• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 1–6 квітня

Як будуть працювати банки у свята 2019 року; кого перевірять податківці цього року (чергове, квітневе оновлення плану-графіка); коли відшкодування працівнику коштів за придбані товари не є доходом та чи буде порушенням підписання документів під час відпустки (позиція ДФС)

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 1–6 квітня

Податківці працюють за планом, або Чергове оновлення графіка перевірок!
Минулої п’ятниці ДФСУ вже втретє за рік оприлюднила оновлений (станом на 05.04.2019 р.) план-графік проведення документальних планових перевірок платників податків на 2019 рік. Як завжди, спершу лише розділи I та II, які стосуються перевірок юросіб та фінустанов. Завантажити їх можна у нас на сайті або безпосередньо на сайті ДФСУ.

За оновленими даними, у 2019 році податківці планують провести 5077 податкових перевірок. Це на 46 перевірок більше, ніж в плані-графіку з коригуванням за березень.

Розділ ІІІ та ІV щодо перевірок підприємців та юросіб з питань ЄСВ, ПДФО та ВЗ поки що залишені без змін.

Коли відшкодування працівнику коштів за придбані товари не є доходом? Позиція ДФС
Нещодавно ми писали, що на думку Мінфіну, компенсація витрачених коштів на придбання товарів для працівника не є доходом.

Нарешті з такою позицією Мінфіну та судів погодилися й податківці. У ІПК від 21.03.2019 р. №1143/6/99-99-13-02-03-15/ІПК вони зазначили: якщо придбання товарів (робіт, послуг) здійснюється в межах трудових обов’язків працівника, то незалежно від того, чи видані кошти під звіт, чи витрачені власні кошти працівника, які потім відшкодовуються роботодавцем, такі відносини слід розглядати з урахуванням вимог законодавства про працю.

При цьому ДФС навела два варіанти податкових наслідків:

  • якщо працівник придбаває товари (роботи, послуги) на користь роботодавця за власні кошти у зв’язку з виконанням дорученої йому роботи (трудової функції), то дохід у вигляді компенсації за це не є доходом для цілей оподаткування ПДФО і військовим збором. Але за умови підтвердження роботодавцем доцільності та обґрунтованості здійснених працівником витрат;
  • якщо придбання товарів (робіт, послуг) працівником на користь роботодавця за власні кошти не пов’язано з виконанням трудової функції таким працівником, то дохід, виплачений цьому працівнику за реалізовані (продані) товари (роботи, послуги), включається до його доходу як інший дохід та оподатковується ПДФО та військовим збором на загальних підставах.

Фантастична бухгалтерська новина! Подробиці тут >>


Нова ознака доходу в формі №1ДФ: відповідають податківці

З 2019 року в Довіднику ознак доходів з’явилася нова ознака «194» – інші доходи, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу. Проте з опису не зрозуміло, які доходи треба відображати в формі №1ДФ.

Зокрема, чи відображається юрособою сума списаної на користь фізособи заборгованості, за якою минув строк позивної давності та розмір якої не перевищує суму, що становить 50% місячного прожиткового мінімуму для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року.

На це питання відповіли податківці у підкатегорії 103.25 «ЗІР», коментар до якого читайте тут.

Робота під час відпусток та відпускні – у розумінні податківців
Хоча роз’яснення з трудових питань – це прерогатива Держпраці та Мінсоцполітики, але й податківці собі інколи в цьому не відмовляють. Так, у «Віснику» вони надали відповіді на два цікаві питання:

  • Чи буде порушенням підписання керівником під час відпустки документів? Чинним законодавством про працю не передбачено можливості продовження виконання керівником посадових обов’язків у період відпустки. З метою уникнення можливих негативних наслідків до штату підприємства необхідно ввести посаду, наприклад, заступника керівника, обіймаючи яку працівник виконуватиме обов’язки керівника у разі тимчасової відсутності останнього.
    Про це читайте тут.
  • Чи можлива виплата відпускних пізніше, ніж за три дні до початку відпустки? У разі необхідності отримання частини, наприклад, щорічної відпустки у стислі терміни, в заяві працівник може висловити своє бажання про отримання заробітної плати за неї в строки, визначені між працівником та роботодавцем.
    Детальніше – у новині.

Ще п’ять нових податкових консультацій (та наших коментарів до них)

  1. ДФСУ не заперечує проти ведення документообігу платниками податку в електронній формі. Проте зазначає, що в такому разі необхідно дотримуватися вимог законодавства, що регулює такий документообіг. Яких саме? Дізнайтеся з роз’яснення податківців.
  2. На думку фіскалів, складання двох або більше ПН у випадку отримання попередньої оплати товарів/послуг однією сумою не відповідає нормам ПКУ та не дає можливості ідентифікувати операції. А ось якщо оплат було кілька протягом одного дня, слід складати окремі ПН на кожну отриману суму авансу.
  3. Податківці вкотре висловили фіскальну думку щодо оподаткування доходів фізосіб. На цей раз під приціл потрапила вартість відвідування працівником корпоративного заходу. Читайте про це у роз’ясненні від ДФС.
  4. Раніше ДФС наполягала, що для підтвердження електронного квитка необхідна наявність оригіналу посадкового талону. Але Наказ №1239 вніс деякі зміни. Тепер витрати підтвердить і посадковий талон на смартфоні (мобільний посадковий талон), який можна роздрукувати. Про це читайте у нашому коментарі.
  5. ФОП не може використовувати поточний рахунок, відкритий на фізичну особу, для проведення підприємницької діяльності. На цьому наголосила ДФС у Запорізькій області.

Як будуть працювати банки на свята у 2019 році?
Нацбанк визначив регламент роботи системи електронних платежів Нацбанку та банківської системи у зв’язку з перенесенням робочих днів у 2019 році. Так, дні роботи системи електронних платежів Нацбанку переносяться:

  • з вівторка 30 квітня – на суботу 11 травня;
  • з понеділка 30 грудня – на суботу 21 грудня;
  • з вівторка 31 грудня – на суботу 28 грудня.

За потреби 30 квітня, 30 і 31 грудня 2019 року банки можуть здійснювати касові операції з клієнтами без відкриття операційного дня банку.

Нагадуємо, що завдяки Великодню та Дню праці українці будуть відпочивати цілих п'ять днів поспіль: з 27 квітня по 1 травня. Деталі тут.

Інші новини

  1. З 1 квітня – нові довідники податкових пільг. ДФСУ оприлюднила Довідник податкових пільг №92/1, що є втратами доходів бюджету, та Довідник інших податкових пільг №92/2 станом на 01.04.2019 року. Тож при звітуванні за три календарних місяці поточного року слід застосовувати вже нові довідники.
  2. Нацбанк оновив Інструкцію про порядок відкриття і закриття рахунків клієнтів банків та кореспондентських рахунків банків – резидентів і нерезидентів.
  3. Професійні вимоги до керівників та головних бухгалтерів фінустанов змінилися. Зокрема, уточнено, що ці вимоги поширюються на керівників та головних бухгалтерів страховиків, кредитних спілок, ломбардів та інших фінансових установ. 

29 травня – головна Конференція PwC для фінансистів і податківців 2019

 Спонсор випуску 

Що ви робите 29 травня?
Адже в цей день пройде головна Конференція PwC для фінансистів і податківців 2019.

Мета конференції – лише за один день надати вам необхідну інформацію про зміни в МСФЗ, нові правила обліку та оподаткування та інші актуальні питання, що впливають на вашу роботу.

Серед спікерів експерти з питань МСФЗ та оподаткування, представники Ради з міжнародних стандартів бухгалтерського обліку, фіскальної служби, НКЦПФР та інших державних органів, практики з українських та міжнародних компаній.

Місце та час проведення: 29 травня, з 8.30 до 18.00 (з фуршетом та вечірнім коктейлем), «Хаятт Рідженсі», м. Київ.

Скористайтеся можливістю придбати квитки зі знижкою 50% за умов ранньої реєстрації!


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»