• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини, 2–7 вересня

Нові рахунки для сплати податків і зборів для всіх областей; перевірки з праці по-новому вже з 30 серпня; нова облікова ставка НБУ та ще 10 важливих змін та подій вересня. А також – численні законодавчі ініціативи від нової влади (чого тільки вартують 151 сторінка змін до ПКУ)

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини, 2–7 вересня

Що нас чекає у вересні?
На початку місяця традиційно розповідаємо про те, чого очікувати у найближчі 30 днів. А це:

  • нова облікова ставка НБУ з 6 вересня – 16,5%;
  • змінений порядок здійснення касових операцій банків;
  • нюанси індексації зарплати у вересні;
  • підвищення посадових окладів деяких педагогам;
  • зміни до Методики розрахунку коефіцієнта покриття ліквідністю (LCR) тощо.

Про ці та ще 6 змін та подій вересня читайте в огляді від редакції.

Нові рахунки для сплати податків та зборів – для всіх областей!
Ми вже повідомляли, що з 1 жовтня вводяться нові рахунки для сплати податків та зборів. Проте на той час їх оприлюднили лише кілька областей. І от станом на 4 вересня нові рахунки опубліковані вже для всіх областей.

 

Переглянути нові рахунки можна тут >>

Зверніть увагу! Територіальні органи Держказначейства наголосили, що з 01.10.2019 року по 31.10.2019 року діє перехідний період, а з 01.11.2019 р. – нові рахунки запрацюють у постійному режимі. Тож у жовтні 2019 року мали б діяти ще старі рахунки. Але краще про це дізнатися у податківців за місцем свого обліку – адже вони про перехідний період у своїх повідомленнях не згадували.

Крім того, з 1 листопада почнуть діяти нові рахунки з ЄСВ за стандартом IBAN. Щоправда, вони поки що не оприлюднені. Щоб отримати їх, Держказначейство радить звернутися до органів ДПС за місцем обліку.

З 30 серпня перевірки з праці проводяться по-новому
30 серпня 2019 року офіційно опублікована та набрала чинності постанова КМУ від 21.08.2019 р. №823 «Деякі питання здійснення державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю». Нею затверджені порядки здійснення державного нагляду (контролю) за додержанням законодавства про працю.

У першу чергу нас цікавить саме Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, оскільки він стосується перевірок у роботодавців.

Які зміни ним передбачаються? У яких випадках може прийти інспектор з праці та які він має надати документи? Коли виконання припису врятує від штрафної санкції, а коли – ні? Про все це читайте в аналітичній статті від редакції.

Три подарунки для бухгалтера!


Податковий кодекс планують переписати – змін на 151 сторінку

30 серпня голова профільного комітету ВР Д. Гетманцев зареєстрував у ВРУ законопроект №1210. Головною метою його є вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві.
За змістом документа змін налічується аж на 151 сторінку. Коротко про деякі з них читайте у цій новині. А докладно про найголовніші новації ми розкажемо в окремих аналітичних статтях від редакції.

Прямо зараз ви можете прочитати:

  • які зміни чекають на «єдинників» у 2020 році? Чи зміняться правила перебування та сплати податку? Ось тут.
  • на скільки зростуть розміри податкових штрафів? Як зміниться поорядок розрахунку пені? Про це тут.
  • які новації приготували для платників податку на прибуток? Чи зміниться об’єкт оподаткування та що буде з податковими різницями? Читайте тут.

З 2020 року, крім змін до ПКУ, може бути ще й новий Трудовий кодекс
Володимир Зеленський доручив новому Уряду у співпраці з новим складом ВРУ переглянути трудове законодавство та запровадити до 1 січня 2020 року новий Трудовий кодекс.

Президент зауважив, що серед іншого слід звузити сфери неформальної зайнятості, зокрема, суттєвого посиливши відповідальність за тіньове ведення господарства.

Ще 7 законодавчих ініціатив від нової влади

  1. Єдина звітність з ПДФО та ЄСВ. Законопроектами №1072 та №1057 запропоновано внести зміни до ПКУ та Закону про ЄСВ щодо введення такої звітності з 1 липня 2020 року. Як подаватимемо цю звітність? Скільки доведеться сплатити за помилки в ній та за неподання? Чи зміниться звітність для підприємців та самозайнятих осіб? Читайте у цій статті.
  2. Зміни до ККУ щодо несплати податків та ЄСВ. За проектом Закону №1080 норму щодо кримінальної відповідальності за фіктивне підприємництво виключать з Кримінального кодексу України та збільшать пороги для притягнення до кримінальної відповідальності за несплату податків та ЄСВ. Докладніше про це тут.
  3. Єдиний рахунок для сплати податків та ЄСВ. Якщо нардепи приймуть законопроекти №1051 та №1049, то з 1 липня 2020 року можна буде сплачувати податки і збори (крім ПДВ та акцизного податку з реалізації пального та спирту етилового), ЄСВ на єдиний рахунок. Його буде впроваджено в Електронному кабінеті ДПС. Більше подробиць – за посиланням.
  4. Розрахункові операції та РРО. На сайті ВРУ зареєстровано низку законопроектів, які передбачають зміни у контролі держави за проведенням розрахунків між продавцями та покупцями. При цьому одна частина з них передбачає підвищення такого контролю, а інша вимагає лібералізації таких розрахунків.
  5. Зміни для ІТ-галузі. Прем’єр-міністр О. Гончарук хоче створити Фонд IT Creative, який буде виховувати нових ІТ-спеціалістів.Він буде фінансуватися за рахунок спеціального збору, який зростатиме від 1% до 5% протягом 2020-2024 років.
    А про те, які податки додатково доведеться сплачувати тим фізособам-«єдинникам» ІТ-сфери, які перейдуть на нову, п`яту групу ЄП, читайте тут.
  6. Бюро фінрозслідувань. У Верховну Раду подали законопроект №1208 з основ діяльності нового органу – Бюро фінансових розслідувань. Він буде займатися самостійною оперативно-розшуковою діяльністю.
  7. Відтермінування штрафів за розмитнення «євроблях» ще на 90 днів. Така президентська ініціатива передбачена у законопроекті №1030. Проте в Офісі Президента кажуть, що це відтермінування буде вже останнім.

Інші новини

  1. З 1 жовтня 1, 2 і 5 копійок повністю виведуть з обігу. А з 25 жовтня Нацбанк введе в обіг банкноту нового номіналу – 1000 гривень. Про це розповів Голова НБУ Яків Смолій.
  2. Мінфін планує змінити Порядок обміну електронними документами з контролюючими органами. Зміни стосуватимуться використання кваліфікованого електронного підпису. Про це читайте тут.
  3. Поліція більше не буде боротися з економічними злочинами. 2 вересня 2019 року на своєму першому засіданні новий Уряд ліквідував Департамент захисту економіки Національної поліції України.
  4. ВРУ скасувала недоторканність депутатів. 3 вересня Рада схвалила в другому читанні законопроект №7203. Він передбачає зняття недоторканності з народних депутатів.
  5. Оновлено «Єдине вікно подання електронної звітності». В черговому оновленні (станом на 28.08.2019 р.) податківці додали новий формат звіту з контрольованих операцій та через проведену реорганізацію ДФС ввели формати своїх нових квитанцій, витягів та запитів.

ТРИ практикуми з обліку ПДВ


[Востаннє у 2019] Три безкоштовні ПРАКТИКУМИ "10 навичок обліку ПДВ" від Анастасії Волевач
16-17-18 вересня. Реєструйтесь!

Остання можливість взяти участь у практикумах по ПДВ у 2019 році і безкоштовно отримати навички, які вбережуть Вас від штрафів. Чому конкретно навчитеся?

  • 16 вересня. ПДВ при списанні заборгованості. Навчитесь визначати, чи потрібно нараховувати ПДВ при списанні заборгованості, складати ПН, проводки, відображати ці операції у деклараціях.
  • 17 вересня. Дві податкові накладні на одну оплату (відвантаження) і навпаки. Навчитесь визначати, чи є право на податковий кредит за такими операціями, правильно складати і коригувати ПН, якщо сталася помилка.
  • 18 вересня. Уточнююча декларація. Зможете вчасно сплачувати ПДВ, заповнювати уточнювальну декларацію з ПДВ і розраховувати штрафи за її подачу.

Реєструйтеся на навчання у найбільш практичному форматі, де Ви не просто слухаєте лекції, а одразу формуєте практичні навички.


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»