• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 24–29 червня

Оприлюднено судове рішення щодо скасування критеріїв блокування ПН та РК, скасовано вимогу НБУ щодо оформлення картки зі зразками підписів, а також утворено територіальні органи нової податкової служби. Плюс новий розмір прожиткового мінімуму, запровадження СЕА РП, відтермінування штрафів за зберігання пального без ліцензії... та ще 17 змін і подій, які відбудуться в липні.

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 24–29 червня

Що нас чекає у липні?
Розпочався новий місяць, а отже нас чекають нові зміни та події. Зокрема, вже відсьогодні запрацювали такі новації:

  • новий розмір прожиткового мінімуму та всіх показників, з ним пов’язаних (аліменти, декретні, виплати з безробіття, допомога одиноким матерям тощо). Для працездатних осіб прожитковий мінімум зріс на 86 грн і становить тепер 2007 грн замість 1921 грн;
  • запроваджена Система електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового;
  • штрафи за зберігання пального без ліцензії відтерміновано до 31 грудня 2019 року;
  • розслідування нещасних випадків буде відбуватись за новими строками;
  • нові правила оподаткування міжнародних посилок та вартості адмінпослуг за отримання паспортів тощо.

Про ці та ще 15 змін та подій липня читайте в традиційному огляді від редакції.

Опубліковане судове рішення щодо скасування критеріїв блокування ПН та РК
Ми вже розповідали про судове рішення Окружного адмінсуду м. Києва від 05.06.2019 р. №826/12108/18 щодо визнання окремих положень постанови КМУ від 21.02.2018 р. №117 протиправними та нечинними.

Всі платники ПДВ очікували на опублікування цього судового рішення. І ось 25 червня його нарешті розміщено на сайті Єдиного реєстру судових рішень. Проте за ст. 255 КАС рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

ДФС має право подати апеляцію протягом 30 календарних днів. І тільки на 31-ий день (18 липня), якщо податківці її не подадуть, норми Порядку №117 вважатимуться скасованими.

НБУ скасував вимогу щодо оформлення картки зі зразками підписів
27 червня набрала чинності постанова НБУ від 25.06.2019 р. №83, якою внесено зміни до Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті. Зокрема, нею скасовано вимогу щодо оформлення картки зі зразками підписів. Крім того, передбачена можливість повернення банками без виконання розрахункового документа клієнта-платника, якщо ним не заповнено реквізит «Код країни нерезидента» отримувача.

Ще одна новація від НБУ – банкнота номіналом 1000 грн!
З 25 жовтня 2019 року Нацбанк вводить у обіг банкноту нового номіналу – 1000 гривень. На лицьовій стороні буде портрет Володимира Вернадського, на звороті – будівля Президії НАН України (офіційні зображення банкноти – на сторінці НБУ та у презентації).

А ще з 1 жовтня 2019 року монети 1, 2 та 5 копійок перестануть бути платіжним засобом в Україні. З цієї дати їх не прийматимуть під час розрахунків готівкою за товари та послуги, а Національний банк почне вилучати ці монети з готівкового обігу.

Щорічні додаткові відпустки: пам'ятка для роботодавця
Триває «гарячий» для бухгалтерів сезон відпусток. З огляду на це, Держпраці у Кіровоградській області вирішила нагадати про правила надання додаткових відпусток працівникам.

Так, до щорічних додаткових належать відпустки:

  • за роботу зі шкідливими та важкими умовами праці згідно зі Списком №1;
  • за особливий характер праці згідно зі Списком №2 і працівникам із ненормованим робочим днем;
  • інші додаткові відпустки, передбачені законодавством.

Про особливості кожної з цих відпусток читайте у детальному роз’ясненні від Держпраці.

Три нові консультації від ДФС

  1. Чи будуть застосовуватися штрафи за несвоєчасну реєстрацію «мінусового» РК (РК на зменшення)? Це питання давно турбує всіх платників податку. Проблема в тому, що штрафи за п. 120-1.1 ПКУ визначаються виходячи з суми ПДВ, зазначеної у таких ПН або РК, а в даному випадку така сума ПДВ є від’ємною. Позиції ДФСУ і Мінфіну в даному питанні співпадають: несвоєчасна реєстрація РК на зменшення суми ПДВ призведе до штрафу.
  2. Відправили ПН на реєстрацію та не отримали квитанції: як бути? Тернопільські податківці зазначили, що з метою з’ясування обставин, за якими протягом операційного дня не надіслано квитанції про прийняття або неприйняття, або зупинення реєстрації ПН/РК слід звернутись до ДФС з детальним описом ситуації.
  3. З 1 липня відомості з ЄРПН та ЄРАН надаватимуть з розширеним іменем архівних файлів. Як повідомила ДФСУ, розширення імен архівних файлів буде змінено на ZDC. Формат файла при цьому не змінюється.

…та два законопроекти:

По-перше, проектом Закону №10395 нардепи пропонують з наступного року відновити диференційований підхід до виплати допомоги при народженні дитини та збільшити її розміри таким чином:

  • на першу дитину – 50 000 грн,
  • на другу – 75 000 грн,
  • на третю та наступні – 100 000 грн.

Нагадаємо, що на сьогодні допомога при народженні дитини призначається у розмірі 41 280 грн.

По-друге, в КЗпП пропишуть умови дистанційної роботи. Це передбачено законопроектом від Мінсоцполітики «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України (щодо гнучких форм організації праці)».

Що таке дистанційна робота та хто має на неї право? Кому надаватиметься переважне право на виконання роботи із застосуванням гнучкого режиму робочого часу та дистанційної роботи? Читайте у новині.

Інші новини

  1. Уряд утворив територіальні органи нової податкової служби. Це передбачено постановою КМУ від 19.06.2019 р. №537, яка набрала чинності 27 червня. Перелік територіальних органів ДПС, що утворюються, дивіться тут. З огляду на нього, структура податкової не зміниться; проте будуть зареєстровані нові юрособи та перейменують існуючі.
  2. ДФС додатково оприлюднила 17 нових основних наборів даних. Серед них – Реєстр платників єдиного податку та Реєстр неприбуткових організацій. Переглянути їх можна на Єдиному державному вебпорталі відкритих даних (data.gov.ua) та на головній сторінці сайту ДФС у банері «Відкриті дані».
  3. Держстат оновив форми №51-вант та №51-пас для фізосіб-підприємців. Оновлені форми звітів треба буде подавати двічі на рік, вперше у 2020 році: №51-вант до 25 квітня та до 25 жовтня; №51-пас до 25 травня та до 25 листопада.
  4. Максим Нефьодов переміг у конкурсі на посаду голови ДМС. 25 червня комісія з питань вищого корпусу держслужби прийняла рішення рекомендувати Уряду призначити Максима Нефьодова головою ДМС.

Тільки два дні - знижка 87%


Тут будуть всі бухгалтери вже у четвер, 4 липня
Де саме? На наймасштабнішій події літа – Великому Бухгалтерському Семінарі !!!

Скористайтеся останньою можливістю приєднатися, тим більш тільки 2 дні діє знижка на квитки аж 87%. Т. Мойсеєнко, В. Величко та М. Кавин розкажуть про податки, зарплатно-кадровий облік, ЗЕД, відпускні і не тільки.

Не можете приїхати на семінар? Для вас є online-трансляція.


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»