• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 22 – 27 лютого

Нові декларація з ПДВ і ПН вже відсьогодні; нюанси індексації зарплати у березні; МОЗ поділив Україну на карантинні зони; податківці оновили план-графік перевірок на 2021 рік; власників платіжних карток чекає посилена перевірка; запрацювали нові правила заповнення платіжок при використанні єдиного рахунку. А ще – традиційна добірка змін і подій, які чекають нас в березні

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 22 – 27 лютого

МОЗ поділив Україну на карантинні зони
З 24 лютого в Україні знову діє адаптивний карантин. У деталях про це ми вже розповідали тут. Перед його запровадженням, 23 лютого, МОЗ поділило країну на карантинні зони. А через три дні, 26 лютого, зробило це ще раз.

Наразі жодна область країни не відповідає «зеленому» рівню. У «червоній» зоні знаходяться Івано-Франківська та Чернівецька області. У «помаранчеву» зону потрапили Вінницька, Донецька, Житомирська, Закарпатська, Запорізька, Київська, Луганська та Тернопільська області. Інші регіони (у тому числі м. Київ) залишаються «жовтими». Весь перелік дивіться у новині.

А ще у МОН розповіли, як працюватимуть школи під час адаптивного карантину. Про це читайте тут.

 

З 1 березня –  нові декларація з ПДВ та податкова накладна (а ДПС вже готує наступні зміни!)
1 березня набирає чинності наказ Мінфіну №734, яким у новій редакції викладено податкову накладну, декларацію з ПДВ та уточнюючий розрахунок ПЗ з ПДВ. А також внесено зміни до форми розрахунку податкових зобов'язань та порядків заповнення ПН та звітності з ПДВ.

Докладно про те, що змінилося у новій формі ПН, читайте у цій статті від редакції. А про зміни у звітності з ПДВ – у цій аналітиці.

Тим часом ДПС уже підготувала зміни до оновленої декларації з ПДВ та додатків до неї через пільгові ставки для сфери культури та туризму та операцій з продажу окремих с/г товарів. Відповідний проєкт наказу Мінфіну оприлюднений на сайті ДПСУ, а докладніше про майбутні зміни читайте тут.

 

Індексація зарплати у березні
Індекс споживчих цін, на підставі якого здійснюється розрахунок для проведення індексації, за січень 2021 р. становив 101,3.

Але він вплинув на коефіцієнти індексації. Тому окремі роботодавці будуть нараховувати індексацію за новими коефіцієнтами, а інші – на рівні лютого 2021 року. Як саме треба було індексувати у лютому, ми розповідали тут.

Наприклад, у березні вперше будуть нараховувати індексацію роботодавці, які збільшували оклади у червні та жовтні 2020 року.

Більше читайте у традиційному щомісячному роз'ясненні від редакції.

 

Що ще нас чекає у березні?
Нові ПН/Р та звітність з ПДВ – не єдина новина, яка чекає нас цього місяця. Крім них, це ще:

  • граничний термін подання річної звітності до ДПС та сплати податків за січень (сьогодні, 1 березня!);
  • індексація пенсій;
  • нова декларація відповідності матеріально-технічної бази;
  • подовжені вихідні з 6 по 8 березня тощо.

Про ці та ще 9 важливих змін та подій, які відбудуться цього місяця, читайте у традиційному огляді від редакції.

А щоб не пропустити нічого важливого за лютий, радимо ознайомитися з добіркою найцікавіших матеріалів місяця, що минув, – ось тут.

 

ДПС вперше оновила план-графік перевірок на 2021 рік
Станом на 26.02.2021 р. оновлено три розділи плану-графіка (крім перевірок фізосіб). Згідно з ними, у 2021 році податківці планують провести 4269 податкових перевірок юросіб та 355 перевірок з питань ПДФО, ВЗ та ЄСВ. Стільки ж було у початковому плані-графіку.

Зверніть увагу! За словами заступника голови відомства Наталії Рубан, ДПС у 2021 році не збирається проводити планові перевірки фізосіб – підприємців, а також МСБ.

 

Власників платіжних карток чекає посилена перевірка
19 лютого Верховна Рада прийняла за основу законопроєкт №4364 «Про платіжні послуги». Це лише перше читання, проте норми цього документу варто знати вже зараз. І стосуються вони насамперед власників платіжних карток, чиї операції скоро перевірятимуть ще ретельніше!

Як перевірятимуть персональні дані клієнтів – читайте у статті нашого юриста.

 

З 26 лютого діють нові правила заповнення платіжок при використанні єдиного рахунку
За повідомленням волинських податківців, з 26 лютого запрацювали нові правила заповнення платіжок на сплату податків через запровадження єдиного рахунку з 2021 року.

З цієї дати слід буде зазначати реквізити всіх одержувачів коштів, сум коштів для відповідних одержувачів коштів. Більше про зміни ми розповідали тут.

 

Того ж 26 лютого запрацював наказ щодо використання «старих» звітів з ЄСВ
Нагадуємо, що Мінфін наказом від 31.12.2020 №814 визначив долю звітів з ЄСВ відповідно до Порядку №435: старі форми звітності з ЄСВ роботодавці можуть використовуватися до 1 квітня для виправлення помилок та звітування за місяці 2020 року та інші попередні роки, й у разі ліквідації до 28 лютого.

Відповідно за січень, лютий та березень 2021 року щомісячні звіти з ЄСВ (додаток 4) за старою формою вже не подаються. А вже за підсумками І кварталу слід буде вперше подати єдину звітність.

Наказ опубліковано в «Офіційному віснику України» від 26.02.2021 р. №15. Відповідно його норми почали діяти саме з цієї дати.

 

Що буде за неподання єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ?
Податківці навели перелік розмірів фінансових та адміністративних штрафів за неподання єдиної звітності та вказали особливості їх застосування.

Так, за неподання, подання з порушенням встановлених строків, подання не в повному обсязі, з недостовірними відомостями або з помилками тягне за собою накладення штрафу в розмірі 1020 грн. Ті самі дії, вчинені протягом року, – 2040 грн.

Крім того, застосовується адмінвідповідальність у вигляді попередження або штрафу у розмірі від двох до трьох нмдг (від 34 до 51 грн). Ті самі дії, вчинені протягом року, – від 3 до 5 нмдг (від 51 до 85 грн).

Увага! До 30 квітня продовжує діяти карантин. Відповідно фінансових штрафів за вищенаведені порушення не буде. (Але адмінштраф залишається).

 

Що ще нового у ДПС

  1. Новий е-сервіс «Відомості про доходи». Відтепер для отримання таких відомостей не потрібно звертатись до органів ДПС, а можна отримати онлайн. Достатньо за допомогою засобів Електронного кабінету подати запит та отримати відповідь «Відомості з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків», засвідчену кваліфікованою електронною печаткою ДПС. Більше про це тут.
  2. Оновлено  «Єдине вікно подання електронної звітності» (станом на 19.02.2021 р.). До нової версії 1.29.5.о додано Запит про отримання довідки з реєстру платників ПДВ за формою №1-ЗДР, Довідку з реєстру платників ПДВ за формою №2ДР, Повідомлення про укладання форвардного, ф’ючерсного контракту та з понад десяток форм статзвітів.
  3. Борги з ЄСВ тепер можна знайти на Порталі відкритих даних. ДПС почала публікувати дані щодо боргів з ЄСВ на своєму офіційному вебпорталі та на Порталі відкритих даних. Періодичність оновлення цього набору даних відбувається щомісячно, про що зазначено у Паспорті набору даних.
  4. ДПС нарешті занесла всі суми сплачених податків та ЄСВ в Е-кабінет. Станом на 24 лютого 2021 року податковими органами забезпечено рознесення платежів день-у-день у повному обсязі датою фактичного перерахування та їх відповідне відображення в Електронному кабінеті.

 

Президент підписав два важливі закони
25 лютого Володимир Зеленський підписав:

  1. Закон України від 03.02.2021 №1183-IX «Про внесення змін до Господарського кодексу України щодо усунення правових колізій у вимогах до статуту товариств з обмеженою та додатковою відповідальністю». Ним передбачено виключення з ГКУ положення про необхідність визначення в статуті часток учасників ТОВ і ТДВ. А також уточнено, що перелік обов’язкових вимог до статутів ТОВ і ТДВ визначається виключно Законом «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю».

  2. Закон від 04.02.2021 р. №1213-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення правового регулювання дистанційної роботи». Про це тут. Раніше ми аналізували законопроєкт в частині організації праці робітників, переглянути наш коментар можна тут.

Закони були опубліковані в «Голосі України» від 26.02.2021 р. №37. Відповідно з 27 лютого вони почали діяти.

 

Інші новини

  1. Електронна трудова книжка – як користуватися працівникам та роботодавцям? Сервіс від ПФУ дозволяє подавати через вебпортал електронних послуг Фонду підписані кваліфікованим електронним підписом скановані копії паперових трудових книжок, інших документів, які підтверджують трудову діяльність працівника. Скановані копії паперових трудових книжок можуть подаватися роботодавцем або самим працівником.
  2. Бізнес просить Уряд скасувати зміни до Порядку №100. Просять повернути постанову №1213 зі старою формулою розрахунку середньої зарплати у частині, що стосується виплати премії за 2 та більше місяців.
  3. В Україні зросла кількість податкових боржників. Станом на 1 лютого в Україні налічується 568196 підприємств та підприємців, які мають податковий борг перед державним або місцевим бюджетом (у січні 2021 року було 459 596). Тобто кількість податкових боржників зросла на 108600.
  4. Уряд схвалив законопроєкт про врегулювання роботи фрілансерів. Як розповідає Мінекономіки, документом пропонується введення нової особливої форми трудового договору: з нефіксованим робочим часом. При цьому оплата праці відбувається виключно за той час, коли робота фактично виконується.

[Помилки в роботі ФОП-2021]
Запрошуємо Вас на серію БЕЗКОШТОВНИХ вебінарів «Помилки в роботі ФОП-2021: нова звітність, РРО та проблеми з ЄСВ», яку проведуть Анастасія Волевач та Олександра Герасименко (Експерти Онлайн-школи бухгалтерії AVS).

На вебінарах ми розглянемо помилки у веденні бухгалтерії ФОП у 2021 та основні труднощі з якими зіштовхнулися бухгалтери.

ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ>>>

  • 8 березня. Дізнаєтеся, що змінилося в звіті ЄСВ, по єдиному податку і загальній системі, з якого періоду вступають в силу зміни і як подати звітність за минулі періоди.
  • 9 березня. Розберемо, яка інформація щодо застосування РРО актуальна на даний момент, а також коли для Вашого ФОП РРО стає обов'язковим. Порівняємо в чому головна різниця між класичним та програмним РРО.
  • 10 березня. Розберемо хто звільнений від сплати ЄСВ у 2021 році та в яких випадках ФОП може не платити єдиний податок. Розберемо як вести облік доходів після скасування Книг обліку у єдинників і до чого готуватися підприємцям на загальній системі.

Реєструйтесь вже зараз, тому що кількість місць обмежена.

ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ>>>


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»