• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 25–29 серпня

Продовження карантину ще на два місяці (до 1 листопада), нові карантинні зони вже відсьогодні, а завтра, 1 вересня – мінзарплата 5000 грн (якщо закон встигнуть опублікувати). А ще пишемо про нюанси індексації у вересні, старт перевірок Держпраці, норми тривалості робочого часу на 2021 рік та багато інших важливих новин

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 25–29 серпня

Карантин продовжено до 1 листопада
26 серпня постановою №760 Кабінет Міністрів продовжив карантин в Україні ще на два місяці, до 31 жовтня (включно).

Цією ж постановою посилюються обмежувальні заходи. Зокрема, в регіонах із «зеленим» рівнем небезпеки заборонено проведення концертів (крім тих, які проводяться закладами культури, для яких концертна діяльність протягом останнього року є основним видом діяльності), дискотек, робота розважальних закладів (нічних клубів), діяльність закладів громадського харчування з організацією дозвілля (ресторанів, кафе, барів, закусочних, їдалень, кафетеріїв, буфетів тощо).

Що зміниться у інших «кольорових» зонах та які наслідки для бізнесу будуть через продовження карантину, – читайте тут.

Тим часом КСУ вже визнав неконституційними деякі обмеження карантину. (Зокрема, щодо роботи закладів громадського харчування, а також щодо обмеження заробітних плат посадовців та суддів на час карантину).

Які ще рішення прийняв Уряд минулого тижня?

  • По-перше, підвищуються посадові оклади бюджетникам. З 1 вересня посадовий оклад (тариф) бюджетного працівника 1 тарифного розряду становитиме 2225 грн (раніше 2102 грн). Як пояснюють в Кабміні, така необхідність виникла через підвищення мінімальної зарплати з 1 вересня до 5 000 гривень;
  • По-друге, тимчасово заборонено в'їзд в Україну для іноземців. Діятиме заборона з 00 год. 00 хв. 28 серпня 2020 р. по 00 год. 00 хв. 28 вересня 2020 р. У зв'язку з цим авіакомпанія МАУ вже скасувала низку рейсів (їх перелік дивіться тут);
  • По-третє, знову підкориговано правила самоізоляції. Зокрема, самоізоляції підлягають особи, які мали контакт з пацієнтом з підтвердженим випадком COVID-19, але крім осіб, які під час виконання службових обов’язків використовували засоби індивідуального захисту відповідно до рекомендацій щодо їх застосування; особи з підозрою на інфікування або з підтвердженим діагнозом COVID-19 у легкій формі за умови, що особа не потребує госпіталізації тощо. Більше подробиць – у новині.

З 31 серпня – нові карантинні зони
Відсьогодні діють оновлені карантинні зони залежно від епідемситуації в регіонах.

До «червоної» зони потрапили сім міст (Івано-Франківськ, Калуш, Коломия, Біляївка, Ізмаїл, Дубно та Острог) та 11 районів (Городенківський, Косівський, Тисменицький райони Івано-Франківської області; Костопільський та Радивилівський райони Рівненської області; Бережанський район Тернопільської області; Вижницький, Глибоцький, Заставнівський, Кіцманський та Новоселицький райони Чернівецької області).

Львів, Луцьк, Тернопіль, Ужгород, Суми і Харків – у «помаранчевій» зоні. А от Вінниця, Житомир, Одеса, Хмельницький, Чернігів і Київ – у «жовтій».

Детальніше з переліком міст можна ознайомитися тут.

Яким буде навчання під час карантину?
Міністерство охорони здоров'я оновило правила для навчання в школах під час пандемії. Ними, зокрема, передбачено:

  • навчання без масок для учнів початкової школи;
  • гнучкий розклад навчання;
  • мінімізація пересування учнів між кабінетами і аудиторіями;
  • дозатори та антисептики на вході до навчальних закладів тощо.

Важливо: якщо хоча б один учень заразиться коронавірусом, то весь клас має йти на самоізоляцію. Докладніше – у новині.

Мінімальну зарплату збільшено до 5000 грн: які наслідки?
25 серпня депутати прийняли в цілому президентський законопроект №3963. Ним передбачено збільшення зарплати з 1 вересня на 277 грн (з 4723 грн до 5000 грн). Президент підписав цей закон у суботу.

Наслідки такого підвищення ми вже розглянули у трьох аналітичних статтях:

  1. Як зміняться розміри ЄСВ та ЄП для фізосіб-підприємців? Скільки ЄСВ доведеться сплачувати з 1 вересня 2020 року роботодавцям та підприємцям за себе? Чи зміняться розміри єдиного податку для фізосіб І та ІІ груп? Про це тут;
  2. Які наслідки для роботодавців? Як тепер будемо нараховувати та оподатковувати зарплату, лікарняні та декретні? Читайте у цій статті (плюс 5 прикладів);
  3. Як збільшаться штрафи за порушення трудового законодавства? Розмір місцевих податків та деякі правила оподаткування податком на прибуток залежать від мінімальної зарплати на 1 січня. Тому вони залишаються незмінними до кінця 2020 року. А ось фінансові штрафи за порушення трудового законодавства – збільшаться. Як саме – розказуємо тут.

Індексація зарплати у вересні 2020 року
Індекс споживчих цін, на підставі якого здійснюється розрахунок для проведення індексації, у липні 2020 року становив 99,4%. Тому він не вплинув на розрахунок коефіцієнта для проведення індексації у вересні 2020 року. Тобто всі роботодавці будуть нараховувати індексацію за коефіцієнтами для липня-серпня.

Докладніше (і на прикладах) читайте у традиційному щомісячному роз’ясненні від редакції.

Знайомимося з нормами тривалості робочого часу на 2021 рік
Оскільки всі питання щодо сфери праці та зайнятості населення з 27 травня 2020 року передано Мінекономіки, саме воно цього разу надало роз'яснення щодо норм тривалості робочого часу на 2021 рік. Традиційно — з прикладом розрахунку такої норми, розрахованої за календарем 5-денного робочого тижня з двома вихідними днями в суботу та неділю.

Згідно з розрахунком у 2021 році будемо працювати 250 к.дн, а відпочивати – 115 к.дн. Більше подробиць тут.

Мінекономіки затвердило зміни до Класифікатора професій
Згідно з наказом Мінекономіки від 18.08.2020 р. №1574, у Класифікаторі професій професійні назви робіт наводяться у чоловічому роді, крім назв, які застосовуються виключно у жіночому роді (економка, нянька, покоївка, сестра-господиня, швачка).

Проте інші назви професій у жіночому роді можуть бути змінені на вимогу працівниці. Докладніше – у новині.

До кого з 1 вересня завітає Держпраці з трудовими перевірками?
З 1 вересня Держпраці почне перевіряти роботодавців, у яких:

  • обсяг наданих послуг не відповідає фактичній чисельності працівників;
  • відбулося зменшення кількості працівників під час карантину та відсутня позитивна динаміка працевлаштування після пом’якшення карантину.

І це незважаючи на продовження карантину до 1 листопада. Адже мораторій на перевірки Держпраці не розповсюджується.

Статистична звітність-2021:вже є проєкти календаря та альбому форм
На сайті Держстату оприлюднено проєкти:

  • Альбому форм державних статистичних спостережень на 2021 рік. У ньому представлено бланки форм державних статистичних спостережень на 2021 рік за розділами по галузям економіки;
  • Календаря подання форм державних статистичних спостережень та фінансової звітності у 2021 році. У ньому зазначено помісячно граничні терміни подання форм державних статистичних спостережень та фінансової звітності у 2021 році.

Що нового із внесенням відомостей про бенефіціарів до ЄДР?
Ще 27 липня Мінфін повідомив, що відбулась робоча нарада з питань затвердження форми та змісту структури власності юридичних осіб. Але навіть через місяць, станом на 27 серпня, проект такого наказу Мінфін ще не підготував.

Після його появи документ має пройти всі стадії реєстрації та офіційного опублікування і тільки після цього він набере чинності та дасть старт компанії з оновлення інформації про власників в ЄДР. Таким чином, станом на 27 серпня у юросіб немає обов'язку подавати відомості до ЄДР і коли він виникне – невідомо.

Про це, а також детальні рекомендації щодо порядку і строків внесення інформації про кінцевого бенефіціарного власника, їх підтвердження та оплати цих дій – читайте тут.

Інші новини

  1. Гетманцев передав до ДПС 42 скарги щодо заблокованих ПН. Голові комітету ВР Данилу Гетманцеву на його заклик за тиждень з 20 по 27 серпня було надіслано 42 скарги щодо відмови у розблокуванні ПН та РК. 27 серпня він передав ці звернення до ДПС. Чекаємо тепер на результат таких дій…
  2. ФСС затвердив нову форму договору подання е-документів. Цей договір укладають страхувальники (роботодавці) з відділенням робочого органу виконавчої дирекції ФСС для подання е-документів, зокрема, заяв-розрахунків на виплату допомог працівникам. Договори, укладені в попередні періоди, є чинними і не потребують переоформлення;
  3. Сьогодні останній день для сплати податків за липень. Починаючи з 23 травня нормами ПКУ передбачено перенесення граничного терміну для сплати податків у разі припадання його на вихідні та неробочі. Перше практичне втілення цих норм припало на серпень. Про нюанси такого перенесення читайте у новині;
  4. Насамкінець – не забудьте! Сьогодні, 31 серпня – останній день подання заяви на списання боргу з ЄСВ для «сплячих» ФОПів.

Податок на прибуток 2020: помилки, ризики, оптимізація

[Податок на прибуток 2020]
7-8-9 вересня три безкоштовні Вебінари “Податок на прибуток 2020: помилки, ризики, оптимізація” від Г. Морозовської та А. Волевач (Школа бухгалтерії AVS). Реєструйтесь!

На вебінарах ми розберемо найпоширеніші помилки, ризики та методи оптимізації податку на прибуток у 2020 році. За три зустрічі Ви дізнаєтесь:

  • 7 вересня. Хто може не застосовувати різниці та як правильно оформити рішення про відмову від них. Запізнілі первинні документи та відображення витрат. Правильний облік витрат майбутніх періодів;
    8 вересня. Як контролери знімають витрати за продажами нижче собівартості. Навчитеся правильно формулювати умови договору позики, щоб уникнути податкових ризиків. Навчитеся відстрочувати виникнення доходу за кредиторкою;
    9 вересня. Про способи зменшення бази оподаткування, створюючи "зарплатні" резерви. Навчитеся дисконтувати довгострокову заборгованість. Як розмежувати ремонти та поліпшення, коли відображати витрати, а коли капіталізувати їх.

Реєструйтесь на вебінари від Галини Морозовської та Анастасії Волевач, щоб вести облік податку на прибуток правильно та без помилок.


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»