• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини, 14–19 жовтня

Плани комплексних перевірок на 2020 рік від ДРСУ та ще 28 держорганів (але не від ДПС); підписано закони щодо нових правил РРО та кешбеку; мораторій на перевірки ФОП та збільшення ліміту їх доходу (президентський Указ); а ще – ухвалення за основу проекту Держбюджету-2020 та оновлення плану податкових перевірок для підприємців

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини, 14–19 жовтня

До кого завітають з перевіркою у 2020 році?
На минулому тижні Держрегуляторна служба повідомила про оприлюднення проекту Плану здійснення комплексних заходів державного нагляду (контролю) на 2020 рік. Переглянути його можна:

Згідно з проектом наступного року буде проведено 32 381 перевірку підприємств та підприємців (це на 2154 більше, ніж було у плані на 2019 рік).

Проте ви маєте право відмовитися від проведення комплексної перевірки. Для цього слід звернутись з письмовою заявою до ДРСУ. Зробити це потрібно до затвердження плану комплексних перевірок на 2020 рік, тобто до 15.11.2019 р.

У такому разі перевірка буде проводитись згідно з річними планами органів державного нагляду (контролю). Їх проекти оприлюднили вже 28 контролюючих органів. Переглянути їх також можна на Інспекційному порталі.

А що з перевірками ДПС?
Щодо податкових перевірок, то їх плану-графіка на 2020 рік ще немає (навіть у проекті). Він має бути оприлюднений до 25 грудня року, що передує року, в якому проводитимуться такі документальні планові перевірки. Тож наразі чекаємо.

План-графік на 2019 рік (з останніми оновленням за жовтень) дивіться тут (для юросіб) та тут (для підприємців), або на Інспекційному порталі.

До уваги ФОП! Дві важливі новини щодо перевірок
По-перше, податківці підкоригували план-графік на 2019 рік в частині перевірок платників податків – фізосіб. За ним у 2019 році перевірять 1658 ФОПів. Оновлений розділ III (станом на 17.10.2019 р.) можна завантажити у нас на сайті або безпосередньо на сайті ДПСУ.

По-друге, Президент В. Зеленський підписав Указ №761/2019, яким доручив Уряду розробити та подати до ВРУ законопроекти щодо:

  • збільшення граничного доходу для І групи «єдинників»;
  • запровадження дворічного мораторію на перевірки ФОП з питань дотримання ними порядку застосування РРО;
  • пом’якшення відповідальності ФОП за порушення порядку звітності, пов’язаної зі застосуванням РРО.

Увага! Президент підписав закони щодо нових правил з РРО та кешбеку
Чуда не відбулося. Незважаючи на прохання бізнесу та застереження ДРСУ, Зеленський підписав два закони щодо детінізації готівкових розрахунків: №128-ІХ зі змінами до Закону про РРО та №129-ІХ зі змінами до ПКУ. Більш того, вони вже навіть офіційно опубліковані в «Голосі України» від 19.10.2019 р.

Як пояснили в адміністрації Президента, ними передбачено:

  • запровадження програмних РРО як альтернативи класичним. Функцію програмного РРО зможе виконувати будь-який пристрій (комп’ютер, планшет, смартфон), на який встановлено відповідне програмне забезпечення;
  • введення механізму «кешбеку» – з 1 жовтня 2020 року;
  • підвищення з 1,5 млн грн до 2,5 млн грн максимального порогу річного доходу ФОП на спрощеній системі оподаткування, який може належати до II групи платників єдиного податку – з 1 січня 2021 року.

На актуальні питання щодо нових правил з РРО також відповіли у Міністерстві фінансів. А детально про всі зміни ми розкажемо вже незабаром в окремій аналітиці.

Дебет-Кредит від 1 грн/день


Нові форми реєстраційних документів для «єдинників»

Наказом від 16.07.2019 р. №308 Мінфін затвердив нові форми:

  • заяви про застосування спрощеної системи оподаткування;
  • розрахунку доходу за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування;
  • запиту про отримання витягу з реєстру платників єдиного податку;
  • витягу з реєстру платників єдиного податку.

Цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування (ми пишемо про це тут). Станом на 18.10.2019 р. не опублікований.

Малі підприємства разом з декларацією з прибутку за ІІІ кв. мають подати оновлену фінзвітність
Одеські податківці нагадали, що 23 липня 2019 року набрав чинності наказ Мінфіну від 31.05.2019 р. №226. Ним внесені зміни до форми фінансової звітності №1-м «Баланс». Зокрема, її було доповнено новими показниками:

  • нематеріальні активи – 1000;
  • первісна вартість – 1001;
  • накопичена амортизація – 1002.

Тому з метою належного декларування податку на прибуток за три квартали 2019 року підприємства мають подавати декларацію та актуальні (оновлені) форми фінансової звітності.

Оскільки фінзвітність є невід'ємною частиною декларації з прибутку, то її подання не за встановленою формою призведе до визнання декларації податківцями як неподаної. А за це, згідно з роз’ясненням податківців, передбачено штраф у розмірі 170 грн (за повторне порушення – 1020 грн).

Звертаємо увагу: нові бланки фінзвітності для малих та мікропідприємств вже доступні в оновленому «Єдиному вікні»: J0901107 (для малих підприємств) та J0901204 (для мікропідприємств).

Посадові оклади будемо встановлювати по-новому (це поки що законопроект)
На сайті СПО профспілок опубліковано для обговорення проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення розмірів окремих видів грошових доходів», автором якого є Мінсоцполітики (звантажити у pdf).

Зокрема, запропоновано внести такі зміни до КЗпП:

  1. прибрати уточнення, що розмір мінімальної заробітної плати не може бути нижчим від розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб;
  2. встановити, що мінімальний посадовий оклад (тарифна ставка) працівників підприємств, установ, закладів та організацій, що фінансуються з бюджету, становитиме розмір, не менший ніж базова величина, визначена в Держбюджеті. А мінімальний оклад (тарифна ставка) або інша мінімальна базова величина в системі оплати праці працівників підприємств, установ та організацій госпрозрахункової сфери буде у розмірі не меншому за 50% мінімальної зарплати.

Також плануються зміни у порядку проведення індексації різних видів доходів. Зокрема, у новій редакції пропонують викласти ч. 12 ст. 2 Закону про індексацію. За нею індексація буде проводитися не на підставі розміру прожиткового мінімуму, а у межах розміру, що встановлюється.

Що нового в ДПСУ?

  1. Декларацію з податку на прибуток буде оновлено. Відповідний проект наказу ще у березні оприлюднив Мінфін, а 17 жовтня його було опубліковано для обговорення на сайті ДПСУ. Зокрема, планується внести зміни до додатку РІ, ПН, ВП та впровадити новий додаток – ПП (щодо податкових пільг). Весь перелік змін можна завантажити тут.
  2. «ДПС забезпечила безперебійний перехід на стандарти IBAN». Це, звісно ж, цитата з повідомлення самої ДПСУ. За інформацію, всі кошти, сплачені платниками податків, зараховані на бюджетні рахунки, відкриті відповідно до вимог стандарту IBAN. Окремо податківці розповіли, як правильно сплачувати єдиний податок на нові рахунки підприємцям ІІІ групи. Про це читайте тут.
  3. Які розрахункові документи має надати «єдинник» під час продажу товарів? Як роз’яснили податківці, на вимогу покупця фізособа-«єдинник» надає товарний чек, розрахункову квитанцію або інший письмовий документ, який підтверджує факт продажу товарів.

Три цікаві аналітики від редакції за тиждень, що минув

  1. Наближається кінець року, тобто час для підбиття підсумків та складання річної фінансової звітності. Невід’ємною частиною цього є річна інвентаризація. Яким чином вона проводиться та що необхідно перевіряти – читайте у статті (для передплатників).
  2. Як визначити річний дохід з метою визначення 20 млн грн? Що відбувається до досягнення цього розміру, а що буде, якщо доходу отримано більше? Чи змінить це облік податку у попередніх кварталах звітного року? Про це розповіли податківці у ІПК №384/6/99-00-07-02-02-15/ІПК, а ми прокоментували ось тут.
  3. Як правильно обліковувати дохід від реалізації товарів? Розглянемо нюанси на основі правил, встановлених П(С)БО 15, у цій аналітиці (для передплатників).

Інші новини

  1. ВРУ прийняла у першому читанні проект Держбюджету на 2020 рік. 18 жовтня Верховна Рада схвалила постанову №2000-П «Про висновки та пропозиції до проекту Закону України про Державний бюджет України на 2020 рік», що фактично означає підтримку проекту Державного бюджету на 2020 рік в першому читанні. Про це читайте тут і тут, а про всі показники, передбачені проектом Держбюджету-2020 ось тут.
  2. Територіальні органи ДМС та ДПС втратять статус юросіб. 16 жовтня Уряд схвалив законопроект щодо удосконалення структури управління в сфері державної митної та податкової політики.
  3. 19 жовтня набрав чинності закон про захист бізнесу. Закон від 03.10.2019 р. №165-ІХ передбачає посилення адміністративної відповідальності посадових осіб дозвільних органів за порушення вимог законодавства з питань видачі документів дозвільного характеру.
  4. Соцвиплати планують «відв'язати» від розміру прожиткового мінімуму. Міністр соцполітики Юлія Соколовська представила концепцію реформування прожиткового мінімуму в Україні. За її словами, така реформа не призведе до зменшення розміру соцдопомог, а для деяких категорій населення розмір виплат навіть збільшиться.

Серія вебінарів “ТОП-5 помилок в індексації, “допблазі” та 1ДФ”


[Останні в 2019]
Серія вебінарів “ТОП-5 помилок в індексації, “допблазі” та 1ДФ” від А.Волевач. Реєструйтеся!

Який результат Ви будете мати через 3 дні вебінарів?

  • 28 жовтня. Отримаєте відповіді на найчастіші запитання про індексацію, терміни виплати ЗП і податків, а також штрафні санкції за недотримання цих термінів;
  • 29 жовтня. Навчитеся визначати, кому потрібно нараховувати резерв відпускних, розраховувати і оформлювати його, а також правильно розраховувати ПДФО і ВС при видачі подарунків, матдопомоги і компенсацій;
  • 30 жовтня. Дізнаєтеся, як відображається в 1ДФ зарплата, ЦПХ, “допблаго”, фіндопомога і які штрафи передбачені за помилки у звіті 1ДФ.

Реєструйтесь на серію вебінарів, щоб назавжди забути про помилки в індексації, “допблазі” та 1ДФ.


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»