• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини, 16–21 вересня

Знайомимося з основними цифрами Держбюджету-2020 та змінами у законодавстві, ухваленими Радою минулого тижня; перевіряємо, чи немає нас в плані перевірок ФСС на IV кв.; вивчаємо, як буде працювати єдиний рахунок для сплати податків та ЄСВ; обговорюємо майбутню детінізацію розрахунків… та просто дізнаємося усі найважливіші новини за минулий тиждень.

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини, 16–21 вересня

Проект Держбюджету-2020: основні цифри
15 вересня міністр фінансів Оксана Маркарова на засіданні КМУ представила проект Закону «Про державний бюджет України на 2020 рік». На сайті Ради він зареєстрований під №2000.

Документом, зокрема, передбачено такі основні мінімуми:

  • мінімальна зарплата з 1 січня – 4 723 грн (тобто на 550 грн більше ніж у 2019 році, зараз це 4 173 грн), у погодинному розмірі – 28,31 грн (у 2019 році – 25,13 грн)$
  • прожитковий мінімум для працездатних осіб: з 1 січня – 2 102 грн, з 1 липня – 2 197 грн, з 1 грудня – 2 270 грн.

До того ж, за словами Ірини Верещук (це представник Кабміну в Раді), держбюджет вперше не буде змінювати Податковий кодекс.

Що отримаємо в результаті, побачимо. А поки що держбюджет готують до першого читання і обіцяють суттєво доопрацювати. Згідно з орієнтовним графіком розгляду, 18 жовтня відбудеться прийняття Держбюджету-2020 у першому читанні, а 15 листопада – у другому.

Три важливі новації для бухгалтерів та бізнесу
Минулого тижня Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому п’ять важливих законів. Ними передбачено:

  • Об’єднання звітності з ЄСВ та ПДФО (законопроекти №1057 та №1072). Щоправда, запровадять її тільки з 1 січня 2021 року, а не 1 липня 2020 року (як планувалося раніше). Крім того, за словами колишньої голови профільного комітету ВР Ніни Южаніної, не буде штрафів за помилки при заповненні форми №1ДФ, які не призводять до зменшення перерахування платежів до бюджету;
  • Детінізація готівкових розрахунків (законопроекти №1053-1 і №1073). Зокрема, з 1 жовтня 2020 року за незастосування РРО або невидачу чека будуть нові штрафи – 100% від суми при першому порушенні і 150% при кожному наступному – а також запроваджується славнозвісний «кешбек». Обов'язкове використання РРО для всіх «єдинників» ІІ-IV груп почне діяти з 1 січня 2021 року одночасно зі збільшенням граничного обсягу доходу для ІІ групи з 1,5 до 2,5 млн грн. Більше подробиць – за посиланням;
  • Зміни до Кримінального кодексу щодо несплати податків та ЄСВ (тут лише один законопроект – №1080). Ним у ККУ ліквідовується стаття про фіктивне підприємництво. Також передбачено збільшення порогу несплати податків та ЄСВ задля притягнення до кримінальної відповідальності. Про це ми писали тут.

Остаточні тексти законів поки що не оприлюднені. Про їх підписання Президентом та офіційну публікацію ми повідомимо додатково.

І це лише частина змін, запланованих новою владою. Проте за словами нового голови комітету ВР Данили Гетманцева, їх мета – «не збільшити податки, а вивести бізнес у легальну площину». Податкові ініціативи «Слуги народу» вже обростають міфами, п’ять з яких Гетманцев намагавася спростувати в окремій статті.

Як буде функціонувати єдиний рахунок для сплати податків та ЄСВ?
Прийнятими у першому читанні законопроектами №1049 та №1051 передбачено запровадження спрощеної моделі сплати податків та зборів до державного та місцевих бюджетів.

Як це все працюватиме – розповіли в ДПСУ:

  • єдині рахунки відкриватимуться шляхом подання платником в Електронному кабінеті відповідної заяви (без подання зайвих документів);
  • платник самостійно управлятиме коштами на своєму єдиному рахунку;
  • формування платіжних документів на перерахування коштів відбуватиметься повністю автоматично;
  • будуть максимально скорочені випадки помилкової сплати податків і зборів, ЄСВ у зв’язку з неправильним заповненням платниками реквізитів рахунків в платіжних документах;
  • в Електронному кабінеті платник володітиме повною інформацією про рух коштів на єдиному рахунку, терміни сплати грошових зобов’язань, їх суми, а також щодо стану його розрахунків з бюджетом та цільовими фондами;
  • зменшаться фінансові витрати платника на обслуговування в установах банків тощо.

Не забудьте! З 1 жовтня переходимо на нові рахунки для сплати податків та зборів
Вже за тиждень запрацюють нові рахунки для сплати податків та зборів. Переглянути їх можна у довіднику. Нагадаємо, що за повідомленням територіальних органів Держказначейства, з 01.10.2019 до 31.10.2019 рр. буде діяти перехідний період, а з 01.11.2019 р. – рахунки за стандартом IBAN вже працюватимуть у постійному режимі.

Але, схоже, ДПС так не вважає! Згідно з їхнім офіційним роз’ясненням, дата переходу на нові рахунки – 1 жовтня. І ні слова про перехідний період до 1 листопада.

Своєю чергою, Нацбанк розповів, чи потрібно отримувати нову чекову книжку в зв’язку із запровадженням IBAN. Про це читайте тут.

Ані тижня без новин про перевірки...

  • По-перше, перевірте, чи немає вас у планах перевірок ФСС на IV квартал 2019 року. Зробити це можна тут. Станом на ранок 23.09.2019 р., плани-графіки оприлюднили практично всі регіональні відділення (крім Херсонської області);
  • По-друге, поспішіть ознайомитися зі змінами щодо податкових перевірок, які передбачені у законопроекті №1210. Як будуть проводитися перевірки щодо місцезнаходження платника? Що зміниться в проведенні фактичних перевірок? Які зміни чекають у підтвердженні реальності операцій? Про все це читайте в аналітичній статті від юриста;
  • По-третє, новий порядок перевірок Держпраці можуть скасувати через суд. До Окружного адмінсуду м. Києва надійшов позов про визнання протиправною постанови КМУ №823 щодо проведення інспекційних відвідуваннь Держпраці. Наразі вирішується питання наявності правових підстав вжиття заходів забезпечення позову та відкриття провадження в адміністративній справі.

Трудові книжки скасують, а архів кадрових документів переведуть в електронний варіант
Міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет розповів у Facebook про свої плани на найближчі 6-9 місяців:

  • перевести в електронний формат кадровий облік в держорганах. Зокрема, весь обіг, який стосується конкурсів, найму, відпусток, відряджень, звільнень і т.д. Оцифрувати архів, скасувати закони, які зобов'язують зберігати паперові справи 75 років тощо;
  • скасувати трудові книжки;
  • створити єдиний реєстр держслужбовців.

На думку Дубілета, це повинно підвищити ефективність роботи і в тому числі полегшити життя бізнесу.

До увагих власників ЕЦП! Три важливі новини

  1. Держстат скасував Заявку на реєстрацію ЕЦП. Відтепер для подання звітів в електронному вигляді достатньо лише кваліфікованого електронного підпису;
  2. За інформацією від М.Е.DOC, «ЦСК «Україна» має впродовж двох місяців пройти переакредитацію щодо обов’язкового надання ЕП на захищених носіях. Водночас, на думку вже згадуваного вище Дубілета, застосування токенів не може бути обов'язковим;
  3. У п’ятницю, 27 вересня, відокремлені підрозділи АЦСК ІДД ДФС не будуть видавати ЕЦП. Цього дня буде проводитися приєднання до ДПС. Електронні сервіси функціонуватимуть у звичному режимі.

Наостанок – про пенсії

  • По-перше, ПФУ впровадив у тестовому форматі новий електронний сервіс – мобільний додаток «Пенсійний фонд». Завантажити його (для смартфонів на Android) можна тут. Відтепер громадяни мають можливість доступу до електронних сервісів Фонду з мобільних пристроїв – смартфонів та планшетів;
  • По-друге, фахівці Фонду розповіли про особливості визначення доплати до пенсії за понаднормовий стаж;
  • По-третє, верифікацій пенсій та субсидій все ж таки бути. Народні депутати підтримали за основу в першому читанні законопроект №1231.

Два безкоштовні вебінари від Тетяни Мойсеєнко


Два останні (!!!) БЕЗКОШТОВНІ вебінари «10 помилок розрахунку середньої зарплати» з Тетяною Мойсеєнко.

1-2 жовтня. Реєструйтесь!

Ви отримаєте 10 навиків, які вбережуть Вас від штрафів, і назавжди забудете про помилки в розрахунку середньої зарплати!

  • 01 жовтня о 15:00. Нарахування лікарняних і декретних;
  • 02 жовтня о 15:00. Нарахування відпускних і компенсацій за дні невикористаної відпустки.

Ви сформуєте конкретні навики і зможете:

  • визначати розрахунковий період для розрахунку середньої зарплати;
  • обчислювати розрахункові показники календарних днів і сумарного заробітку;
  • визначити загальний страховий стаж і стаж за останні 12 місяців;
  • розраховувати ПДФО, ВЗ і ЄСВ по нарахованим сумам страхових виплат;
  • відображати у звітності з ЄСВ та в 1-ДФ.

…ще 5 навиків

Реєструйтесь на серію вебінарів прямо зараз та миттєво отримайте брошуру від Т. Мойсеєнко «Коригування середнього заробітку: без права на бухгалтерську помилку»!


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»