• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 16–21 березня

Податкові пільги для бізнесу та інші антивірусні заходи (діють нові закони!); мораторій на перевірки ДПС і призупинення відвідувань Держпраці; плани-графіки перевірок ФСС на II квартал; нюанси нарахування та оподаткування зарплати під час карантину, а за звільнення працівників в цей час – до 51 тис. грн штрафу!

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 16–21 березня

Заборона перевірок, дистанційна робота та штрафи за порушення карантину: прийнято закон!
17 березня відбулося позачергове засідання ВРУ. На ньому прийнято чотири «антивірусні» закони. Серед них – Закон від 17.03.2020 р. №530-IX, яким передбачені;

  • заборона на проведення перевірок бізнесу;
  • можливість працювати дистанційно в умовах карантину або йти у відпустку;
  • віднесення карантину до форс-мажорних обставин. Найпоширеніші питання щодо форс-мажорів також роз’яснила Торгова-промислова палата;
  • введення адмінвідповідальності та посилення кримінальної відповідальності за порушення карантину;
  • звільнення від сплати ввізного мита та ПДВ лікарських засобів та виробів медичного призначення, що закуповуються з метою запобігання та боротьби з коронавірусом;
  • додаткові надбавки для медперсоналу та інших працівників, що працюють над ліквідацією епідемії коронавірусу тощо.

Більше про зміни читайте у новині від редакції.

17 березня 2020 року Закон опублікований і одразу набрав чинності.

Податкові пільги для бізнесу на час карантину: які та кому?
Через день, 18 березня набрав чинності ще один «антивірусний» закон: від 17.03.2020 р. №533-IX щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19).

Частина із внесених цим Законом змін:

  1. не застосовуватимуться штрафні санкції за порушення податкового законодавства, вчинені з 1 березня по 31 травня 2020 року. А от чи будуть штрафи за несвоєчасну ПН/РК в цей період – читайте тут (адвокатська позиція);
  2. встановлено мораторій на проведення документальних та фактичних перевірок ДПС з 18 березня по 31 травня 2020 року;
  3. подовжено до 1 липня 2020 року термін подання річної декларації про доходи;
  4. тимчасово звільняються від нарахування та сплати ЄСВ всі ФОПи, особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність та члени фермерського господарства за періоди з 1 по 31 березня та з 1 квітня по 30 квітня 2020 року за себе;
  5. не нараховується та не сплачується у період з 1 березня року по 30 квітня 2020 року плата за землю;
  6. об’єкти нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних або юридичних осіб, не є об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно за період з 1 березня по 30 квітня 2020 року.

Більше про усі зміни читайте в наших аналітичних матеріалах тут і тут.

Також про те, як працють податкові пільги, розповів голова ДПС С. Верланов.

Нарахування та оподаткування зарплати під час карантину
Те, чого чекали роботодавці, не трапилося – новоприйнятий Закон №530 не звільнив їх від сплати ЄСВ, ПДФО та військового збору на час карантину. Водночас ним:

  • введено окремий вид відпустки без збереження зарплати на весь час карантину;
  • за несвоєчасну сплату податків до 31 травня та ЄСВ у до 30 квітня штрафів не буде.

Докладніше про нюанси нарахування та оподаткування зарплати під час карантину ми розповіли в аналітичній статті.

За кожного звільненого працівника під час карантину – штраф 51 тис. грн
18 березня В. Зеленський у своєму зверненні зауважив, що зараз на багатьох підприємствах керівники змушують працівників писати заяву на звільнення за власним бажанням. Це незаконно, а тому Президент закликає в таких випадках одразу звертатися в поліцію.

Своєю чергою, заступник голови Нацполіції Максим Цуцкірідзе нагадав норми ст. 172 ККУ. Згідно з ними, за звільнення працівників під час карантину роботодавцям загрожує:

  • штраф від 2000 до 3000 н.м.д.г. (34 000 - 51 000 гривень);
  • або позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років;
  • або виправні роботи на строк до двох років.

Ще три нюанси щодо роботи в умовах карантину
Роботодавець, який вирішив тимчасово не працювати під час карантину, може використати варіант простою. Це не нове визначення в українському законодавстві, та роботодавці застосовують його нечасто. Як наслідок, під час карантину, викликаного пандемією коронавірусу, у них виникає багато запитань щодо оформлення та оплати простою. Ми розглянули їх у нашій статті.

Ще одне актуальне питання – скорочення витрат (зокрема, і в оплаті праці) під час дії карантину. Це можна зробити, зокрема, шляхом встановлення працівникам неповного робочого часу. Але оформлення зміни режиму роботи має свої особливості, передбачені у КЗпП. Розповідаємо про них у цій аналітиці.

Крім того, в умовах накладення карантину діє особливий порядок видачі листків непрацездатності. Який саме – розказали фахівці Фонду соцстраху.

Додаткові карантинні обмеження (наразі до 3 квітня)

По-перше, з 17-18 березня Київ та інші міста України посилили обмежувальні заходи. Зокрема, призупинено роботу всіх об'єктів загального користування (магазини, торговельні центри, салони краси, спортклуби тощо), крім продуктових магазинів, аптек, АЗС, банків. Більше читайте тут.

По-друге, на карантин перейшов міський транспорт. З 17 березня заборонено перевезення пасажирів метрополітеном в Києві, Харкові та Дніпрі, а з 18 березня – ще й перевезення пасажирів:

  • автомобільним транспортом у приміському, міжміському внутрішньообласному і міжобласному сполученні;
  • понад 10 осіб одночасно в трамваях, тролейбусах та автомобільному транспорті, в автобусах;
  • залізничним транспортом в усіх видах внутрішніх сполучень.

І це ще не кінець. Відсьогодні, з 23 березня, пасажирські перевезення будуть тільки за перепустками (поки два міста: Київ і Тернопіль). Про це читайте тут.

По-третє, в зв'язку з коронавірусом режим надзвичайної ситуації введений в Києві, Чернівецькій, Дніпропетровській, Харківській, Житомирській, Донецькій, Івано-Франківській та Київській областях. Чим відрізняється надзвичайна ситуація від стану – читайте тут.

Хто та як буде перевіряти бізнес щодо дотримання умов карантину?
Держпродспоживслужба, поліція, санітарні лікарі та епідеміологи здійснюватимуть позапланові перевірки закладів, закритих за рекомендацією МОЗ на період карантину. Про це поінформував голова Комітету ВР з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

Водночас з 16 березня призупинила перевірки та інспекційні відвідування Держпраці. Вони будуть відновлені після завершення дії карантинних обмежень.

Щодо податкових перевірок, то введено «перевірочний» мораторій по ЄСВ та з інших «фіскальних» питань. Як буде тривати мораторій на перевірки під час карантину? Яким чином відбуватимуться позапланові перевірки? Чи буде ДПС проводити звірки у цей період? Читайте тут.

Інші новини

  1. НБУ заявив про нестачу готівкової валюти через закриття кордонів, а також ввів деякі антикризові заходи на період карантину;
  2. Уряд планує надати кредитів до 1 млн гривень на фінансування оборотного капіталу суб’єктів підприємництва через коронавірус. Хто так як зможе їх отримати – читайте тут;
  3. Індексацію пенсії проведуть у травні (за словами Зеленського), а ще доплатять пенсіонерам 1000 грн допомоги через коронавірус;
  4. А регіональні управління Фонду соцстраху та у м. Київ оприлюднили Плани-графіки проведення документальних планових перевірок страхувальників на ІІ квартал 2020 року. Переглянути їх можна тут.

СПЕЦВИПУСК «Бухгалтерія ФОП+РРО: зміни березня 2020»

30-31 березня та 1 квітня відбудуться три СПЕЦІАЛЬНІ вебінари “Бухгалтерія ФОП + РРО: важливі зміни березня 2020” від А.Волевач та О.Герасименко. Реєструйтесь!

Ми розберемо як зміни, прийняті в березні 2020 вплинуть на бухгалтерію ФОП та РРО для ФОП. За 3 зустрічі Ви зрозумієте:

  • 30 березня. Вплив карантину на бухгалтерію ФОП та які ФОПи повинні вести товарний облік в 2020.
  • 31 березня. РРО при продажі товарів через інтернет та поштово-кур'єрські служби, вибір та реєстрація РРО.
  • 1 квітня. Виплата зарплати працівникам ФОП під час карантину.

Реєструйтесь на вебінари бухгалтерів-практиків Анастасії Волевач і Олександри Герасименко, щоб вести бухгалтерію ФОП та працювати з РРО в 2020 без помилок.


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»