• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 1 – 6 березня

Маємо новий розподіл областей за зонами карантину; єдина звітність з ПДФО, ВЗ та ЄСВ може стати щомісячною; за лютий звітуємо ще за старою формою декларації з ПДВ, а ППР будуть надсилатися за новими правилами. А ще – підвищення облікової ставки НБУ, скасування переведення годинників на «літній» час (це ще не точно!) та свіжопідписані Президентом закони

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 1 – 6 березня

Новий розподіл областей за зонами карантину

Станом на 4 березня у червоній зоні знаходилися Житомирська, Івано-Франківська та Чернівецька області. А вчора, 8 березня, туди також увійшла і Закарпатська область.

Помаранчевими є Вінницька, Донецька, Запорізька, Київська, Львівська, Миколаївська, Сумська та Тернопільська області та місто Київ.

Решта регіонів – жовті: Волинська, Дніпропетровська, Кіровоградська, Луганська, Одеська, Полтавська, Рівненська, Харківська, Херсонська, Хмельницька, Черкаська і Чернігівська області. Більше тут.

Водночас Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив про початок третьої хвилі коронавірусу. Якщо більша кількість областей перейде в червону зону карантину, то Україну знову можуть закрити на жорсткий локдаун.

 

Єдина звітність з ПДФО, ВЗ та ЄСВ для роботодавців може стати щомісячною
ПФУ оприлюднив законопроєкт про внесення змін до ПКУ з метою коригування звітного періоду для єдиної звітності роботодавців та податкових агентів.

Ним передбачено внесення змін до п. 51.1 та пп. «б» п. 176.2 ПКУ. Зокрема, замість квартальної форми та подання у розрізі місяців буде прописано щомісячне подання єдиної звітності.

Звісно, що документ має пройти ухвалення Урядом та прийняття ВРУ. Після цього він набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

 

Єдина звітність для ФОП-«єдинників» за І квартал 2021 року
ФОП 3-ї групи вперше мають складати зведену звітність з єдиного податку та ЄСВ за І квартал 2021 року.

  • Що змінилось в декларації?
  • Які нюанси заповнення основної частини та проміжних декларацій?
  • Особливості складання додатку 1 до Декларації;
  • Які штрафи будуть за неподання?

Про усе це читайте в аналітичному матеріалі від редакції «Дебету-Кредиту».

 

До уваги платників ПДВ!

  1. За лютий звітуємо за старою формою декларації. У підкатегорії 101.24 «ЗІР» податківці зазначили, що за лютий 2021 року слід подавати ще стару форму декларації з ПДВ; а у разі необхідності коригування за минулі періоди слід застосовувати також стару форму уточнюючого розрахунку. Подання декларації за формою, яка враховує зміни, внесені наказом №734, вперше здійснюється за звітний період березень 2021 року (граничний термін подання – 20.04.2021 р.).
  2. Нові податкова накладна та розрахунок коригування – вже у «Єдиному вікні».  До оновленої версії 1.29.6.0 додано нові версії ПН (F/J 1201011) та РК до неї (F/J 1201211). А також оновлену форму декларації платника ЄП 4 групи (J0103804) та деякі форми статзвітності. Алгоритм заповнення нового формату ПН надали у М.Е.DOC (дивіться тут).

 

Ще три новини щодо звітності

  1. Коли в звіті №3-борг відображати заборгованість з лікарняних? Держстат роз'яснив правила заповнення рядка 2040 щодо заборгованості з лікарняних та декретних. Зокрема, якщо виплати здійснені до кінця місяця подання інформації до ФСС, розрахунки з працівником вважаються здійсненими вчасно та не потребують відображення у формі №3-борг.
  2. Фінзвітність підприємств стане доступною для всіх. 3 березня Уряд прийняв постанову для розвитку відкритих даних в Україні. Зокрема, розширено перелік обов'язкових до публікації даних щодо будівельної діяльності, земельного кадастру та заборгованості з ЄСВ, а також фінансової звітності. Ці дані будуть публікуватися на Єдиному порталі відкритих даних.
  3. За яким форматом слід подавати звіти з ЄСВ за минулі роки? Дніпропетровські податківці роз’яснили, що звіт з ЄСВ роботодавцями подається за ідентифікатором форми F/J3000413 (F – для роботодавців ФОП / J – для роботодавців – юридичних осіб). Але це стосується подання за звітні періоди 2020 року та для виправлення помилок за ці періоди.

 

З 20 березня ППР будуть надсилатися за новими правилами
Наказом від 31.12.2020 р. №846 Мінфін виклав у новій редакції Порядок надіслання контролюючими органами податкових повідомлень-рішень платникам податків.

Його приведено у відповідність до чинного законодавства. Зокрема, вдвічі збільшено кількість форм ППР у додатках до Порядку (було 14, стало 30).

Цей наказ набере чинності через 15 днів з дня його офіційного опублікування (відбулося в «Офіційному віснику» №17 від 05.03.2021 р.). Відповідно нові правила щодо ППР запрацюють з 20 березня.

 

Три важливі закони, підписані Президентом минулого тижня

  1. Електронні трудові книжки. 4 березня Президент підписав Закон від 05.02.2021 р. №1217-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі». Якщо Закон опублікують у лютому, то він набере чинності у травні 2021 року, крім окремої норми, яка почне діяти у лютому. Наповнення Держреєстру загальнообов’язкового соцстрахування даними, які містяться в паперових трудових книжках, буде проведено у перехідний період протягом 5 років.
  2. Ліквідація податкової міліції. 1 березня підписано, а 4 березня набрав чинності Закон №1156. За ним податкова міліція має бути ліквідована в термін, що не перевищує шість місяців з дня набрання чинності іншим Законом – про створення Бюро економічної безпеки (а от його ще не підписано).
  3. Допомога по частковому безробіттю – і під час інших карантинів. 1 березня Президент підписав Закон №1212-IX. За ним допомога з часткового безробіття може надаватися не лише на період карантину, спричиненого коронавірусом, а й у разі інших захворювань чи надзвичайної ситуації на території України. Закон чинний з 4 березня.

 

У КЗпП з'явилися правила дистанційної та надомної роботи
Після внесення змін у нормах КЗпП буде чіткий поділ на дистанційну та надомну роботу.

  • Яка різниця між цими поняттями?
  • Які відмінності між дистанційною та надомною роботою?
  • Які нюанси з’являться в КЗпП щодо застосування гнучкого режиму робочого часу?

Коментар до Закону №1213-IX – у матеріалі від редакції.

 

«Нульове декларування» від Зеленського: як це буде?
25 лютого Президент України В. Зеленський зареєстрував у Верховній Раді аж чотири законопроєкти щодо запровадження добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету:

  • №5153 зі змінами до Податкового кодексу;
  • №5154 зі змінами до Бюджетного кодексу;
  • №5155 зі змінами до статті 16 Закону "Про валюту і валютні операції";
  • №5156 зі змінами до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу та Кримінального процесуального кодексу.

Подробиці цих законопроєктів читайте тут, а про алгоритм оподаткування вже висловився Гетманцев тут.

 

Інші новини

  1. НБУ збільшив облікову ставку на 0,5% – до 6,5%. Попередня ставка 6% діяла з 12 червня 2020 р. по 5 березня 2021 р. Це був найнижчий рівень облікової ставки за всю історію незалежної України. Більше читайте тут.
  2. Держстат розробив чат-бот у Telegram  «Пошук за ЄДРПОУ». Він дозволяє отримати інформацію щодо форм статистичної звітності, за якими респондент залучений до звітування.
  3. В Україні можуть відмінити перехід на літній час. 3 березня Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт №4201 «Про обчислення часу в Україні», який серед іншого пропонує скасувати сезонну зміну часу. Зазначимо, що цього року переведння годинників на літній час має відбутися в ніч з суботи на неділю 28 березня.
  4. Насамкінець – не пропустіть граничний день подання заяви для переходу на ЄП! Якщо платник хоче перейти на спрощену систему оподаткування з 2 кварталу 2021 року, то Заяву потрібно подати не пізніше наступного понеділка, 15 березня 2021 року. До неї додається розрахунок доходу за попередній календарний рік.

[ТОП-5 помилок з РРО у ФОП]
Запрошуємо Вас на серію онлайн-ПРАКТИКУМІВ «ТОП-5 помилок при роботі з РРО у ФОП 2021», яку проведе Олександра Герасименко (Експерт Онлайн-школи бухгалтерії AVS).

Ми на реальних прикладах розберемо помилки при роботі з касовим апаратом у ФОП та основні труднощі з якими зіштовхнулися бухгалтери.

ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ>>>

  • 15 березня. Розберемо, яка інформація щодо застосування РРО актуальна на цей момент, а також коли для Вашого ФОП РРО стає обов'язковим.
  • 16 березня. Розберемо, коли саме видавати фіскальний чек при онлайн і оффлайн торгівлі. Розглянемо, які помилки найчастіше допускаються при роботі з ПРРО у 2021 році.
  • 17 березня. Визначимо чи потрібно Вашому ФОПу вести товарний облік, які штрафи за його неведення, а також чи потрібно вносити в РРО (ПРРО) кількість товару. Порівняємо в чому головна різниця між РРО та програмним РРО.

Після реєстрації Ви отримаєте подарунок 4 корисні відеоуроки по веденню бухгалтерії ФОП та роботі з РРО.

ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ>>>


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»