• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 27 січня – 1 лютого

Цього тижня пишемо про нові трудові штрафи; перевірки Держпраці щодо детінізації праці; новий порядок блокування ПН/РК; нові форми заяв для реєстрації та внесення змін до ЄДР; скасування судом підвищення пенсійного віку для деяких працівників та зниження облікової ставки до 11%. А ще – 10 важливих змін і подій лютого.

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 27 січня – 1 лютого

Нарешті маємо нові – зменшені! – трудові штрафи
У п’ятницю, 31 січня, Президент підписав Закон України від 12.12.2019 р. №378-IX, який змінить розміри трудових штрафів (він же законопроект №1233).

Нагадаємо, що закон був прийнятий ще 12 грудня 2019 року, проте 14 січня проголосовано та внесено редакційне уточнення (що й відтягнуло його підписання).

1 лютого Закон №378 було опубліковано в «Голосі України». Тож з 2 лютого запрацювали нові норми статті 265 КЗпП.

Зокрема, для «єдинників» І-ІІІ груп за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення застосовується попередження, а для інших роботодавців – штраф у 10 мінімальних зарплат (дотепер було 30 розмірів МЗП за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення незалежно від форми оподаткування).

А ще з`явилась нова і незвична норма: у разі сплати 50% розміру штрафу за порушення вимог законодавства про працю, передбаченого ст. 265 КзПП, протягом 10 банківських днів з дня вручення постанови про його накладання, така постанова вважається виконаною.

Більше про норми нового закону можна прочитати тут, ознайомитися з його текстом – за посиланням, а з новими штрафами – в нашій порівняльній таблиці.

Перевірки щодо детінізації праці – вже з 1 лютого!
Держпраці та ДПС за дорученням Гончарука до 31 січня проводили (принаймні, мали проводити) «посилену роз’яснювальну роботу» щодо офіційного працевлаштування з госпсуб’єктами, які здійснюють діяльність у сфері торгівлі товарами та послугами.

А з 1 лютого розпочнеться інспекційна кампанія, за результатами якої порушники притягуватимуться до відповідальності (вже за новими розмірами штрафів – див новину вище).

Чому Держпраці активізувалася з перевірками та якими вони будуть – читайте у роз’ясненні податкового адвоката.

Увага! 3 та 4 лютого не будуть реєструватися ПН та РК в ЄРПН
Нагадаємо, що 1 лютого набрала чинності постанова КМУ №1165, якою затверджено новий порядок блокування ПН/РК та критерії ризиковості. Більше про це тут.

У зв’язку з проведенням регламентних та технологічних робіт, пов’язаних із запровадженням норм цієї постанови, 3 та 4 лютого буде призупинено приймання та реєстрацію ПН та РК. Про це повідомила прес-служба ДПСУ.

З 5 лютого прийняття від платників податку ПН/РК та реєстрація їх в ЄРПН здійснюватиметься з урахуванням вимог нового Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН.

Ще 10 змін та подій, які чекають у лютому
На початку місяця ми традиційно розповіли про те, чого очікувати найближчим часом. І це, на жаль, не лише перевірки Держпраці та новий порядок блокування ПН/РК. А також:

  • нові правила оренди державного та комунального майна;
  • нюанси індексації зарплати у лютому;
  • подання декларації з ПДВ за новою формою;
  • зміна форм у понад десяток статзвітів;
  • а ще – граничний термін подання податкової звітності (10 лютого) та сплати податків (19 лютого) за IV кв. 2019 року, а також подання фізвітності всіма підприємствами за 2019 рік до Держстату (28 лютого).

Про усі ці зміни детальніше читайте в огляді від редакції.

А щоб не пропустити нічого важливого за минулий місяць, рекомендуємо ознайомитися з добіркою з 12-ти найцікавіших матеріалів січня.

З 24 січня діють нові форми заяв для реєстрації та внесення змін до ЄДР
Мін'юст наказом від 09.01.2020 р. №72/5 оновив форми для реєстрації та внесення змін до ЄДР. Зокрема, до Форми 3 внесено зміни до вимог заповнення інформації про бенефіціарних власників.

Нові форми слід застосовувати з 24 січня. Про це тут.

Уряд планує зібрати інформацію про доходи населення
Міністр КМУ Дмитро Дубілет після оцінки чисельності наявного населення України планує зібрати інформацію щодо офіційних доходів населення та запустити Єдиний реєстр українців.

«Ми будемо працювати далі для того, щоб розподілити по окремих населених пунктах. Ми хочемо отримати статево-віковий розподіл населення по окремих регіонах, окремих населених пунктах, по окремих районах. Далі ми дамо інформацію щодо офіційних доходів – це також буде досить цікава інформація», – заявив він.

Скасовано підвищення пенсійного віку для деяких працівників
Конституційний Суд визнав неконституційними окремі положення Закону №213. Йдеться про поетапне збільшення на 5 років віку для виходу на пенсію на пільгових умовах з урахуванням відповідного стажу роботи та на пенсію за вислугу років для деяких працівників, які працювали в шкідливих умовах.

Повний перелік категорій осіб, які на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи можна переглянути в Рішенні КСУ №1-р/2020 у справі №1-5/2018(746/15) (завантажити у PDF). Бухгалтерів серед них немає.

Що нового у податківців?

  1. ДПС почала видавати інформаційні листи з роз'ясненнями. Теми для роз’яснення визначатимуться на підставі адмінпрактики, а також запитів, які надходять від платників. Уже є перший лист і стосується він, зокрема, акцизних накладних на втрачене та/або використане пальне, роздрібного продажу алкоголю та внесення процентів по кредиторській заборгованості перед нерезидентом;
  2. Київські податківці навели зразки заповнення декларації про доходи в різних випадках. Зокрема, при отриманні спадщини, додаткового блага, доходів від оренди, іноземних доходів, інвестиційного доходу тощо;
  3. Хто має сплачувати транспортний податок у 2020 році? ДПСУ розповіла, що підлягають оподаткуванню транспортним податком легкові автомобілі з 2015 року випуску (включно), середньоринкова вартість яких становить понад 1,77 млн гривень.

Ще три нові законодавчі ініціативи

  • По-перше, під час оформлення директорів на роботу повідомляти ДПС не буде потрібно. Мінекономрозвитку оприлюднило проект постанови КМУ, яким пропонується усунути дублювання інформації до ДПСУ від державних органів та підприємств, установ, організацій щодо прийняття на роботу працівника (на посаду керівника);
  • По-друге, ВРУ планує ввести ПДВ 20% на послуги від Youtube, Google, Facebook. Це передбачено законопроектом №2634, автором якого є Д. Гетманцев. Його коментар до цієї ініціативи, яка викликала хвилю критики від суспільства, читайте тут;
  • По-третє, Уряд пропонує розширити коло платників ЄСВ. Законопроектом №2790 передбачено нарахування ЄСВ на суму фактично нарахованої заробітної плати засуджених до обмеження або позбавлення волі.

Як нараховувати лікарняні та декретні у 2020 році?
У які строки розглядати та виплачувати лікарняні? Звідки брати інформацію про страховий стаж працівника? Чи впливає він та як саме на нарахування лікарняних? Про все це читайте у нашій статті.

Які ще зміни готує нам Закон «Про працю»?
Ми у редакції продовжуємо аналізувати законопроект №2708. Зокрема:

  • якими будуть трудові договори та які гарантії отримають працівники для захисту їхніх прав? Читайте тут;
  • які види відпусток (без збереження зарплати та оплачуваних) залишаться після запровадження нового трудового законодавства? Якими буде їхня тривалість та підстави надання? Чи буде компенсуватися невикористана відпустка? Про все це тут та тут;
  • як потрібно буде діяти роботодавцеві у разі призупинення роботи на його підприємстві чи на певній ділянці? Які гарантії матимуть в цьому випадку працівники? Читайте у цій статті.

Інші новини

  1. З 31 січня НБУ знизив облікову ставку з 13,5% до 11% (востаннє на такому рівні вона була ще у 2014 році). Нацбанк і надалі продовжує цикл пом'якшення монетарної політики, оскільки бачить тенденцію уповільнення інфляції аж до 5%;
  2. З 1 квітня в Україні запровадять електронні лікарняні. За словами заступника міністра соцполітики, перший етап впровадження електронного лікарняного стане можливим завдяки старту проекту e-Health, головним розпорядником якого є МОЗ;
  3. Уряд змінив порядок подання інформації органам ДПС. Його приведено у відповідність до норм Закону про електронні довірчі послуги.
     

Остання серія безкоштовних онлайн ПРАКТИКУМІВ

[10-11-12 лютого]
Остання серія безкоштовних онлайн ПРАКТИКУМІВ “10 НАВИЧОК розрахунку зарплати без помилок” від А.Волевач. Реєструйтесь!

За 3 зустрічі Ви отримаєте 10 важливих НАВИКІВ в розрахунку зарплати, які допоможуть уникати помилок в 2020. На практикумах Ви:

  • 10 лютого. Навчитесь розраховувати та документально оформлювати розрахунок і виплату зарплати за 1-у пол. місяця, а також розраховувати соціальну пільгу по сумам 2020 року для різних видів пільг;
  • 11 лютого. Навчитесь своєчасно проводити розрахунок при звільненні, документально оформлювати звільнення, розраховувати кількість днів невикористаної відпустки та відображати виплати при звільнення / після звільнення в ЄСВ та 1ДФ;
  • 12 лютого. Навчитесь оформлювати роботу по договорам ЦПХ правильно, розраховувати винагороду, податки та збори по ЦПД, а також відображати їх в ЄСВ та 1ДФ

Реєструйтесь на навчання в 100% практичному форматі, де Ви не просто слухаєте вебінар, а формуєте практичні навики.


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»