі готівкові розрахунки, та інші документи, що необхідні для вивчення клієнта.

Для цього регулятор розробив та пропонує для обговорення проект постанови НБУ «Про затвердження Змін до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні». Докладніше про нього читайте тут.

Чи будуть зміни для IT-підприємців?
26 лютого Петро Порошенко і Володимир Гройсман зустрілися з представниками української IT-індустрії. Під час зустрічі вони обговорили ініціативу Мінсоцполітики щодо ФОП. Зокрема, обидва представники влади запевнили, що IT-індустрії нема чого побоюватися.

«Питання по закону закрито. Ми можемо лише обговорювати, і знайти спільне рішення. І цим рішенням стане не додаткове оподаткування, а те, що допоможе вам зростати далі. Ніхто не хоче бачити, як компанії падають – це суперечить національним інтересам», – заявив Гройсман.

Тим часом у Верховній Раді зареєстровано законопроект №10094, яким пропонується:

  • виокремити ІТ-підприємців в V групу платників єдиного податку;
  • встановити для них ставку єдиного податку у розмірі 5 % доходу (з 1 січня 2020 року), поступово збільшуючи її на 1% щороку до 10% у 2025 році;
  • у Законі про ЄСВ передбачити норму, за якою єдиний соцвнесок для платників V групи з 2020 року становитиме подвійний розмір мінімального страхового внеску;
  • забезпечити права ІТ-підприємців здійснювати свою діяльність у приміщеннях, що належать іншим фізичним або юридичним особам, а також користуючись їх комп’ютерною технікою, інформаційними системами, комунікаціями та іншими засобами виробництва, без укладення з цими особами трудового договору.

Більше про цей законопроект читайте у новині.

П’ять нових роз’яснень від ДФС

  1. Підприємство під час звільнення працівника повинно виплатити йому компенсацію за всі дні невикористаної відпустки. Коли потрібно нараховувати ЄСВ на суми такої компенсації? Дізнаємося з роз’яснення податківців.
  2. Чи буде штраф за несвоєчасну реєстрацію ПН та РК, якщо фіскали надіслали квитанцію наступного дня через свої технічні проблеми? Відповідь очікувана та абсолютно фіскальна – штрафувати будуть. Усі подробиці читайте тут.
  3. Втратили «первинку» чи звітність до моменту перевірки ДФС. Чим це загрожує? Які правила та строки подання документів, яких не було надано під час перевірки? Що буде у разі неможливості їх подання? Про це податківці розповіли у підкатегорії 135.01 ресурсу «ЗІР».
  4. Чи може «єдинник» використати готівкову виручку на власні потреби? На думку ДФС, може. Але лише за умови виконання певних вимог. Яких саме – читайте у новині.
  5. Як проводиться електронна перевірка ДФС? Як подати заяву до ДФС для її проведення? Як оформлюються результати такої перевірки? Читайте у роз’ясненні ДФС.

Як за новими вимогами слід працювати за комп'ютерами?
Нагадаємо, що наказом Мінсоцполітики від 14.02.2018 р. №207 затверджено Вимоги щодо безпеки та захисту здоров’я працівників під час роботи з екранними пристроями. Про це ми писали тут.

На кого поширюються ці Вимоги; якими є обов'язки роботодавців та вимоги безпеки до робочих місць працівників; як забезпечити мінімальні вимоги безпеки до екранних пристроїв? Про це у деталях розповіли фахівці Держпраці.

Інші новини

  1. Ще два нові сервіси в Електронному кабінеті ДФС: вивантаження даних Реєстру платників ПДВ в повному обсязі та отримання відомостей про суми виплачених доходів та утриманих податків для фізосіб. Як працюють ці сервіси, читайте тут і тут.
  2. Кому проіндексують пенсію у березні 2019 року? Кабмін затвердив Порядок проведення перерахунку пенсій. Крім того, встановлено також виплату одноразової доплати до пенсії, яку проведуть одночасно з виплатою пенсії за березень та квітень 2019 року. Розенко розповів, що така виплата буде здійснена тим, хто має великий страховий стаж: понад 35 років у чоловіків і 30 років у жінок (вихід на пенсію після 2011 року) та 25/20 років (вихід на пенсію до 2011 року).
  3. Нардепи пропонують скасувати пеню та зменшити розмір штрафних санкцій, які нараховуються у разі визначення податківцями суми податкового зобов'язання. Це передбачено законопроектом №10097.
     

<Безкоштовний вебінар з 1C

 Спонсор випуску 

Безкоштовний вебінар «Топ 5 помилок в 1С 8 Бухгалтерія». Реєструйтесь та отримуйте нову інструкцію в ПОДАРУНОК!

На вебінарі у вівторок 5 березня о 19:00 Ви дізнаєтесь, як не робити в 1С найрозповсюдженіші помилки, а також у Вас буде можливість приєднатись до навчання з 1С зі знижкою 70%.

Ми розкажемо:

  • як правильно та автоматично нараховувати індексацію та курсові різниці;
  • як коригувати розрахунки з контрагентами за допомогою документу «Коригування боргу»;
  • як проводити ремонт та модернізацію основних засобів;
  • як комплектувати товари;
  • та як правильно вводити в 1С калькуляції готової продукції та як ними користуватись.

Буде 100% практики. Ми будемо проводити демонстрацію свого екрану и покажемо як треба працювати в 1С.

Переходьте за посиланням, реєструйтесь та отримуйте в подарунок Інструкцію з налаштування зарплати в 1С.


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»