• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини, 8–13 квітня

Готуємося до зміни рахунів для сплати ЄСВ (вже з 2 травня); застосовуємо нові ознаки доходу в формі №1ДФ (вже за І квартал 2019 р.); дізнаємося, чи буде індексація у разі підвищення зарплати на 1 грн, а також про те, хто відповідає за затримки фінансування лікарняних ФСС. А ще – індекс інфляції за березень, новий сервіс ДФС та три зміни щодо РРО

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини, 8–13 квітня

З 2 травня – нові рахунки для сплати ЄСВ
Держказначейство повідомило, що з 2 травня 2019 року функціонуватимуть нові рахунки для сплати ЄСВ, які відкриті на балансі центрального апарату Казначейства (код банку – 899998).

При цьому граничний термін використання існуючих рахунків з ЄСВ, відкритих на балансі ГУ Казначейства в областях та Києві, спливає 01.05.2019 р.

Де подивитися нові рахунки? На жаль, ДФС поки їх не опублікувала. Своєю чергою, у Казначействі рекомендують кожному платникові самостійно звернутися за ними до ДФС. І зробити це бажано якнайшвидше, оскільки з 2 травня кошти, які сплачуватимуть платники на старі рахунки, не будуть зараховуватись, а повертатимуться, як нез’ясовані надходження.

Підвищення заробітної плати на 1 грн: чи буде індексація?
Чи достатньо буде підвищувати оклади щомісячно на 1 грн, щоб через кілька місяців відмовитись від індексації взагалі?

Мінсоцполітики у листі від 13.03.2019 р. №24/0/214-19 відповіла: якщо підвищення посадових окладів відбувається щомісяця, то згідно з положенням п. 1-1 Порядку №1078 право на індексацію не відбувається. Втім, оскільки після підвищення індексація вперше буде застосовуватися не раніше, ніж через два місяці, то можна підвищувати оклади/тарифні ставки і раз на три місяці. І теж таким чином уникати індексації зарплат.

При цьому фахівці Мінсоцполітики погодились і з тим, що Порядок №1078 не передбачає норми щодо конкретного розміру, на який має зростати посадовий оклад. Тобто це може бути і 1 гривня!

Але чи все так просто? На жаль, ні: непроведення протягом року індексації зарплати або якщо підвищення заробітної плати є меншим за суму нарахованої індексації може стати підставою для інспекційного відвідування Держпраці. Більше подробиць – у коментарі від редакції.

Крім того, за непроведення належної індексації чекає штраф у розмірі 10 мінзарплат за кожного працівника (41 730 грн). Про це минулого тижня нагадали й самі фахівці Держпраці.

Затримки у фінансуванні лікарняних та планові перевірки ФСС
Нещодавно ФСС офіційно повідомив про можливі затримки у фінансуванні лікарняних; і навіть пояснив причину цьому. Хто відповідатиме за це і чи не буде претензій від Держпраці?

Закон №1105 не передбачив санкцій для ФСС за порушення строків фінансування заявок-розрахунків. Але й для роботодавців жодних штрафів або пені документом невизначено, якщо кошти від ФСС не надійшли. Немає в цьому і порушення законодавства з праці, якщо роботодавець діяв в межах Закону №1105 і все, що від нього вимагалось, виконав.

Проте є ще працівники, які звільняються і з якими треба провести остаточний розрахунок. Як бути в такій ситуації? І що робити з ЄСВ, ПДФО та ВЗ? Читайте у нашій аналітиці.

Також, у зв’язку з відновленням ФСС планових перевірок, фахівці Фонду розповіли, які лікарняні листки перевірятимуть насамперед: це будуть листки тих лікарень, які їх видали найбільше. Для цього навіть збільшать штат ревізорів.

Застосовуємо нові ознаки доходу в формі №1ДФ за І квартал 2019 року
Перший квартал 2019 року закінчився – саме час звітувати про доходи, нараховані та виплачені на користь фізосіб.

І тут є свої особливості. Адже у формі №1ДФ за I квартал вже потрібно застосовувати нові ознаки доходів 186-194 та оновлені ознаки 113, 114, 127, 143, 145, 149, 156, 160, 163, 183. При цьому сама форма звіту не змінилася. Отже, причин для перенесення строків застосування нових ознак доходів немає. Вони діють вже з 1 січня 2019 року і застосовуємо їх за I квартал і далі.

Серед нових ознак доходів найцікавішою є «194» – інші неоподатковані доходи. Але й решта треба проаналізувати, щоб розуміти, доведеться вам їх застосовувати чи ні.

Докладно про них читайте в нашій аналітичній статті.

Що ще нового розповіли податківці?

  1. Як відображати зарплату зовнішнього сумісника у формі №1ДФ? Запорізькі податківці зазначили, що доходи у вигляді зарплати, нараховані (виплачені) платнику податку відповідно до умов трудового договору (контракту), зазначаються у формі №1ДФ під ознакою доходу «101», як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом.
  2. Нарахували відпускні у звітному кварталі за місяць майбутнього: що з ф. №1ДФ? На це питання ДФС у Львівській області відповіла так: якщо нарахування та виплата суми відпускних була здійснена у I кварталі за період нарахувань II кварталу, то суму відпускних слід відносити до I кварталу.
  3. Чи потрібен РРО у разі отримання коштів від покупців через LIQPAY, PORTMONE? ДФС в ІПК від 01.04.2019 р. №1368/6/99-99-14-05-01-15/ІПК зазначила: якщо споживач через Інтернет замовив товар і розрахувався за нього платіжною картою за допомогою WAYFORPAY, LIQPAY, PORTMONE, то слід застосовувати РРО. Коментар до цього листа читайте тут (там не усе так погано).

Три зміни щодо РРО

  • По-перше, ДФС оновила Державний реєстр РРО. Новий реєстр містить перелік РРО, дозволених до первинної реєстрації, а також первинна реєстрація яких заборонена, в кількості 179 моделей (раніше було 171).
  • По-друге, ДФС дозволила використовувати смартфони та планшети замість РРО. Щоправда, до 31 грудня 2019 року ці моделі пропонуються до експлуатації у тестовому режимі в межах експериментального проекту.
  • По-третє, незабаром зареєструвати РРО можна буде на підставі однієї заяви. Наказом від 13.02.2019 р. №64 Мінфін затвердив порядки ведення Реєстру ЦОП та Реєстру екземплярів РРО.

Свіжа судова практика

  1. Коли пояснення неоформлених працівників не є доказом порушення? Суди зазначили, що на підставі акту перевірки висновки ДФС щодо виявлених порушень ґрунтувалися лише на письмових поясненнях осіб, які нібито працювали у ФОП. А це не є доказом порушення норм ПКУ.
  2. Чи будуть підставою для обліку первинні документи з дефектами? ВСУ вважає: якщо товар справді поставлений покупцю, то дефекти в первинних документах не можуть свідчити про нереальне вчинення поставки.
  3. Право органу ДПС самостійно визнавати нікчемними правочини законом не передбачено. На цьому нещодавно наголосив ВСУ у своїй постанові, коментар до якої читайте тут.

Інші новини

  1. Індекс інфляції за березень – 100,9%. За даними Держстату, інфляція на споживчому ринку в березні 2019 року порівняно із лютим становила 0,9%, з початку року – 2,4%.
  2. Відтепер подати запит щодо стану рахунків з бюджетом можна через Електронний кабінет. Для цього слід через Е-кабінет подати форму F/J1300203.
  3. З 9 квітня страхувальники Голосіївського, Оболонського, Печерського, Подільського, Святошинського, Солом'янського та Шевченківського районів Києва мають подавати заяви-розрахунки за новою адресою: до каб. 302, 303 (пл. Спортивна, 3, IV під`їзд, 3 поверх).

Наостанок – (майже) світська хроніка
Минулого тижня до ДПІ у Печерському районі міста Києва завітав Олег Винник. «Звісно, це не могло не викликати ажіотажу та приємних емоцій у працівників ЦОПу», – повідомляють нам фіскали. Як це було та реакція «вовчиць» (с) – у фотогалереї.
 

Серія безкоштовних вебінарів по 1С 15 та 16 квітня

 Спонсор випуску 

Серія безкоштовних вебінарів по 1С 15 та 16 квітня. Реєструйтесь та отримуйте ПОДАРУНОК!
На серії вебінарів у понеділок та вівторок о 19:00 Ви дізнаєтесь як не робити в 1С найрозповсюдженіші помилки. Ми розкажемо:

  • як правильно та автоматично нараховувати індексацію та курсові різниці;
  • як коригувати розрахунки з контрагентами за допомогою документу «Коригування боргу»;
  • як проводити ремонт та модернізацію основних засобів;
  • як комплектувати товари;
  • та як правильно вводити в 1С калькуляції готової продукції та як ними користуватись.

Буде 100% практики. Ми будемо проводити демонстрацію свого екрану и покажемо як треба працювати в 1С.

Переходьте за посиланням, реєструйтесь та отримуйте в подарунок Інструкцію з налаштування зарплати в 1С.


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»