• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 12–17 жовтня

Карантин продовжено до 31 грудня; епідемічні зони знову оновлено (з 19 жовтня), у червоній зоні суттєво збільшилося міст та районів (29 та 39 відповідно), а школи (не всі, правда) йдуть на канікули швидше, ніж планувалося. Крім того, з'явилися новий порядок перевірок ФСС, проєкт плану комплексних перевірок на 2021 рік та текст законопроєкта Гетманцева про фізосіб-«єдинників» і РРО

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 12–17 жовтня

Уряд продовжив карантин до 31 грудня: що зміниться?
13 жовтня Кабмін прийняв рішення про продовження карантину в Україні до 31 грудня 2020 року. А вже наступного дня відповідна постанова КМУ від 13.10.2020 р. №956 офіційно опублікована в «Урядовому кур'єрі» №200/6814 і набрала чинності.

Через подовження адаптивного карантину до 31 грудня (включно):

  • податкові і ЄСВ штрафи та пеня не нараховуватимуться (але є винятки);
  • за несвоєчасну реєстрацію ПН, РК, АН, строк реєстрації яких припадає на період з 1 серпня по 31 грудня ДПС, мають не штрафувати (але поки не має офіційної інформації);
  • діє мораторій на податкові перевірки (зокрема, і щодо ЄСВ);
  • розгляд звернень до податківців (скарги, запити, зокрема, на ІПК) теж відкладається;
  • допомога по частковому безробіттю буде виплачуватись;
  • роботодавці можуть подовжити простій; оплачувані та неоплачувані відпустки працівникам (але лише за їхнім бажанням); виконання працівниками роботи дистанційно.

Водночас цією постановою посилено карантин. Зокрема:

  • внесені зміни щодо критеріїв для зон карантину;
  • змінено правила щодо дозволеної кількості людей у масових зібраннях;
  • заборонено роботу закладів харчування з 22:00 до 7:00 (у «зеленій», «жовтій» та «помаранчевій» зонах);
  • рекоменовано перевести університети на дистанційне навчання з 15 жовтня по 15 листопада, а шкільні канікули ввести з 15 жовтня (у Києві розпочнуться з 21 жовтня).

Що ще змінено Постановою №956 – читайте у новині.

Корисний спецвипуск від редакції - безкоштовно для всіх!


Україна готується до другої хвилі коронавірусу

Як повідомив голова комітету ВР з питань здоров'я нації Михайло Радуцький, під час селекторної наради Президент дав низку доручень для підготовки до другої хвилі коронавірусу.

Верховній Раді, наприклад, пропонується запровадити відповідальність власників приміщень за дотримання маскового режиму – штраф від 3400 до 5100 грн. Більше читайте тут.

Крім того, в Україні пропонують ввести карантин вихідного дня. Це коли родина у вихідний день лишається у себе в родині, – розповів Радуцький. «Ніхто нікуди не їздить: ні в ресторани, ні на концерти в Харків. Це можна витримати, це не закриття підприємств, це не зупинка».

З 19 жовтня – знову нові карантинні зони
Через погіршення епідемічної ситуації в Україні знову оновлено зони карантину:

  • у червоній зоні значно збільшилася кількість міст та районів (зокрема, тому, що змінено критерії для включення регіонів до цієї зони). Серед них – Тернопіль, Івано-Франківськ, Харків, Чернівці, Чернігів. Загалом 29 міст та 39 районів. Для кожного регіону червоної зони Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій визначила окремі обмеження. Переглянути їх можна тут;
  • Київ і надалі в помаранчевій зоні. А також Вінниця, Луцьк, Дніпро, Ужгород, Львів, Одеса та ще 89 міст і 303 райони;
  • у жовтій зоні 23 міста та 72 райони. Зокрема, Мукачево, Запоріжжя, Хуст, Калуш, Яремче тощо.

Весь перелік дивіться у новині.


Увага! З'явився проєкт плану комплексних перевірок на 2021 рік
16 жовтня оприлюднено проєкт Плану здійснення комплексних заходів державного нагляду (контролю) на 2021 рік. Переглянути його можна:

  • на Інспекційному порталі;
  • завантажити у форматі .xlsx. Зверніть увагу: оновлення в проєкті комплексного плану не будуть відображатися в файлі для завантаження. Дані оновляться після затвердження комплексного плану.

За проєктом плану наступного року буде проведено 43 542 перевірки підприємств та підприємців (це на 11 326 більше ніж було у плані на 2020 рік).

Проте ви маєте право відмовитися від проведення комплексної перевірки. Для цього слід звернутись з письмовою заявою до ДРСУ. Зробити це потрібно до затвердження плану комплексних перевірок на 2020 рік, тобто до 15.11.2020 р.

А що з перевірками ДПС?
Щодо податкових перевірок, то їх плану-графіка на 2021 рік ще немає (навіть у проєкті). Він має бути оприлюднений до 25 грудня року, що передує року, в якому проводитимуться такі документальні планові перевірки. Тож наразі чекаємо.

План-графік на 2020 рік (з останнім оновленням за червень) дивіться тут.

З 10 жовтня діє новий порядок перевірок ФСС
Постановою ФСС від 02.10.2020 р. №23 затверджено Порядок перевірки правильності використання страхувальниками страхових коштів Фонду соціального страхування України та застосування фінансових санкцій за порушення встановленого порядку їх використання.

Тепер ФСС може проводити камеральні та документальні перевірки. А ще – призупиняти виплати в разі відмови або перешкоджання з боку страхувальника у проведенні перевірки, виявлення фактів подання ним до Фонду недостовірних відомостей або порушення порядку використання страхувальником страхових коштів Фонду.

Докладно цей Порядок ми проаналізували у нашій статті.

Звертаємо увагу! ФСС має право проводити свої перевірки навіть під час карантину та наразі вже є складений графік перевірок на 4 квартал. Але чи будуть вноситися в нього корективи через появу нового порядку, поки не відомо.

Перевірте, чи ваші трудові відносини не замасковані під цивільно-правові
Держпраці наголошує, що трудовий договір укладається між працівником і роботодавцем. Натомість сторонами цивільно-правової угоди можуть бути будь-які юридичні або фізичні особи.

Перевірити, чи маєте ви трудові відносини, можна за допомогою контрольного списку (тесту) від Держпраці.

Звільнення окремих фізосіб-«єдинників» від РРО: з'явився текст законопроєкта Гетманцева
Нагадаємо, що 28 вересня Комітет ВРУ з податкової політики рекомендував прийняти законопроєкт Гетманцева про звільнення окремих фізосіб-«єдинників» від РРО. Це компромісна редакція на основі законопроектів №2645 та №2645-1. І ось з'явився й сам текст цього законопроєкта. Він зареєстрований у ВРУ 12 жовтня під №2645-д, а ми пишемо про це тут.

Змінами передбачається:

  • збільшення розміру загальної площі, дозволеної для надання в оренду для перебування на спрощеній системі оподаткування;
  • розширення переліку побутових послуг населенню, які надаються платниками єдиного податку;
  • звільнення від застосування РРО та/або ПРРО платників єдиного податку другої групи за критеріями місця здійснення діяльності та/або розміру загальної площі торгового об’єкту;
  • пом’якшення відповідальності суб’єктів господарювання за порушення порядку застосування РРО, включаючи звільнення від відповідальності суб’єктів господарювання, які проводять розрахункові операції без використання режиму попереднього програмування найменування товару, збільшення до двох мінімальних заробітних плат суми залишку готівки в касі для незастосування штрафу, звільнення від штрафу пов’язаного із створенням та зберіганням інформації на контрольній стрічці і за неподання до контролюючих органів звітності, пов’язаної із застосуванням програмних РРО.

Не пропустіть! Сьогодні, 19 жовтня, – останній день сплати ЄСВ для ФОПів
Нагадуємо, що за ІІІ квартал 2020 року мінімальна сума ЄСВ до сплати буде становити 3178,12 грн, оскільки з вересня розмір мінімальної зарплати зріс до 5000 грн. Таким чином, 1039,06 грн (4723,00 х 22%)*2 міс.+ 1100 грн (5000,00 х 22%) = 3178,12 грн.

Більше про це – у новині.

Інші новини

  1. В Україні можуть відмовитися від переведення годинників. У ВРУ зареєстровано законопроєкт «Про обчислення часу в Україні», яким передбачається встановлення й закріплення на території України єдиного київського часу та відмову від подальшого сезонного переведення стрілок годинників.
    А поки закон не прийнято, вже цього тижня (в ніч з суботи на неділю 25 жовтня) не забудьте перевести годинники на 1 годину назад;
  2. Штрафи для бізнесу за порушення карантину планують підняти до 51 тис. грн. ВРУ готується підняти штрафи для бізнесу за порушення карантину. За недотримання карантинних норм планують штрафувати на суму до 51 тисячі гривень;
  3. Гетманцев пропонує відкласти підвищення мінімальної зарплати до 6500 грн. Голова податкового комітету ВРУ Данило Гетманцев заявив, що відклав би підвищення мінімальної зарплати до 6,5 тисяч гривень з 1 липня 2021 року на 1 грудня 2021 року. Про перенесення січневого збільшення до 6000 грн не йдеться.

1С 8 УТП: помилки в ПДВ, зарплаті та запасах

[1С 8 УТП: ПДВ, зарплата та запаси]
26-27-28 жовтня серія безкоштовних вебінарів "1С 8 УТП: помилки в ПДВ, зарплаті та запасах" від Світлани Шанайди (Онлайн-школа бухгалтерії AVS).
Реєструйтесь!

На вебінарах ми розберемо найпоширеніші помилки, які допускають бухгалтери в роботі з 1С 8 УТП. Ви дізнаєтесь:

26 жовтня. Облік ПДВ в 1С 8 УТП:

  • помилки при налаштуванні параметрів податового обліку;
  • помилки в ставках, податкових призначеннях;
  • помилки в методах нарахування ПДВ;
  • помилки при виборі варіанту ведення взаєморозрахунків з контрагентами;
  • помилки при формуванні податкових накладних.

27 жовтня. Облік Зарплати в 1С 8 УТП:

  • помилки в налаштуваннях зарплати;
  • помилки при нарахуванні та виплаті зарплати;
  • помилки при використанні резерву відпусток.

28 жовтня. Облік Запасів в 1С 8 УТП:

  • помилки в налаштуваннях обліку запасів;
  • помилки в рахунках обліку та податковому призначенні запасів;
  • помилки при формуванні первісної вартості;
  • помилки при формуванні та встановленні цін.

Вебінари допоможуть Вам розібратись з налаштуваннями в 1С 8 УТП, щоб вести облік правильно та без помилок.
Реєструйтесь на вебінари.


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»