• Посилання скопійовано

Що почитати у березні: 10 найцікавіших матеріалів редакції за лютий

Зміни в класифікаторі професій, перше оновлення плану-графіка податкових перевірок, цікаві законопроекти стосовно діяльності ФОП, нове валютне регулювання та актуальні роз'яснення з трудових питань – усе те, що вас найбільше цікавило у лютому

Що почитати у березні: 10 найцікавіших матеріалів редакції за лютий

1. Змінився класифікатор професій ДК 003:2010

29 тис. переглядів, 21 коментар

Мінекономрозвитку наказом від 15.02.2019 р. №259 затвердило зміни до Класифікатора професій ДК 003:2010. Того ж дня, 15 лютого, вони набрали чинності. Нововведень багато – аж цілих 9 сторінок. А роботодавцям доведеться їх проаналізувати і за необхідності внести зміни до штатного розпису та трудових книжок працівників.

 

2. У разі відсутності доходу ФОПи не будуть сплачувати ЄСВ

 29 тис. переглядів, 14 коментарів

У ВРУ зареєстровано законопроект №10012, яким пропонується: виключити з платників ЄСВ підприємців, які мають основне місце роботи, де отримують зарплату, яка дорівнює або перевищує мінімальну; скасувати зобов’язання сплати мінімального розміру ЄСВ у разі відсутності діяльності; зменшити ставку ЄСВ для ФОП-єдинників з 22% до 18,84%.

 

3. ДФСУ оновила план-графік перевірок на 2019 рік

25 тис. переглядів, 21 коментар

У лютому відбулося перше в 2019 році оновлення плану-графіка податкових перевірок: розділи І та ІІ щодо юросіб (станом на 13.02.2019 р.); розділ III для ФОП (станом на 18.02.2019 р.) та розділ IV з питань ЄСВ, ПДФО та ВЗ (станом на 21.02.2019 р.).

 

4. З тінізацією праці будуть боротися по-новому

22 тис. переглядів, 21 коментар

Мінсоцполітики оприлюднило проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту прав працівників та протидії застосуванню незадекларованої праці». Ознайомитися з ним можна тут, а що саме ним пропонується читайте у нашій новині.

 

5. Оформлюємо директора на підприємстві: як засновника чи як працівника?

18 тис. переглядів,  6 коментарів

Керувати підприємством, установою, організацією може як сам власник (засновник), так і найманий працівник. Оскільки органам Держпраці та ДФС надано «зелене світло» на проведення перевірок, перед власниками бізнесу постали актуальні питання: як юридично правильно оформити трудові відносини з директором і яка різниця в такому оформленні між засновником підприємства та найманим працівником?

 

6. Нове валютне регулювання з 7 лютого: аналіз усіх 8 постанов НБУ

15 тис. переглядів,  7 коментарів

З 7 лютого почали діяти нові правила роботи з інвалютою. Вони поширюються на всіх суб'єктів ЗЕД-діяльності. Що саме змінилося з цього часу? Які обмеження скасовані? Які тимчасові обмеження ввів НБУ та скільки часу вони будуть діяти? Якими будуть штрафи за порушення правил ЗЕД-діяльності?

 

7. Працівник не перебував у відпустці декілька років: чи втрачає він право на неї?

15 тис. переглядів

Держпраці наголосила: якщо працівник з якихось причин не скористався правом на щорічну відпустку за минулий рік або за кілька попередніх років, він має право використати її у поточному році.

 

8. Що нас чекає у лютому: законодавчі зміни і не тільки

14 тис. переглядів

Нове валютне регулювання, оновлені форма і зміст фіскального чеку з обміну валюти, набрання чинності змінами до форми декларації з рентної плати, річна звітність та нюанси індексації зарплати... Загалом 15 важливих змін і подій відбулися у лютому 2019 року.

 

9. Працівник не пішов за графіком у відпустку: які наслідки?

14 тис. переглядів,  5 коментарів

У Мінсоцполітики роз’яснили: якщо працівник з якихось причин не скористався своїм правом на щорічну відпустку в минулому році або за кілька попередніх років, він має право використати її, а в разі звільнення (незалежно від підстав), йому має бути виплачено компенсацію за всі невикористані дні відпусток

 

10. ФОП приймає на роботу працівника: що з кадровим обліком?

13 тис. переглядів,  9 коментарів

Держпраці навела перелік необхідних документів, які потрібно мати ФОП при оформленні працівників на постійну роботу для правильного ведення кадрового обліку. Серед них: особові картки працівників; табелі обліку використання робочого часу, графіки змінності; накази і заяви на прийом на роботу і звільнення, переміщення, переведення, відпустки, додаткові відпустки, відпустки без збереження зарплати, відряджень, преміювання, дисциплінарні стягнення та ін. З повним переліком можна ознайомитися у новині.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»