• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 14 – 20 червня

Продовження карантину до кінця літа та нові обмеження з 17 червня; альтернативні проєкти податкової реформи (їх вже цілих три); прийняття закону про «нульове» декларування (і одразу його блокування); нові обов’язки роботодавців з 10 червня, а також – проєкт змін до порядку блокування ПН/РК та збереження облікової ставки на рівні 7,5%

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 14 – 20 червня

Карантин в Україні продовжили до кінця літа
16 червня Уряд продовжив карантин в Україні до 31 серпня 2021 року. А вже наступного дня, 17 червня, відповідна постанова КМУ від 16.06.2021 р. №611 була офіційно опублікована в «Урядовому кур'єрі» №115(6983) та набрала чинності.

Окрім продовження карантину, нею також було оновлено карантинні обмеження для «зеленої» та «жовтої» зон. Весь перелік змін можна переглянути тут, а докладніше про них ми розповіли у цій новині.

 

Які нові обов'язки з'явилися у роботодавців з 10 червня у разі звільнення працівників?
З 10 червня набрав чинності Закон №1217–IX, а, отже, запрацювали електронні трудові книжки.

Відповідно до внесених змін власник або уповноважений ним орган зобов’язаний в день звільнення видати працівникові копію наказу (розпорядження) про звільнення, провести з ним розрахунок у строки, зазначені у ст. 116 КЗпП, а також на вимогу працівника внести належні записи про звільнення до трудової книжки, що зберігається у працівника.

Тобто з’явився новий обов’язковий документ, який потрібно видати працівнику, що звільняється. Більше про це тут.

 

Як подавати інформацію щодо бенефіціарів держреєстратору?
Мін'юст у листі від 11.06.2021 р. №5178/8.4.4/32-21 зупинився на правилах оформлення структури власності. Зокрема, він вказав: структура власності є офіційним документом, який з метою встановлення кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи має в обов’язковому порядку надаватись державному реєстратору.

Структура власності готується в довільній формі та є схематичним зображенням, на якому відображаються всі особи, які прямо чи опосередковано володіють юридичною особою самостійно чи спільно з  іншими особами.

Подавати її слід з іншими документами протягом трьох місяців, починаючи з 11 липня. При цьому, який день буде останнім – наразі невідомо.

Докладніше про це читайте у коментарі від редакції.

 

Податкова реформа-2021: три альтернативні законопроєкти
Нагадаємо, що 2 червня було зареєстровано урядовий законопроєкт №5600 щодо змін в ПКУ. Він містить не лише норми про індексацію, а й низку кардинальних змін щодо адміністрування податків, прав контролюючих органів, збільшення бази оподаткування окремих податків тощо. Докладно про це ми розповідали тут.

Після цього у ВРУ почали з'являтися щоразу нові варіанти податкової реформи. Наразі зареєстровано вже три альтернативні законопроєкти:

  • №5600-1 (авторами є Я. Железняк та ін.). Він містить тільки норми щодо індексування ставок акцизу, ренти та екоподатку. Усі подробиці – у цій новині;
  • №5600-2 (авторства двох десятків нардепів зі «Слуг народу»). Про нього ми розповідали тут;
  • №5600-3 (ініціаторами його є позапартійні депутати М. Магомедов і В. Гриб). Норми стосуються індексації ставок податків, адміністрування податків і зборів, податку на прибуток, ПДФО, ПДВ тощо. Більше подробиць – за посиланням.

 

Мінфін підкоригує порядок блокування ПН/РК
15 червня Мінфін оприлюднив проєкт постанови КМУ «Про внесення зміни до пункту 3 Порядку зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в ЄРПН».

Нагадаємо, що у цьому пункті прописані критерії здійснення автоматизованого моніторингу відповідності ПН/РК критеріям оцінки ступеня ризиків.

Зміни планують внести у формулу для автоматизованого моніторингу D= S/T, а саме у показник T. Зокрема, замість згадки про ставки ПДВ 0, 20 та 7 відсотків будуть прописані ставки за ст. 193.

 

Що нового розповіли у ДПСУ?
По-перше, податківці нагадують, що 22 червня (тобто вже сьогодні) – останній день для подання звітності за травень. Якої саме? Дивіться у цій новині.

По-друге, ДПСУ надала роз’яснення щодо внесення змін до форми та порядку складання Звіту про контрольовані операції. Зокрема, податківці зауважують, що Звіт про контрольовані операції, здійснені платниками податків протягом 2020 звітного року, заповнюється та подається за оновленою формою. А звіти, подані до набрання чинності наказом №84, вважаються дійсними.

По-третє, податківці висловилися на тему, хто є посадовими особами платника податків. На їхню думку, ними є голова правління, президент, генеральний директор, директор, заступник директора та головний бухгалтер – незалежно від форм власності підприємств.

 

«Нульове декларування» від Зеленського: закон прийнято, але заблоковано
15 червня ВРУ прийняла у ІІ читанні президентський законопроєкт №5153. Ним передбачається у період з 1 вересня 2021 року по 1 вересня 2022 року провести одноразове (спеціальне) добровільне декларування активів фізичних осіб та сплату збору за підсумками такого декларування.

Проте того ж дня депутати від «Батьківщини» заблокували підписання цього Закону, зареєструвавши у ВРУ проєкт Постанови №5153-П. Згодом з'явилися схожі проєкти Постанов від інших народних депутатів.

Тож тепер, поки ці проєкти постанов не розгляне ВРУ, закон не може бути підписано ані спікером ВРУ, ані Президентом.

 

Підвищення допомоги при народженні дитини з 2022 року – хто більше? 
Нагадаємо, що Кабмін подав на розгляд ВРУ проєкт Закону №5585. Ним передбачається підвищення з 01.01.2022 розміру державної допомоги при народженні дитини до 50 000 гривень (наразі маємо 41280 грн).

І ось слідом за ним у ВРУ зареєстровано три альтернативні законопроєкти – №5585-1 (про нього тут), №5585-2 (у цій новині) та №5585-3 (про його норми читайте тут).

 

ФСС оприлюднив плани перевірок на ІІІ кв. 2021 року
Станом на вечір 18 червня, регіональні відділення ФСС в 21 області та м. Києві оприлюднили плани-графіки проведення документальних планових перевірок страхувальників на ІІІ квартал 2021 року. Ознайомитися з ними можна тут.

 

Свіжі аналітичні статті від редакції «Дебету-Кредиту»

  1. Облікова політика підприємства. Що це  таке і для чого вона потрібна підприємству? Як затвердити облікову політику та скласти відповідний наказ? Про все це з прикладами наказу читайте у статті від редакції.
  2. Як заповнити декларацію з ПДВ? Декларацію з ПДВ всі платники цього податку складають зараз щомісячно. Проте помилки при складанні й досі трапляються. Тож нагадаємо, як її заповнити правильно (на прикладі, рядок за рядком).
  3. Скільки коштує помилка бухгалтера? Не помиляється той, хто не працює. Проте знати, чим ризикуєш щодня, варто і бухгалтерам, і їх керівникам. Дізнайтеся про розмір відповідальності в цій статті.

 

Наостанок – три новини від Нацбанку

  1. Як банки будуть працювати на червневі свята? Перша частина свят уже минула. Проте цього тижня будемо мати ще одні (29 червня, у зв’язку з Днем Конституції). Тож нагадуємо, що за роз'ясненням НБУ, кожен банк визначає самостійно графік роботи у червневі свята, враховуючи власні потреби та потреби своїх клієнтів, а також керуючись нормами законодавства України.
  2. Нацбанк оновив правила відкриття банківських рахунків. Зокрема, громадянам надано право під час відкриття рахунків пред’являти працівнику банку е-паспорт, е-паспорт для виїзду за кордон, е-свідоцтво про народження та дані про реєстраційний номер облікової картки платника податків з використанням мобільного додатку «Дія».
  3. Положення про касові операції оновлять. Національний банк планує внести низку змін до порядку ведення касових операцій у національній валюті в Україні. Зокрема, деталізувати вимогу щодо забезпечення СГ наявності у касі достатньої кількості банкнот, обігової та/або розмінної монети для видачі здачі.

 

Інші новини

  • В Україні знову зросла кількість податкових боржників. Згідно з оновленим у червні переліком від ДПСУ, в Україні налічується 490 941 підприємств та підприємців, які мають податковий борг. З травня їх кількість збільшилася на понад 12 тисяч.
  • Мінекономіки збільшило середню вартість пального. Станом на 11 червня визначено середню вартість 1 літра дизельного палива ULSD 10 ppm, яка становить 22,09 грн, та 1 літра бензинів автомобільних GASOLINE 10 ppm, яка становить 25,82 грн.
  • Мінцифри та ДПС спростили вхід до Е-кабінету. Для швидкого входу користувач може скористатися QR-кодом: обрати спосіб входу Дія та «Отримати код»; відсканувати QR-код; підтвердити особу через мобільний додаток «ДІЯ» та підписати Запит.
  • НБУ зберіг облікову ставку на рівні 7,5%. Нацбанк ухвалив рішення залишити незмінною розмір облікової ставки з 17 червня 2021 року на рівні 7,5% до річних.

Закриття 2 кв. 2021. Деталі в листі

Запрошуємо Вас на серію онлайн-практикумів «Закриття 2 кв. 2021: резерви, основні засоби та дисконтування», яку проведуть Анастасія Волевач та Ірина Тимошенко (Експерти онлайн-школи бухгалтерії AVS). Реєструйтесь!

ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ>>>

На онлайн-практикумах Ви отримаєте практичні рекомендації:

  • 29 червня. Хто зобов'язаний створювати резерв дебіторської заборгованості, коли заборгованість можна списати з балансу, нарахування ПДВ при списанні, документальне оформлення резерву, а також розглянемо списання заборгованості;
  • 30 червня. Як правильно вибрати рахунок обліку, на що впливає помилка в класифікації, а також розглянемо витрати майбутніх періодів або нематеріальний актив: в чому різниця;
  • 1 липня. Яка заборгованість підлягає дисконтуванню, як провести дисконтування, як вибрати період і ринкову ставку відсотка, а також розглянемо, яка відповідальність за непроведення дисконтування.

Після реєстрації Ви отримаєте подарунок та 4 корисні відеоуроки.

ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ>>>


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»