• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 22 – 27 червня

З 1 липня збільшується прожитковий мінімум (на що це вплине); нова хвиля перевірок Держпраці та ДПС щодо неоформлених працівників (теж з 1 липня); оновлений порядок надання допомоги по частковому безробіттю; а ще – підтримка Комітетом ВР урядової податкової реформи (законопроєкта №5600) та нюанси індексації зарплати у липні

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 22 – 27 червня

Зміна прожиткового мінімуму з 1 липня: на що вона вплине?
Вже за два дні прожитковий мінімум для різних категорій населення України збільшиться. Зокрема, для працездатних осіб він становитиме 2379 грн (зараз 2270 грн), а узагальнений показник – 2294 грн на місяць (зараз 2189 грн). Ми з`ясували, на які доходи фізосіб це вплине та як зростуть суми платежів до бюджету.

Що зміниться? Це, наприклад, індексація заробітної плати, мінімальний розмір аліментів, допомога з безробіття і одиноким матерям, декретні непрацюючим.

А от ще 17 показників залишаться без змін. Це розміри ЄСВ, ПСП, добових, єдиного податку – повний перелік ви знайдете у статті від редакції.

 

Як індексувати зарплату у липні?
Індекс споживчих цін, на підставі якого здійснюється розрахунок для проведення індексації, за травень 2021 р. становив 101,3%. Але він вплинув на коефіцієнти індексації. Тому окремі роботодавці будуть нараховувати індексацію за новими коефіцієнтами, а інші на рівні червня 2021 року, але в межах нового прожиткового мінімуму на рівні 2379 грн.

Наприклад, у липні вперше будуть нараховувати індексацію роботодавці, які збільшували оклади у лютому 2021 року, а за збільшеними коефіцієнтами – з базовими місяцями січень-березень, листопад 2020 року.

Більше (і з прикладами) читайте у щомісячному роз'ясненні від редакції.

 

З 23 червня діє оновлений порядок надання допомоги по частковому безробіттю
23 червня офіційно опублікована та набрала чинності постанова КМУ від 16.06.2021 р. №635. Нею, зокрема, викладено у новій редакції Порядок надання та повернення коштів, спрямованих на фінансування допомоги по частковому безробіттю на період карантину та/або надзвичайної ситуації, встановлених Урядом.

Цей Порядок визначає механізм надання коштів, спрямованих на фінансування допомоги по частковому безробіттю на період карантину та/або надзвичайної ситуації, встановлених КМУ, розмір, строки надання, а також механізм повернення коштів, спрямованих на фінансування такої допомоги.

Ми докладно проаналізуємо його в окремому коментарі вже найближчим часом. Наразі ж коротко про його основні норми читайте тут.

 

Комітет ВРУ – за урядову податкову реформу-2021
Нагадаємо, що 12 травня КМУ ухвалив законопроєкт зі змінами до ПКУ. Його було зареєстровано у ВРУ за №5600 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень».

А минулого тижня, 24 червня на сторінці законопроєкту опубліковано висновок Комітет ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики. У ньому він рекомендував прийняти цей проєкт Закону за основу.

Зауважимо, що на даний час на сайті ВРУ зареєстровано ще сім (!) альтернативних законопроєктів податкової реформи. Про деякі з них ми писали у новині.

 

З 1 липня чекаємо нову хвилю перевірок Держпраці та ДПС щодо неоформлених працівників
Як повідомляє Держпраці, інформаційна компанія щодо необхідності офіційного працевлаштування триває вже досить давно.

Тепер у полі зору працівників Держпраці та ДПС будуть роботодавці, які не зрозуміли роз'яснень та продовжують ухилятись від декларування найманих працівників. Більше подробиць – у новині.

 

Строки подання проміжної та річної фінансової звітності пропонують продовжити
23 червня Мінфін оприлюднив проєкт постанови КМУ, яким вносяться змін до Порядку подання фінансової звітності. Зокрема, пропонується:

  • подовжити строки подання проміжної фінансової звітності і річної фінансової звітності;
  • удосконалити положення щодо подання в єдиному електронному форматі річної фінзвітності за 2020 рік та проміжної фінансової звітності за 2021 рік, складених на основі таксономії фінансової звітності за МСФЗ.

 

Змінилися вимоги до створення контрольної стрічки в е-формі у РРО, ПРРО та модемів
Нагадаємо, що Мінфін ще у березі наказом від 29.03.2021 р. №184 вніс зміни до:

  • Вимог щодо створення контрольної стрічки в електронній формі у РРО, ПРРО та модемів для передачі даних;
  • Порядку передачі електронних копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків РРО, ПРРО дротовими або бездротовими каналами зв'язку до органів ДПСУ.

Наказ набрав чинності тиждень назад, 22 червня 2021 року (з дня його офіційного опублікування в «Офіційному віснику України» №47).

 

Що нового у ДПС?

  1. Відтепер податківцям можна буде пред'явити паспорт громадянина України в «Дії». Як повідомила ДПС у м. Києві, при зверненні за отриманням послуг до податківців тепер достатньо пред'явити паспорт громадянина України в смартфоні (без пред'явлення оригіналу).
  2. Електронні послуги за ІДД ДПС буде здійснювати сама ДПС. 23 червня Уряд схвалив постанову «Про реалізацію експериментального проекту щодо забезпечення безперервного надання кваліфікованих електронних довірчих послуг у зв’язку з ліквідацією відокремленого підрозділу центрального органу виконавчої влади як юридичної особи, яка є кваліфікованим надавачем електронних довірчих послуг».
  3. Фізособа регулярно продає товари з оплатою на картку? Податківці наполягають, що систематичне отримання коштів на картковий рахунок фізособи за товари є ознакою господарської діяльності, яка підлягає реєстрації. І погрожують таким фізособами штрафами до 85 тис. гривень (з конфіскацією грошей, отриманих від прихованої підприємницької діяльності).

 

Якою буде мінімальна зарплата у 2022 році: плани Уряду
На сайті Мінекономіки розміщено Прогноз економічного розвитку України на 2022-2024 роки. За ним, мінімальна середньозважена заробітна плата у 2022 році зросте на 8,4% до 6550 гривень.

Таким чином, Уряд планує вкрай незначне (на 50 гривень) підвищення мінімальної зарплати на наступний, 2022-й рік, адже в Законі про держбюджет на цей рік закладено підвищення мінімальної зарплати до 6500 гривень з 1 грудня 2021 року.

 

Увага! В е-лікарняному оновилися причини непрацездатності
ФСС повідомив, що матеріальне забезпечення застрахованим особам по е-лікарняних необхідно оформлювати за формою заяви-розрахунку. При цьому слід врахувати, що у е-лікарняного відсутня серія, але йому присвоюється унікальний номер, та в е-лікарняному оновились причини непрацездатності.

У заявах-розрахунках за листками непрацездатності на паперових бланках коди причин непрацездатності залишаються без змін.

 

Виплати лікарняних та декретних перевірять
Мінфін підготував методику верифікації виплат лікарняних та декретних. Проєкт документа пояснює, з яких джерел буде братися інформація для такої перевірки.

Так, для здійснення верифікації може використовуватися інформація ДПСУ, Міністерства внутрішніх справ, Міністерства юстиції, Міністерства соціальної політики, Пенсійного фонду, Міністерства освіти і науки, Державного центру зайнятості.

 

Трудові книжки з 10 червня зберігаються у працівників
Нагадуємо, що 10 червня набрав чинності Закон №1217–IX. З цієї дати запроваджено електронний облік трудової діяльності.

Що робити роботодавцю з трудовими книжками, які зберігаються в нього на сьогодні? Які обов’язки роботодавця щодо подання інформацїї з трудових книжок до Пенсійного фонду? Читайте у роз’ясненні Дежпраці.

 

Як зареєструватися на сайті ПФУ, щоб отримувати електронні послуги?
Вам треба дізнатися онлайн про власний страховий стаж або про стаж вашого працівника? Чи бажаєте переглянути електронну трудову книжку майбутнього працівника? Ці сервіси надаються на сайті ПФУ зареєстрованим користувачам.

Про те, як зареєструватися, йдеться у листі ПФУ від 23.04.2021 р. №2800-050101-8/1962, коментар до якого читайте тут.

Зауважте, реєстрація користувача на сайті ПФУ відбувається лише один раз. Надалі доступ до електронних послуг, які передбачають персоналізований доступ (одержання виписок, перeгляд анкетних даних та електронної пенсійної справи, подання звернень, скарг, запис на прийом тощо), здійснюється після авторизації на вебпорталі.

 

Як банки працюватимуть у серпні і жовтні 2021 року?
Як відомо, у серпні та жовтні будемо мати додаткові вихідні (День незалежності (24 серпня, вівторок) та День захисника України (14 жовтня, четвер)). Відповідно відбудеться перенесення робочих днів за рекомендацією Кабміну.

У зв’язку з цим Нацбанк визначив порядок роботи банківської системи у ці дні: Так, дні роботи банківської системи України у 2021 році переносяться з:

  • понеділка 23 серпня – на суботу 28 серпня;
  • п’ятниці 15 жовтня – на суботу 23 жовтня.

 

Інші новини

  1. Мінекономіки підвищило середню вартість бензину і дизпалива. Станом на 23 червня встановлено середню вартість 1 літра дизельного палива на рівні 22,23 грн, а 1 літра бензину – 25,84 грн. Отже, середня ціна дизпалива зросла на 14 копійок, а бензину на 2 копійки.
  2. Уряд затвердив вимоги до інвестиційних проєктів зі значними інвестиціями. Вимогами встановлюються три обов’язкові критерії щодо фінансової спроможності заявника: достатності власного капіталу, достатності чистого операційного грошового потоку та наявності джерел фінансування для покриття значних інвестицій.
  3. В Україні введуть електронний квиток для автотранспорту та електричок. Кабінет Міністрів схвалив законопроєкт щодо введення в Україні електронного квитка, який буде діяти на автомобільному та міському електричному транспорті. «Електронний квиток, будучи електронним документом, інформація в якому зафіксована у вигляді електронних даних, не має та не може мати встановленої форми, а сама інформація може бути лише візуалізованою», – зазначають автори законопроєкту.

Зарплата 2021

Запрошуємо Вас на серію безкоштовних вебінарів «Зарплата 2021: електронні лікарняні, трудова, об'єднана звітність», яку проведе Ірина Тимошенко (Експерт онлайн-школи бухгалтерії AVS). Реєструйтесь!

ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ>>>

На безкоштовних вебінарах Ви отримаєте практичні рекомендації:

  • 5 липня. Як оплачувати електронний лікарняний, як перейти з паперової на електронну трудову книжку, а також розглянемо нюанси прийому і звільнення з 10 червня.
  • 6 липня. Як заповнити титульну частину об’єднаної звітності: нумерацію розрахунку, додатків, кодифікатор і кількість співробітників, як відобразити у звітності відпустку без збереження зарплати, донарахування ЄСВ, сумісників, як заповнити Д5 при прийомі, звільненні, відпустці та переказі.
  • 7 липня. Як оформити та оплатити соціальну відпустку на дітей, що робити, якщо співробітник кілька років не був у відпустці, коли відпустку можна замінити грошовою компенсацією, а також розглянемо відображення відпусток у звітності.

Після реєстрації Ви отримаєте подарунок та 4 корисні відеоуроки.

ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ>>>


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»