• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 29 червня – 3 липня

Законопроєкт №5600 прийнято за основу; закон про «податок на Google» набрав чинності; податкова амністія розпочнеться 1 вересня; ДПС оновила план-графік перевірок на 2021 рік; Держпраці розповіла про критерії, за якими перевірятиме роботодавців з 1 липня... І ще 18 змін та подій липня

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 29 червня – 3 липня

Що нас чекає у липні?
Традиційно на початку місяця редакція розповідає про те, які зміни та події чекають нас протягом найближчих 30 днів. У липні це:

  • новий розмір прожиткового мінімуму (та усіх показників, з ним пов’язаних);
  • нюанси індексації зарплати;
  • нова хвиля перевірок Держпраці і ДПС щодо неоформлених працівників;
  • старт кампанії з оновлення інформації про бенефіціарів;
  • оновлена форма Декларації про максимальні роздрібні ціни на підакцизні товари (продукцію) тощо.

Про ці, та ще 13 змін та подій, які відбудуться цього місяця, читайте в огляді від редакції. А щоб не пропустити нічого важливого за минулий місяць, радимо ознайомитися з добіркою найцікавіших матеріалів червня – ось тут.

 

Податкова реформа-2021: урядовий законопроєкт прийнято за основу
1 липня на позачерговому засіданні ВРУ нардепи розглянули урядовий законопроєкт №5600 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» (а також сім альтернативних законопроєктів). Законопроєктом, зокрема, пропонується розширення бази оподаткування та підвищення ставок податків і зборів.

У результаті 264 голосами прийнято за основу законопроєкт. Проте його ще мають доопрацювати; враховуючи позицію бізнесу, місцевих громад тощо.

Більше подробиць – у новині.

 

Закон про податки на Google та Facebook – вже в дії
1 липня офіційно опубліковано, а 2 липня набрав чинності Закон від 03.06.2021 р. №1525-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо скасування оподаткування доходів, отриманих нерезидентами у вигляді виплати за виробництво та/або розповсюдження реклами та удосконалення порядку оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання нерезидентами електронних послуг фізичним особам».

Іноземні компанії, які постачають українцям електронні послуги, будуть зобов'язані зареєструватися платниками ПДВ за спрощеною процедурою через спеціальний електронний сервіс, якщо загальна сума від здійснення відповідних операцій перевищує 1 млн грн на рік.

Крім того, нерезиденти складатимуть спрощену звітність в електронній формі: державною або англійською мовою.

 

Розблоковано підписання податкової амністії для українців
На тому ж засіданні 1 липня Верховна Рада розблокувала підписання законопроєкту №5153.

Ним передбачається у період з 1 вересня 2021 року по 1 вересня 2022 року провести одноразове (спеціальне) добровільне декларування активів фізичних осіб та сплату збору за підсумками такого декларування.

Докладний аналіз законопроєкту читайте у статті від редакції.

 

Що ще прийняла ВРУ минулого тижня?

  • По-перше, депутати повернули 20% ПДВ на деякі види сільгосптоварів. 1 липня ВРУ прийнято проєкт Закону №5425-д. Ним відновлено 20% ПДВ при оподаткуванні операцій з постачання/ввезення на митну територію України сільгосппродукції з кодами УКТ ЗЕД:  0102 (велика рогата худоба, жива),  0103 (свині, живі), 0104 10 (вівці живі), 0401 (в частині молока незбираного), 1002 (жито), 1004 (овес), 1204 00 (насіння льону, подрiбнене або неподрiбнене), 1207 (насіння та плоди інших олійних культур, подрiбненi або неподрiбненi), 1212 91 (цукрові буряки).
  • По-друге, ВРУ проголосувала за кілька законопроєктів щодо банківської системи. Як далі проводитиметься ліквідація банків і задоволення вимог їх кредиторів? Як гарантується повернення вкладів фізосіб у таких банках? Які платіжні послуги надаватимуться в Україні? Читайте тут.
  • По-третє, нардепи підтримали запровадження електронних гарантій на товар. Рада прийняла в цілому законопроєкт №4185, який передбачає діджиталізацію бізнес-процесів та покращення гарантійного обслуговування товарів.

 

Кого будуть перевіряти Держпраці та ДПС: критерії відбору
З 1 липня Держпраці разом з ДПС розпочнуть інспектування з питань виявлення незадекларованих працівників. Про це ми писали тут.

З огляду на це, Держпраці оприлюднила критерії, за якими обиратиме роботодавців, до яких здійснюватиме виїзні інспектування:

  1. невідповідність кількості працівників роботодавця обсягам виробництва (виконаних робіт, наданих послуг) до середніх показників за відповідним видом економічної діяльності;
  2. наявність фактів порушення порядку оформлення трудових відносин, виявлених в ході здійснення контролюючих заходів органами ДПС;
  3. невідповідність кількості об’єктів за формою №20-ОПП та кількості найманих працівників;
  4. наявність випадків невідповідності кількості одночасно працюючих РРО кількості працівників роботодавця зі зазначенням розташування РРО;
  5. частка працівників, залучених за договорами цивільно-правового характеру, перевищує частку працівників, що працюють за трудовими договорами (контрактами);
  6. відсутність найманих працівників у платників об’єктів торгівлі, сфери послуг, у яких наявні ліцензії на виробництво, зберігання та реалізацію підакцизних товарів.

 

Увага! ДПСУ оновила план-графік перевірок на 2021 рік
ДПСУ на своєму вебсайті оприлюднила оновлений (станом на 29.06.2021 р.) План-графік проведення документальних планових перевірок платників податків на 2021 рік. Цього разу зміни відбулися у всіх чотирьох розділах.

За оновленими даними, у цьому році податківці планують провести 4382 податкові перевірки юросіб, 1759 перевірок фізосіб та 359 перевірок з питань ПДФО, ВЗ та ЄСВ.

 

Змінилося Положення про форму і зміст розрахункових документів
Мінфін наказом від 08.06.2021 р. №329 затвердив зміни до Положення про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів.

Зокрема:

  • у новій редакції викладено розділи 2 «Фіскальний касовий чек на товари (послуги)» та 3 «Фіскальний касовий чек видачі коштів»;
  • з'явився новий розділ 8 «Фіскальний касовий чек за операцією з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі»;
  • оновлено відповідні форми фіскальних чеків.

Докладніше читайте у цій новині.

 

Що ще нового розповіли у ДПСУ?

  1. Як податківці визначають вину платника податків? ДПСУ видала лист від 31.12.2020 р. №24242/7/99-00-20-01-02-07 щодо визначення вини платника податку та умисності діяння у податкових правопорушеннях. Нехай він був опублікований зі запізненням (і дещо застарів), радимо уважно його прочитати (як і цей коментар).
  2. Чи подовжує карантин строки давності та коли списується заборгованість? ДПСУ нагадує, що Законом №540 були внесені зміни до ЦКУ, якими на період дії карантину продовжуються строки загальної та спеціальної позовної давності за ст. 257, 258 ЦКУ. Як визначити, коли заборгованість стає безнадійною?
  3. ФОП першої-третьої груп не можуть надавати фінансову допомогу. Податківці знову заявляють, що надання фінансової допомоги (як поворотної, так і безповоротної) належить до сфери фінансового посередництва. А надавати фінансові послуги «єдинникам» І-ІІІ груп не дозволяє статус. Якщо вони все ж таки бажають надавати фіндопомогу (позики), то мають перейти на загальну систему оподаткування.

 

Держстат оновив понад 30 форм статзвітів
22 червня Держстат оновив десять форм статзвітності: №9-ЗЕЗ (квартальна), №14-ЗЕЗ (квартальна), №11-мтп (річна), №10-зез (квартальна), №1-туризм (річна), №1-заборгованість (ЖКГ) (квартальна), №1-житлофонд (річна), №1-ціни (житло) та № 1-ціни (пром) (місячна).

А наказами від 25.06.2021 р. було оновлено ще 27 форми. Серед них – звіти з праці за ф. №1-ПВ, №1-послуги, №1-Б, №2-підприємництво тощо. Весь перелік дивіться тут.

За новими формами цих звітів слід буде звітувати вже у 2022 році.

 

Змінилися реєстраційні форми для подання інформації про бенефіціарних власників
Раніше Мін’юст висловив бажання отримувати з 11.07.2021 року (разом зі схемою структури власності) заяви щодо державної реєстрації форми 2 або форми 4.

І ось наказом від 29.06.2021 р. №2320/5 він виклав у новій редакції форми таких реєстраційних заяв:

  • форма 6, яка отримала нову назву – «Заява щодо підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи»,
  • форма 2 «Заява щодо державної реєстрації юридичної особи (крім громадських формувань та органів влади)»,
  • форма 4 «Заява щодо державної реєстрації юридичної особи - громадського формування».

Вони набирають чинності з 11 липня 2021 року, але не раніше дня офіційного опублікування наказу.

 

Не перевірили контрагента або його представника – угода нереальна
Ми продовжуємо знаходити в актах перевірок податкових органів посилання на фіктивність чи нереальність господарських операцій, вчинення правочинів, які не спрямовані на настання реальних юридичних наслідків, а лише в цілях отримання податкової вигоди тощо.

Але у рішенні від 20.05.2021 р., справа №826/16627/18 Верховний Суд пішов ще далі і  несподівано для платника податків зробив висновок, що контрагента треба не просто перевіряти. Більш того, непроведення перевірки є доказом, що операції з ним нереальні. Тож і відповідати за наслідки співробітництва з таким контрагентом має госпсубєкт, який не вдався до належної перевірки на момент укладення угоди з ним.

Більше – у коментарі від юриста редакції.

 

Інші новини

  1. Які нові валютні операції можна здійснювати з 30 червня? Нацбанк вніс зміни до деяких нормативних актів. За ними, готівкову валюту можна купувати за допомогою гривневих платіжних карток; розширені можливості інвестицій за кордон – фізособа-резидент зможе проводити відповідні операції за участі резидента-торговця цінними паперами; переглянуто перелік винятків з річного е-ліміту для низки валютних операцій юросіб та ФОП.
  2. До уваги перевізників! З 1 жовтня буде посилено відповідальність за перевантажені фури. 1 липня офіційно опубліковано Закон від 03.06.2021 р. №1534-IX. Ним передбачається автоматична фіксація порушень габаритно-вагових параметрів, а також підвищення відповідальності автомобільних перевізників за перевищення встановлених законодавством габаритно-вагових норм.
  3. ДПСУ оновила «Єдине вікно подання електронної звітності» станом на 26.06.2021 р. Зокрема, додано нові версії декларації з прибутку (виробників с/г продукції) з додатками та форм заявок-розрахунків на виготовлення та придбання акцизних марок.

Кому потрібен РРО через 6 місяців
Запрошуємо Вас на серію безкоштовних вебінарів «РРО у ФОП: інтернет-торгівля, первинка, ПРРО», яку проведе Олександра Герасименко (Експерт онлайн-школи бухгалтерії AVS). Реєструйтесь!

ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ>>>

На безкоштовних вебінарах Ви дізнаєтесь:

  • 12 липня. Кому потрібен РРО вже через 6 місяців, коли ФОПу можна надавати послуги без РРО, а також розглянемо огляд роз'яснення податкової та судової практики щодо застосування розрахункових операцій.
  • 13 липня. Які зміни відбулися в обов'язкових реквізитах фіскального чека, на яку дату і суму видавати фіскальний чек, а також розглянемо відсутність первинних документів у єдинника.
  • 14 липня. У чому головна різниця між РРО та програмним РРО, а також розберемо, які помилки найчастіше допускають підприємці при роботі з ПРРО у 2021 році.

Після реєстрації Ви отримаєте подарунок та 4 корисні відеоуроки.

ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ>>>


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»