• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 21 – 26 грудня

Маємо нові рахунки для сплати податків та зборів у 2021 році; опубліковано план-графік перевірок ДПСУ на 2021 рік та плани перевірок ФСС на I квартал; оприлюднено проєкти змін до КЗпП щодо трудових перевірок та до Порядку проведення індексації зарплати; а Держбюджет – підписаний Президентом!

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 21 – 26 грудня

Увага! Нові рахунки для сплати податків та ЄСВ
З 1 січня 2021 року (а фактично з 4 січня, коли почне працювати Держказначейство) почнуть діяти нові рахунки:

  • Для сплати податків та зборів. На сайтах територіальних органів Казначейства вони почали з’являтися з 22 грудня. Станом на 24.12.2020 р. нові рахунки вже є для 13-ти областей. Переглянути їх можна тут.
  • З єдиного соцвнеску. 24 грудня ДПС розмістила окремий реєстр щодо нових рахунків з ЄСВ для всіх областей та Києва. Ознайомитися з ним можна тут.

 

Зустрічайте! План-графік перевірок ДПСУ на 2021 рік
24 грудня ДПСУ оприлюднила на своєму вебсайті План-графік проведення документальних планових перевірок платників податків на 2021 рік.

Як і минулого року, він містить чотири розділи:

  • Розділ I «Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб» та Розділ II «Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів» (завантажити). За ними наступного року податківці планують провести 4269 податкових перевірок.
  • Розділ ІІІ «Документальні планові перевірки фізичних осіб» (завантажити). Він налічує 1664 особи, до якої планує наступного року завітати з візитом ДПС.
  • Розділ IV «Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб з питань правильності обчислення, повноти і своєчасності сплати податку на доходи фізичних осіб, військового збору та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (завантажити). З таких питань податківці планують провести 355 перевірок.

Загалом у 2021 році податківці планують провести 6288 планових перевірок (для порівняння: на початку 2020 року у плані-графіку перевірок було 6147 підприємств та підприємців).

 

Ще дві важливі новини щодо перевірок
По-перше, вже є плани перевірок ФСС на 1 кв. 2021 року для всіх областей та Києва. Ознайомитися з ними можна тут.

По-друге, трудові перевірки хочуть проводити по-новому. Мінекономіки розробило черговий законопроєкт зі змінами до КЗпП. Зокрема, планують прописати правила проведення трудових перевірок, розширити права інспекторів та змінити розміри штрафів. Більше подробиць – у новині.

 

Держбюджет-2021 підписаний Президентом
21 грудня голова ВРУ Д. Разумков підписав законопроєкт №4000 «Про Державний бюджет України на 2021 рік» та передав його на підпис Президентові. А у п’ятницю, 25 грудня, Володимир Зеленський підписав Держбюджет на наступний рік.
Нагадаємо основні показники, закладені в ньому:

  • доходи – 1092083,3 млн грн;
  • видатки – 1328201,6 млн грн;
  • дефіцит держбюджету – 246635,5 млн грн (5,5% ВВП);
  • прожитковий мінімум: з 1 січня - 2189 грн, з 1 липня - 2294 грн, з 1 грудня - 2393 грн;
  • мінімальна зарплата: з 1 січня - 6000 грн, з 1 грудня - 6500 грн.

 

Отримання карантинної допомоги ФОПами та працівниками: нові роз’яснення
Нагадаємо, що до 31 грудня триває прийом заяв на отримання одноразової карантинної допомоги застрахованими особами (працівниками та ФОП).

  • За якими КВЕДами вони можуть отримати таку допомогу?
  • Яким є строк розгляду заяв?
  • Кому з осіб, які звернулися, вже виплатили допомогу?
  • Чи має право ФОП, зареєстрований у січні 2021 року, на допомогу?
  • Сплачено ЄСВ ФОПом за три місяці 2020 року, але відмовлено в допомозі – чому так?

Відповіді на ці та інші питання надали фахівці «Дії» тут і тут.

Зауважимо, що зі слів Прем’єр-міністра, з 21 грудня розпочалися виплати матеріальної допомоги людям, діяльність яких буде обмежена в результаті посиленого карантину з 8 січня.

 

Ресторанам і кафе дозволили працювати в Новий рік до 7-ї ранку
Кабмін постановою від 23.12.2020 р. №1301 вніс зміни до пп. 12 п. 2 Постанови №1236. А саме – ресторанам та кафе в новорічну ніч дозволено працювати після 23-ї години до 7-ї години 1 січня 2021 року (замість 1-ої години, як було затверджено раніше).

Постанова вже офіційно опублікована та 24 грудня набрала чинності.

Нагадаємо, що з 8 по 24 січня включно в Україні буде запроваджено повний локдаун. Про це читайте тут.

 

Чи штрафуватимуть бізнес за відсутність маски у клієнта?
Нагадаємо, що 17.12.2020 р. ВРУ проголосувала за законопроєкт №3890. Згідно з ним, штрафи для бізнесу за відсутність масок у відвідувачів та дій щодо припинення цього порушення будуть становити від 200 до 300 н.м.д.г. (наразі це 3400 - 5100 грн).

  • За якими критеріями буде визначатись суб’єкт порушення/контролю?
  • За яких умов відсутність заходів реагування має визнаватися порушенням?
  • Які підстави для виявлення правопорушення та застосування штрафу?

Про це читайте у статті від нашого юриста.

 

А от за порушення самоізоляції пропонують штрафувати до 8500 грн
23 грудня Кабмін погодив законопроєкт МОЗ щодо запровадження адмінштрафу за порушення порядку обов'язкової самоізоляції, обсервації, запроваджених у рішенні про карантин (завантажити).

Розмір штрафу становитиме від 200 до 500 н.м.д.г. (тобто від 3400 до 8500 грн).

У разі ухвалення цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем опублікування.

 

Порядок проведення індексації зарплати та інших доходів зміниться
На сайті СПО профспілок опубліковано проєкт постанови КМУ щодо змін до Порядку нарахування індексації доходів (завантажити).

Зокрема, пропонується ввести правила нарахування індексації у разі підвищення окладів не з 1 числа місяця.

Крім того, для аліментів запровадять порядок індексації. За новим п. 10-4 Порядку №1078 для проведення державним або приватним виконавцям індексації аліментів у твердій суми обчислення індексу споживчих цін провадиться наростаючим підсумком з наступного року з місяця встановлення розміру аліментів.

 

Як проводиться через РРО оплата, що надійшла через Приват24 в позаробочий час?
Податківці вкотре наголосили на необхідності застосовувати РРО у разі отримання оплати за товари або послуги через мобільні додатки Приват24, Монобанк, інші.

Також вони роз’яснили, як діяти суб’єкту господарювання, якщо такі оплати надійшли в позаробочий час. Про це читайте у нашому коментарі до ІПК ДПС від 27.10.2020 р. №4437/ІПК/99-00-07-05-01-06.

 

Що ще нового у ДПС?

  1. Оновлено Реєстр великих платників податків на 2021 рік. Зміни до нього внесені наказом ДПС від 22.12.2020 р. №745. До оновленого Реєстру включено 1371 підприємство; це на 4 юрособи менше ніж було у первинному варіанті.
  2. З 1 січня ДПС буде працювати як єдина юрособа. 24 грудня відповідний наказ підписав голова ДПС Олексій Любченко. Тож тепер ДПСУ буде функціонувати як єдина юридична особа, що складається з центрального апарату та територіальних органів, утворених як її відокремлені підрозділи (без статусу юридичних осіб).
  3. Нюанси заповнення ФОПами звіту з ЄСВ за 2020 рік через карантинні пільги. Податківці розповіли, що у графі 4 таблиці 1 Звіту в місяцях звільнення від нарахування, обчислення та сплати ЄСВ (березень, квітень, травень, грудень) проставляються прочерки, а показники інших календарних місяців заповнюються на загальних підставах.
  4. 30 грудня – останній день для сплати податків за листопад 2020 року. Хоч 31 грудня буде робочим днем і саме це число має бути граничним для сплати податків, ДПС вважає інакше: за її календарем сплатити податки треба до 30 грудня включно. Як працюватимуть банки на новорічні свята загалом і 31 січня зокрема – читайте тут.

 

Яку статистичну та фінансову звітність можна буде подавати в електронному вигляді у 2021 році?
Держстат оприлюднив Перелік форм державних статистичних спостережень та фінансової звітності, які можуть подаватись респондентами в електронному вигляді у 2021 році.

Переглянути його можна тут.

Станом на 24.12.2020 р. документ налічує 41 звіт (30 статистичних та 11 фінансових звітів).

 

Насамкінець – про новорічно-різдвяні вихідні
Цього року 1 січня припадає на п'ятницю. Тож в період новорічних свят будемо мати три вихідні поспіль – з 1 по 3 січня.

Крім того, розпорядженням КМУ №1191-р Уряд рекомендував роботодавцям перенести робочий день з п’ятниці 8 січня на суботу 16 січня. У такому разі на різдвяні свята буде ще чотири вихідні – з 7 по 10 січня.

Загалом у січні будемо мати 12 вихідних.

Більше про це (а також про те, як працюватимуть банки та Казначейство) дізнавайтеся тут.

 

Інші новини

  1. Президент утворив Раду з питань сприяння розвитку ФОПів. Цей консультативно-дорадчий орган створюється з метою сприяння налагодженню конструктивної взаємодії органів державної влади й суб'єктів малого підприємництва та їхніх громадських об'єднань. Головою Ради призначено заступника голови Офіса Президента Юлію Свириденко.
  2. У Раді заблокували підписання законів про відтермінування норм Закону №466 та зниження ставки ПДВ аграріям. Зареєстровано п'ять проєктів постанов про скасування рішень ВРУ щодо прийняття в другому читанні (в цілому) законопроєктів №4065 та №3656. А отже, голова ВРУ не може підписати ці закони та передати їх на підпис Президентові до розгляду проєктів постанов у сесійній залі.
  3. Держказначейство запустило новий пошуковий сервіс. Відтепер на сайті Держказначейства працює «Пошук розпорядників та одержувачів бюджетних коштів відповідно до Єдиного реєстру» та «Пошук клієнтів, яким відкрито небюджетні рахунки в органах Казначейства». Потрібну інформацію можна знайти ввівши у поле для пошуку код ЄДРПОУ або за ключовими словами.

Мчимо у новий рік з шаленими знижками! Тільки сьогодні доступ до Бухгалтерської Відеоплатформи №1 лише за 109 грн/міс.!

Вже понад 250+ відеокурсів, записів трансляцій та вебінарів доступно до перегляду.

З нами ви першими дізнаєтесь про всі нововведення, які готують для нас законодавці з нового року. Також будете в курсі всіх нюансів та підводних каменів стосовно звітності-2021 та перевірок. А ще отримаєте індивідуальні консультації від ТОП-лекторів України ЩОТИЖНЯ!

Дивитися ― не передивитися!


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»