• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 13–18 квітня

Нові правила з орендної плати та допомоги по частковому безробіттю з 18 квітня; прийняття (знову) та опублікування Закону щодо єдиного рахунку з податків та ЄСВ; продовження заборони на 1С та російські соцмережі, а також боротьба з відмиванням доходів по-новому та як вона стосується бухгалтерів (вже з 28 квітня!)

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 13–18 квітня

З 18 квітня – нові правила щодо орендної плати та допомоги по частковому безробіттю
У минулий понеділок, 13 квітня, Верховна Рада прийняла в цілому законопроект №3279-д з черговими змінами до Держбюджету–2020. Ним, зокрема:

  • уточнено порядок надання допомоги по частковому безробіттю і допомоги по безробіттю на період карантину;
  • оновлено правила звільнення від сплати оредної плати за нерухомість на час карантину. Більше про них – у новині.

17 квітня Закон №533 був підписаний та опублікований в «Голосі України» №68, а 18 квітня набрав чинності. Про це читайте тут.

Єдиний рахунок для податків і ЄСВ: закон №2 прийнято і опубліковано!
На засіданні 13 квітня Рада не обмежилася лише питаннями пандемії. Поміж ними нардепи розглянули (знову!) законопроект №1049 про запровадження єдиного рахунку для сплати податків, зборів і ЄСВ.

Нагадаємо, що він був прийнятим ще у жовтні 2019 року, але 19 лютого ветований Президентом через «тютюнову правку». Тепер її прибрано зі закону, а сам Закон №559-IX прийнятий в цілому та офіційно опублікований («Голос України» від 17.04.2020 р. №67).

Ухвалені зміни забезпечують створення єдиного рахунку для сплати податків і зборів (крім ПДВ та акцизного податку з реалізації пального та спирту етилового, а також митних платежів), ЄСВ через Електронний кабінет платника податків. Запрацювати він має з 1 січня 2021 року. До цієї дати Держказначейство має подбати про його відкриття та оприлюднення реквізитів такого рахунку.

Дві важливі зміни від Уряду та одна від МОЗ
Минулого тижня відбулося не лише засідання ВРУ, а й Кабміну. На ньому Уряд:

  • розширив програму «Доступні кредити «5-7-9». Отримати державну фінансову підтримку відтепер зможуть суб’єкти будь-якої діяльності з річним доходом до 100 млн грн. Крім того, збільшено максимальну суму кредиту до 3 млн грн;
  • запровадив держрегулювання цін на десять товарів. Задля попередження появи дефіциту продуктів першої необхідності введено держрегулювання цін на цукор, макаронні вироби, молоко, яйця, хліб, птицю, масло вершкове, крупу гречану.

Крім того, МОЗ заборонив роботу всіх ринків. З 14 квітня скасовується Постанова №5, яка дозволяла роботу ринків під час карантину. Це передачено постановою Головного санітарного лікаря від 13.04.2020 р. №9.

Щоб погодити довідку-розрахунок з ЄСВ, все одно треба завітати до ДПС (незважаючи на карантин)
ДПС зазначила, що в умовах протиепідемічних заходів, формат обслуговування у ЦОП тимчасово змінився.

Проте є перелік послуг, які не надаються дистанційно. Зокрема, погодження довідок-розрахунків та підписання довідок про видачу коштів для виплати заробітної плати без перевірки сум сплати ЄСВ також здійснюється за попереднім записом.

Що ще нового у ДПС?

  1. Львівських «єдинників» І та ІІ груп звільнили до 30 червня від податку. 13 квітня Львівська міська рада прийняла рішення надати пільги «єдинникам» І та ІІ груп, які не здійснювали діяльності до 30 червня (але за їх зверненням до ДПС);
  2. Штрафи за порушення з ПДВ під час карантину. Київські податківці роз’яснили, що ні Закон №533, ні Закон №540 не звільняють платників від сплати ПДВ та від застосування до них штрафів за неподання (несвоєчасне подання) звітності з ПДВ, несплату (несвоєчасну сплату) ПЗ з ПДВ;
  3. Звільнення від ПДВ постачання ліків та медвиробів. Нагадаємо, що 8 квітня Кабмін затвердив перелік медвиробів, які звільнені від ПДВ при постачанні на території України. Як діє таке звільнення – детально розповіла ДПС в інформаційному листі №10 (завантажити у PDF).

Допомога на час карантину: хто, коли і скільки отримає?

  • По-перше, Фонд безробіття встановив мінімальний розмір допомоги по безробіттю на період карантину (та місяць після його завершення) у розмірі 1000 гривень. Хто зможе її отримати – читайте тут;
  • По-друге, з'явився проект Порядку надання та повернення коштів, спрямованих на фінансування допомоги по частковому безробіттю на період карантину.У ньому прописано, хто матиме право на таку допомогу (усі працівники, але не всі роботодавці), як роботодавцям її отримати, а також розмір, тривалість її виплати. Про все це тут;
  • По-третє, Мінсоцполітики вкотре роз’яснило, що право на одноразову грошову допомогу у сумі 1000 грн матимуть пенсіонери з пенсією не більше 5000 грн. Відповідні зміни до Держбюджету Рада ухвалила 13 квітня. Тепер потрібно приблизно 5 днів, щоб розпочати виплати.

Втрату заробітку через карантинну відпустку без збереження зарплати планують компенсувати за рахунок бюджету
Мінекономіки напрацювало законопроект, який має посилити соцзахист населення в період карантину через коронавіс.

Зокрема, пропонується працівникам за час відпустки без збереження зарплати на час карантину за згодою сторін компенсувати частину втраченого заробітку. Відповідні зміни хочуть прописати у ст. 26 Закону про відпустки.

Законопроектом не встановлюється ні розмір, ні алгоритм розрахунку. Порядок надання допомоги буде затверджено Урядом вже після прийняття закону. Проте вказано, що така компенсація буде здійснюватися за рахунок бюджету.

Відкриття лікарняних дистанційно під час карантину: ініціатива МОЗ
На сайті профспілок оприлюднено проект наказу МОЗ «Про затвердження Змін до Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян» (завантажити у PDF).

Ним передбачено можливість лікарів первинної ланки відкривати листки непрацездатності на підставі звернення та опитування хворого за допомогою засобів телефонного зв’язку або інтернет-телефонії з обов’язковим відповідним записом у медичній карті амбулаторного хворого.

Нові правила боротьби з відмиванням доходів (уже за тиждень!)
Нагадуємо, що 28 квітня набирає чинності Закон про запобігання та протидію легалізації та відмиванню доходів (Закон №361). За ним:

  • вже у квітні бухгалтери повинні будуть повідомляти Держфінмоніторинг про операції клієнтів. А саме про операції, щодо яких у бухгалтера виникне підозра, що вони проводяться для легалізації та відмивання доходів. Втім, бухгалтерів, які працюють за трудовими договорами, цей обов'язок не стосується;
  • збільшується сума фінансових операцій, що підлягають обов’язковому фінансовому моніторингу (з 150 тис. грн до 400 тис. грн) з одночасним зменшенням кількості ознак таких фінансових операцій (з 17 до 4);
  • удосконалено процедуру розкриття кінцевих бенефіціарних власників. Більше про це читайте тут і тут;
  • створюється прозорий інструмент притягнення до відповідальності за порушення тощо.

Також Нацбанк повідомив, що у зв’язку з набранням чинності цим законом з 28 квітня встановлюються оновлені вимоги до переліку інформації про платника та отримувача.

Інші новини

  1. Закон про ринок землі – вже на підписі у Президента. 13 квітня Рада розблокувала підписання законопроекту №2178-10 щодо введення з 1 липня 2021 року ринку землі. Цього ж дня голова ВРУ відправив його на підпис Президентові;
  2. Якою буде глибина падіння економіки України? МВФ прогнозує падіння ВВП України у 2020 році на 7,7% у 2020 році (а потім очікує зростання на 3,6%). Уряд при цьому вважає, що реальний ВВП України впаде у 2020 році на 4,8%. Раніше МВФ прогнозував зростання економіки України цього року на 3,0%, а Кабмін на 3,7%;
  3. Заборону на 1С та російські соцмережі пропонують продовжити. У травні спливає строк дії санкцій щодо фізичних та юридичних осіб, пов’язаних з Російською Федерацією, накладених на них Рішенням РНБО від 28.04.2017 року. Проте у Раді зареєстровано проект Постанови №3319, яким пропонується ці санкції продовжити.


Наостанок – не забудьте!
Сьогодні, 21 квітня, – останній день сплати підприємцями ЄСВ за І квартал 2020 року. Зверніть увагу, що за І квартал мінімальна сума ЄСВ до сплати буде становити 2078,12 грн, оскільки за березень 2020 року всіх ФОП звільнено від сплати ЄСВ.

А ще сьогодні об 11:00 відбудеться безкоштовний вебінар «ФОПівське життя в умовах карантину» з Мар’яною Кавин. А про те, що і як буде у травні з зарплатою, податками, орендою, торгівлею – дізнайтесь під час безкоштовної online-конференції. Вона пройде вже за тиждень, 27 квітня.


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»