• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 24–29 лютого

Нарешті зміни в адмініструванні ЄСВ (опубліковано Закон №465); як Держпраці буде боротися з коронавірусом; фейкові розсилки від ДПС; нюанси індексації зарплати у березні та ще 16 змін і подій, які чекають нас цього місяця

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 24–29 лютого

Податкова реформа-2020: один закон опубліковано, інший – все ще на підписі у Президента
24 лютого Президент підписав, а 26 лютого опубліковано у «Голосі України» №37(7294) Закон України від 16.01.2020 р. №465-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» (раніше – законопроект №1209-1).

Це перший із законів, яким запроваджується податкова реформа–2020. Він набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування (тобто з 27 лютого 2020 року), крім окремих пунктів і абзаців (докладніше – у новині).

Які зміни приніс цей закон? Читайте у наших статтях тут (про погашення недоїмки з ЄСВ по-новому) і тут (про електронні сигарети та зміни в ліцензуванні пального).

А от доля іншого податкового законопроекту №1210 поки що без змін. З 11 лютого він на підписі Президента (хоча термін підписання за Конституцією минув ще 26 лютого). Водночас бізнес закликає ветувати цей Закон.

Більше про плани щодо податкової реформи від Мінфіну читайте тут, а більше новин на тему – за посиланням. А ще з усіма новинами та роз’ясненнями щодо податкової реформи ви можете ознайомитись у нашій новій розсилці

Нова розсилка від редакції Податкова реформа-2020

Нюанси індексації зарплати у березні
Індекс споживчих цін, на підставі якого здійснюється розрахунок для проведення індексації, у січні 2020 року становив 100,2%. Проте він не впливає на розрахунок коефіцієнта для проведення індексації у березні 2020 року. Тому у березні індексувати зарплату будемо на рівні січня та лютого 2020 року.

Зверніть увагу! Роботодавці, які востаннє підвищували оклади у січні 2019 року, мають індексувати зарплату у березні 2020 року за коефіцієнтом 3,1%. А тим, хто підвищував у лютому та в інших місяцях 2019 року, ще не потрібно буде проводити індексацію.

Більше про це читайте у роз’ясненні від редакції.

Які ще зміни та події чекають на нас у березні?
На початку місяця редакція традиційно розповідає про те, чого очікувати найближчим часом. А це:

  • зростання розміру допомоги по безробіттю та індексація пенсій (вже з 1 березня);
  • граничний термін подання річної звітності до ДПС (сьогодні, 2 березня!);
  • скасування дії понад 27 тисяч «старих» спецсанкцій ЗЕД (з 5 березня);
  • подовжені вихідні з 7 по 9 березня (до свята залишилось менше тижня!);
  • зміни до Положення про реєстрацію платників ПДВ (з 9 березня);
  • оновлені правила перевірок Держпродспоживслужби (з 26 березня).

Про ці та ще 10 важливих змін та подій, які відбудуться цього місяця, читайте у традиційному огляді від редакції.

А щоб не пропустити нічого важливого за лютий, радимо ознайомитися з добіркою найцікавіших матеріалів місяця, що минув.

Увага! Фейкові розсилки від ДПС та масові фішингові розсилки
Податківці повідомили про розсилки від імені ДПС «фейкових» листів з пошти, яка віддалено нагадує податкову sfs.gov.ua@i.ua. У листах йдеться про розірвання в односторонньому порядку договорів про визнання електронних документів, а також прохання подавати звітність на паперових носіях.

ДПС наголошує, що вони навпаки заохочують платників користуватися електронними сервісами, а листи від податкової мають формат «....@tax.gov.ua».

Крім того, розпочалася масова розсилка фішингових листів. Вона містить вразливість CVE-2017-11882 та може використовуватись в Microsoft Office 2016 та попередніх версіях, якщо не встановлено відповідні оновлення безпеки.

Що ще нового у ДПС?

  1. Податківці опублікували Інформаційний лист №5. Він стосується блокування ПН та РК. Зокрема, завдяки новому порядку платник податку зацікавлений у своєчасній та повній сплаті ПДВ, інших податків і зборів та ЄСВ. Критерії блокування упереджають формування фіктивного податкового кредиту несумлінними платниками податку, які підлаштовуються до ознак та показників, за якими здійснюється реєстрація ПН/РК в ЄРПН;
  2. ДПСУ навела підсумки перевірок з детінізації праці за січень 2020 року. Зокрема, роботодавцям-порушникам донараховано до сплати 74 млн грн ПДФО, понад 23 млн грн ЄСВ та близько 5 млн грн військового збору;
  3. Податківці вкотре змінили позицію щодо можливості обрання інтернет-провайдером спрощеної системи оподаткування. Тепер, на їхню думку, ФОП у разі надання провайдерських послуг доступу до мережі Інтернет має право бути платником єдиного податку за умови, що таким провайдером не надаються заборонені послуги.

Мінфін визначився з роботою єдиного рахунку для сплати ЄСВ та податків
Нагадаємо, що платники податків з 1 січня 2021 року за бажанням зможуть сплачувати ЄСВ та податки на єдиний рахунок.

Аби затвердити механізм функціонування такого рахунку, Мінфін оприлюднив проект постанови КМУ (завантажити), якою затверджено Порядок функціонування єдиного рахунку для сплати податків і зборів, ЄСВ.

Ним передбачено, що для сплати грошових зобов’язань та/або податкового боргу з податків і зборів, ЄСВ та інших платежів, в Казначействі на ім’я ДПС відкривається єдиний рахунок за субрахунком відповідно до Плану рахунків бухобліку в держсекторі, затвердженого Мінфіном.

Повідомлення про використання або про відмову від використання єдиного рахунку подається платником в електронній формі через Електронний кабінет. Проте зробити це можна буде лише один раз протягом календарного року.

З травня 2020 року запрацює новий ЄДР (спочатку у тестовому режимі)
Нацбанк підписав меморандум про співпрацю з держорганами у розбудові механізму перевірки інформації про кінцевих бенефіціарних власників та створення першої Транснаціональної електронної лабораторії. Це офіційна платформа для комунікації та тестування інноваційних технологій між урядовими структурами, громадськими організаціями, бізнесом та експертами на міжнародному рівні, що працюватиме на засадах електронного офісу.

Після підписання Меморандуму заступник міністра юстиції Ольга Оніщук зазначила, що питання створення механізму захисту бенефіціарних власників давно перебуває на порядку денному Уряду.

За її словами, з травня 2020 року має бути запроваджено нове програмне забезпечення ЄДР. В ньому буде значно покращено якість та структурованість даних, зокрема і тих, що стосуються кінцевих бенефіціарних власників.

Дві важливі новини щодо перевірок Держпраці

  • По-перше, З 27 лютого фахівці відділів з питань гігієни праці Держпраці проводитимуть відвідування суб`єктів господаоювання у сфері роздрібної торгівлі, харчування та транспорту з метою інформування про заходи профілактики інфікування коронавірусом;
  • По-друге, Порядок перевірок з питань праці знову хочуть оновити. Проектом постанови КМУ уточнюються повноваження Держпраці та виправляються технічні описки у Порядку здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю.

Інші новини

  1. Законопроект про працю можуть відкликати. Окружний адмінсуд м. Києва відкрив провадження у справі щодо відкликання Кабміном законопроекту про працю. Позов до суду подала Федерація профспілок України.
  2. Гончарук анонсував перезавантаження податкової міліції. За його словами, підхід до роботи з бізнесом у податковій міліції буде таким: чесні підприємці зможуть працювати спокійно, а злочинці - будуть покарані.
  3. Суд наклав арешт на 500 млн грн незаконно сформованого відшкодування ПДВ. Під час проведення слідчих дій СБУ встановила, що в оборудці з метою бюджетного відшкодування ПДВ було задіяно майже 100 комерційних структур. Їх реквізити використовували організатори та учасники так званих «транзитно-конвертаційних» груп.
  4. 27 лютого відбувся збій в роботі серверу ДПС. Але усі електронні документи, які були надіслані у цей день до податкової, прийняті та оброблені з урахуванням дії операційного дня кожного типу документів, - повідомляють у ДПС.
  5. ДРС вимагає від Мінфіну розрахунку витрат ФОПів на нові РРО. Держрегуляторна служба звернулася до Мінфіну з вимогою провести розрахунки витрат на запровадження держрегулювання для суб’єктів малого підприємництва, а також надати додаткові пояснення щодо розрахунків витрат, пов’язаних із впровадженням РРО.

Серія безкоштовних майстер-класів

Впевнені, що не припустилися КАДРОВИХ ПОМИЛОК? Давайте перевіримо разом, доки це не зробила ДЕРЖПРАЦЯ!

Вже 10 та 11 березня на серії безкоштовних майстер-класів «ТОП-10 кадрових помилок: як їх виправити до перевірки та без штрафів». Тетяна Мойсеєнко допоможе виявити та виправити всі-всі помилки. Реєструйтеся просто зараз!

За кожне порушення – штраф у розмірі 1 мінімальноїй зарплати.

За реєстрацію отримайте подарунки від Тетяни Мойсеєнко брошуру «Кадровий аудит» та відеобонус «Кадрові процедури переведення».


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»