• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 15 – 20 лютого

Яка доля «старих» звітів з ЄСВ та що змінилось у порядку заповнення платіжок на сплату податків; продовження карантину до 30 квітня та повернення карантинних зон з 24 лютого; нюанси нарахування та виплати лікарняних і декретних у 2021 році та нова форма Звіту про осіб з інвалідністю… А ще без подання довідкової єдиної звітності – лікарняних від ФСС не буде

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 15 – 20 лютого

Увага! Новий адаптивний карантин та продовження загальнонаціонального
На засіданні 17 лютого Уряд прийняв два важливі рішення щодо карантину:

  1. з 24 лютого (найближча середа) Україна повернеться до адаптивного карантину;
  2. а загальнонаціональний карантин продовжено до 30 квітня 2021 року.

Як і минулого разу, передбачається чотири рівні епідемічної небезпеки: зелений, жовтий, помаранчевий та червоний.

Базовим для всієї країни буде жовтий рівень з певними пом’якшенням. Зокрема, дозволятиметься:

  • проведення масових заходів (культурних, спортивних тощо, якщо для однієї особи передбачатиметься 4 кв метри площі, або з наповненістю залу понад 50% місць (раніше в заходах могли брати участь не більше 20 осіб і для кожного мало бути передбачено 5 кв. метрів площі);
  • відвідування закладів освіти групами понад 20 осіб;
  • проведення матчів командних ігрових видів спорту, але за умови, що глядачів буде половина від передбачених місць (діє вже з 18 лютого);
  • робота ресторанів, кафе, барів та їдалень до 24 години (раніше працювали до 23:00);
  • робота басейнів, а у спортзалах та фітнес-центрах можна буде перебувати більшій кількості людей.

Коли встановлюватимуть інші рівні та які обмеження діятимуть? Які наслідки для бізнесу через подовження карантину до 30 квітня? Читайте про це у новині.

 

Платіжки на сплату податків будемо заповнювати по-новому. Причина – запровадження єдиного рахунку
Наказом від 31.12.2020 р. №847 Мінфін вніс зміни до Порядку заповнення платіжок на сплату податків.

Порядок доповнено новим розділом II «Заповнення реквізиту "Призначення платежу" розрахункових документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування з використанням єдиного рахунку». Зокрема, слід буде зазначати реквізити всіх одержувачів коштів, сум коштів для відповідних одержувачів коштів.

Крім того, у новий редакції викладено додаток 1 до Порядку «Перелік кодів видів сплати», а також додано два нові додатки з переліками кодів ознак.

Зміни наберуть чинності з дня офіційного опублікування наказу. Станом на 19.02.2021 р. не опублікований.

 

Мінфін визначив долю «старих» звітів з ЄСВ
Наказом Мінфіну від 31.12.2020 р. №814 встановлено, що звітність з ЄСВ за «старими» формами подається до податкових органів за основним місцем взяття на облік як платника єдиного внеску в податкових органах:

до 1 квітня 2021 року

  • згідно з додатком 4 роботодавцями за звітні періоди до 2020 року включно та у разі проведення державної реєстрації припинення до 28 лютого 2021 року;
  • згідно з додатком 7 у разі настання нещасного випадку на виробництві чи професійного захворювання із застрахованою особою;
  • згідно з додатком 5 для фізосіб-«єдинників» 1-3 груп;

до 1 січня 2022 року

  • згідно з додатком 5 фізосіб-«єдинників» 4 групи;
  • згідно з додатком 5 до Порядку для фізосіб-«загальників»;
  • згідно з додатком 5 для самозайнятих осіб;
  • згідно з додатком 6 у разі добровільної сплати ЄСВ.

Наказ №814 набере чинності з дня його офіційного опублікування, але станом на 19 лютого його ще не було опубліковано в офіційних джерелах. А Порядок №435 втратить чинність з 1 січня 2022 року (це передбачено п. 4 Наказу).

 

З 12 лютого Звіт про осіб з інвалідністю приймається лише за новою формою
Нагадаємо, що Мінсоцполітики наказом від 18.12.2020 р. №821 внесло зміни до форми Звіту про зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю №10-ПОІ та Інструкції щодо її заповнення.

Що саме змінилося і зразок складання звіту –дивіться в аналітиці від редакції.

Як повідомив Фонд соцзахисту інвалідів, з 12 лютого (дата набрання чинності наказу №821) звіти за старою формою більше не приймаються. Це стосується як тих звітів, що подаватимуться особисто, так і тих, які надсилатимуться поштою.

Отже, у роботодавців, які не встигли відзвітувати за 2020 рік і збираються зробити це в останній момент, небагато часу на вивчення нової форми звіту та його подання. Граничний термін – 26 лютого (ця п’ятниця).

 

Не пропустіть! 1 березня – граничний строк сплати податків та подання звітів
Наступного понеділка, 1 березня, закінчується термін:

  • подання деяких звітів за 2020 рік до ДПС. Яких саме – читайте тут.
  • фінзвітності до Держстату за 2020 рік. Про це у новині. Зверніть увагу, що для звітування в електронній формі за 2020 рік мікропідприємства мають застосовувати нові формати фінансової звітності (S0111005,  J0901205).
  • сплати податків за січень 2021 року. Перелік дивіться тут.

 

За новою формою декларації акцизного податку вперше звітуватимемо за березень 2021 року
16 лютого офіційно опубліковано наказ Мінфіну від 08.12.2020 р. №747 «Про затвердження Змін до форми декларації акцизного податку та Порядку заповнення та подання декларації акцизного податку» («Офіційний вісник України» №12/2021). Що саме змінилося – ми вже розповідали тут.

Тоді ж ми зазначили: якщо наказ №747 буде опубліковано у лютому, то вперше звітувати за оновленою декларацією слід буде за березень у квітні 2021 року. Зараз ми отримали підтвердження цьому від податківців.

Як роз'яснила ДПСУ, посилаючись на п. 46.6 ПКУ, платники акцизного податку вперше подаватимуть декларацію акцизного податку за зміненою формою за березень і не пізніше 20 квітня 2021 року.

 

Що ще нового розповіли податківці?

  1. Не змогли виплатити зарплату – як бути зі сплатою ПДФО, ЄСВ та ВЗ? Якщо суб’єкт господарювання нарахував, але не виплатив заробітну плату чи лікарняні, ЄСВ доведеться сплатити не пізніше 20-го числа місяця, наступного за місяцем нарахування доходу, а ПДФО та ВЗ – не пізніше 30 к.дн. за місяцем нарахування доходу. На цьому наголосила ДПС у Львівській області.
  2. Як складати РК з 1 березня за ПН, складеними до цієї дати? На це питання податківці відповіли так: якщо після 01.03.2021 р. виникнуть підстави для складання PK до ПН, складеної за формою, чинною до 01.03.2021 р., та зареєстрованої в ЄРПН до вказаної дати, тo такий PK необхідно скласти за новою формою (у редакції наказу №734). При цьому в рядку «код» такого PK має бути проставлено код ознаки «1», «2», «3» або «4» залежно вiд ознаки джерела податкового номера відповідно дo реєстру, якому належить податковий номер особи (постачальника/отримувача).
  3. Прийнято на роботу в 1-му кварталі, а перші доходи – в 2-му: як скласти додаток №4ДФ? У підкатегорії 103.25 ресурсу «ЗІР» зазначено: якщо працівника було прийнято на роботу в звітному періоді (наприклад, 31 березня), а дохід нарахований і виплачений у наступному (наприклад, 1 квітня), то дата прийняття на роботу (31 березня) не відображається при заповненні додатка №4ДФ до Розрахунку за той звітний період, в якому нараховано дохід працівнику.

 

Лікарняні та декретні – 2021: як нараховувати та виплачувати?

  • Як нараховувати лікарняні та декретні?
  • У які строки розглядати та виплачувати лікарняні?
  • Звідки брати інформацію про страховий стаж працівника?
  • Як страховий стаж впливає на порядок нарахування лікарняних?
  • Чи впливає він на нарахування декретних?

Про ці та інші особливості нарахування (на прикладах) – читайте в аналітиці від редакції.

 

Без подання довідкової єдиної звітності – лікарняних від ФСС не буде
За позицією ФСС, для недопущення порушення прав застрахованих осіб на своєчасне отримання виплат, Мінфіном було запроваджено Розрахунок та додатки до нього, що містять персоніфіковані відомості, з типом «Звітний» як «Довідковий».

 

Інші новини

  1. Банки поновлюють перевірку своїх клієнтів. НБУ зобов’язав банки та небанківські фінустанови у місячний термін з дати закінчення січневого «локдауну» актуалізувати дані про клієнтів, інформацію про яких треба було перевірити по плану з 8 по 24 січня 2021 року.Хто може потрапити під таку термінову перевірку даних – читайте тут.
  2. Рада схвалила «податок на Google та Facebook». ВРУ прийняла за основу законопроєкт №4184 щодо скасування оподаткування доходів, отриманих нерезидентами у вигляді виплати за виробництво та/або розповсюдження реклами та удосконалення порядку оподаткування ПДВ операцій з постачання нерезидентами електронних послуг фізособам.
  3. Незабаром з'явиться виключний перелік платіжних послуг. ВРУ підтримала у І читанні закон про підвищення якості платіжних послуг. Він встановлює виключний перелік платіжних послуг та порядок їх надання.

[ФОП та РРО у 2021]
Запрошуємо Вас на серію БЕЗКОШТОВНИХ вебінарів «ФОП та РРО: з чим зіткнулися у 2021 році», яку проведе Олександра Герасименко (Експерт Онлайн-школи бухгалтерії AVS).

На вебінарах ми розглянемо практику застосування РРО у 2021 та основні труднощі з якими зіштовхнулися бухгалтери ФОП.

ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ>>>

  • 1 березня. Розберемо яка інформація щодо застосування РРО актуальна на цей час, а також коли для Вашого ФОП РРО стає обов'язковим.
  • 2 березня. Порівняємо РРО та програмний РРО, а також розберемо які головні нюанси врахувати при виборі РРО. Дізнаєтеся які помилки найчастіше допускають при роботі з ПРРО у 2021 році.
  • 3 березня. Визначимо, чи потрібно Вашому ФОП вести товарний облік, які штрафи за його неведення, а також чи потрібно вносити в РРО (ПРРО) кількість товару. Розберемо чи потрібні ФОП на єдиному податку первинні документи і яка відповідальність може бути застосована за їх відсутність.

Реєструйтесь вже зараз, тому що кількість місць обмежена.

ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ>>>


До зустрічі вже навесні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»