• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 25 – 30 січня

За неподання інформації про бенефіціарів Мін’юст буде штрафувати до 51 тис грн; замість податкової міліції з’явиться Бюро економбезпеки; неоподатковані міжнародні поштові відправлення хочуть збільшити зі 100 до 150 євро; а за недопуск ДСНС до перевірок з пожежної безпеки штрафувати (прийнято закони). А ще у лютому – перше подання звіту про заборгованість зі зарплати, квартальна звітність та нюанси індексації зарплати

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 25 – 30 січня

Як індексувати зарплату у лютому?
Індекс споживчих цін, на підставі якого здійснюється розрахунок для проведення індексації, у грудні 2020 р. становив 100,9%. Але він все одно вплинув на коефіцієнти індексації.

Тому окремі роботодавці будуть нараховувати індексацію за новими коефіцієнтами, а усі інші – на рівні січня 2021 року. Як саме треба було індексувати у грудні, ми розповідали тут.

Наприклад, у лютому за новими коефіцієнтами будуть нараховувати індексацію роботодавці, які збільшували оклади у березні та серпні 2019 року, а вперше будуть нараховувати індексацію ті, які збільшували у квітні-травні та липні-вересні 2020 року.

Більше про це читайте у традиційному щомісячному роз'ясненні від редакції.

 

У лютому вперше подаємо звіт про борги зі зарплати
Нагадаємо, що Держстат наказом від 21.07.2020 р. №222 затвердив нову форму статзвітності №3-борг (місячна) «Звіт про заборгованість з оплати праці».

Вперше подавати його маємо зі звіту за січень 2021 року. Граничний термін – не пізніше 7-го числа кожного місяця, але оскільки 7 лютого припадає на неділю, то граничний термін переноситься на понеділок, 8 лютого.

Подають його не всі юрособи-роботодавці, а тільки ті, які зазначені у Реєстрі Держстату (навіть якщо не мають боргу зі зарплати).

Як заповнювати форму та що буде за його неподання – читайте тут, а відеорозяснення дивіться за посиланням.

 

Які ще зміни та події чекають нас цього місяця?
Крім вищезазначених змін, у лютому бухгалтерів також чекає:

  • сплата податків за грудень 2020 року (граничний термін перенесено на сьогодні, 1 лютого);
  • подання звіту про квоти за 2020 рік – до 1 лютого (включно);
  • подання звітності за IV квартал 2020 р. та деяких річних декларацій (9 лютого) та відповідно сплата податків 19 лютого;
  • звітування з траспортного податку, плати за землю та нерухомість на 2021 рік (22 лютого);
  • нові рахунки для клієнтів окремих відділень Приватбанку (з 20 лютого);
  • завершення карантину 28 лютого (хоча з великою ймовірністю буде його чергове продовження).

Про усе це і не тільки читайте у статті від редакції.

А щоб не пропустити нічого важливого за минулий місяць, радимо ознайомитися з добіркою найцікавіших матеріалів січня – ось тут.

 

Мін’юст отримав право штрафувати за відсутність в ЄДР інформації про бенефіціарів
Постановою від 20.01.2021 р. №34 Кабмін вніс зміни до Порядку здійснення Міністерством юстиції контролю за діяльністю у сфері державної реєстрації. Вони запрацювали з 22 січня. Зокрема, йому надана можливість надсилати вимогу юрособам щодо сплати адмінштрафу (від 17000 грн до 51000 грн) за неподання інформації про бенефіціарів.

Проте Мін’юст все ще не має права ані застосовувати ці види штрафів, ані надсилати вимоги. Така інформація має подаватися до ЄДР тільки разом з формою структури власності, яку дотепер не затвердили.

До речі, за роз’ясненням Мінюсту, щорічно підтверджувати відомості про бенефіціарів слід буде навіть за відсутності змін. Але вперше інформацію бенефіціарів будемо подавати у 2021 році, якщо Мінфін затвердить структуру власності у 2021 році.

Відповідно, щорічне подання у такому разі вперше буде тільки у 2022 році.

 

Ще два свіжі рішення Уряду
По-перше, це реформа розрахунків прожиткового мінімуму. За ухваленим Урядом законопроєктом замість прожиткового мінімуму у деяких сферах використовуватимуть «базову величину».

По-друге, запровадження щорічної індексації пенсії 1 березня. Кабмін схвалив проєкт Закону щодо удосконалення пенсійного законодавства. Пропонується також встановити дату щорічної індексації пенсії – 1 березня.

 

Три важливі закони, прийняті минулого тижня ВРУ
Минулого тижня повернулися з канікул нардепи і відбулися перші в 2021 році засідання ВРУ. На них, зокрема, прийняті такі важливі закони:

  • Замість податкової міліції буде Бюро економбезпеки. У другому читанні прийнято законопроєкт №3087-д щодо створення Бюро економічної безпеки. Воно буде мати статус правоохоронного органу, а директора призначатиме Президент.
  • Неоподатковані міжнародні поштові відправлення хочуть збільшити зі 100 до 150 євро. У першому читанні нардепи проголосували за законопроєкт №4278 щодо збільшення суми неоподатковуваних ПДВ операцій з ввезення на митну територію у міжнародних поштових та експрес-відправленнях зі 100 до 150 євро. Водночас пропонується надати операторам поштового зв’язку статус осіб, відповідальних за сплату ПДВ.
  • За недопуск ДСНС до перевірок з пожежної безпеки буде адмінштраф. За текстом законопроєкту №3931 (прийнятому ВРУ у І читанні), нормою нової ст. 185-14 КпАП буде встановлено, що створення перешкод для діяльності уповноважених посадових осіб ДСНС, зокрема, пов’язаної з проведенням перевірок, тягне за собою накладення штрафу від тисячі до двох тисяч н.м.д.г. (від 17000 до 34000 грн).

 

Нові законодавчі ініціативи

  1. Депутати збираються поновити мораторій на перевірки бізнесу. У ВР зареєстрований законопроєкт №4571, яким пропонується продовжити можливість зменшення місцевих податків органами місцевого самоврядування. Крім того, зареєстровано два альтернативні законопроєкти (№4571-1 та №4571-2), якими додатково пропонується: відновити дію мораторію на здійснення планових перевірок у сфері господарської діяльності до закінчення дії карантину.
  2. Уряд хоче змінити правила охорони праці та трудових перевірок. Застарілий Закон «Про охорону праці» пропонують замінити на Закон «Про безпеку та здоров’я працівників на роботі». Його проєкт передали на узгодження до СПО профспілок. Ним також пропонується внести зміни до КЗпП, зокрема, щодо перевірок за дотриманням законодавства про працю.
  3. Чеки з платіжних терміналів можуть стати електронними. У Раді зареєстровано законопроект №4616, який вносить зміни до Закону про РРО та інших актів щодо забезпечення споживачів (платників) інформацією з електронних розрахункових документів замість використання паперових касових чеків.

 

Особливості звільнення ФОП від ЄСВ у 2021 році
ФОП або самозайняті особи не повинні повідомляти про факт сплати за них ЄСВ роботодавцем. Але обов'язок звітувати з ЄСВ за себе залишається.

На цьому наголосили фахівці ДПСУ, а також роз’яснили:

  • як відображати у звітності ФОПа місяці, за які ЄСВ не сплачений ФОПом за себе, бо сплачений роботодавцем за основним місцем роботи, щоб ці місяці не були зараховані ФОПу в недоїмку по ЄСВ;
  • чи передбачаються механізми звірки інформації по сплаті ЄСВ ФОПом і роботодавцем у разі виникнення непорозумінь щодо сплати ЄСВ за певні місяці?

 

Як застосовувати нові ціни на окремі види алкоголю: роз'яснює ДПС
Нагадаємо, що з 26 січня діють нові ціни на ігристі вина та зброджені напої. Про це ми писали тут.

У зв’язку з цим ДПСУ роз’яснила, що:

  • на вермути та інші вина виноградні, з додаванням рослинних або ароматичних речовин, які газовані, застосовується мінімальна роздрібна ціна 109 грн;
  • на негазовані вермути мінімальна роздрібна ціна не застосовується,
  • на вермути та інші вина виноградні з фактичною концентрацією спирту більш як 18об.% мінімальна роздрібна ціна 49 грн.

 

В Е-кабінеті з’явилися формати для реєстраційних заяв та запитів на витяги
В Електронному кабінеті нарешті з'явилися у форматі XML:

  • Заява про застосування спрощеної системи оподаткування (J0102003/F0102003) та як додаток до неї Розрахунок доходу за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування (J0102103/F010213);
  • Запит про отримання витягу з реєстру платників єдиного податку (F1302101). Але форми Запиту для юросіб поки в Електронному кабінеті немає.

Також «єдиннику» тепер буде приходити саме в електронному вигляді Витяг з реєстру платників єдиного податку. Для цього в переліку форматів додано J1402101/F1402101.

 

Що ще нового в ДПС?

  1. Оновлено довідник типів об’єктів оподаткування для складання форми №20-ОПП. Перелік станом на 22.01.2021 р., як і раніше, містить 451 об’єкт оподаткування. Тобто хоча сам довідник оновлено, насправді у ньому нічого не змінилося.
  2. Нові форми документів для платників акцизу – вже у «Єдиному вікні». ДПСУ оприлюднила оновлення до «Єдиного вікна подання електронної звітності». Зокрема, додано нові форми документів для платників акцизу, які запрацюють з 27 січня. Зверніть увагу: податківці повідомили, що у зв’язку з проведенням тестових робіт ПЗ з приймання та обробки нових електронних форм продовжено термін приймання документів, у т.ч. АН та РК до них, за старими формами.
  3. Податкових боржників в Україні стало менше ще на 600 тисяч. ДПСУ оприлюднила оновлений перелік суб’єктів господарювання, які мають податковий борг (станом на 01.01.2021 р.). За ним, в Україні налічується 459 596 підприємств та підприємців, які мають податковий борг перед державним або місцевим бюджетом (у грудні 2020 року було 1 084 234). Тобто кількість податкових боржників зменшилася більш ніж удвічі.

 

Інші новини

  1. Карантинну допомогу ФОП та фізособам виплатять до 1 березня. Комітет ВРУ з питань бюджету погодив виділення 201 млн грн зі спецфонду Держбюджету для завершення виплат одноразової допомоги у зв'язку із локдауном, які отримають 25,1 тис. застрахованих осіб. Органи Пенсійного фонду завершать виплату коштів громадянам до 1 березня 2021 року.
  2. MОЗ планує повернути карантинні зони. За словами Степанова, вже цього тижня країну можуть поділити на карантинні зони залежно від епідеміологічної ситуації в регіоні.
  3. Держстат підрахував середню зарплату у грудні 2020 року. Середня номінальна зарплата штатного працівника підприємств, установ та організацій у грудні 2020 р. становила 14179 грн. Тобто вона зросла на понад 2000 грн порівняно з показником за листопад.

[Перевірки Податкової та Держпраці]

Запрошуємо Вас на серію безкоштовних вебінарів «ТОП-3 помилки при перевірках Податкової та Держпраці» яку проведе Січеславський Ігор (Експерт Онлайн-школи бухгалтерії AVS).

Зареєструватися

За три дні вебінарів ми:

  • 8 лютого. Розглянемо які помилки призводять до перевірки від Держпраці, які з них ведуть до штрафів, яка відповідальність передбачена для порушників, які помилки призводять до проблем з податковою, а також які помилки на стадії допуску до перевірки можуть призвести до штрафів;
  • 9 лютого. Дізнаємось про виконання плану перевірок Держпраці у 2020 році, категорії ризиковості роботодавців, галузі перевірок які найбільш цікавили інспекторів у 2020 році, а також основні тенденції перевірок 2020 року і плани на 2021 рік;
  • 10 лютого. Розповім як підготувати співробітників до перевірки Держпраці або Податкової: які права має інспектор при перевірці, як правильно підготувати працівника до розмови з інспектором та як роботодавцю вести себе, щоб захистити свої інтереси.

Як Ви знаєте, помилка в бухгалтерському обліку = штраф, підготуйтеся до перевірки, щоб бути впевненим у своїй позиції.

Реєструйтеся на вебінари, щоб перевірка пройшла без нервів!

До зустрічі!


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»