• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 12–17 серпня

Чи заборонить Нацбанк використання підприємницьких рахунків для власних потреб? Як нова влада планує боротися зі схемами за участю ФОП? Скільки перевірок щодо ЄСВ, ПДФО та ВЗ проведуть податківці у 2019 році? Чим відрізняються нові критерії блокування ПН/РК від «старих»? Про це (і не тільки) ми писали минулого тижня

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 12–17 серпня

Заборона використання бізнес-рахунків для власних потреб – буде чи ні?
13 серпня Нацбанк повідомив, що збирається унормувати низку питань, пов’язаних із порядком відкриття та закриття рахунків клієнтів банків. Для цього він розробив проект змін до Інструкції №492. Зокрема, до п. 14 р. І Інструкції планують додати новий абзац такого змісту:

«Забороняється використовувати поточні рахунки фізосіб-підприємців/фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність для здійснення операцій, пов’язаних із власними потребами».

Отже, у разі прийняття цього проекту під забороною для всіх ФОПів та самозайнятих осіб буде як зняття коштів з каси банку та банкоматів, так і проведення безготівкових розрахунків для власних потреб.

Що зміниться, якщо ці зміни будуть прийняті? Які документи слід буде готувати підприємцям для користування власними коштами? Що буде за порушення? Ми аналізували у новині.

Але чи будуть ці зміни взагалі – поки що під питанням. Адже після хвилі обговорень і обурення, у минулу п’ятницю Нацбанк спочатку на своїй сторінці у Facebook повідомив, що «інформація… не відповідає дійсності. Запропоновані зміни до Інструкції були некоректно інтерпретовані ЗМІ», а потім взагалі видав окреме спростування. Якщо коротко, то «норма проекту, на яку посилаються ЗМІ, носить технічний уточнюючий характер і не містить змін по суті для фізосіб-підприємців».

Насправді зміни все ж є і відчутні, а ми пишемо про це ось тут (включно з порівняльною таблицею).

З 10 серпня діє новий порядок безготівкових розрахунків в особливий період
Нацбанк виклав у новій редакції Положення про порядок здійснення безготівкових розрахунків в Україні в нацвалюті в особливий період (Постанова від 06.08.2019 р. №103). Зокрема, залежно від рівня ризику для банківської системи, масштабу загрози, інших факторів визначаються три етапи функціонування особливого періоду.

Наразі діє перший етап порядку; за ним банки здійснюють розрахунки через СЕП у порядку, який регулює безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті. Другий та третій етапи будуть впроваджуватися тільки через введення воєнного стану.

Схеми за участю ФОП: як нова влада з цим боротиметься?
В Україні будуть боротимуться зі схемами, коли працівників змушують реєструватися як ФОП. Про це заявив новообраний депутат від партії «Слуга народу» Данило Гетманцев. За його словами, припинити схеми за участю ФОП можна або через адміністративні процедури, або через зміни до ПКУ.

«Ми повинні… унеможливити ухилення від оподаткування. Ми розглядаємо, чи можливо сьогодні, використовуючи тільки адміністративні процедури, припинити зловживання, чи потрібно внести зміни в податкове законодавство, щоб не породжувати ряд податкових суперечок. Щоб це було зрозуміло, для всіх доступно і не викликало сумнівів, що так робити не можна», – повідомив депутат.

Як саме це будуть впроваджувати, стане відомо вже протягом місяця – до початку роботи нового парламенту.

Оновлено план-графік перевірок підприємців та юросіб щодо ЄСВ, ПДФО та ВЗ
Слідом за коригуванням розділів I та II плану-графіка перевірок на 2019 рік (про це тут), податківці оновили й два інші розділи (станом на 15.08.2019 р.):

  • Розділ ІІІ плану-графіка «Документальні планові перевірки фізичних осіб» (завантажити);
  • Розділ IV плану-графіка «Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб з питань правильності обчислення, повноти і своєчасності сплати податку на доходи фізичних осіб, військового збору та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (завантажити).

Згідно з ними, у 2019 році податківці планують перевірити 1657 фізосіб-підприємців та 345 юросіб з питань ЄСВ, ПДФО та ВЗ.

Нові критерії блокування ПН: аналіз змін від редакції
Нагадаємо, що з 8 серпня діють нові критерії ризиковості платника податку та критерії ризиковості здійснення операції, які викладені у листі ДФСУ від 07.08.2019 р. №1962/99-99-29-01-01.

Чим саме відрізняються нові критерії від «старих»? Читайте у нашій аналітичній статті. (Ми нарахували аж 7 змін!)

Податківці дозволили зберігати пальне в баках авто без ліцензії
Наприкінці липня на ресурсі «ЗІР» з’явилося податкове роз’яснення, яке наробило чимало шуму. У ньому йшлося про те, що Законом №481 не встановлено вимог щодо видів, місткості та розміщення обладнання та/або ємностей для зберігання та немає виключень для видів зберігання пального в баку авто та в каністрах. Тобто виходило, що для зберігання пального в баку авто або каністрі слід мати ліцензію.

Тепер ДФСУ спростовує цю інформацію. Згідно з новим роз’ясненням на їхньому офіційному сайті, зберігання пального в паливних баках транспортних засобів/технічному обладнанні/пристроях не потребує отримання ліцензії на право зберігання пального, оскільки дані резервуари не є нерухомим майном та не мають чіткої прив’язки до місця (території) згідно з Законом №481.

Що ще нового в ДФС?

  1. По-перше, з’явилася можливість обміну РК до акцизних накладних «П» та «С». Він відбувається за допомогою «WEB-сервісу обміну документами та квитанціями з приймальним шлюзом» (протокол SOAP);
  2. По-друге, ДФСУ повторно оприлюднила проект змін до Порядку обліку платників ЄСВ. Зокрема, уточнено порядок обліку членів фермерських господарств та встановлено особливості обліку ФОП, які при цьому провадять незалежну професійну діяльність;
  3. По-третє, зазнає змін Положення про реєстрацію платників ПДВ. Проектом, зокрема, передбачено оприлюднення ДФСУ на власному сайті разом із даними з реєстру платників ПДВ додаткової інформації про підстави для анулювання її реєстрації.

Крім того, заплановано удосконалити алгоритм формування ДФС ІПН платника ПДВ для ФОПа та розширити коло осіб, уповноважених платником ПДВ на подання до ДФС запиту про отримання витягу з реєстру платників ПДВ.

Інші новини

  1. Українців попереджатимуть про захоплення бізнесу та нерухомості. В Україні планують створити систему, яка буде попереджати громадян про захоплення їхньої нерухомості або бізнесу. За словами Д. Дубілета, цей сервіс буде безкоштовним та охоплюватиме всі типи майна;
  2. Мінфін підкоригує Інструкцію №291 та п'ять П(С)БО. Оприлюднено проект змін, яким приводяться у відповідність до міжнародних стандартів фінансової звітності Інструкції №291 та П(С)БО 7, 8, 9, 10, 11;
  3. З 1 вересня на 10% буде підвищено посадові оклади педагогічним працівникам, оплата праці яких здійснюється не за рахунок освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам і яким не підвищили посадові оклади у 2018 році, а саме педагогічним працівникам закладів дошкільної, позашкільної, професійної (професійно-технічної) освіти;
  4. Скорочено список документів, які потрібно подавати для призначення пенсії. Зокрема, забороняється вимагати від особи, яка подає заяву для призначення пенсії, документи, що підтверджують відомості, які містяться в інформаційних системах ПФУ та ЄДР. Винятком будуть лише випадки, коли такі відомості відсутні або містять розбіжності у відповідній інформаційній системі, або особа не надала згоди на отримання та обробку її персональних даних;
  5. Насамкінець нагадуємо, що сьогодні, 19 серпня, закінчується термін сплати окремих податків, зборів, платежів за ІІ квартал (півріччя) 2019 року. Яких саме, читайте тут.
     

НОВІ вебінари по 1С


НОВІ ВЕБІНАРИ ПО 1С
- Розрахунки за договорами ЦПХ, відпускні, імпорт товарів та загальновиробничі витрати.

26-27-28 серпня о 19:00. Реєструйтесь!

За три дні ми поговоримо про те, як правильно налаштовувати та проводити в 1С:

  • Розрахунки за договорами ЦПХ;
  • Імпорт товарів та ВМД;
  • Взаємозалік заборгованості;
  • Відпускні;
  • Розподіл загальновиробничих витрат;
  • Комплектація основних засобів;
  • Списання та продаж основних засобів;
  • Облік МШП та витрат майбутніх періодів.

Буде 100% практики - Ви побачите на власні очі як все треба робити правильно.
Переходьте за посиланням та реєструйтесь.


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»