• Посилання скопійовано

Що почитати в листопаді: 12 найцікавіших матеріалів редакції за жовтень

Нові рахунки для сплати податків, зборів та ЄСВ, прийняття в першому читанні держбюджету-2020, проекти планів перевірок на 2020 рік (крім ДПС), знайомство з новаціями, які нам підготували нові закони про РРО... Жовтень виявився багатим на зміни, законодавчі новації та просто цікаві роз'яснення. Якщо раптом ви пропустили щось з цього, то ось тепер зможете надолужити

Що почитати в листопаді: 12 найцікавіших матеріалів редакції за жовтень

1. Держбюджет-2020: розмір допомоги при народженні дитини пропонують збільшити

55 тис. переглядів, 147 коментарів

18 жовтня Верховна Рада схвалила у першому читанні проект Державного бюджету на 2020 рік. При цьому постановою №2000-П Комітет ВРУ з питань бюджету запропонував зміни до проекту Держбюджету-2020 для збільшення доходів. Серед них - нові розміри допомоги при народженні дитини: 100 тис. грн – на першу дитину, 200 тис. грн – на другу дитину, 400 тис. грн – на третю і кожну наступну дитину.

 

2. ЄСВ за ІІІ квартал слід було сплачувати вже на нові рахунки 

43 тис. переглядів, 17 коментарів

Нагадаємо, що з 1 жовтня 2019 року діють нові міжнародні номери рахунків для сплати ЄСВ. Саме за їхніми реквізитами слід було сплачувати ЄСВ за ІІІ квартал 2019 року.

 

3. З 29 жовтня вся довгострокова «дебіторка» та «кредиторка» має дисконтуватися

37 тис. переглядів, 15 коментарів

Наказом від 16.09.2019 р. №379 Мінфін вніс зміни до П(С)БО 7,8,9,10,11 та Інструкції №291. Відповідно до змін, вся довгострокова дебіторська та кредиторська заборгованість (а не тільки та, на яку нараховуються проценти) має відображатися в балансі за її теперішньою вартістю. Докладніше про те, коли і як доведеться проводити дисконтування, читайте в нашій аналітичній статті.

 

4. Подання фінансової звітності за 9 місяців 2019 року

33 тис. переглядів, 63 коментарі

Чи подали ви фінзвітність управлінням статистики за 9 місяців 2019 року? 25 жовтня завершився граничний строк її подання. Якщо ви раптом пропустили цей момент або сумнівалися, чи взагалі маєте звітувати в даному випадку– у цій статті ми нагадали, які юрособи мають подавати квартальну фінзвітність. Крім того, з метою належного декларування податку на прибуток за ІІІ квартал 2019 року підприємства мають подавати разом з декларацією актуальні (оновлені) форми фінансової звітності (граничний термін - 11 листопада). Про це повідомили одеські податківці.

 

5. Посадові оклади будемо встановлювати по-новому

27 тис. переглядів, 6 коментарів

На сайті СПО профспілок опубліковано проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення розмірів окремих видів грошових доходів», автором якого є Мінсоцполітики (завантажити у pdf). Зокрема, запропоновано прибрати уточнення, що розмір мінімальної заробітної плати не може бути нижчим від розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб. А також пропонується встановити, що мінімальний посадовий оклад (тарифна ставка) працівників підприємств, установ, закладів та організацій, що фінансуються з бюджету, становитиме розмір, не менший ніж базова величина, визначена в Держбюджеті. А мінімальний оклад (тарифна ставка) або інша мінімальна базова величина в системі оплати праці працівників підприємств, установ та організацій госпрозрахункової сфери буде у розмірі не меншому за 50% мінімальної зарплати.

 

6. З'явився проект плану комплексних перевірок на 2020 рік

26 тис. переглядів, 11 коментарів

Переглянути проект плану комплексних перевірок на 2020 рік можна на Інспекційному порталі або завантажити у форматі .xlsx. За ним наступного року планують провести 32 381 перевірку. Проте у разі виявлення помилкових даних, до 15 листопада у вас є ще можливість відмовитися від такої перевірки. Крім того, на Інспекційному порталі також опубліковано проекти річних планів 28-ми контролюючих органів.

 

7. Податкові зміни для «єдинників»: аналіз Закону №129-IX

25 тис. переглядів, 17 коментарів

Закон №129-IX передбачає не лише зміни щодо застосування РРО, а й низку інших новацій. Зокрема, збільшення з 01.01.2021 р. граничного обсягу доходу для ІІ групи платників ЄП, а також розширення з 20.10.2019 р. переліку заборонених для платників ЄП видів діяльності

 

8. Як виплачувати зарплату готівкою без копійок?

25 тис. переглядів, 22 коментарі

З 1 жовтня Нацбанк вилучає з обігу монети дрібних номіналів – 1, 2 та 5 коп. Монетою з мінімальним номіналом тепер стає 10 копійок, і готівкові розрахунки тепер треба привести до сум, що кратні цьому номіналу. Для підприємств сфери торгівлі вже надано рекомендації, як працювати в нових умовах. Але є ще виплата зарплати готівкою. Як бути в цьому випадку? Свої рекомендації надав НБУ, а нашу позицію щодо цього ми озвучили в аналітичній статті.

 

9. Закони щодо нових правил з РРО та кешбеку підписані та опубліковані

23 тис. переглядів, 16 коментарів

Закони щодо детінізації готівкових розрахунків були підписані Президентом 17 жовтня, а офіційно опубліковані 19 жовтня. Що зміниться у застосуванні РРО наступного року? На які ключові дати слід звернути увагу? Як ці зміни вплинуть на підприємців-«єдинників»? Яких штрафів очікувати за порушення? Про все це читайте в редакційній статті.

 

10. Що нас чекає у жовтні: законодавчі зміни і не тільки

21 тис. переглядів, 17 коментарів

24 важливі зміни та події відбулися для бухгалтерів та простих українців у жовтні 2019 року. Якщо хочете звіритися, чи нічого не пропустили, читайте цю новину. Яких змін та подій чекати у листопаді - читайте тут.

 

11. Зміна лімітів для «єдинників»: черговий законопроект

19 тис. переглядів, 18 коментарів

Законопроектом №2338 для фізосіб-єдинників пропонується встановити нові ліміти 1, 2 і 3 групи, які будуть підвищені до 1 млн, 5 млн та 10 млн грн. У разі прийняття цей Закон набере чинності з 1 січня 2020 року

 

12. З 22 жовтня діють нові реєстраційні документи для «єдинників»

19 тис. переглядів, 3 коментарі

22 жовтня опубліковано Наказ від 16.07.2019 р. №308. Ним затверджено нові форми заяви про застосування спрощеної системи оподаткування; розрахунку доходу за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування; запиту про отримання витягу з реєстру платників єдиного податку та витягу з реєстру платників єдиного податку. Що змінилося у цих формах, читайте тут.

 

 

 

Наразі це все. Залишайтесь з нами!

Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»