• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 27–31 серпня

З'явився текст нового порядку перевірок Держпраці, нові рахунки для сплати податків почнуть діяти з 1 жовтня (а не 1 листопада), ДПС замість ДФС і як тепер з цим жити, нові Верховна Рада, Кабмін і декілька десятків абсолютно нових нових економічних законопроектів, а також податкова амністія і ДФС про «схемників»

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 27–31 серпня

Увага! Нарешті з'явився текст нового порядку перевірок Держпраці!
Пізно ввечері 29 серпня було оприлюднено текст Постанови КМУ №823 (про це читайте тут). Як ми і очікували, у затвердженому нею Порядку здійснення нагляду є норма щодо незастосування штрафів до роботодавця у разі виконання припису в установлений у ньому строк. Тож штрафувати Держпраці буде тільки у випадку невиконання приписів.

Постанова має набрати чинності з дня офіційного опублікування. Про це ми повідомимо окремо.

За що штрафуватимуть за новим Порядком перевірок від Держпраці (а за що ні) розповів (на той момент ще) міністр соцполітики А. Рева в своєму інтерв’ю. Якщо коротко, то за неоформлення трудових відносин із працівником і несплату податків при виплаті їм зарплати будуть штрафувати, як і раніше. Решта порушень можна буде усунути за приписами інспекторів.

Нові рахунки для сплати податків почнуть діяти з 1 жовтня (а не 1 листопада!)
Минулого тижня ДФС повідомила, що з 1 жовтня 2019 року змінюються реквізити бюджетних рахунків для сплати податків і зборів, відкритих відповідно до вимог стандарту ІВАN. Наразі про оновлення рахунків проінформувало ГУ ДФС дванадцяти областей.

У файлах податківців наведені діючі наразі рахунки та відповідні їм нові рахунки, але назви податків у цьому файлі відсутні. До того ж поки що немає файлів щодо рахунків з ЄСВ. 

Зверніть увагу: податківці навели у своєму роз'ясненні дату переходу на нові рахунки саме 1 жовтня (замість 1 листопада). 30 серпня ввечері Держказначейство підтвердило інформацію щодо введення нових рахунків для сплати податків саме з 1 жовтня. Тож тепер остаточно відомо, що з 1 жовтня сплачувати податки будемо за новими рахунками за стандартом IBAN.

ДПС замість ДФС. Що змінилось?

  • По-перше, на минулому тижні ДФС офіційно перетворилась на ДПС. 28 серпня, набрало чинності розпорядження КМУ №682-р. Відповідно з цього дня всі функції ДФС передано ДПС. У зв'язку з цим податківці повідомили про застосування ними з 28 серпня нових ЕЦП, зокрема, при підписанні квитанцій щодо звітності та реєстрації ПН, АН та РК до них;
  • По-друге, вхід до Електронного кабінету тепер доступний за новою адресою: cabinet.tax.gov.ua. Проте до завершення заходів з реорганізації ДФС вхід до Електронного кабінету буде можливим і за старою адресою: cabinet.sfs.gov.ua;
  • По-третє, змінилися коди квитанцій №1 та №2. Тому при відправленні документів до ДПС через М.Е.Doc, некоректно відображаються отримані квитанції. Нові версії квитанцій №1 та №2 будуть підтримані в найближчому оновленні. Тому своєчасно оновлюйте програму до актуальної версії;
  • По-четверте, у зв'язку з появою нових ЕЦП ДПС потрібно оновити програмне забезпечення. За повідомленням М.Е.Doc, для того, аби користуватися оновленим сертифікатом, потрібно обов’язково оновити програму (оновлення 11.01.018).

Розпочала роботу нова Рада
І одразу ж, 29 серпня, на сайті ВРУ почали реєструватися нові та допрацьовані законопроекти. Їх налічується вже більше 100, але пов’язаних з економікою значно менше. Серед них:

  • чотири законопроекти щодо введення єдиної звітності з ЄСВ та ПДФО та єдиного рахунку для сплати податків та ЄСВ;
  • два законопроекти присвячені детінізації готівкових розрахунків;
  • 10 законопроектів змін до Податкового кодексу та 7 – до митного.

Більше економічних законопроектів – за посиланням.

Ще Рада призначила Прем’єр-міністром України Олексія Гончарука. Відповідне рішення підтримали 290 народних депутатів. Коротко про те, хто такий і звідки взявся наймолодший (35 років!) в історіі України прем`єр – за посиланням, а його ТОП-5 економічних постулатів – ось тут.

Того ж 29 серпня ВРУ затвердила склад нового Кабміну. На посадах залишилися лише два міністри з попереднього Кабміну: О. Маркарова та А. Аваков. Про усіх решта – тут.

Інші новини

  • На сайті електронних послуг ПФУ з'явився Електронний реєстр листків непрацездатності. За допомогою нього громадяни можуть отримати інформацію про себе з ЕРЛН, а страхувальники – отримати інформацію з ЕРЛН щодо застрахованих осіб, які працюють у страхувальника за трудовою книжкою, та сформувати і роздрукувати заяву-розрахунок. ЕРЛН має запрацювати з вересня 2019 року та ще три місяця буде тривати перехідний період;
  • Уряд продовжує готуватися до податкової амністії, завдяки якій передбачається легалізувати доходи українців. Ставки податку пропонуються такі: 9% – базова і 5% – знижена. Законопроект вже обговорювався із МВФ, а восени він може бути поданий на розгляд до ВРУ;
  • Офіс великих платників податків навів ознаки, за якими податківці викривають суб’єктів господарювання, які намагаються зекономити на податках і проводять удавані операції. Новина з журналу «Вісник. Офіційно про податки» про ДФС і «схемників» – ось тут;
  • Чи може директор, бухгалтер, засновник ТОВ зареєструватися як фізособа-підприємець та придбавати у цього ТОВ товари/послуги? Чи не будуть вони пов’язаними особами? Відповідає редакція.

10 навичок обліку ПДВ


[Новий формат] ПРАКТИКУМИ "10 навичок обліку ПДВ" від Анастасії Волевач
9-10-11 вересня. Реєструйтесь!

Чим практикуми відрізняються від вебінарів? - На вебінарі Ви отримуєте інформацію, а на практикумі ви отримуєте НАВИЧКИ. А саме:

  • 9 вересня. ПДВ при списанні заборгованості. Навчитеся визначати, чи нараховується ПДВ при списанні заборгованості, складати ПН, проводки і заповнювати декларацію по таким операціям;
  • 10 вересня. Дві податкові накладні на одну оплату (відвантаження) і навпаки. Навчитеся визначати, чи є право на кредит за такими операціями, правильно складати ПН і виправляти, якщо була допущена помилка;
  • 11 вересня. Уточнююча декларація. Навчитеся розраховувати штрафи за подачу уточнюючої декларації, своєчасно сплачувати ПДВ і виправляти помилки в декларації з ПДВ.

В результаті проходження 3-х практикумів, Ви не просто отримаєте інформацію, а сформуєте конкретні навички.

Реєструйтесь на серію практикумів і ведіть облік ПДВ без помилок.


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»