• Посилання скопійовано

Що почитати у жовтні: 12 найцікавіших матеріалів редакції за вересень

Нові рахунки для сплати податків і ЄСВ, ухвалення Радою важливих законів та розгляд Держбюджету-2020, цілих 151 сторінка змін до ПКУ (законопроект №1210), нюанси індексації зарплати - про все це ми говорили у вересні

Що почитати у жовтні: 12 найцікавіших матеріалів редакції за вересень

Традиційно осінь – пора законодавчих змін. З канікул повертається Верховна Рада (тим паче цього разу вона нова), починається розгляд та ухвалення новацій та змін до законодавства, а також підготовка до прийняття Держбюджету-2020.

Так, у вересні ухвалено як мінімум три важливі для бухгалтерів та бізнесу закони – про єдину звітність з ПДФО та ЄСВ, детінізацію готівкових розрахунків та зміни до ККУ щодо несплати податків та ЄСВ. Поміж тим ми знайомилися з податковими змінами, запропонованими законопроектом №1210. А ще ж нові рахунки для сплати податків та ЄСВ, оновлення планів-графіків перевірок ДПС та ФСС, зміна правил округлення готівкових розрахунків тощо.

Цілком можливо, що за усіма цими клопотами ви пропустили щось важливе і цікаве – і ось тепер зможете надолужити.

***

1. Зустрічайте! Нові рахунки для сплати податків та зборів

95 тис. переглядів, 53 коментарі

З 1 жовтня 2019 року почали діяти нові рахунки для сплати податків та зборів. Переглянути їх можна у нашому довіднику. Запровадження перехідного періоду, як це анонсувало Казначейство, не відбулося. Згідно з офіційним роз’ясненням ДПСУ, дата переходу на нові рахунки саме 1 жовтня. Крім того, Держказначейство повідомило про введення нових рахунків СЕА ПДВ й СЕА РП та СЕ з 10 жовтня. Але за реквізитами слід звертатися до ДПС.

 

2. З 1 жовтня діють нові рахунки з ЄСВ (вже є для всіх областей!) 

60 тис. переглядів, 71 коментар

За інформацією від ДПС, з 1 жовтня 2019 року вступили в дію нові небюджетні рахунки 3719, відкриті на імʼя територіальних органів Державної податкової служби України для сплати коштів ЄСВ та фінансових санкцій за стандартом IBAN (29 літерно-цифрових символів)!!! З цієї дати сплачені суми за старими рахунками будуть повертатися платникам, як нез’ясовані надходження. Нові рахунки для всіх областей та Києва можна переглянути тут.

 

3. Єдиний податок: можливі зміни у 2020 році

35 тис. переглядів, 17 коментарів

На сайті ВРУ зареєстровано законопроект №1210 про внесення змін до ПКУ щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві. Змін передбачено аж на 151 сторінку, серед них - і для платників єдиного податку. Що саме може змінитися для "єдинників", читайте детально в нашій аналітиці.

 

4. Детінізації готівкових розрахунків бути: прийнято закони!

33 тис. переглядів, 32 коментарі

10 вересня прийнято ВРУ у першому читанні, а  20 вересня в цілому законопроекти №1053-1 та №1073 щодо детінізації готівкових розрахунків. Щоправда, вже 23 вересня їх підписання було заблоковано проектами постанов №1053-1-П та №1073-П. Таким чином, до розгляду проектів постанови, спікер ВРУ Дмитро Разумков не може підписати ці законопроекти та передати їх на підпис Президентові. За інформацією ВРУ, наступне пленарне засідання Верховної Ради відбудеться у середу, 2 жовтня.

 

 5. З 30 серпня перевірки з праці проводяться по-новому

28 тис. переглядів, 19 коментарів

Що змінилося у новому Порядку здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю? У яких випадках може прийти інспектор з праці та які він має надати документи? Коли виконання припису врятує від штрафної санкції, а коли – ні? Про все це читайте в аналітиці від редакції.

 

6. Єдиній звітності з ЄСВ та ПДФО  бути!

23 тис. переглядів, 10 коментарів

З 1 січня 2021 року буде запроваджено об’єднану звітність з ЄСВ та ПДФО, яка є більш уніфікованою з єдиним встановленим терміном подання.  Це передбачено Законами №115-IX та №116-IX, які були прийняті Радою у першому читанні 11 вересня, а в цілому - 19 вересня. Як подаватимемо нову звітність з ПДФО та ЄСВ? Скільки доведеться сплатити за помилки в ній та за неподання? Чи зміниться звітність для підприємців та самозайнятих осіб? Ми розповідали тут за текстами законопроектів.

 

7. Індексація зарплати у вересні та жовтні 2019 року

23 тис. переглядів, 2 коментарі

Фахівці Мінсоцполітики надали традиційне роз'яснення щодо нюансів індексації зарплати у вересні та жовтні 2019 року. Так, оскільки індекс споживчих цін, на підставі якого здійснюється розрахунок для проведення індексації, у серпні становив 99,7%, то він не вплине на розрахунок коефіцієнта для проведенння індексації. Тому у жовтні індексувати зарплату будемо знову на рівні липня, серпня та вересня.

 

8. Податкові штрафи планують суттєво збільшити

20 тис. переглядів, 21 коментар

Збільшення розміру більшості штрафів, введення поняття вини платника податків, зміни до порядку розрахунку пені – все це зміни, які пропонуються до ПКУ аконопроектом №1210. Розглянемо їх докладно

 

9. Мінімальна зарплата та прожитковий мінімум: якими будуть у 2020 році?

20 тис. переглядів, 9 коментарів

Мінфін прогнозував мінімальну зарплату на 2020 рік у розмірі 4723 грн, а прожитковий мінімум для працездатних осіб - з 1 січня 2102 грн, з 1 липня 2197 грн, з 1 грудня 2270 грн. Саме такі показники і закладені у проект Держбюджету на 2020 рік.

 

10. Законопроект №1210 і ПДВ: чого очікувати?

19 тис. переглядів, 8 коментарів

Законопроект №1210 вносить зміни до широкого кола податків і норм, які регулює Податковий кодекс. Винятком не став і ПДВ. Хоча зміни не кардинальні, проте потребують уваги та ознайомлення.

 

11. Внесено зміни до Кримінального кодексу щодо несплати податків та ЄСВ

19 тис. переглядів, 3 коментарі

10 вересня нардепи ухвалили за основу, а 18 вересня в цілому Закон №101-IX «Про внесення змін до Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України щодо зменшення тиску на бізнес». 25 вересня ці зміни вже запрацювали. Докладніше про них читайте тут.

 

12. З 1 жовтня 1, 2 і 5 копійок повністю виведуть з обігу

18 тис. переглядів, 28 коментарів

Монети 1, 2 і 5 копійок перестають бути платіжним засобом в Україні та виводяться з обігу. Тож з 1 жовтня округлення стане вже не правом, а обов’язком, якщо загальна сума розрахунків вимагатиме наявності монет 1, 2 та 5 копійок. Докладніше про правила округлення читайте в нашій аналітиці. Як платити зарплату готівкою з 1 жовтня - читайте тут і тут.

 

 

 

Наразі це все. Залишайтесь з нами!

Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»