• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 17–22 лютого

Президент ветував закон про єдиний рахунок для податків та ЄСВ; затверджено перелік кодів товарів, який застосовуватиме ДПС при моніторингу ПН/РК; Мінфін оновив Положення про реєстрацію платників ПДВ; Держпраці буде проводити масові перевірки аж до кінця 2020 року, а ДПС може викликати на розмову за «малі» зарплати.

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 17–22 лютого

Президент ветував закон про єдиний рахунок для податків (із «тютюновою» правкою)
У середу, 19 лютого, було повернуто із пропозиціями Президента законопроект №1049 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

Причиною є внесена в останній момент перед голосуванням поправка №8. Суть її зводилася до встановлення торговельної націнки (так званої, «маржі») на сигарети для оптової та роздрібної торгівлі на рівні 7% та 13% від максимальної роздрібної ціни відповідно.

Про подальшу долю цього законопроекту повідомимо додатково.

Затверджено перелік кодів товарів, який застосовуватиме ДПС при моніторингу ПН/РК
Нагадаємо, що з 1 лютого діє новий порядок блокування ПН/РК (разом із критеріями), затверджений постановою від 11.12.2019 р. №1165. Про це ми повідомляли тут.

З метою реалізації норм цього Порядку ДПСУ наказом від 03.02.2020 р. №67 затвердила Перелік кодів товарів згідно з УКТ ЗЕД, які застосовуються для визначення відповідності ПН/РК, які подано для реєстрації в ЄРПН, критеріям ризиковості здійснення операції при здійсненні автоматизованого моніторингу.

Усього Перелік налічує 116 позицій. Ознайомитися з ним можна у нашому довіднику або завантажити у форматі Word (з сайту ДПС) – звідси, а у форматі Excel – за цим посиланням.

Положення про реєстрацію платників ПДВ зазнало змін
Наказом від 29.01.2020 р. №30 Міністерство фінансів внесло зміни до Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість. Зокрема:

  • ФОПи тепер будуть мати 12-розрядний ІПН;
  • не тільки головбух, але й бухгалтери матимуть право на отримання витягу з Реєстру платників ПДВ;
  • зміниться форма №1-ПДВ.

Зміни наберуть чинності через 10 днів з дня офіційного опублікування наказу (станом на 21.02 цього не відбулося).

Нараховуєте працівникам «малі» зарплати? Чекайте на зустріч з ДПС
Територіальні податківці почали запрошувати роботодавців на розмову про малі зарплати та спрямовують цю інформацію до профкомісій при органах місцевої влади.

Наприклад, у січні цього року ДПС у Волинській області поінформувала профільні комісії при органах місцевої влади про 918 випадків, коли роботодавці порушили гарантії в оплаті праці. Підставою для цього стала подана працедавцями звітність.

Також податківці розповіли про трудові перевірки ДПС: як обираються підприємства для таких перевірок, які терміни проведення, які документи воліють бачити контролери… Відповіді на ці та інші питання читайте тут.

Зауважимо, що документальна планова перевірка повинна бути передбачена у Плані-графіку проведення перевірок. Чи можна та як саме оскаржити включення СГ до плану-графіка – читайте у статті юриста.

Будьте готові і до перевірок Держпраці теж!
Як повідомили в Уряді, масові перевірки Держпраці триватимуть до кінця 2020 року. За словами Гончарука, інспектори перевірятимуть роботодавців, які мають 4 і більше потенційно незадекларованих осіб. За статистикою Держстату, найбільше неоформлених налічується в сільському господарстві, оптовій та роздрібній торгівлі, будівництві, транспорті та кур’єрській діяльності.

Крім того, очікуємо чергове оновлення порядку планових перевірок інспекторами Держпраці працевлаштування «квотників» та осіб з інвалідністю. МЕРТ розробила проект нових критеріїв для перевірок у сферах охорони праці, промислової безпеки, гігієни праці та поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення, зайнятості населення, зайнятості та працевлаштування осіб з інвалідністю (востаннє їх оновлювали лише рік тому, у лютому 2019 р.).

Що саме зміниться – читайте тут.

Що ще нового у податківців?

  • По-перше, у ДПСУ знову змінився тимчасовий керівник. Рішенням КМУ №108-р тимчасово виконуючим обов’язки голови ДПС призначено Сергія Солодченка;
  • По-друге, податківці зауважили, що інформація про введення нового податку і оподаткування всіх коштів, які надходять на приватні картки, не відповідає дійсності. Оподаткування здійснюватиметься виключно у випадках, передбачених чинним законодавством. До того ж інформація про банківські рахунки звичайних фізосіб (які не є ФОП) може бути надана банком лише за запитом ДПС щодо наявності банківських рахунків;
  • По-третє, оновлено Довідник типів об’єктів оподаткування для складання форми №20-ОПП (станом на 18.02.2020 р.). Перелік доповнено лише одним об’єктом оподаткування – 713 «Дитячий садок».

Методрекомендації з бухобліку зазнали змін: чи потрібно змінювати облікові підходи?
Мінфін наказом від 14.01.2020 р. №6 вніс низку змін до методрекомендацій з бухгалтерського обліку ОЗ, нематеріальних активів, фінансових витрат, облікової політики підприємства, спільної діяльності без створення юридичної особи.

Здебільшого ці зміни мають технічний характер і внесені з метою приведення їх у відповідність до чинної редакції ПКУ, національних ПБО та вилучення застарілих норм.

Одразу зауважимо, що ці зміни не призведуть до необхідності коригування підприємствами своїх облікових підходів, але є приводом переглянути внутрішні положення про ведення бухобліку, які застосовуються багатьма підприємствами поряд з обліковою політикою.

Що це за зміни, читайте у роз’ясненні «Вісника».

Про звітність та сплату податків за січень
Вже за січень 2020 року декларацію з ПДВ слід було складати за новою формою Які зміни було внесено до самої декларації та її додатків – ми докладно розповіли у двох аналітичних статтях (тут і тут). Також минулого тижня з’явилося окреме роз’яснення податківців щодо заповнення та подання додатку 6 до декларації (щодо податкових пільг).

Крім того, до 2 березня 2020 року потрібно подати декларацію з податку на прибуток за 2019 рік (і як рекомендують податківці, за новою формою). Під час її складання слід враховувати як зміни, які набрали чинності у 2019 році, так і ті правила, які не змінилися. Про них ми розповіли у цій статті (для передплатників).

І не забудьте! У п’ятницю, 28 лютого – граничний термін для сплати податків за січень 2020 року (чому саме 28.02, а не 02.03 – читайте тут).

Інші новини

  1. Мінфін повторно оприлюднив проект свого наказу зі змінами до Довідника ознак доходу для заповнення форми №1ДФ (завантажити). Зокрема, крім ознак для наданої та отриманої поворотної фіндопомоги (153 та 197) й щодо оренди нерухомості та землі на три окремі, передбачається викласти у новій редакції ознаку доходу 128;
  2. Новий механізм СМКОР: як це працює у M.E.Doc? Про те, що ДПС заблокувала ПН/РК, платник податків дізнається тільки отримавши квитанцію №1 (ідентифікатор форми J/F1490902). У квитанції №1 зі статусом «Реєстрація зупинена» зазначається інформація щодо причин зупинення реєстрації ПН/РК;
  3. Розробити малу податкову реформу, реформувати податкову поліцію та ще 12 рекомендацій надав Уряду Комітет ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики. Що розуміється під малою податковою реформою – редакції невідомо.

Три безкоштовні вебінари від А.Волевач
 

[2-3-4 березня] Три БЕЗКОШТОВНІ вебінари “БУХГАЛТЕРІЯ ФОП 2020: нововведення та помилки” від Анастасії Волевач. Реєструйтесь!

На серії вебінарів ми з Вами розберемо важливі нововведення 2020, а також поширені помилки в бухгалтерії ФОП. За 3 вечори Ви зрозумієте:

  • 2 березня о 19:00. Які зміни в 2020 році впливають на ФОП на загальній та спрощених системах і коли ФОП звільнений від сплати єдиного податку та ЄСВ;
  • 3 березня о 19:00. Що змінилось в використанні особистих і корпоративних карток в 2020 році та за що можуть позбавити спрощеної системи оподаткування;
  • 4 березня о 19:00. Які нові трудові штрафи для ФОП введені з 2020 року та які обов'язкові зарплатні і кадрові документи повинні бути у ФОП.

Реєструйтесь на вебінари бухгалтера-практика Анастасії Волевач та ведіть бухгалтерію ФОП в 2020 році без помилок.


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»