• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини, 21–26 жовтня

Дисконтування довгострокової «дебіторки» та «кредиторки» за новими правилами; індексація зарплати у листопаді; аналіз податкових змін для «єдинників» за Законом №129-ІХ; набрання чинності новими реєстраційними документами для них же; перенесення робочих днів в 2020 році (вже є розпорядження КМУ); нова (знижена) облікова ставка НБУ та три нові цікаві законопроекти.

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини, 21–26 жовтня

Відтепер вся довгострокова «дебіторка» та «кредиторка» буде дисконтуватися
Наказом від 16.09.2019 р. №379 Мінфін вніс зміни до П(С)БО 7,8,9,10,11 та Інструкції №291. Відповідно до змін, вся довгострокова дебіторська та кредиторська заборгованість (а не тільки та, на яку нараховуються проценти) має відображатися в балансі за її теперішньою вартістю.

З огляду на це, виникають питання:

  • що таке дисконтування та навіщо воно?
  • чи мають дотримуватися правил дисконтування ті, хто веде облік за П(С)БО 25?
  • з якого періоду слід проводити дисконтування?
  • де взяти нормативне підґрунтя для процесу дисконтування?
  • та яку саме заборгованість слід дисконтувати?

На ці та багато інших запитань ви знайдете відповідь в аналітиці від редакції.

З 22 жовтня діють нові реєстраційні документи для «єдинників»
22 жовтня опублікований та набрав чинності наказ Мінфіну від 16.07.2019 р. №308, яким затверджено нові форми:

  • заяви про застосування спрощеної системи оподаткування (завантажити);
  • розрахунку доходу за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування (завантажити);
  • запиту про отримання витягу з реєстру платників єдиного податку (завантажити);
  • витягу з реєстру платників єдиного податку.

Що нового чекати платникам ЄП та як заповнювати оновлені форми – читайте в редакційній статті (для передплатників).

Які податкові зміни для платників ЄП підготував Закон №129-IX?
Нагадаємо, що Законом від 20.09.2019 р. №129-ІХ внесено зміни до Податкового кодексу щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг. Але крім новацій щодо застосування РРО, цей закон передбачає ще дві важливі зміни для платників єдиного податку. А саме:

  1. розширення переліку заборонених видів діяльності для платників єдиного податку (вже діє з 20 жовтня 2019 року!);
  2. збільшення граничного обсягу доходу для ІІ групи платників ЄП до 2 500 000 грн. (з 01 січня 2021 р.).

Докладніше про ці новації ми розповіли у нашому коментарі до закону.

У 2020 році буде перенесено лише один робочий день: рішення КМУ
Розпорядженням від 23.10.2019 р. №995-р Уряд затвердив перенесення робочих днів у 2020 році.

Так, для раціонального використання робочого часу та створення сприятливих умов для святкування 7 січня (Різдва Христового) Уряд рекомендує для працівників з п'ятиденним робочим тижнем з вихідними в суботу та неділю перенести у 2020 році робочий день з понеділка 6 січня на суботу 11 січня.

Звертаємо увагу: ці рекомендації обов'язкові лише для державних підприємств та установ. Але вони не поширюється на Укрпошту, ПФУ, Держказначейство та банки (для останніх графік роботи на свята встановлюватиме НБУ).

А небюджетні підприємства взагалі можуть самостійно визначати для себе, якими будуть їх робочі дні у 2020 році, не оглядаючись на рекомендації КМУ.

Як індексувати зарплату у листопаді?
Фахівці Мінсоцполітики надали традиційне щомісячне роз'яснення щодо нюансів індексації зарплати у жовтні та листопаді 2019 року. За ним, індексувати зарплату у листопаді будемо на рівні жовтня.

Хоч індекс споживчих цін, на підставі якого здійснюється розрахунок для проведення індексації, у вересні становив 100,7%, але через дефляцію червня-серпня він не вплинув на розрахунок коефіцієнта для проведенння індексації.

Життя без трудових книжок: як вестиметься облік?
На сайті профспілки оприлюднено законопроект від Мінсоцполітики щодо скасування трудових книжок. Переглянути його можна тут.

За ним, облік трудової діяльності працівника здійснюватиметься в електронній формі в реєстрі застрахованих осіб. Також облік можна буде здійснювати і з використанням трудової книжки, але це має бути передбачено колдоговором.

Щодо місця роботи для застосування норми про мінімальний розмір ЄСВ, то основним місцем роботи будуть визначати те, яке вказане в заяві працівника та відомостях, що обліковуються в реєстрі застрахованих осіб.

Ще дві цікаві законодавчі ініціативи

По-перше, Комітет з бюджету ВРУ у проекті постанови №2000-П пропонує встановити у Держбюджеті-2020 нові розміри допомоги при народженні дитини:

  • 100 тис. грн – на першу дитину;
  • 200 тис. грн – на другу дитину;
  • 400 тис. грн – на третю і кожну наступну дитину.

Виплачувати таку допомогу пропонують одноразово у розмірі 25% від загальної суми, а протягом наступних 36 місяців – решту суми рівними частинами.

По-друге, законопроектом №2274 пропонується надати право контролюючим органам (наприклад, ДПС) звертатися до держреєстратора зі заявою про припинення підприємницької діяльності ФОП у разі відсутності діяльності та несплати податків і зборів понад 6 місяців. Про це читайте тут.

Що нового розповіли в ДПС?

  1. З 1 листопада почнуть діяти нові правила повернення зайво сплачених податків. Для унеможливлення виникнення помилок, ДПС у м. Києві рекомендує платникам податків подавати заяви в електронній формі (через Електронний кабінет платника). Додатково до заяви можна подати копію платіжного документа, на виконання якого помилково та/або надміру сплачений платіж перераховано до бюджету. Але це не є обов'язком.
  2. Як дізнатися про нові рахунки для податків в Е-кабінеті? ДПСУ наголосила, що у приватній частині Е-кабінету в меню «Стан розрахунків з бюджетом» платник податків має доступ до своїх особових рахунків зі сплати податків. Своєю чергою, Держказначейство повідомило банки, що для правильного зарахування податків вони мають звіряти інформацію за IBAN на сайті Казначейства.
  3. Як підписувати електронну звітність у разі, коли керівник чи головбух тимчасово відсутній? За роз’ясненням тернопільських податківців, електронна звітність у разі тимчасової відсутності керівника або головбуха має бути підписана ЕЦП уповноважених осіб.

Три нові аналітики від редакції

  1. Чи подали ви фінзвітність управлінням статистики за 9 місяців 2019 року? 25 жовтня завершився граничний строк її подання. Якщо ви раптом пропустили цей момент або сумнівалися, чи взагалі маєте звітувати в даному випадку– у цій статті ми нагадали, які юрособи мають подавати квартальну фінзвітність.
  2. Перший місяць працівника на роботі. На що слід звернути увагу бухгалтеру в цей період? Як нарахувати ЄСВ та чи застосовувати ПСП? Як нарахувати індексацію і дотримуватися гарантій щодо виплати мінімальної зарплати? Що з відпускними та лікарняними? Про все це читайте тут (для передплатників).
  3. Відправили працівника на підвищення кваліфікації: чи виплачувати добові? Мінсоцполітики видало нове роз’яснення щодо права працівників на отримання добових під час проходження курсів підвищення кваліфікації. Судячи з нього, можливість отримати добові за весь період навчання (якщо він триватиме кілька місяців) буде далеко не в усіх.

Інші новини

  1. НБУ з 25 жовтня знизив облікову ставку з 16,5% до 15,5%. Крім того, з цього ж дня в Україні введена в обіг банкнота номіналом 1000 грн.
  2. Кабмін змінив підпорядкування Держпраці та Держстату. Зокрема, діяльність Держпраці буде координуватися через Мінекономіки, а Держстату – через міністра КМУ Дмитра Дубілета.
  3. До 30 листопада – без штрафів за несвоєчасну реєстрацію АН та РК до них. Така пролонгація незастосування штрафів встановлена Законом №129-ІХ, а докладно ми про неї написали ось тут.
  4. Уряд минулого тижня ударно працював: змінив порядок видачі спецдозволів на надри, скасував дублювання регуляторних актів щодо роздрібної торгівлі алкоголем та контрольні марки (голограми). Крім того, курс гривні до долара США на 2020 рік прогнозується у розмірі 24,8 грн за долар, а рівень ВВП має зрости на 4,8%.
  5. З 1 січня 2020 року Держстат скасовує звіт про травматизм на виробництві (ф. №7-тнв). Наразі іншої форми звіту аналогічної тематики не затверджено. А отже, подавати дану форму за 2019 рік не потрібно.
     

ОНЛАЙН-СЕМІНАР ПО 1С


ОНЛАЙН-СЕМІНАР ПО 1С
– Налаштування 1С, облікової політики, розрахунки за договорами ЦПХ, відпускні, імпорт товарів та загальновиробничі витрати.
4-5-6 листопада о 19:30. Реєструйтесь!

За три дні ми поговоримо про те, як правильно налаштовувати та проводити в 1С:

  • Облікові параметри;
  • Облікову політику;
  • Імпорт товарів та ВМД;
  • Взаємозалік заборгованості;
  • Відпускні;
  • Розподіл загальновиробничих витрат;
  • Та багато іншого.

Буде 100% практики - Ви побачите на власні очі як все треба робити правильно.

Переходьте за посиланням та реєструйтесь.


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»