• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 8–13 червня

Карантин в Україні можуть знову посилити; ІПК і надалі захищатиме платника податків від штрафів; запрацював порядок надання допомоги по частковому безробіттю, а Центр зайнятості надав інструкцію для ФОП з її отримання. А ще – новий індекс інфляції та найменша в історії облікова ставка НБУ

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 8–13 червня

Карантин в Україні можуть посилити
Прем'єр-міністр Денис Шмигаль не виключає такої можливості у разі погіршення епідеміологічної ситуації в 10 областях.

«Ми не припускаємо найближчим часом зміну системи управління карантином. Якщо в критичній кількості областей буде погіршення – це 10 і більше областей, це буде приводом для прийняття рішення про посилення в державі», – заявив він.

Своєю чергою, міністр охорони здоров’я М. Степанов повідомив, що у зв’язку з антирекордом по захворюваності на COVID-19 МОЗ уже готує термінові рішення, які допоможуть врятувати життя українців.

За даними міністерства, станом на середу не готові до пом'якшення карантину Тернопільська, Закарпатська, Волинська, Львівська, Житомирська, Чернівецька, Рівненська області та місто Київ.

З 6 червня діє оновлений порядок надання допомоги по частковому безробіттю
Кабмін постановою від 03.06.2020 р. №453 виклав у новій редакції Порядок надання та повернення коштів, спрямованих на фінансування допомоги по частковому безробіттю на період карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2. Переглянути документ можна тут.

Постанову опубліковано 6 червня в «Урядовому кур'єрі» №107 і цього ж дня вона набрала чинності.

Завдяки новому Порядку допомога по частковому безробіттю тепер може виплачуватися ФОП, в тому числі, які не мають найманих працівників, але є застрахованими особами (тобто сплачували ЄСВ). Більше подробиць – за посиланням.

Як ФОП на себе отримати допомогу по частковому безробіттю?
Згідно з інструкцією від Центру зайнятості, для цього слід зробити шість кроків:

  1. Зверніться до центру зайнятості за місцем сплати ЄСВ упродовж 90 днів з моменту зупинення чи скорочення діяльності.
  2. Підготуйте необхідний пакeт документів (повний перелік – у статті).
  3. Подайте оригінали документів до центру зайнятості. Як це можна зробити, – також у статті.
  4. Упродовж трьох робочих днів документи перевіряють.
  5. Рішення щодо надання допомоги приймає обласний чи Київський міський центр зайнятості.
  6. Після одержання коштів на свій рахунок ЦЗ переказує їх фізособі-підприємцю.

Усі подробиці та інфографіка – тут.

Індивідуальні податкові консультації та штрафи за Законом №466
У середу ми навели роз’яснення київських податківців щодо ІПК. За ним, згідно змін, внесених до ПКУ Законом №466, з 1 січня 2021 року надана платнику ІПК більше не захищатиме його від притягнення до відповідальності. Але вже у п`ятницю на офіційному сайті ДПС з’явилося нове роз’яснення…

За новою позицією ДПС, з 1 січня 2021 року надана платнику індивідуальна податкова консультація й надалі буде захищати його від притягнення до відповідальності:

«...Норми щодо звільнення від відповідальності, включаючи фінансової (штрафні санкції та/або пеня), платника податків, який діяв відповідно до наданої ІПК, а також узагальнюючої податкової консультації (п. 53.1 ст. 53 Кодексу) діють до 31.12.2020.
З 01.01.2021 вказані норми відповідно до Закону № 466 переносяться до п. 112.8 ст. 112 Кодексу і продовжать діяти».

Ну а старе роз’яснення з сайту податкової зникло.

Як складати декларацію з прибутку, враховуючи зміни за Законом №466?
Податківці видали лист №8939/7/99-00-07-02-01-07, де роз’яснили особливості заповнення декларації з податку на прибуток за звітні періоди 2020 року через набрання чинності Закону №466. А ми у редакції детально розібрали та прокоментували цей лист.

Зауважимо, що хоча нові правила оподаткування вже діють, до самої форми декларації зміни поки не внесені.

Також це питання розглянуто ДПС в інформаційному листі №12 (разом з нововведеннями в оподаткуванні податком на прибуток). Завантажити його можна з сайту ДПС.

Податкова реформа-2020: що ще ми дізналися минулого тижня?
Змін Закон №466 приніс чимало. Тож минулого тижня ми (і податківці теж) продовжили їх аналізувати. Зокрема, розповіли про зміни щодо:

  • оподаткування ПДВ. Вони, зокрема, торкнулися порядку анулювання реєстрації платником ПДВ; строків реєстрації зведених ПН за пп. 198.5 та пп. 199.1 ПКУ; штрафів щодо нереєстрації ПН та РК; порядку розрахунку суми ліміту для реєстрації ПН/РК тощо. Детальніше – у нашій аналітиці;
  • податку на прибуток в частині збільшення вартості ОЗ та обсягу доходу для податкових різниць. Так, з 2021 року юрособи з доходом менш ніж 40 млн грн зможуть складати декларації раз на рік (а вже в 2020 році – не застосовувати податкові різниці). А ще з 23 травня 2020 р. податкова вартість ОЗ становить 20 000 грн. Про це читайте тут;
  • позапланових перевірок ДПС. Податківці наголосили, що змінено підстави для їх проведення. Зокрема, з 23.05.2020 року ними є: неподання платником податків в установлений законом строк податкової декларації, розрахунків, звітності для податкового контролю за трансфертним ціноутворенням; та отримання інформації, що свідчить про ведення нерезидентом господарської діяльності через постійне представництво на території України без взяття на податковий облік.

«Сплячі» ФОПи та списання нарахованого ЄСВ: маємо перше офіційне роз'яснення ДПСУ!
Податківці в «ЗІР» (підкатегорія 201.08) навели порядок списання нарахованого ЄСВ сплячими ФОПами... але так і не визначилися зі стартом написання заяви для цього.

Водночас вони наголосили, що вимога про сплату суми недоїмки, штрафних санкцій і пені вважається відкликаною у день прийняття податковим органом рішення про списання суми недоїмки, штрафних санкцій і пені. Нараховані та сплачені або стягнуті за зазначений період суми недоїмки, штрафних санкцій і пені відповідно до Закону №2464 поверненню не підлягають.

Що ще нового у ДПС?

  1. ДПС запустила новий сервіс – автоматизований моніторинг відповідності ПН/РК критеріям ризиків. Відтепер в меню «Моніторинг ПН/РК» Е-кабінету забезпечено можливість доступу до інформації щодо відповідності такого платника податків критеріям ризиковості;
  2. Допомога по частковому безробіттю працівників не оподатковується ПДФО та військовим збором. Про це податківці зазначили у свіжій консультації на ресурсі «ЗІР» (підкатегорія 103.02);
  3. Річний дохід для податкових різниць у 40 млн грн: як його застосовувати? З 23 травня річний дохід для обов'язкового застосування податкових різниць становить 40 млн грн. Як та коли приймати рішення про незастосування різниць у разі отримання доходу менше 40 млн грн? Читайте думку ДПС і коментар від редакції «Дебет-Кредит» за посиланням;
  4. ДПС у Полтавській області нагадала правила оподаткування матеріальної допомоги. Так, якщо така допомога є систематичною та надається всім або більшості працівникам, вона оподатковується ПДФО за ставкою 18%. А от якщо нецільова благодійна (матеріальна) допомога надається лише окремим працівникам за їх заявами (у зв’язку з особистими обставинами) і має разовий характер, то сума такої допомоги не включається до оподатковуваного доходу. Звісно, у разі не перевищення її протягом року 2940 грн.

До уваги «єдинників»!

  1. Для переходу з ІІІ кварталу на іншу групу слід подати заяву до 15 червня включно. Тож сьогодні – останній день! Хто та як може перейти на іншу групу платників єдиного податку? В яких випадках це є обов’язком? Читайте у статті від редакції;
  2. «Єдинники»-платники ПДВ востаннє щоквартально звітують за ІІ квартал, з липня – щомісяця. ДПС наголосила, що останнім звітним періодом для платників податку, які подавали звітність з ПДВ щоквартально, буде ІІ-й квартал 2020 року. Починаючи з податкової звітності за липень 2020 року всі без винятку платники податку, в тому числі і ті, що перебувають на «спрощенці», мають подавати декларацію щомісячно.

Інші новини

  1. З 12 червня діє форма попередження про відповідальність за трудові порушення. Нагадаємо, що 19 травня Мінекономіки затвердило форму попередження про відповідальність за порушення законодавства про працю. Воно надаватиметься всім роботодавцям за результатами інспекційних відвідувань;
  2. Індекс інфляції за травень – 100,3 %. За даними Держстату, інфляція на споживчому ринку у травні 2020 р. порівняно з квітнем 2020 р. становила 0,3%, з початку року – 1,8%. Зокрема, у травні зросли на 1,2% ціни на продукти харчування та безалкогольні напої; ціни на алкоголь та тютюнові вироби підвищилися на 1,1%; одяг і взуття подешевшали на 1,4%, а ціни на транспорт знизилися на 2,0%;
  3. Нацбанк знизив облікову ставку з 8% до 6% з 12 червня. Це – найнижчий рівень облікової ставки за історію незалежної України.

Безкоштовна онлайн-конференція для бухгалтерів 


Про бухгалтерські новації, ПДВ, ФОП, відпускні та штрафи
– вже завтра об 11:00 та 19:00 на online-конференції. І це безкоштовно. Та ще й 6 подарунків!

Треба лише зареєструватися і вчасно приєднатися до перегляду. Ставте нагадування :) 


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»