• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 13–18 травня

Що буде з перевірками Держпраці (адже постанову №295 визнано нечинною)? Кого з підприємців перевірить ДФС в 2019 році (вкотре оновлено план-графік)? Які документи з 1 квітня слід надавати банку при відкритті рахунків? Для яких ЗЕД-операцій скасовано граничні строки розрахунків? Як правильно оформити щорічну відпустку? Про це (і не тільки) ми писали минулого тижня

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 13–18 травня

Порядки проведення перевірок Держпраці визнано незаконними і нечинними
14 травня Шостий апеляційний адмінсуд прийняв постанову у судовій справі №826/8917/17, якою задовільнив позов підприємців та визнав нечинною постанову КМУ від 26.04.2017 р. №295. З текстом судового рішення можна ознайомитися тут.

Нагадаємо, що постановою №295 було затверджено:

  • Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю;
  • Порядок здійснення державного нагляду за додержанням законодавства про працю.

За цими порядками інспектори праці проводили інспекційні відвідування та невиїзне інспектування госпсуб’єктів для перевірки додержання законодавства про працю.

То що ж тепер буде?
Оскільки постанова №295 нечинна та скасована, то будь-які інспекційні відвідування та невиїзні інспектування, які тривають, або призначені згідно з цією постановою, мають бути зупинені та/або відмінені (скасовані). Надалі перевірки Держпраці, а також робота місцевих інспекцій з праці будуть здійснюватися в межах Закону №877.

Тобто скасування Порядку №295 не означає, що Держпраці не може проводити перевірок. Згідно з роз’ясненням ДРС, відтепер Держпраці може здійснювати заходи держнагляду за додержанням законодавства про працю виключно керуючись вимогами Закону №877, виконуючи їх у повному обсязі.

Підприємцям знову оновили план-графік податкових перевірок
Слідом за оновленням перших двох розділів плану-графіка перевірок на 2019 рік, податківці оприлюднили підкоригований III розділ «Документальні планові перевірки платників податків - фізичних осіб» (станом на 17.05.2019 р.). Завантажити його можна у нас на порталі або безпосередньо на сайті ДФСУ.

Згідно з оновленим планом, у 2019 році податківці збираються перевірити 1650 фізосіб-підприємців (це на 4 ФОП менше, ніж в оновленні за квітень).

UPD 20.05.2019 У понеділок, 20 травня, цей розділ знову був оновлений. Про це читайте тут.

 

НБУ скасував граничні строки розрахунків для деяких ЗЕД-операцій
З 16 травня граничні строки розрахунків за зовнішньоекономічними операціями (365 днів) не будуть розповсюджуватися на:

  • імпорт товарів за державними контрактами з оборонного замовлення;
  • імпорт послуг чи лікарських засобів за угодами Міністерства охорони здоров’я України із спеціалізованими організаціями, а також імпорт послуг для лікування громадян із рідкісними (орфанними) захворюваннями;
  • імпорт товарів, які використовуються для виробництва космічної та авіаційної техниіки та агрегатів;
  • експорт-імпорт товарів у межах угод про розподіл продукції;
  • експорт робіт, послуг (крім транспортних і страхових послуг та робіт) та прав інтелектуальної власності.

Зазначені зміни затверджені постановою НБУ від 14.05.2019 р. №67.

Картки зі зразками підписів відмінено: що надавати до банку замість них?
Нагадаємо, що з 4 квітня 2019 року діє оновлена Інструкція про порядок відкриття і закриття рахунків клієнтів банків та кореспондентських рахунків банків – резидентів і нерезидентів. Зокрема, змінами було скасовано обов’язок подання клієнтами банків під час відкриття рахунків картки зі зразками підписів.

У зв’язку з цим НБУ у листі від 06.05.2019 р. №57-0007/24014 роз’яснив порядок дій клієнтів банку в зв’язку з таким скасуванням. Адже через вилучення з Інструкції форми картки зразків підписів втрачається поняття «першого» та «другого» підпису.

Про те, які документи з квітня 2019 року слід надавати банку при відкритті рахунків – читайте у нашому коментарі до листа.

Як нарахувати зарплату за неповний відпрацьований місяць?
Здавалося б, все дуже просто. Якщо працівнику оплата праці встановлена за відпрацьований час, то якщо він відпрацював неповний місяць, оплата має бути нарахована лише за фактично відпрацьовані дні (години). Але на практиці у роботодавців при цьому виникає безліч додаткових питань.

На деякі з них Мінсоцполітики відповіла у листі від 15.04.2019 р. №533/0/206-19 (коментар до нього читайте тут). Держпраці ж закликає роботодавців переглянути всі складові зарплати, здійснити у разі необхідності відповідні донарахування, аби не було штрафів при перевірці.

А ми, своєю чергою, пропонуємо вам пройти нескладний тест про зарплату і переконатись, що у перевіряючих до вас запитань точно не буде.

Тест із зарплати


Документальне оформлення щорічних відпусток: покроковий алгоритм

Сезон відпусток уже в розпалі, і у бухгалтерів та кадровиків все частіше виникають питання щодо документального оформлення надання відпусток.

Покроковий алгоритм буде таким:

  1. Створення графіку відпусток;
  2. Створення резерву відпусток;
  3. Попередження працівника про початок відпустки;
  4. Написання заяви на відпустку;
  5. Складання наказу про надання відпустки;
  6. Оплата відпускних;
  7. Табелювання працівників.

Детально про кожен з цих кроків фахівці «Дебету-Кредиту» розповіли в аналітичному матеріалі.

Податкова відпустка для ФОП-«єдинника»
Підприємці-«єдинники» раз в рік мають право на такий привілей, як «податкова відпустка». Та, на жаль, далеко не всі і за певних умов. Про те, хто з з платників ЄП має право на таку відпустку; на який термін вона надається; які податки під час такої відпустки не сплачуються та що відбувається зі сплатою ЄСВ – читайте у редакційному матеріалі.

Новини від податківців
По-перше, ДФСУ роз’яснила, що у разі помилкової сплати сум ЄСВ на невідповідний рахунок платники мають змогу їх повернути. Таке повернення здійснюється відповідно до Порядку №6. Кошти повертаються у порядку календарної черговості та на підставі заяви платника про таке повернення. Основні законодавчі вимоги щодо сплати ЄСВ можете собі пригадати тут.

По-друге, запорізькі податківці зауважили, що пільг щодо нарахування ЄСВ на зарплату пенсіонерів, які є найманими працівниками, не передбачено.

По-третє, вони ж вже у іншому роз’ясненні наголосили: якщо 15 число або останній день місяця припадають на вихідний, святковий або неробочий день, такий день вважається операційним для реєстрації ПН в ЄРПН.

Інші новини

  1. Закон про мову підписано та опубліковано. 15 травня Петро Порошенко підписав Закон від 25.04.2019 р. №2704-VІІІ «Про забезпечення функціонування української мови як державної». 16 травня документ було офіційно опубліковано, а набере чинності він через два місяці, 16 липня 2019 року;
  2. Сергій Верланов представив стратегію розвитку ДПСУ. Вона охоплює три головні напрями: розвиток відносин з платниками податків; розвиток людського капіталу та розвиток ДПС як державного органу влади. Детальніше про це читайте у новині. Крім того, в окремому інтерв’ю новий очільник ДПС відповів на 10 запитань щодо майбутньої роботи податкової та податкових реформ;
  3. Як Мінсоцполітики планує осучаснити трудове законодавство? За повідомленням Міністерства, воно продовжуватиме співпрацювати з зацікавленими сторонами задля позитивного прийняття Трудового кодексу європейського зразка.

2 безкоштовні вебінари «Індексація та Відпускні 2019. Без штрафів»

2 безкоштовні вебінари «Індексація та Відпускні 2019. Без штрафів».
27-28 травня. Реєструйтесь!

На серії вебінарів Ви дізнаєтесь як не допустити помилки:

  • У визначенні базового місяця індексації;
  • В розрахунку індексації зарплати;
  • В донарахуванні індексації за минулі періоди;
  • В складанні графіку відпустки;
  • В оформленні надання відпустки;
  • В розрахунку щорічної відпустки.

Я розповім виключно про те, з чим сама зіштовхнулась обслуговуючи 70+ компаній з 15+ сфер бізнесу.

Реєструйтесь на серію вебінарів і перевірте чи немає цих помилок в Вашій бухгалтерії!


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»